Bine ai venit!

Bine ai venit pe KERIGMA online!

 
 
 

MESIA

N. T. Wright

Puncte de fidelitate Acumulezi 29 puncte daca scrii un comentariu la acest produs si 1 punct daca-l evaluezi.
Puncte de fidelitate Cumpara acest produs si acumulezi 25 puncte.
25,00 Lei

Disponibilitate: In stoc

Acumuleaza
puncte de fidelitate
si beneficiaza de ele


Recomanda KERIGMA.ro pe retelele de socializare si acumulezi 1 punct de fidelitate pentru fiecare recomandare.

Cumpara acest produs si acumulezi 25 puncte de fidelitate.

Aboneaza-te la newsletter si acumulezi 60 de puncte de fidelitate (valabil doar daca ai cont si doar la prima abonare).


Prezentare

Detalii

N. T. Wright este fara indoiala unul dintre cei mai reprezentativi si mai prolifici teologi englezi contemporani. A predat Noul Testament la universitatile Cambridge, McGill si Oxford.

Intens preocupat de metodele de cercetare istorice ale persoanei lui Isus, N. T. Wright ne propune in aceasta carte o incursiune in lumea fascinanta si plina de semnificatii a iudaismului din primul secol pentru a raspunde la intrebari simple in aparenta, dar care au generat multe controverse teologice de-a lungul timpului: Cine a fost Isus si care au fost adevaratele Sale motivatii? A fost Isus cu adevarat Mesia? Cat de importante sunt asteptarile escatologice evreiesti atunci cand trebuie sa intelegem semnificatia cuvintelor si actiunilor lui Isus? De ce a fost nevoie ca Isus sa moara?

Cu multa eleganta si cu argumente teologice solide, N. T. Wright reuseste sa ne aduca din nou la Scripturi pentru a le intelege intr-o noua lumina, folosindu-ne de o epistemologie ce are ca model esential de cunoastere dragostea lui Dumnezeu.

Prefata

Exista trei lucruri care ma preocupa in aceasta carte. Primul se refera la integritatea istorica a discursului despre Isus. Sincer vorbind, multi crestini sunt neglijenti cu modul in care gandesc si vorbesc despre Isus, lucru care se reflecta, din pacate, in viata lor de rugaciune si in practicarea uceniciei. Nu putem presupune faptul ca, rostind cuvantul Isus, sau chiar Hristos, ne referim in mod automat la adevaratul Isus care a umblat si a predicat prin Palestina primului secol, acel Isus care, potrivit Epistolei catre Evrei, este acelasi ieri, azi si in veci. Nu avem libertatea de a fabrica un alt Isus, tot asa cum nu putem sustine faptul ca, avand Evangheliile Noului Testament, cunoastem tot ceea ce este necesar despre Isus. Continutul acestei carti va dezvalui modul in care, alaturi de alte lucrari mai ample si detaliate, traditiile crestine au deformat adesea radical imaginea lui Isus din Evanghelii si cum, doar printr-o cercetare istorica solida, vom putea avea acces la o intelegere mai apropiata de sensul originar al Evangheliilor.
Al doilea lucru care ma preocupa se refera la acea ucenicie crestina care pledeaza pentru o intelegere a adevaratului Isus. Disciplina rugaciunii si a studiului biblic trebuie sa fie mereu ancorata in Isus Insusi pentru ca aceasta sa nu devina idolatra sau aducatoare de folos personal. Deseori, am redus la tacere mesajul distinct al lui Isus, remodelandu-l dupa chipul nostru si, apoi, intrebandu-ne de ce spiritualitatea noastra s-a golit de continut si de acea putere transformatoare de viata. In randurile care urmeaza, as dori sa ma refer la acest lucru, cel putin la modul implicit. Asa cum mi-a spus un participant la o conferinta dupa ce mi-am terminat prelegerea, Isus, Cel pe care il descriu, este o fiinta umana vibranta si foarte interesanta - lucru care nu se poate spune intotdeauna despre imaginea de vitraliu a lui Hristos din imaginatia crestina apartinand traditiilor catolice, protestante, ortodoxe sau evanghelice.
In al treilea rand, sunt preocupat in mod special sa asez in mainile si inimile generatiei viitoare de crestini intelectuali nu doar un model de misiune, ci si motivatia pentru acea misiune menita sa transforme lumea noastra cu puterea Evangheliei lui Isus. Cei din universitati sau cei care au alte profesii in lumea aceasta si doresc sa fie crestini dedicati, trebuie sa se gandeasca din nou la ceea ce inseamna, in practica, loialitatea fata de Hristos. Nu este suficient ca cineva sa se roage intr-un cadru privat, sa aiba standarde morale ridicate, iar apoi sa mearga la locul de munca unde sa reconstruiasca turnul Babel. Structura si natura diferitelor aspecte ale lumii noastre trebuie sa fie examinate din nou in lumina revelatiei unice aduse de Isus, cat si a mandatului ce ni s-a incredintat, de a fi pentru lume ceea ce Isus a fost pentru Israelul de atunci.
Aceasta ultima preocupare lamureste de ce, in special in ultimele doua capitole, m-am straduit sa formulez succint problema climatului cultural din lumea apuseana. Denumirea vaga si cateodata denaturata de "postrnodernitate" functioneaza ca un reper pentru multe din trasaturile culturii noastre, care sunt nu numai ingrijoratoare, ci si incitante. Unii crestini considera acest lucru ca fiind o amenintare grava. Eu cred ca mesajul lui Isus Hristos ne ajuta sa abordam aceste lucruri frontal, identificand modurile in care postmodernitatea are de spus ceva ce nu poate fi ignorat si, trecand prin aceste lucruri, sa putem gasi noi responsabilitati si deschideri. La fel cum integritatea presupune sa gandim clar si riguros despre Isus Insusi, tot asa se impune sa gandim clar si riguros despre lumea in care il urmam astazi pe Isus, o lume pe care suntem chemati sa o modelam prin intermediul mesajului innoitor si plin de dragoste al Evangheliei.

-- N. T. Wright

CUPRINS

Prefata
1. Persoana istorica a lui Isus
2. Imparatia
3. Simbolurile
4. Mesia Cel crucificat
5. Isus si Dumnezeu
6. Invierea
7. Spre Emaus, intr-o lume postmoderna
8. Lumina lumii
Vezi mai mult

Informatii suplimentare

Informatii suplimentare

Cod 21649
Autor N. T. Wright
Editura Nu
Nr. pagini 171
Dimensiuni 14,7 x 20,7 cm
Anul publicarii Nu
Seria Nu
Volum Nu
Colectie Nu
Editia Nu
Coperta Nu
Legare Nu
Limba Nu
ISBN Nu

Comentarii

Comentarii (3)

Comentariu de bogdan
Evaluare
o carte riguroasa din punct de vedere academic si spiritual (Postat pe 18.04.2015)
Comentariu de Filip
Evaluare
Care este titlul original al cartii? (Postat pe 11.01.2012)
Comentariu de Adi Lala
Evaluare
Nu-mi trebuie explicatii cand este vorba de NT Wright. NTPG, Jesus and the Resurection of the Son of God, Jesus and the Victory of God,sunt opere teologice de mare valoare din seria Christian Origins and the Question of God.Pentru publicul larg din Romania ar fi ideal sa se traduca si Simply Christian si Evil and the Justice of God. Abordeaza in mod pertinent problema raului, a suferintei, dar si raspunsul dat de Dumnezeu si implicit pozitia crestinului fata de acestea. Cu siguranta ma voi delecta cu Mesia de NT Wright. Autorul ne ajuta sa ne debarasam de o multime de prejudecati si/sau idei false despre modul in care gandeau oamenii in sec. I si sa intelegem puterea mesajului pe care l-a avut Isus. Concluzie: Isus cel biblic nu este deloc demodat pentru cei din sec XXI, dimpotriva! (Postat pe 16.01.2008)

Scrie propriul tau comentariu.

Numai utilizatorii inregistrati pot evalua si scrie comentarii. Pentru a evalua si comenta, te rugam sa te autentifici sau sa-ti creezi cont.