Bine ai venit!         

Bine ai venit pe KERIGMA online!

 
 
 

Studiul CHINA. Adevarul despre alimentatia omenirii

T. Colin Campbell, Thomas Campbell II

Puncte de fidelitate Acumulezi 29 puncte daca scrii un comentariu la acest produs si 1 punct daca-l evaluezi.
Puncte de fidelitate Cumpara acest produs si acumulezi 67 puncte.
67,00 Lei

Disponibilitate: In stoc

Acumuleaza
puncte de fidelitate
si beneficiaza de ele


Recomanda KERIGMA.ro pe retelele de socializare si acumulezi 1 punct de fidelitate pentru fiecare recomandare.

Cumpara acest produs si acumulezi 67 puncte de fidelitate.

Aboneaza-te la newsletter si acumulezi 60 de puncte de fidelitate (valabil doar daca ai cont si doar la prima abonare).


Prezentare

Detalii

Cel mai complet studiu asupra nutritiei

Studiul China este cartea nascuta dintr-un proiect de o amploare neobisnuita - Proiectul China

Proiectul China a fost conceput in anii 1980-81, in anul sabatic al Dr. Chen Junshi, vicepresedinte al Institutului de Nutritie si Igiena Alimentara, din cadrul Academiei Chineze de Medicina Preventiva, cand l-a vizitat pe profesorul T. Colin Campbell, Division of Nutritional Sciences, Cornell University, Ithaca, NY. La scurt timp dupa aceea, celor doi li s-au alaturat profesorul Richard Peto, University of Oxford, England, si doamna Dr. Li Junyao, de la Institutul Chinez de Studiere a Cancerului, Academia Chineza de Stiinte Medicale precum si colegi ai lor din China, SUA, Anglia, Canada si Franta.

JUSTIFICAREA STIINTIFICA
La sfarsitul anilor 1970 si inceputul anilor 1980, existau doua observatii principale care sugerau relatia intre dieta si cancer. In primul rand dieta vestica bogata (mai ales in grasimi si carne, si saraca in fibre) era puternic asociata (corelata) cu incidenta cancerului de colon si de san. In al doilea rand, in cazul persoanelor care migrau in zone unde se semnala un risc crescut de cancer (de diferite tipuri) se observa cresterea riscului de boala a zonei unde se mutau, indiferent de mostenirile lor etnice sau genetice.
Un set concludent de informatii a fost realizat de Academia de Stiinte a SUA, in raportul din 1982 cu titlul Diet, Nutrition and Cancer.

DE CE A FOST ALEASA CHINA?
In anul 1981, Academia Chineza de Stiinte Medicale a publicat un Atlas al Mortalitatii [din pricina] Cancerului raportat la anii 1973-75, analizand diferite cancere din 2400 de regiuni ale Chinei. Aceste harti indicau cancerul ca fiind prezent in mod deosebit in anumite zone geografice. Rata in aceste regiuni era de cateva zeci de ori, chiar o suta de ori mai mare decat in zonele care indicau valoarea cea mai mica, observandu-se astfel o diferenta imensa fata de raportul acelorasi rate de 1.5-2.0 din America.
Rezidentii acestor regiuni traiau in general in aceeasi zona toata viata lor, consumau aceeasi dieta, unica si specifica regiunii lor, fenomenul avand loc invariabil, an de an. Dieta lor (saraca in grasimi si bogata in fibre si alimente pe baza de plante) era in contrast evident cu dieta bogata a tarilor occidentale.

MODELUL DE LUCRU
Pentru studiu au fost selectate 65 de regiuni din China rurala, pentru a fi supuse cerintelor studiului. S-a realizat astfelo comparatie intre dieta, stilul de viata si bolile caracteristice populatiilor din fiecare regiune.
In fiecare din cele 65 de regiuni au fost alese cate 2 sate, din fiecare sat fiind alese (la intamplare), 50 de familii. Din fiecare familie a fost ales numai un membru (fie barbat, fie femei, raportul lor fiind la final egal), studiul avand deci 6500 de participanti. S-au facut teste de sange, urina, si s-au luat mostre de mancare pentru analize ulterioare. In acelasi timp participantii au completat un formular si au oferit informatii cu privire la ceea ce mananca pe parcursul a trei zile.
Au fost in final selectate 367 de elemente cu valoare informationala sigura pentru cele 6500 de familii (reprezentate). Aceasta baza de date despre dieta si stil de viata din anii 1983-84 a inclus informatii despre rata mortalitatii mentionata in anii 1973-75 pentru circa 40 de cancere diferite si alte boli.
Aceleasi zone si persoane din anii 1983-84 au fost supuse studiului in etapa urmatoare, 6 ani mai tarziu, in anii 1989-90. Lor li s-au adaugat alte 20 de noi regiuni din China continentala si Taiwan. De asemenea numarul familiilor a fost plusat cu inca 20 in fiecare regiune, ajungandu-se la un total de 10.200 de adulti reprezentand tot atatea familii. Cu aceasta ocazie a fost culeasa o impresionanta baza de date cu informatii socio-economice.
Aceste informatii au fost combinate cu datele actualizate ce proveneau din rapoartele de mortalitate a anilor 1986-88, folosindu-se cea mai moderna schema de clasificare a bolilor (International Classification of Disease, Edition 9). Informatiile din acest al doilea studiu sunt disponibile online la Clinical Trial Service Unit & Epidemiological Studies Unit of Oxford website.

FINANTAREA
Institutul National de Studiere a Cancerului (din cadrul National Institutes of Health), impreuna cu Institutul American de Studiere a Cancerului (Washington, DC), au asigurat finantarea initiala. Fondul Imperial pentru Cercetarea Cancerului, din Anglia, a oferit de asemenea un sprijin semnificativ pentru activitatea din cadrul Universitatii Oxford. Incepand cu anul 1993, Institutul American de Studiere a Cancerului a oferit cea mai mare parte a fondurilor.

Nu trebuie uitat totusi faptul ca, pentru acest studiu, cel mai mare sprijin material a fost primit din partea populatiei chineze si a guvernului chinez. Acest sprijin poate fi socotit ca unul "in natura", care a dat astfel nastere la suficienta materie prima de studiu pentru care ar fi fost necesari peste 800 de ani de munca profesionala si tehnica de laborator.

CUPRINS

Cuvantul redactorului - Paul Costache (medic si director al MedInvest, Buzau)
Prefata autorilor la editia in limba romana
Multumiri ale autorilor pentru cei implicati in proiect
Prefata - Howard Lymann (autor al cartii Mad Cowboy)
Cuvant inainte - John Robbins (autor al cartilor "Diet for a New America", "The Food Revolution", "Healthy at 100")
Introducere

Partea I: Studiul China
Capitolul 1 - Probleme intampinate, solutii necesare
Capitolul 2 - Un templu al proteinelor
Capitolul 3 - Stoparea cancerului
Capitolul 4 - Lectii din China

Partea a II-a: Bolile abundentei/bogatiei
Capitolul 5 - Inimi zdrobite
Capitolul 6 - Obezitatea
Capitolul 7 - Diabetul
Capitolul 8 - Cancere frecvent intalnite
Capitolul 9 - Boli autoimune
Capitolul 10 - Efecte cu spectru larg

Partea a III-a: Ghidul alimentatiei corecte
Capitolul 11 - Alimentatia corecta
Capitolul 12 - Cum sa mancam

Partea a IV-a: De ce nu ati mai auzit asa ceva pana acum?
Capitolul 13 - Partea intunecoasa a stiintei
Capitolul 14 - Reductionismul stiintific
Capitolul 15 - "Stiinta" industriei
Capitolul 16 - Guvernul: in slujba poporului?
Capitolul 17 - Sanatatea cui e protejata prin marea medicina?
Capitolul 18 - Istorii care se repeta

Anexa A: Intrebari si raspunsuri
Anexa B: Proiectul experimental Studiul China
Anexa C: Filiera "vitaminei" D
Referinte
Index

APRECIERI

Studiul China a primit premiul de "cartea anului" in 2005 din partea editorilor revistei de informatii vegetariene VegNews Magazine.

"Studiul poate fi considerat Grand-Prix-ul in epidemiologie".
-- New York Times

"Toata lumea din domeniul stiintei nutritiei se bizuie pe T. Colin Campbell, care este unul din titanii acestui domeniu. Este una din cele mai importante carti despre nutritie care au fost scrise vreodata - citirea ei va poate salva viata".
-- Dean Ornish, doctor in medicina, fondatorul si presedintele Institutului de Cercetare in Medicina Preventiva, profesor universitar, Universitatea California, San Francisco, autor al lucrarilor Dr. Dean Ornish's Program for Revearsing Heart Disease si Love & Survival

"Scrisa cu candoare, curaj si claritate si cu onestitate intelectuala si profunzime, aceasta carte captivanta este destinata a fi una din cele mai importante carti ale deceniului. Daca va fi implementat, Studiul China va inaugura o noua era a sanatatii contagioase."
-- Hans Diehl, doctor in stiinte medicale, master in sanatate publica, absolvent al Institutului de Medicina prin Stil de Viata, autor de best-sellers si intemeietor al programului CHIP al Bisericii Adventiste (Coronary Heart Improvement Program)

"Lucrarea Studiul China a lui Colin Campbell este o carte importanta si interesanta. Impreuna cu fiul sau Tom, el comenteaza studii cu privire la relatia dintre dieta si boala. Concluziile sale legate de consecintele periculoase ale proteinelor de origine animala sunt uluitoare. La fel de surprinzatoare a fost si dificultatea de a prezenta rezultatele sale publicului. Este o istorie care trebuie ascultata".
-- Robert C. Rischardson, doctor in stiinte, laureat al Premiului Nobel, profesor de fizica la catedra F.R. Newman si vice presedinte (Cercetare), Universitatea Cornell

"Studiul China constituie cea mai convingatoare dovada de pana acum in ceea ce priveste prevenirea bolii de inima, a cancerului si a altor boli vestice prin mijloace dietetice. Este cea mai buna carte atat pentru tarile dezvoltate economic, cat si pentru cele ce trec printr-o tranzitie rapida de schimbari economice si de stil de viata".
-- Junshi Chen, medic, doctor in stiinte, profesor senior in Cercetare la Institutul pentru Nutritie si Siguranta Alimentara, Centrul Chinez pentru Controlul si Prevenirea Bolilor

"Cartea Studiul China este extraordinar de utila, superb scrisa si extrem de importanta. Lucrarea Dr. Campbell este revolutionara prin implicatiile ei si senzationala prin claritatea ei. Am invatat o multime de lucruri din aceasta carte curajoasa si inteleapta. Daca vreti sa mancati sunca si oua la micul dejun si apoi sa luati medicamente care sa scada colesterolul, este dreptul dumnea-voastra. Dar daca vreti sa va aparati cu adevarat sanatatea, cititi Studiul China si faceti-o cat mai repede! Daca veti da atentie sfaturilor din acest ghid impor-tant, corpul dumneavoastra va va multumi in fiecare zi, toata viata de acum inainte."
-- John Robbins, autor al lucrarilor Diet for a New America si The Food Revolution

"Studiul China este o analiza foarte bine documentata a aberatiilor alimenta-tiei, stilului de viata si alimentatiei moderne si a rezolvarilor rapide, care adeseori duc la esec. Lectiile din China ofera argumente convingatoare in favoarea unei diete pe baza de plante in vederea promovarii sanatatii si a reducerii riscului pentru bolile abundentei."
-- Sushma Palmer, doctor in stiinte, fost director executiv al Catedrei de Alimentatie si Nutritie a Academiei Nationale de Stiinte, SUA

"Tot ceea ce priveste epidemia de obezitate, sanatatea celor atinsi de ea si uluitorul impact social si de mediu al dietei vestice va primi solutii intelepte si practice in cartea lui Campbell, Studiul China."
-- Robert Goodland, consilier sef pe probleme de mediu la Banca Mondiala (1978-2001)

"Studiul China este prezentarea unui studiu de cercetare inaugural ce ofera raspunsuri mult cautate de catre medici, oameni de stiinta si cititori preocupati de sanatate. Avand la baza investigatii minutioase desfasurate de-a lungul a multi ani, acesta scoate la iveala raspunsuri la cele mai importante intrebari nutritionale ale timpului nostru: Ce produce cancerul in realitate? Cum putem trai mai mult? Ce va opri epidemia de obezitate? Studiul China se dispenseaza repede si usor de dietele la moda, bizuindu-se pe argumente solide si convingatoare. Scris cu claritate si frumusete de o autoritate din cele mai respectate in nutritie, Studiul China reprezinta un important punct de cotitura in intelegerea sanatatii".
-- Neal Barnard, medic, presedinte al Comitetului Medicilor pentru o Sanatate Responsabila

"Studiul China constituie o adevarata incantare. Intr-un tarziu, un savant cu renume mondial in nutritie a explicat adevarul cu privire la alimentatie si sanatate intr-un mod care poate fi inteles cu usurinta de oricine - un adevar uimitor pe care toata lumea trebuie sa-l cunoasca. In acest volum superb, Dr. Campbell impreuna cu fiul sau Tom, a lasat sa curga, picatura cu picatura, din intelepciunea stralucitoarei sale cariere. Daca simti ca esti in confuzie cu privire la cel mai sanatos mod de viata pentru tine si familia ta, in Studiul China vei descoperi solutii pretioase. Nu le rata!"
-- Douglas J. Lisle, doctor in stiinte, si Alan Goldhamer, medic chiropractic, autori ai lucrarii: The Pleasure Trap: Mastering the Hidden Force That undermines Health and Happiness

"Atat de multe carti de sanatate contin sfaturi contradictorii, insa majoritatea au un lucru in comun - planul de a vinde ceva. Singurul plan al Dr. Campbell si al fiului sau Tom este adevarul. Ca distins profesor al Universitatii Cornell, Dr. Campbell este un Einstein in nutritie. Studiul China se bazeaza pe cercetari stiintifice absolute, nu pe speculatii de tip Zone, Atkins, SugarBusters si alte mode actuale. Dr. Campbell ne expune intreaga sa activitate de cercetare intr-o maniera accesibila, captivanta. Cititi aceasta carte si veti sti de ce".
-- Jeff Nelson, presedinte VegSource.com

"Cartea lui Colin Campbell, Studiul China este o relatare emotionanta si profunda a bataliei - care inca se duce - pentru a intelege si explica conexiunea vitala intre sanatatea noastra si ceea ce mancam. Dr. Campbell cunoaste acest subiect din interior: a facut pionierat in investigarea relatiei dintre dieta si cancer inca din zilele de inceput ale Studiului China, raportului NAS, Dieta, Nutritie si Cancer, si raportului grupului de lucru de experti AICR, Alimente, Nutritie si Prevenirea Cancerului: O Perspectiva Globala. Prin urmare el este gata a lamuri orice aspect al acestei chestiuni. Astazi Institutul American pentru Studierea Cancerului sustine o dieta predominant vegetariana pentru a reduce riscul de cancer datorita activitatii extraordinare pe care Dr. Campbell si doar inca alti cativa vizionari au inceput-o cu douazeci si cinci de ani in urma."
-- Marilyn Gentry, presedintele Institutului American pentru Studierea Cancerului

"Studiul China ofera informatii decisive in domeniul nutritiei, ce pot salva viata fiecarui doritor de sanatate din America. Totusi este mai mult de atat: dezvaluirile pe care le face Dr. Campbell privind cercetarea si sistemul medical fac din aceasta carte o lectura fascinanta, una care ne-ar putea schimba viitorul tuturor. Toti cei ce se ocupa de sanatate in lume, cadre medicale si cercetatori trebuie sa o citeasca".
-- Joel Fuhrman, medic, autor Eat to Live

"Daca doresti sa-ti imbunatatesti sanatatea, performantele si succesul, citeste de indata Studiul China. In sfarsit avem recomandari stiintifice autorizate cu privire la cat de multe proteine avem nevoie si de unde sa le luam. Impactul acestor descoperiri este urias".
-- John Allen Mollenhauer, fondator MyTrainer.com

AUTORI

Dr. T. Colin Campbell

Timp de mai bine de 40 de ani, Dr. T. Colin Campbell a fost in prima linie a cercetarii din domeniul nutritiei. Ceea ce lasa mostenire este Studiul China, cel mai cuprinzator studiu asupra nutritiei si sanatatii realizat vreodata. Dr. Campbell detine titlul "the Jacob Gould Schurman Professor Emeritus" la biochimie nutritionala din cadrul Universitatii Cornell si este directorul Proiectului pentru Sanatate si Dieta realizat de axa China-Oxford-Cornell. Acest studiu a fost punctul de culme al unui aprteneriat de mai bine de 20 de ani intre Universitatea Cornell, Universitatea Oxford si Academia Chineza de Medicina Preventiva.
Dr. Campbell a obtinut masterul si doctoratul la Universitatea Cornell, slujind ca cercetator asociat in cadrul Institutului Tehnologic din Massachussetts. A activat ca profesor timp de 10 ani in cadrul Facultatii Tehnologice din Virginia, la catedra de biochimie si nutritie, dupa care s-a reintors in divizia de Stiinte ale nutritiei din cadrul Universitatii Cornell in anul 1975. Aici detine titlul de profesor emerit.
Principalele domenii de interes stiintific, al caror debut a fost educatia superioara la sfarsitul anilor '50, s-au axat pe efectele nutritiei asupra sanatatii pe termen lung, tinta nr. 1 fiind cancerul. A condus studii de cercetare atat in laboratoare experimentale, cat si in studii de mare amploare, pe subiecti umani. A primit fonduri pentru a desfasura activitati de cercetare care ar echivala cu peste 70 de ani de cercetare, cele mai multe fiind finantate de Institutele Nationale de Sanatate. De asemenea a castigat increderea unor numeroase agentii de finantare, a conferentiat pe plan mondial si a semnat peste 300 de lucrari de cercetare.
Este detinatorul a numeroase premii, atat ca cercetator, cat si ca cetatean de onoare, considerat fiind ca unul dintre participantii activi in dezvoltarea politicilor nutritionale pe plan national si international.

Thomas M. Campbell II

Absolvent in anul 1999 al Universitatii Cornell, Thomas Campbell este scriitor, actor, si participant la maraton. Nascut si crescut in Ithaca, statul New York, a jucat pe scene din Londra, Chicago, si din majoritatea statelor aflate la est de Mississippi. Tanarul Campbell este de asemenea pasionat de fotbal (european), ski, alpinism si un avid cititor de... etichete alimentare cu mentiuni despre sanatate. Implicarea lui in Studiul China l-a facut sa schimbe cariera, fiind acum student la Scoala Medicala a Universitatii din Buffalo. Are ca perspectiva practicarea medicieni conform filosofiei prezentate in Studiul China.
Vezi mai mult

Informatii suplimentare

Informatii suplimentare

Cod 21517
Autor T. Colin Campbell, Thomas Campbell II
Editura Nu
Nr. pagini 452
Dimensiuni 14,5 x 21 cm
Anul publicarii Nu
Seria Nu
Volum Nu
Colectie Nu
Editia Nu
Coperta Nu
Legare Nu
Limba Nu
ISBN Nu

Comentarii

Comentarii (3)

Comentariu de Tania
Evaluare
Am auzit de aceasta carte si ma bucur ca am gasit-o in romaneste. Cred ca la originea majoritatii tulburarilor de sanatate se afla alimentatia gresita. Acest studiu aduce dovezi stiintifice prin care este demonstrat ca exista o legatura intre consumul de carne si cancer alte boli. O recomand, merita citita, studiata, si recomandata altor persoane. (Postat pe 01.12.2010)
Comentariu de Ala
Evaluare
O recomand tuturor!Este o carte exceptionala, accesibila din punct de vedere al limbajului si uimitoare din punct de vedere al continutului.In sfarsit am gasit ceva care sa ma impiedice in alergarea dupa himere care sunt "izvoare de sanatate".Cititi-o si sunt sigura ca veti avea numai de castigat in urma a ceea ce veti gasi in paginilie ei. (Postat pe 17.04.2009)
Comentariu de MARIA
Evaluare
e incantator sa gasim si carti, informatii care sa ne ajute.Natura in lume si la noi e in suferinta ca si noi.In Romania, dupa revolutie gasim produse fel de fel, colorate in fel si chip.unii din noi sunt tentati de toate acestea, dar cu ce pret? Daca ne lipsesc informatiile elementare depre produsele bune sau rele, daca copii in scoli nu invata aceste lucruri, daca parintii, cei mai multi, le da copiilor hrana "comerciala"gustoasa, colorata si periculoasa, cum sa fim sanatosi?PROPUN CA GUVERNUL ROMANIEI SA SE IMPLICE SI SA FIE INTRODUS IN PROGRAMA SCOLARA INFORMATII STIINTIFICE DESPRE ALIMENTATIA SANATOASA. (Postat pe 05.01.2008)

Scrie propriul tau comentariu.

Numai utilizatorii inregistrati pot evalua si scrie comentarii. Pentru a evalua si comenta, te rugam sa te autentifici sau sa-ti creezi cont.