Prezentare
Detalii
„Lucrarea Rolul lui Ludwig Richard Conradi in dezvoltarea adventismului european ţi românesc, elaborată ca teză de doctorat de către pastorul Ciprian-Corneliu Ciurea, este una de cercetare explorativă, dintr-o perspectivă istorico-teologică. Teza este de interes mai întâi pentru că surprinde modul în care s-a dezvoltat conceptul de misiune in cadrul Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea, reliefând rolul pe care Ludwig Richard Conradi l-a avut in transplantarea şi dezvoltarea adventismului european şi românesc. Astfel, plecând de la contextul în care s-a născut adventismul, de la rolul unor personalităţi marcante şi al unor mişcări religioase in cristalizarea teologică şi organizarea bisericii, cercetarea analizează acei factori care au schimbat percepţia asupra misiunii în rândul adventiştilor de ziua a şaptea, de Ia o mentalitatea «insulară», către o perspectivă mondială."
-- Prof. univ. emerit dr. dr. habil. Ioan-Gheorghe Rotaru Institutul Teologic Creştin după Evanghelic Timotheus din Bucureşti
„Această cercetare doctorală constituie o contribuţie originală şi semnificativă la istoriografia românească bisericească, racordându-se la marile teme ale istoriografiei româneşti. Prin contribuţiile de natură istorică, dar şi de administraţie bisericească şi drept, lucrarea umple un gol important în cercetarea ştiinţifică de la noi. Cine va dori să cunoască dezvoltarea sinuoasă a mişcării adventiste, precum şi metodele misionare ale acesteia, nu va putea evita teza de doctorat a domnului Ciprian-Corneliu Ciurea.”
-- Prof. univ. dr. habil. Paul Brusanowski Universitatea Lucian Blaga din Sibiu
„Lucrarea de faţă aduce o contribuţie semnificativă la clarificarea identităţii adventiste contemporane. Autorul dezvoltă cu multă competenţă un argument istoric, însă semnificaţia datelor oferite despre Ludwig Richard Conradi, persoana care face obiectul studiului, este mai profundă. Ciprian-Corneliu Ciurea arată că activitatea pionierului adventist a influenţat în mod decisiv dezvoltarea unei identităţi adventiste distincte, in Europa, diferită, într-o anumită măsură, de adventismul de sorginte nord-americană, profund amprentat de teologia lui Ellen G. White. Aşadar, această teză nu este numai o prezentare competentă a unei pagini importante de istorie adventistă, ci discută şi poziţionarea mişcării adventiste europene în contextul mai larg al adventismului mondial.”
-- Prof.univ.dr. habil. Marcel-Valentin Măcelaru Universitatea Aurel Vlaicu din Arad
„Teza domnului Ciurea este remarcabilă prin amploarea ei, făcând parte din recuperările istorice ale începururilor mişcării adventiste. Ceea ce atrage atenția încă de la început este minuţiozitatea cercetării şi atenţia la detaliile istorice. Autorul nu dezvoltă tema fără să ţină cont de conjunctura religioasă şi socială a vremurilor, ci analizează meticulos fundalul istoric al mişcării în spaţiul american şi apoi în cel european. De asemenea, sunt prezentaţi marii lideri care au creat şi structurat mişcarea adventistă cu toate asperităţile începutului ei. Ciprian-Corneliu Ciurea nu încearcă să prezinte strict istoric evenimente din spaţiul credinţei adventiste, ci convinge cititorul de munca misionară grea în America şi Europa, care apoi s-a concretizat şi în România. A fost aşadar o muncă imensă pentru că temele pe care adventismul le promova erau destul de sensibile: iminenta revenire a lui Hristos, subiect atât de delicat şi care putea provoca iritare printre primitorii mesajului. De aceea pot concluziona că munca misionară a acestei mişcări a fost mult mai grea decât a altor orientări ieşite din Reforma lui Luther.”
-- Pr. Prof. univ. dr. habil. Emii.Jurcan Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia