Bine ai venit!         

Bine ai venit pe KERIGMA online!

 
 
 

O calauza prin Narnia si prin intreaga opera a lui C. S. Lewis

Colin Duriez

Puncte de fidelitate Acumulezi 29 puncte daca scrii un comentariu la acest produs si 1 punct daca-l evaluezi.
Anunta-ma cand produsul reintra in stoc.
Puncte de fidelitate Cumpara acest produs si acumulezi 20 puncte.
20,00 Lei

Disponibilitate: Indisponibil

Acumuleaza
puncte de fidelitate
si beneficiaza de ele


Recomanda KERIGMA.ro pe retelele de socializare si acumulezi 1 punct de fidelitate pentru fiecare recomandare.

Cumpara acest produs si acumulezi 20 puncte de fidelitate.

Aboneaza-te la newsletter si acumulezi 60 de puncte de fidelitate (valabil doar daca ai cont si doar la prima abonare).


Prezentare

Detalii

"Cu povesti ne leagana lumea, cu povesti ne adoarme; ne nastem si murim cu ele", spunea undeva Mihai Eminescu. Traim azi un moment magic - revirimentul unor povesti clasice, iar ecranizarile lor de exceptie ne intorc privirea inspre lectura unor carti precum "Harry Potter", "Eragon" sau "Stapanul inelelor".

Daca in cele pomenite mai sus predomina vrajitoria si misterul, in Narnia retraim magia luminoasa a unor istorisiri impregnate de simbolistica biblica. Evadarea personajelor-copii dintr-o lume ostila in spatiul povestii se face printr-un sifonier vechi. In lumea cea nebanuita a Narniei, sub un felinar, pe cititori ii intampina un faun cu o umbrela sub brat. Si totul prinde viata intr-un vartej de spiridusi, nimfe, balauri, vrajitoare, soricei curajosi, printi, calatorii pe mare, batalii neaparat castigate si animale vorbitoare. Deasupra tuturor pluteste duhul puternicului leu Aslan - un alter ego al Mantuitorului - cel mereu gata sa-si dea viata pentru prietenii Sai.

Ghidul de fata este extrem de util tuturor celor tentati sa se aventureze printr-un dulap spre taramul luminos al Narniei, unde Binele si Frumosul inving mereu. Din el puteti afla multe despre viata si opera unui autor de exceptie, care este C.S. Lewis. Totodata, cartea va va sluji drept calauza printre personajele, locurile si temele spirituale majore ale lumii narniene. Drum bun.

CUVANT INAINTE

Sifonierul dintre lumi

"Odata, am incercat sa trec prin peretele din spate al sifonierului parintilor mei!" Ce marturisire stanjenitoare! De-abia mi-au iesit cuvintele de pe buze, ca m-am si simtit ridicol si vulnerabil.
Cel caruia ma confesam era Roger Lancelyn Green, care astazi nu mai este printre noi. Ne aflam la el in biblioteca, o incapere ticsita cu multele carti pe care le scrisese despre autorii de povesti pentru copii, cu rafturi incarcate de volumele scriitorilor ale caror creatii literare le recenzase - Lewis Caroll, J. M. Barrie, Andrew Lang si Rudyard Kipling - precum si ale catorva din cei ce fusesera prietenii lui, cum ar fi J. R. R. Tolkien si C. S. Lewis.
Marturisirea mea a fost starnita de lectura dedicatiei scrise, parca cu fir de paianjen, pentru prima editie a volumului "Sifonierul, Leul si Vrajitoarea", dedicatie in care autorul Cronicilor spunea ca, daca ar fi fost lipsit de entuziasmul si incurajarea lui Roger (intr-o vreme cand prietenul sau cel mai apropiat, Tolkien, ii era un critic neiertator) poate ca Narnia nu ar mai fi prins viata.
Roger mi-a raspuns linistit, conducandu-ma in salon si aratandu-mi o oglinda mare, intr-o rama poleita, deasupra caminului. "Intr-o zi", mi-a spus, "dupa ce am citit 'Alice in Tara Oglinzilor', m-am cocotat pe camin si am incercat sa o urmez pe Alice in casa din oglinda!"
M-am simtit mult mai linistit! De atunci, am intalnit nenumarati altii care au incercat sa-si croiasca drum spre Narnia fie printr-un sifonier, fie - la fel ca mine, atunci cand am dat de lemnul rigid din spatele dulapului - inchizand strans ochii si asteptand ca Aslan sa-i invite in lumea sa cu un raget puternic.
Ce face oare ca incursiunile in lumi imaginare sa fie atat de irezistibile incat, atunci cand suntem tineri, suntem convinsi ca ne vom gasi calea intr-acolo, iar apoi, maturizandu-ne, tanjim dupa amintirea acelei convingeri?
Cu siguranta, este vorba de caracterul lor spontan, imediat, si absolut intamplator. Alice, in cautarea lepurelui Alb, s-a zorit in patru labe spre barlogul acestuia, "negandindu-se deloc cum va mai iesi de acolo". Iar Lucy s-a uitat in sifonier din simpla curiozitate, doar pentru a-si da in curand seama ca hainele de blana s-au transformat in ramuri de brad. Cineva ar putea presupune ca toate acele trimiteri la usi lasate deschise ("fiindca stia si ea ca este o prostie sa te inchizi intr-un sifonier") au fost adaugate ulterior, la insistentele unor editori ingrijorati - in mod foarte intelept, as spune, din perspectiva experientelor mele!
Alegerea unui sifonier, mai mult decat - ulterior - a altor pasaje de trecere din lumea noastra inspre celalalt taram, este convingatoare si fireasca fiindca, spre deosebire de alte usi, care ne conduc inspre sau dintr-o incapere, usa sifonierului se deschide catre un spatiu din camera, si de aceea, probabil, catre o lume ascunsa intr-o alta lume...
A trecut mai mult de o jumatate de secol de cand "Sifonierul, Leul si Vrajitoarea" a fost publicata, iar cartea (alaturi de celelalte sase volume ale Cronicilor Narniei) a devenit o "lucrare clasica", fara a fi acoperita, insa, de praful opac si respectabil ce parca se depune pe cartile devenite antologice.
Asemeni ierbii proaspat incoltite pe plaiurile Narniei, in acordurile cantecului creator al lui Aslan, aceste carti pot fi citite (asa cum de fapt si sunt citite zilnic de multi) fara prezentare sau explicatii - fie datorita alchimiei misterioase care aduna laolalta fapturi din mituri, legende si povesti raspandite de-a lungul a mii de ani pe jumatate din suprafata pamantului, fie datorita urzelii mistice a panzei pe care este tesuta aceasta tapiserie eclectica si exotica.
Cu toate acestea, intrucat scrierile lui C. S. Lewis sunt deja bine cunoscute, iar autorul lor a devenit unul dintre cei mai comentati, analizati si deconstruiti autori ai secolului al douazecilea, cititorului mai scrutator i-ar putea fi de folos sa aiba la indemana un ghid de nadejde atunci cand patrunde in tinutul ce se intinde "intre felinar si marele castel Cair Paravel de la Marea de Est".
Nimeni nu si-ar putea dori pe acest drum un tovaras mai bun decat un distins comentator cum este Colin Duriez, care stie sa-si foloseasca cunostintele bogate - filtrate atent prin intelepciune si intelegere - cu privire atat la lumea, cat si la lumile lui C. S. Lewis, impartasindu-le cu un entuziasm inflacarat, dar si lucid, si cu autoritatea lipsita de efort a adevaratului specialist.
Asa ca, inainte de a pasi in sifonier (si retineti, "cum face orice persoana cu minte, ca nu trebuie sa te incui niciodata intr-un sifonier"), strecurati-va in buzunar Calauza prin Narnia si, astfel, fara indoiala ca veti privi tinutul cu alti ochi, sau poate chiar ii veti raspunde cu o noua inima...

-- Brian Sibley

Cuprins

Cuvant inainte
Prefata
Abrevieri

PARTEA INTAI: GENEZA TINUTULUI NARNIA

Viata lui C.S. Lewis
In spatele Cronicilor Narniei
Aslan, Narnia si religia
Teme majore din lumea Narniei
Aspecte literare ale Cronicilor
Teme, concepte si imagini din Narnia

PARTEA A DOUA: TOTUL DESPRE CRONICILE NARNIEI

O privire de ansamblu asupra Cronicilor Narniei
Istoria Narniei
Geografia Narniei
Alte scrieri ale lui C.S. Lewis, din perspectiva Narniei
Cine a contribuit la conceperea Cronicilor Narniei?

PARTEA A TREIA: NARNIA DE LA A LA Z

Narnia de la A la Z
O scurta cronologie a vietii lui C.S. Lewis
Note
Vezi mai mult

Informatii suplimentare

Informatii suplimentare

Cod 21808
Autor Colin Duriez
Editura Nu
Nr. pagini 231
Dimensiuni 14,7 x 21 cm
Anul publicarii Nu
Seria Nu
Volum Nu
Colectie Nu
Editia Nu
Coperta Nu
Legare Nu
Limba Nu
ISBN Nu

Comentarii

Comentarii (4)

Comentariu de Laurentiu
Evaluare
ma bucura aparitia unei astfel de carti felicitari ca editati o astfel de carte (Postat pe 26.06.2008)
Comentariu de mariana
Evaluare
citesc cu interes cartile lui C.S.Lewis; sunt excelente (Postat pe 22.06.2008)
Comentariu de cristy
Evaluare
sa ne zici si noua cum a fost (Postat pe 21.06.2008)
Comentariu de Adina
Evaluare
De mult timp astept o asemenea carte! De abia astept sa o citesc! (Postat pe 21.06.2008)

Scrie propriul tau comentariu.

Numai utilizatorii inregistrati pot evalua si scrie comentarii. Pentru a evalua si comenta, te rugam sa te autentifici sau sa-ti creezi cont.