Cautam traducatori din engleza, pentru carte crestina. Experienta constituie un avantaj. Trimite CV la ct@kerigma.ro   

Bine ai venit pe KERIGMA online!

 
 
 

Viata impreuna. Psalmii - cartea de rugaciune a Bibliei

Dietrich Bonhoeffer

Puncte de fidelitate Acumulezi 29 puncte daca scrii un comentariu la acest produs si 1 punct daca-l evaluezi.
Anunta-ma cand produsul reintra in stoc.
Puncte de fidelitate Cumpara acest produs si acumulezi 42 puncte.
42,00 Lei

Disponibilitate: Indisponibil

Acumuleaza
puncte de fidelitate
si beneficiaza de ele


Recomanda KERIGMA.ro pe retelele de socializare si acumulezi 1 punct de fidelitate pentru fiecare recomandare.

Cumpara acest produs si acumulezi 42 puncte de fidelitate.

Aboneaza-te la newsletter si acumulezi 60 de puncte de fidelitate (valabil doar daca ai cont si doar la prima abonare).


Prezentare

Detalii

Subiect:
Conceptia lui Dietrich Bonhoeffer (autorul Costului uceniciei) despre partasia crestina, nascuta din experienta proprie la seminarul Finkenwalde, un seminar subteran al Bisericii Marturisitoare din perioada nazista; reflectiile lui Dietrich Bonhoeffer despre cartea Psalmilor, vazuti ca o carte de rugaciuni daruita Bisericii.

Rezumat:
"«Iata, ce placut si ce dulce este sa locuiasca fratii impreuna!» (Ps. 133:1). In cele ce urmeaza vrem sa urmarim cateva indemnuri si randuieli pe care ni le da Scriptura cu referire la viata in comun guvernata de Cuvant.[…] Faptul ca cei credinciosi pot trai aici in partasie vizibila cu alti crestini este doar o anticipare milostiva a lucrurilor de pe urma in intervalul de timp dintre moartea lui Hristos si judecata viitoare. Este harul lui Dumnezeu ca o comunitate se poate aduna in mod vizibil in aceasta lume in jurul Cuvantului si sacramentului. Nu toti crestinii au insa parte de acest har. Cei intemnitati, cei bolnavi, cei singuri si risipiti, cei care propovaduiesc Evanghelia in tari pagane sunt singuri. Ei stiu ca partasia vizibila este un har. Ei se roaga folosind cuvintele psalmistului: «Mi-aduc aminte, si-mi vars tot focul inimii in mine, cand ma gandesc cum mergeam inconjurat de multime, si cum inaintam in fruntea ei spre Casa lui Dumnezeu, in mijlocul strigatelor de bucurie si multumire ale unei multimi in sarbatoare» (Ps. 42:4)" -- asa isi incepea in toamna lui 1938 Dietrich Bonhoeffer cartea "Viata impreuna".


"Viata impreuna" s-a nascut intr-un context tulbure -- cea mai mare parte a pastorilor Bisericii Marturisitoare au depus juramantul fata de Hitler, gandit de catre conducerea oficiala a Bisericii ca dar de ziua de nastere a Fuhrerului; in propria familie erau tensiuni, sora lui fuge cu familia in Elvetia, cumnatul sau este implicat in organizarea unui puci impotriva regimului; tara era secatuita de razboi, iar populatia, terorizata de Gestapo si SS. In 1935-1937, Bonhoeffer predase si traise la seminarul Finkenwalde, un seminar subteran al Bisericii Marturisitoare in care pastorii pregatiti pentru slujirea viitoare experimentau practic "viata impreuna". Dupa ce multa vreme refuzase sa scrie despre experienta vietii impreuna acolo, Bonhoeffer scrie aceasta carte, in mod paradoxal, tocmai ca urmare a inchiderii seminarului de catre Gestapo.

Nascuta dintr-un efort concentrat si scrisa in numai patru saptamani, cartea este o comoara prin profunzimea gandurilor pe care le contine si aminteste de indemnurile practice din epistolele Apostolului Pavel. Imbinand analiza biblica, spiritul practic, intelegerea dimensiunii socio-psihologice si trasaturile pietiste, Bonhoeffer evita totusi orice entuziasm facil si revine mereu la centralitatea credintei, a Cuvantului, pentru ca in jurul acestuia ne adunam si acesta ne aduna laolalta, precum si la devotamentul pe care Hristos il asteapta de la noi, care, in comunitate, se traduce in slujirea practica a fratilor.

Editia de fata include si mica lucrare a lui Bonhoeffer despre Psalmi, in care vede o carte de rugaciuni a Bisericii. Ea se leaga in mod natural de "Viata impreuna", in care autorul face frecvente trimiteri la importanta psalmilor pentru inchinarea comunitatii si a individului.

Totodata, volumul contine o prefata si o postfata scrise de doi editori germani, Gerhard Ludwig Muller si Albrecht Sch0nherr, care, explicand mai detaliat contextul istoric al celor doua lucrari si primirea de care s-au bucurat (inclusiv unele excese la care au dat nastere), ajuta mult la o mai buna intelegere a mesajului intentionat de Bonhoeffer. Editia germana folosita se bazeaza pe ultimele versiuni autorizate de Bonhoeffer si contine, de asemenea, note explicative si referinte pentru citate, fara a interfera cu fluenta textului. Cititorul va descoperi, probabil, ca lectura cartii de fata, pe cat de captivanta si placuta, va fi, in fapt, una dintre cele mai provocatoare pentru propria traire crestina.

Grupuri tinta:
> cititorii cartii Costul uceniciei, care au descoperit in Bonhoeffer nu numai un pastor persecutat de regimul nazist si executat in lagarul de concentrare de la Flossenburg, ci si un teolog si ganditor crestin ale carui reflectii despre spiritualitate si viata crestina merita luate in seama;
> slujitori ai Bisericii care doresc sa construiasca o partasie crestina autentica in comunitatea pe care o pastoresc, care sa nu fie o simpla implementare a tehnicilor si principiilor psihologiei si sociologiei contemporane, ci o reflectare a comunitatii noi nascute din si prin moartea lui Hristos ca biserica crestina pe pamant;
> orice crestin dornic sa reflecteze atat la natura specifica, aparte, a partasiei crestine fata de orice alte relatii sociale sau comunitati din care face parte, precum si la un mod aprofundat in care poate lectura si folosi cartea Psalmilor ca pe o carte de rugaciuni data celor care umbla cu Dumnezeu prin credinta.

Caracteristici speciale:
> cartea impresioneaza prin profunzimea reflectiilor despre natura comunitatii crestin pe care le contine si nu poate lasa un cititor atent netulburat;
> autorul, desi isi fundamenteaza reflectiile pe argumente teologice derivate din Scriptura, la fiecare aspect analizat al comunitatii si partasiei crestine adauga reflectii detaliate despre transpunerea contemporana in practici concrete a acestor principii, precum si despre formele denaturate cele mai comune ale lor, pe care le intalnim in grupurile de crestini; include lucrarea lui Bonhoeffer despre Psalmi, strans legata de modul in care acesta vede viata comunitatii si practicile sanatoase ale acesteia;
> contine o prefata si o postfata scrise de doi editori germani, Gerhard Ludwig Muller si Albrecht Sch0nherr, care, explicand mai detaliat contextul istoric al celor doua lucrari si primirea de care s-au bucurat (inclusiv unele excese la care au dat nastere), ajuta mult la o mai buna intelegere a mesajului intentionat de Bonhoeffer; este tradusa dupa o editia germana care se bazeaza pe ultimele versiuni autorizate de Bonhoeffer si contine, de asemenea, note explicative si referinte pentru citate, fara a interfera cu fluenta textului;
> contine indice tematic, de persoane si de referinte biblice.

Dietrich Bonhoeffer (1906 -- 1945), pastor si teolog luteran educat la Tubingen, Berlin si New York, a lasat o bogata mostenire teologica, publicata mai ales postum. S-a dovedit inflexibil in relatia cu partidul nazist, care a incercat sa "alinieze" Biserica Evanghelica la propriile scopuri politice. Aparator neobosit al cauzei Bisericii Marturisitoare, n-a ezitat sa pregateasca pastori in clandestinitate, la Finkenwalde (astazi, Szczecin-Zdroje, Polonia) sau in diverse localitati din Pomerania. Pentru implicarea in rezistenta antinazista, a fost intemnitat si condamnat la moarte prin spanzurare. Executia a avut loc la Flossenburg, la 9 aprilie 1945, cu o luna inainte de capitularea Germaniei.

Cuprins

Abrevieri
Prefata editorilor

Viata impreuna (1939)
Prefata autorului

1. Partasia
2. Ziua petrecuta impreuna
3. Ziua petrecuta in solitudine
4. Slujirea
5. Marturisire si euharistie

Psalmii -- Cartea de rugaciuni a Bibliei (1940)
Cartea de rugaciuni a Bibliei
1. Autorii Psalmilor
2. Titlu, melodie, versuri
3. Inchinarea si Psalmii
4. Clasificare
Creatia
Legea
Istoria mantuirii
Mesia
Biserica
Viata
Suferinta
Vina
Vrajmasii
Sfarsitul
Postfata editorilor
Contextul istoric si bisericesc
Cum arata viata practica in Finkenwalde?
Ecou si efect
Spiritul si continutul cartii "Viata impreuna"
"Viata impreuna" ca scriere religioasa
"Viata impreuna" in teologia lui Bonhoeffer
Exista o distantare ulterioara fata de "Viata impreuna"?
Continuarea abordarii teologice a lui Bonhoeffer
Fundamentul hristologic al vietii impreuna
Comuniunea, o realitate pneumatica
Formele vietii crestine impreuna
Mijlocirea hristologica a rugaciunii
Rugaciunea scripturala
Autorii Psalmilor
Bibliografie
Carti si lucrari folosite de Dietrich Bonhoeffer
Carti si lucrari folosite de editori
Indice tematic
Indice de persoane
Indice de referinte biblice
Vezi mai mult

Informatii suplimentare

Informatii suplimentare

Cod 24189
Autor Dietrich Bonhoeffer
Editura Nu
Nr. pagini 192
Dimensiuni 15 x 23 cm
Anul publicarii Nu
Seria Nu
Volum Nu
Colectie Nu
Editia Nu
Coperta Nu
Legare Nu
Limba Nu
ISBN Nu

Comentarii

Comentarii (1)

Foarte bunăComentariu de Iosif
Evaluare
Puține cărți citite m-au motivat să-mi doresc să le recitesc. Aceasta este una dintre ele. Am citit-o și am revenit asupra ei de mai multe ori. Mi-a ajutat mult în slujirea bisericii, cât și în viața personală. Bonhoeffer este un autor preferat, scrie simplu, practic, biblic și motivațional. Recomand cu încredere. (Postat pe 04.02.2019)

Scrie propriul tau comentariu.

Numai utilizatorii inregistrati pot evalua si scrie comentarii. Pentru a evalua si comenta, te rugam sa te autentifici sau sa-ti creezi cont.