Prezentare
Detalii
Din Prefață
CÂNTĂRILE TREPTELOR
(PSALMll 120-134)
Această serie de psalmi, aranjaţi de David, au devenit "Psalmii pelerinilor", şi erau cântaţi de copiii Domnului în timp ce se duceau la Templu. Unii oameni îi mai numesc “Cântările urcărilor".
Cei cărora le place să spiritualizeze vor găsi ascendări ale sufletului, şi anume ridicarea inimii din întristări adânci, la mari înălţimi.
În 1 Cronici 13 ne este relatat că David a adus Chivotul de la Chiriat-Iearim în casa lui Obed-Edom. Cuvântul folosit în versetul 7 pentru “au luat chivotul” este de aceeaşi etimologie ca şi cuvântul tradus “trepte”. Şi în această ocazie, marele eveniment a fost acompaniat de muzica sacră: "David şi tot Israelul jucau înaintea lui Dumnezeu cu toată puterea lor, cântând şi zicând din arfe, din lăute, din tobe, din chimvale şi din trâmbiţe” (v. 8). Din nou, în 1 Cronici 15:14, găsim acelaşi termen pentru suirea chivotului şi serviciile corale ale leviţilor.
În 2 Cronici 5:5, ni se spune că Solomon a adunat poporul la sfinţirea Templului şi la suirea Chivotului din Sion în Templul Domnului.
M. Luther spunea: “Eu rămân la simpla explicaţie, şi cred că aceşti psalmi erau numiţi ‘ai treptelor’, pentru că leviţii sau preoţii îi cântau pe scări, sau pe un loc înalt. Chiar şi la noi, cel care începe un psalm sau predică, stă undeva mai sus decât ceilalţi, ca să fie văzut şi auzit. Se pare că aceşti psalmi nu erau cântaţi de mulţimea de la Templu sau de restul corului, ci de anumiţi oameni, care erau unşi să îi cânte; sau se pare că aceşti psalmi erau începuţi de cei care stăteau pe trepte, de unde rezultă şi numele lor”.
Erau 15 trepte pe care preoţii urcau în Templu, şi pe fiecare treaptă ei cântau unul din aceşti psalmi..