Bine ai venit!         

Bine ai venit pe KERIGMA online!

 
 
 

Mereu învingător. 7 obiceiuri zilnice care să te ajute să te stresezi mai puțin și să realizezi mai mult

Mark Batterson

Puncte de fidelitate Acumulezi 29 puncte daca scrii un comentariu la acest produs si 1 punct daca-l evaluezi.
Puncte de fidelitate Cumpara acest produs si acumulezi 49 puncte.
Browse
49,00 Lei

Disponibilitate: In stoc

Acumuleaza
puncte de fidelitate
si beneficiaza de ele


Recomanda KERIGMA.ro pe retelele de socializare si acumulezi 1 punct de fidelitate pentru fiecare recomandare.

Cumpara acest produs si acumulezi 49 puncte de fidelitate.

Aboneaza-te la newsletter si acumulezi 60 de puncte de fidelitate (valabil doar daca ai cont si doar la prima abonare).


Prezentare

Detalii

Mereu învingător: 7 obiceiuri zilnice care să te ajute să te stresezi mai puțin și să realizezi mai mult / Win the Day: 7 Daily Habits to Help You Stress Less & Accomplish More de Mark Batterson pleacă de la premisa că pentru a reuși să ne descurcăm mai bine în viața de zi cu zi, trebuie să învățăm să ne concentrăm pe ceea ce se află la îndemâna noastră și să facem abstracție de lucrurile care abia se întrezăresc. Cu alte cuvinte, pentru a avea o viață de succes trebuie să învățăm să trăim în compartimente etanșe de timp, cucerind rând pe rând, fiecare zi. Sau altfel spus, atunci când ne propunem să trăim doar pentru o zi așa cum ne-am dori, vom reuși să repetăm acest tipar la infinit, bucurându-ne de viața la care am visat mereu. Secretul constă în a ne demonstra pentru o zi că putem. Iar pentru ca misiunea noastră să fie mai ușoară, autorul ne pune la dispoziție în această carte șapte obiceiuri care ne vor ajuta să fim învingători în fiecare zi.

Motivul pentru care Mark Batterson face acest lucru este convingerea lui că: „aproape oricine poate să realizeze aproape orice, dacă muncește destul de mult, de intens și de inteligent.” Așadar, dacă îți era dor de o lectură tipică de dezvoltare personală, ți-ai ales cartea potrivită!

Conform unui studiu realizat de psihologii Matthew Killingsworth și Daniel Gilbert, o persoană obișnuită își petrece 46,9% din timp gândindu-se la altceva decât la ceea ce face în momentul prezent. Astfel, suntem pe jumătate prezenți în jumătate din timp, ceea ce înseamnă că trăim doar pe jumătate. Din acest motiv, cei mai mulți dintre noi ratăm prezentul, fiind mult prea preocupați de trecut și mult prea îngrijorați de viitor. Prin urmare, pentru a fi învingători în fiecare zi, trebuie să trăim mai mult în prezent, este de părere Batterson și să abordăm fiecare zi ca și cum ar fi ultima sau prima din viața noastră.

Mark Batterson este pastorul principal al National Community Church (National.CC) din Washington, DC. Mark are un doctorat în științele leadershipului bisericesc la Universitatea Regent și este autorul a peste 20 de cărți aflate în topul bestsellerelor New York Times, printre care The Circle Maker, Chase the Lion, In a Pit with a Lion on a Snowy Day și Whisper. El și soția sa, Lora, au trei copii și locuiesc în Capitol Hill.

Îl puteți urmări pe Mark @markbatterson pe Twitter, Instagram și Facebook și puteți afla mai multe despre el și activitatea lui de pe site-ul său www.markbatterson.com.

Schimbarea oricărui obicei ar trebui să înceapă cu o întrebare simplă: Poți să practici acel obicei care ți-ar putea schimba viața timp de o zi? Pentru că, dacă răspunsul tău este pozitiv, înseamnă că ai toate șansele să ți-l poți însuși pentru totdeauna. Așadar, învață să trăiești în compartimente etanșe de timp, și vei reuși orice îți vei pune în minte!

Cartea este împărțită în trei părți după cum urmează:

Partea I: Îngroapă zilele moarte de ieri

Memoria este atât o binecuvântare, cât și un blestem, pentru că avem tendința să ne amintim ce ar trebui să uităm și să uităm ce ar trebui să ne amintim. Așa ajungem uneori să ne simțim blocați într-un moment. Cele două obiceiuri pe care le vom învăța din această primă parte a cărții sunt schimbă scenariul și sărută valul. Ele te vor ajuta să îți rescrii povestea și să îți procesezi durerea. Prin urmare, dacă te simți prizonier în propriul trecut, pregătește-te să fii eliberat!

Obiceiul nr. 1 – Schimbă scenariul. Dacă vrei să îți schimbi viața, începe prin a-ți schimba povestea.

Diferența dintre succes și eșec rezidă în poveștile pe care ni le spunem nouă înșine. Adevărate sau false, aceste povești devin profeții care ajung să se adeverească. Dacă nu îți spui povestea potrivită, trăiești o minciună. Dacă vrei să îți schimbi viața, începe prin a-ți schimba povestea.

Dacă te întrebi cât de bine funcționează acest obicei, convinge-te singur citind poveștile cu care ilustrează autorul această secțiune: povestea echipajului New York Yacht Club care a obținut cel mai lung șir de victorii din istoria sporturilor; povestea lui Bo Eason, „pricăjitul” căruia i s-a spus că nu are ce căuta în fotbal și care a ajuns primul apărător ales la selecția NFL din 1984, câștigând titlul All-Pro în al doilea sezon al său cu echipa Houston Oilers sau chiar povestea autorului care s-a vindecat în mod miraculos de astm după ce a suferit timp de 40 de ani de această boală, și care, în ciuda bolii de care a suferit, a pedalat sute de kilometri cu bicicleta și a participat chiar și la maratoane și la triatloane. Tot aici vei putea citi și alte povești fascinante de rescriere a scenariului, unele inspirate din Biblie, altele din lumea contemporană, care ne arată că poveștile noastre nu depind numai de noi, ci și de grupul din care facem parte. Vom înțelege astfel că trebuie să învățăm să ne rescriem poveștile pozitiv, că ceea ce noi percepem drept întâmplări izolate se dovedesc adesea a fi întâmplări ce ne trezesc și ne pregătesc pentru viitoare oportunități sau că tot ce s-a întâmplat în trecutul tău este o pregătire pentru ceva din viitor.

Obiceiul nr. 2 – Sărută valul. Nu obstacolul este dușmanul; obstacolul este calea.

Valul reprezintă obstacolele pe care le întâlnim cu toții în cale. Principala diferență dintre oameni în ceea ce privește durerea constă în modul în care reușește fiecare dintre noi să o gestioneze. Unii dintre noi își asumă suferința, în vreme ce alții se lasă stăpâniți de ea. Pe unii dintre noi durerea îi face să devină mai buni, în vreme ce pe alții îi umple de amărăciune.

Care este atitudinea corectă? Din punctul de vedere al autorului atitudinea pe care ar trebui să o avem în fața suferinței este să ne împăcăm cu ea. Pentru că ea este până la urmă cea care ne-a ajutat să devenim ceea ce suntem în prezent. Pentru că dezavantajele aparente se dovedesc de multe ori a fi avantaje bine camuflate, pentru că ne obligă să ne dezvoltăm atitudini și abilități care altfel ar fi trecut neobservate și pentru că uneori trebuie să rănim pe cineva pentru a-l ajuta. Iar în final, trebuie să uităm lecțiile care ne-au făcut să suferim, amintindu-ne în schimb învățămintele pe care le-am tras din ele.

Partea a II-a

În această secțiune a cărții învățăm să descătușăm puterea celor 24 de ore cu ajutorul altor două obiceiuri: mănâncă broasca și înalță zmeul. Aceste obiceiuri ne pot ajuta să luăm pre-deciziile corecte și să ne stabilim ritualuri corecte.

Obiceiul nr. 3 – Mănâncă broasca. Dacă vrei ca Dumnezeu să facă ceva nemaipomenit, tu trebuie să faci ceea ce este firesc.

Acum te întrebi probabil: „ce-o mai fi și broasca asta?”. Ei bine, pentru fiecare dintre noi, „broasca” înseamnă altceva. Ea reprezintă acel lucru de care fugim, pentru că ni se pare prea greu de realizat, dar, odată ce îl facem, ne simțim eliberați și pe deplin fericiți. Adesea „broasca” este obiceiul cel mai greu de format, dar care aduce cele mai mari beneficii.

Avem nevoie de o rutină zilnică care să ne simplifice alegerile pe care trebuie să le facem în fiecare zi, astfel încât să ne putem concentra mai bine pe lucrurile cele mai importante. Bineînțeles că vom încălca uneori această rutină, dar în cea mai mare parte a timpului va trebui să eliminăm scuzele, pentru că să „mănânci broasca” înseamnă în primul rând să nu îți găsești scuze, oricât de greu ți-ar fi, pentru a nu face ceva. Exemplele din această secțiune referitoare la rutinele oamenilor de succes te vor convinge de faptul că, în cele mai multe dintre cazuri, rutinele funcționează. Twyla Tharp - unul dintre cei mai talentați coregrafi ai erei moderne – este doar unul dintre aceste exemple care vorbesc despre puterea pe care o poate avea un ritual.

Descoperă în această secțiune câteva trucuri utile care l-au ajutat pe autor să „mănânce broasca”, pentru că, după cum avertizează acesta, „să mănânci broasca” nu e ușor. „Să mănânci broasca” înseamnă să vezi care sunt obiceiurile tale cu mare potențial, și apoi să investești în ele timp și talent. Înseamnă să îți dai seama care este darul tău unic pentru lume și să îl folosești. Înseamnă să îți dai seama că timpul nu poate fi trăit decât o dată, așa că trebuie trăit cu înțelepciune.

Și mai presus de toate, să fii mereu învingător nu înseamnă să îți iasă bine de prima dată. Înseamnă să îți iasă bine până la urmă.

Obiceiul nr. 4 – Înalță zmeul. Modul în care faci un lucru este modul în care le vei face pe toate.

Potrivit autorului, totul începe cu acest al patrulea obicei de a înălța zmeul, și care presupune să faci lucruri mici ca și cum ar fi mari. Pentru că, spune Batterson, dacă faci lucrurile mici ca și cum ar fi mari, Dumnezeu va face lucruri mari ca și cum ar fi mici pentru tine. Sau, așa cum a spus Sfântul Pavel: „Orice ați face, lucrați din toată inima, ca pentru Domnul, și nu ca pentru oameni.”

Pentru a atinge succesul, trebuie să îl definim mai întâi. Iar tocmai asta nu facem cei mai mulți dintre noi. Acesta este și motivul pentru care se întâmplă de multe ori să nu primim ceea ce ne dorim.

Odată ce ne-am definit obiectivul, avem nevoie de multă determinare pentru a merge pe drumul nostru, de o dorință permanentă de „îmbunătățire continuă” în toate aspectele vieții (kaizen) și de rezistență fizică și psihică pentru a face față obstacolelor, al căror rol este să ne ajute să creștem și să ne fortificăm pentru următoarele provocări pe care le vom întâmpina:

Pentru că, spune autorul:

„Ne plac poveștile de succes ca cea a lui Emil Zátopek (n.r: cel mai mare alergător al tuturor timpurilor, conform Runner’s World). Mai puțin, sacrificiile care le fac posibile. Vrem succes fără sacrificiu, dar nu așa merge treaba. În miezul fiecărei povești de succes se află un om care a fost dispus să facă sacrificii pe care nu a mai fost nimeni dispus să le facă. Succesul nu va fi înșelat și nu va ajunge vreodată la reducere.”

Partea a III-a: Imaginează-ți zilele nenăscute de mâine

În partea a 3-a, ești invitat să îți imaginezi zilele nenăscute de mâine, adică viitorul tău și ceea ce îți dorești să înfăptuiești în această viață:

„Viziunea pe care o are Dumnezeu pentru viața ta este mai măreață și mai bună decât a ta! Crezi acest lucru? Arată-mi cât de mare este visul tău și eu am să îți arăt cât de mare este Dumnezeul tău.”

Cele două obiceiuri pe care ți le vei însuși aici – taie frânghia și întoarce ceasul – te vor ajuta să îți asumi riscurile corecte și să joci un pic mai bine pe termen lung.

Obiceiul nr. 5 – Taie frânghia. Este riscant să joci la sigur

Dacă nu ne propunem nimic, cel mai probabil că nu vom realiza nimic. De aceea este important să ne facem planuri. Pentru că planurile reprezintă direcția în care ne îndreptăm și următorul pas pe care trebuie să îl facem în viață.

Însă, oricât de siguri am fi de calitățile noastre, nu trebuie să uităm să ne rugăm pentru a primi ajutor divin să ne îndeplinim planurile. Căci, spune Batterson, a crede că putem realiza ceva fără ajutorul divin este îngâmfare pură.

Așadar, pentru a fi mereu învingători trebuie să ne facem planuri. Iar atunci când ele nu ne reușesc, trebuie să avem în vedere faptul că poate Dumnezeu ne pregătește pentru ceea ce vrea El să facem în continuare. Pentru că Dumnezeu nu râde de planurile noastre, ci, cel mai probabil, ne pregătește ceva  mai bun.

„Ai un vis pe care s-a așezat praful? Impune-ți un termen limită! Nu doar să termini, ci și să începi. Nu poți doar să îți imaginezi zilele nenăscute de mâine; trebuie să te trezești în fiecare dimineață și să avansezi în direcția acelui vis.”

Și amintește-ți de fiecare dată când nu te vei simți pregătit să începi, că ziua cel mai greu de cucerit este prima zi. De aceea trebuie să îți impui o zi în care să începi. O primă zi în care „să tai frânghia”, pentru că, la urma urmei, nu poți să termini ceea ce nu începi.

Iată o lecție pe care trebuie să o învețe fiecare dintre noi: orice nu faci azi, ai șanse și mai mici să faci mâine! De aceea trebuie să îți faci curaj să tai frânghia chiar acum!

Obiceiul nr. 6 – Întoarce ceasul. Timpul se măsoară în minute; viața se măsoară în clipe.

Să întoarcem ceasul înseamnă să recunoaștem fiecare clipă așa cum este: un dar de la Dumnezeu.

Iar pentru a valorifica cum se cuvine acest dar de la Dumnezeu, trebuie să ne stabilim obiective. Stabilirea de obiective înseamnă vânătoare perseverentă. Iar odată ce vom reuși să atingem câteva obiective mici, ne vom consolida încrederea în noi înșine și ne vom simți mai pregătiți să atingem obiectivele mari a căror realizare va dura o viață întreagă. Așa întoarcem ceasul. Și mai întoarcem ceasul devenind mai buni în fiecare zi! La ce? La tot! Și refuzând să renunțăm să ne dăm bătuți prea devreme…

Tot în această secțiune aflăm mai multe despre legătura dintre „metabolismul urban” și ritmul vieții noastre, despre „epuizarea temporală” de care suferim din ce în ce mai mulți dintre noi, dar și despre un experiment revelator, care a demonstrat că putem să ne întoarcem în timp nu numai cu gândul, ci și fizic, anulând o parte din efectele trecerii timpului.

Obiceiul nr. 7 – Însămânțează norii. Seamănă astăzi ce vrei să vezi mâine.

Potrivit autorului există o mulțime de modalități prin care putem însămânța norii. Să însămânțezi norii înseamnă să nu aștepți să câștigi la loterie! Înseamnă să umbli din ușă în ușă. Înseamnă să nu lași lucrurile să se întâmple, înseamnă să le faci să se întâmple.

Să însămânțezi norii înseamnă deopotrivă să semeni azi ceea ce vrei să culegi mâine! Să identifici ritualurile zilnice care aduc cel mai mare randament al investiției și obiceiurile zilnice care aduc profit și să le dai prioritate.

Să însămânțezi norii mai înseamnă să nu subestimezi niciodată puterea unei singure rugăciuni curajoase! Pentru că o singură rugăciune are forța de a schimba orice, de a schimba totul, atât timp cât nu îți faci griji în privința rezultatelor și te concentrezi pe ceea ce sădești. Pentru că noi plantăm și udăm, dar Dumnezeu face plantele să crească!

Dar să însămânțezi norii poate însemna de asemenea lucruri atât de mici precum un zâmbet oferit cuiva care are nevoie de el;  o atitudine care poate destinde o atmosferă prea încordată; un mic act de bunătate care poate schimba traiectoria vieții cuiva; un sacrificiu pe care îl faci sau un risc pe care ți-l asumi.

Din această secțiune vei învăța așadar să te vindeci de boala lui „într-o bună zi” devenind conștient de faptul că „dacă nu te bucuri de viață acum, nu te vei bucura nici atunci, și dacă nu te bucuri de viață aici, nu te vei bucura de ea nici acolo.” De asemenea, vei deveni conștient de faptul că nu există momentul perfect pentru a face un anumit lucru și că dacă îți propui  să aștepți până când vei fi pregătit, e posibil ca acel moment să nu sosească niciodată. Prin urmare:

„Nu-ți mai irosi sentimentele de vinovăție pentru ziua de ieri.

Nu-ți mai irosi grijile pentru ziua de mâine.

A venit momentul să începi să trăiești în compartimente etanșe de o zi.”

Pentru că, într-un fel, să fii mereu învingător înseamnă să tratezi fiecare zi ca și cum ar fi prima și ultima zi din viața ta!

Du-te și fii mereu învingător!

Vezi mai mult

Informatii suplimentare

Informatii suplimentare

Cod 29771
Autor Mark Batterson
Editura Act si Politon
Nr. pagini 320
Dimensiuni 14 x 20 cm
Anul publicarii 2023
Seria Nu
Volum Nu
Colectie Nu
Editia I
Coperta flexibila
Legare brosare
Limba Romana
ISBN Nu

Comentarii

Scrie propriul tau comentariu.

Numai utilizatorii inregistrati pot evalua si scrie comentarii. Pentru a evalua si comenta, te rugam sa te autentifici sau sa-ti creezi cont.