Bine ai venit!         

Bine ai venit pe KERIGMA online!

 
 
 

Teologia primă: Dumnezeu. Scriptură. Hermeneutică

Kevin J. Vanhoozer

Puncte de fidelitate Acumulezi 29 puncte daca scrii un comentariu la acest produs si 1 punct daca-l evaluezi.
Puncte de fidelitate Cumpara acest produs si acumulezi 59 puncte.
Browse
59,00 Lei

Disponibilitate: In stoc

Acumuleaza
puncte de fidelitate
si beneficiaza de ele


Recomanda KERIGMA.ro pe retelele de socializare si acumulezi 1 punct de fidelitate pentru fiecare recomandare.

Cumpara acest produs si acumulezi 59 puncte de fidelitate.

Aboneaza-te la newsletter si acumulezi 60 de puncte de fidelitate (valabil doar daca ai cont si doar la prima abonare).


Prezentare

Detalii

Atunci când facem teologie, primul nostru gând trebuie să fie Dumnezeu, Scriptura trebuie să fie al doilea, iar hermeneutica cel de-al treilea... În realitate însă, lucrurile nu sunt chiar atât de simple şi nici chiar atât de liniare. A face teologie implică toate cele trei gânduri împreună şi în acelaşi timp.
A te angaja într-o hermeneutică teologică înseamnă a recunoaşte modul specific în care celebrul cerc hermeneutic se aplică teologiei: „Trebuie să cred pentru a înţelege, însă trebuie să înţeleg pentru a crede." Hermeneutica teologică recunoaşte faptul că doctrina noastră despre Dumnezeu afectează modul în care interpretăm Scripturile şi recunoaşte, în acelaşi timp, că interpretarea pe care o dăm Scripturilor ne afectează doctrina despre Dumnezeu. Aceasta este cu necesitate situaţia, atunci când teologia este privită ca „interpretare biblică centrată pe ideea de Dumnezeu".

Kevin Vanhoozer (PhD, Cambridge University) este profesor-cercetător la catedra de teologie sistematică a Facultăţii de Teologie, Universitatea Trinity, Deerfield, Illinois. A publicat multe lucrări scrise sau editate de el. Este şi pasionat de muzică clasică şi de literatură, fiind pianist amator şi cititor avid.

SUBIECT:
pledoarie in sprijinul unei atitudini hermeneutice fata de teologie si a unei atitudini teologice fata de hermeneutica; lucrarea cuprinde o argumentare in favoarea importantei tratarii unitare a intrebarilor referitoare la Dumnezeu, la Scriptura si la hermeneutica; aceasta problematica este numita de autor "teologie prima".

REZUMAT:
Pe parcursul a treisprezece capitole, Kevin Vanhoozer exploreaza diversele dimensiuni ale construirii teologiei prime, aratand nu doar modul in care putem vorbi despre Dumnezeu, ci si modul in care putem incepe cu Cuvantul lui Dumnezeu si actiona pe baza acestui Cuvant. Un adevarat deschizator de drumuri, el contureaza cu vigoare o solutie de abordare a reflectiei teologice care integreaza studiile biblice pentru a forma un tot unitar si astfel analizeaza provocarile ridicate de asa-numitul postmodernism contemporan, in special de deconstructivism. Cercetarea efectuata de Vanhoozer nu doar ca pune in lumina o interpretare biblica in centrul careia se afla Dumnezeu, ci se focalizeaza pe identitatea triuna a unui Dumnezeu care este comunicativ, iubitor si suveran. Cartea de fata se adreseaza studentilor, pastorilor si profesorilor interesati de intelegerea caracterului lui Dumnezeu, de natura Scripturii, teologia crestina, modul de abordare a problemelor hermeneutice si de modul in care toate acestea sunt necesarmente interconectate pentru a pune in lumina slava lui Dumnezeu.
"Operand in baza premisei «teologiei prime» – ca doctrina noastra despre Dumnezeu nu poate fi divortata de modul in care intelegem Scripturile – Kevin Vanhoozer aduce laolalta ceea ce modernismul si postmodernismul (ca sa nu mai vorbim, si de unii evanghelici) au despartit: imaginatia si critica istorico-textuala, performanta comunicationala a lui Dumnezeu si raspunsul nostru misionar, Biblia care este Cuvantul lui Dumnezeu si Biblia care devine Cuvantul lui Dumnezeu. Si face acest lucru interactionand cu multa gratie cu un spectru larg de teologi, filosofi si teoreticieni ai comunicarii. Drept urmare, Kevin salveaza Biblia de abordarile reductioniste care diminueaza actul mantuitor al vorbirii cu putere infaptuit de un Domn viu si iubitor." (Dennis Okholm, profesor de teologie, catedra de Biblie si teologie, Wheaton College, USA).
"Pentru cei aflati in cautarea unei prezentari lucide, provocatoare si deosebit de atent gandite a teologiei in ce are ea mai bun de oferit, cartea lui Vanhoozer este tocmai o asemenea lucrare. Ea constituie o lectura obligatorie pentru toti cei care cauta semnificatie in actualul peisaj teologic." (Grant Osborne, profesor de Noul Testament, Trinity Evangelical Divinity Shool, Trinity International University, USA)

AUTOR:
Kevin J. Vanhoozer (PhD, Cambridge University) este profesor-cercetator la catedra de teologie sistematica a Facultatii de teologie, Universitatea Trinity, Deerfield, Illinois. Este autorul sau editorul a numeroase lucrari, dintre care amintim: (autor) Is There a Meaning in This Text?; Faith Speaking Understanding: Performing the Drama of Doctrine; First Theology: God, Scripture, and Hermeneutics; The Drama of Doctrine: A Canonical-Linguistic Approach to Christian Theology si Remythologizing Theology: Divine Action, Passion and Authorship; (editor) Cambridge Companion to Postmodern Theology; Dictionary for Theological Interpretation of the Bible; si membru al bordului editorial pentru Journal of Systematic Theology si pentru Pro Ecclesia. Este casatorit , are doua fiice si este pasionat de muzica clasica si de literatura. Pianist amator si cititor avid, el considera ca muzica si literatura il ajuta sa integreze cercetarea teologica cu formarea spirituala.

GRUPURI TINTA:
> studenti la seminarii si colegii biblice;
> preoti, pastori;
> invatatori de scoala biblica;
> responsabili cu invatatura in biserica;
> crestini interesati de o mai buna intelegere a Bibliei

CARACTERISTICI SPECIALE:
> contine indice tematic;
> contine indice de persoane.

Cuprins

Multumiri
Prefata: Ganduri de inceput
1. Teologia prima

Partea intai. Dumnezeu
2. Isi are Trinitatea locul intr‑o teologie a religiilor?
3. Dragostea lui Dumnezeu
4. Chemare eficace sau efect cauzal?

Partea a doua. Scriptura
5. Maretele acte de vorbire ale lui Dumnezeu
6. De la actele de vorbire la actele de Scriptura

Partea a treia. Hermeneutica
7. Duhul intelegerii
8. Cititorul la fantana
9. Hermeneutica marturiei la persoana intai
10. Strapungerea corporala, simtul natural si sarcina interpretarii teologice
11. Lumea pusa bine in scena?
12. Procese intentate adevarului

Index tematic
Index de nume

Vezi mai mult

Informatii suplimentare

Informatii suplimentare

Cod 30169
Autor Kevin J. Vanhoozer
Editura Roua
Nr. pagini 496
Dimensiuni 16 x 23,5 cm
Anul publicarii 2024
Seria Nu
Volum Nu
Colectie Nu
Editia I
Coperta flexibila, cu flapsuri
Legare brosare
Limba Romana
ISBN 978-606-95244-2-8

Comentarii

Scrie propriul tau comentariu.

Numai utilizatorii inregistrati pot evalua si scrie comentarii. Pentru a evalua si comenta, te rugam sa te autentifici sau sa-ti creezi cont.