Prezentare
Detalii
"Sa fim prieteni", scrie Albisetti, "inseamna sa-l acceptam pe celalalt cu unicitatea si nerepetabilitatea sa, cu autonomia sa, cu diversitatea sa". Acest lucru implica o constiinta a propriei originalitati care se traduce printr-un schimb rodnic de experiente.
Cine crede ca poate gasi in prietenie o solutie la disconfortul sau interior sau la propriile dificultati, va fi dezamagit. "Sa fim prieteni", mai spune Albisetti, "nu este o stare emotionala, ci o adevarata alegere de viata. Alegerea de a-si baza existenta pe deschiderea reala, autentica fata de ceilalti".
Valerio Albisetti este una dintre figurile reprezentative ale psihanalizei contemporane. De origine elvetiana, a sustinut numeroase conferinte si seminarii in marile orase din Europa si SUA. Fondator al psihoterapiei personaliste, in prezent preda psihologia comunicarii in cadrul Universitatii Nationale din Huacho (Peru) si psihologia pastorala in cadrul Facultatii de Teologie din Lima. Este autor al unor carti foarte difuzate, dintre care: "De la Freud la Dumnezeu" (1996), "Pentru a fi fericiti" (2006). (impreuna cu S. Trickett) "Anxietate si depresie" (1997), "lubire" (1999), "Ne nastem sau devenim gelosi?" (1997), "Vindecarea prin meditatia crestina" (1998), "Suferinta din dragoste" (2001), "Terapia iubirii conjugale" (1999), "Binefacerile singuratatii" (1999), "Capcana anorexiei" (1996).
CUPRINS
Premisa
Prima Parte. NEPRIETENIA
Ucigasilor de suflete
Prejudecati si aroganta
Partea a doua. DESCATUSAREA INIMII
Viziunea mea personalista
Sa fim prieteni
Stop nevrozelor
Munca psihologica cu sine insusi
Problemele exista
Realitatea
Un sistem dinamic
Partea a treia. A MERGE SPRE CEILALTI
O alegere de viata
A recunoaste raul
Adevaratul nostru nume
A fixa centrul in afara propriului eu
Noi si ceilalti
Partea a patra. UN MOD NOU Si VECHI DE A INTELEGE PRIETENIA Prietenia se invata
Esenta prieteniei
Un act de revolta
"Sa iubesti pe aproapele ca pe tine insuti."
Partea a cincea. LIMBAJUL PRIETENIEI
Bunatatea
Inima goala
Blandetea, gingasia, sensibilitatea
Disciplina
Adevdratul prieten
Concluzie