Bine ai venit!         

Bine ai venit pe KERIGMA online!

 
 
 

Reformatorii. Istoria reformei în Biserica Ortodoxă

Pavel Beloiu

Puncte de fidelitate Acumulezi 29 puncte daca scrii un comentariu la acest produs si 1 punct daca-l evaluezi.
Puncte de fidelitate Cumpara acest produs si acumulezi 85 puncte.
85,00 Lei

Disponibilitate: In stoc

Acumuleaza
puncte de fidelitate
si beneficiaza de ele


Recomanda KERIGMA.ro pe retelele de socializare si acumulezi 1 punct de fidelitate pentru fiecare recomandare.

Cumpara acest produs si acumulezi 85 puncte de fidelitate.

Aboneaza-te la newsletter si acumulezi 60 de puncte de fidelitate (valabil doar daca ai cont si doar la prima abonare).


Prezentare

Detalii

Lucrarea de faţă este o noutate pentru cititorii romani, întrucât prezintă istoria şi realitatea mişcării reformatoare pe plaiurile noastre. Această mişcare de revenire la Biblie şi la învăţătura bisericii primare, din primele secole, este o repetare a evenimentelor petrecute în Europa de vest, în urmă cu câteva secole. S-au scris vagoane de cărţi despre Luther, Calvin şi toţi reformatorii, care au cuprins bătrânul continent şi au adus lumina în bisericile tradiţionale catolice; lumina s-a răspândit pe toate continentele şi a fost o înviorare şi însufleţire în cultură, educaţie şi societate, atât spiritual cât şi material. La noi s-a ajuns mai târziu, căci am fost vitregiţi de soartă şi expuşi la duşmani, care veneau din toate părţile. Dumnezeu s-a îndurat şi de ţara noastră şi a adus oameni cucernici, care au schimbat istoria şi s-au dăruit pentru înaintarea Evangheliei, a Veştii Bune, că Isus Fiul lui Dumnezeu este mântuitorul lumii, şi al românilor de pretutindeni. Toţi aceştia au pornit din ortodoxie şi n-au avut nicio influenţă din afară. Toţi au suferit persecuţii şi prigoană pe timpul regilor şi după ei, prin marginalizare, umilire, batjocură, exil sau închisoare (N. Moldoveanu).

DUMITRU CORNILESCU (1891-1975) teolog român, a tradus Biblia pe limba înţeleasă de toţi românii, de la păstorii din munţi, până la cărturarii cu şcoli înalte. În anul 1923 a plecat în exil şi nu s-a mai întors, de teama terorii comuniste, unite cu biserica mamă-ortodoxă.

TUDOR POPESCU (1887-1963) teolog român, a fost preot la Biserica Cuibul cu Barză din Bucureşti. În anul 1924 a fost caterisit şi biserica lui închisă cu lacăte. A continuat lucrarea în locaşul Carol Davila 48, fiind înconjurat de elitele tinerilor teologi, care au aderat la Reformă: Mihai Beloiu, Gheorghe Comilescu, Emil Constantinesu, Vasilică Moisescu, Nicolae Tonoiu, Alexandru Panaitescu. A înfiinţat sute de adunări pe tot cuprinsul ţării.

MIHAI BELOIU (1901-1985) teolog român, a avut 4 licenţe în teologie, filosofie şi litere şi învăţător, toate pe timpul regilor. A aderat la mişcarea de la Cuibul cu Barză şi şi-a scris lucrarea de diplomă Isus Temelia Vieţii, în 1928, o referinţă în vremea de atunci, dar şi astăzi. A fost exilat în Bărăgan cu familia şi dat afară din învăţământ, apoi urmărit de Securitate, ca element fanatic. A fost misionar şi a plantat adunări pe meleagurile muscelene.

NICOLAE MOLDOVEANU (1922-2006) compozitor român şi scriitor autodidact. Este autorul a peste 7000 de cântări şi a scris meditaţii la fiecare verset din Noul Testament şi primele cărţi din Biblie. Alături de Costache Ioanid şi Traian Dorz a compus imnurile care se cântă de toţi românii, din ţară şi diaspora. A fost închis pentru credinţă şi printre puţinii martiri care au compus în temniţă 357 cântări.

Pavel Beloiu, muscelean şi urmaş a 6 generaţii de preoţi moldoveni (tatăl Mihai Beloiu, a fost ultimul). Pasionat de artă şi istorie, a căutat să aducă la lumină evenimente şi istorii pierdute şi neştiute de cititorii de astăzi. A îmbinat ingineria cu pictura şi mai târziu cu scrisul. A plecat în America în 2001 şi duce dorul locurilor natale, dar şi al prietenilor din ţară.

Cuprins

Dumitru Cornilescu, Cum m-am întors Ia Dumnezeu     13
Date biografice     22
Traducerea Bibliei     29
Ultimii ani în ţară     39
Receptarea Bibliei 1931      49
Interviuri       59
Cuvinte de aur     64

Teodor Popescu       93
Date biografice     101
Suspendarea     111
Lupta între Evanghelie şi tipic          113
Lupta între Dumnezeu şi Mamona     115
Pe urmele familiei Mirea     135
Perioada interbelică      147
Deportarea la Bug     154
Drumul calvarului     158
În comunism şi după     161

Mihai Beloiu     173
Isus ca temelia a vieţii     192
Gânduri asupra lucrării de diplomă     218
Din Sătic, Trei Ţaţe     223
Prigoana credincioşilor     227
Scrisori     230
Slujitorul Domnului-Mihai Beloiu (dosarul de Securitate)     237

Nicolae Moldoveanu     259
De ce muzica?     264
Date biografice     265
Interviuri     316

Costache Ioanid     341
Date biografice     345
Pictura     346
Poezii     351

Cuvinte de încheiere     383

Vezi mai mult

Informatii suplimentare

Informatii suplimentare

Cod 27827
Autor Pavel Beloiu
Editura Societatea Evanghelică Română
Nr. pagini 386
Dimensiuni 21 x 29,5 cm
Anul publicarii 2021
Seria Nu
Volum Nu
Colectie Nu
Editia I
Coperta flexibila
Legare brosare
Limba Romana
ISBN 9786068608105

Comentarii

Scrie propriul tau comentariu.

Numai utilizatorii inregistrati pot evalua si scrie comentarii. Pentru a evalua si comenta, te rugam sa te autentifici sau sa-ti creezi cont.