Prezentare
Detalii
Intens preocupat de metodele de cercetare istorice ale persoanei lui Isus, N. T. Wright ne propune in aceasta carte o incursiune in lumea fascinanta si plina de semnificatii a iudaismului din primul secol pentru a raspunde la intrebari simple in aparenta, dar care au generat multe controverse teologice de-a lungul timpului: Cine a fost Isus si care au fost adevaratele Sale motivatii? A fost Isus cu adevarat Mesia? Cat de importante sunt asteptarile escatologice evreiesti atunci cand trebuie sa intelegem semnificatia cuvintelor si actiunilor lui Isus? De ce a fost nevoie ca Isus sa moara?
Cu multa eleganta si cu argumente teologice solide, N. T. Wright reuseste sa ne aduca din nou la Scripturi pentru a le intelege intr-o noua lumina, folosindu-ne de o epistemologie ce are ca model esential de cunoastere dragostea lui Dumnezeu.
Prefata
Exista trei lucruri care ma preocupa in aceasta carte. Primul se refera la integritatea istorica a discursului despre Isus. Sincer vorbind, multi crestini sunt neglijenti cu modul in care gandesc si vorbesc despre Isus, lucru care se reflecta, din pacate, in viata lor de rugaciune si in practicarea uceniciei. Nu putem presupune faptul ca, rostind cuvantul Isus, sau chiar Hristos, ne referim in mod automat la adevaratul Isus care a umblat si a predicat prin Palestina primului secol, acel Isus care, potrivit Epistolei catre Evrei, este acelasi ieri, azi si in veci. Nu avem libertatea de a fabrica un alt Isus, tot asa cum nu putem sustine faptul ca, avand Evangheliile Noului Testament, cunoastem tot ceea ce este necesar despre Isus. Continutul acestei carti va dezvalui modul in care, alaturi de alte lucrari mai ample si detaliate, traditiile crestine au deformat adesea radical imaginea lui Isus din Evanghelii si cum, doar printr-o cercetare istorica solida, vom putea avea acces la o intelegere mai apropiata de sensul originar al Evangheliilor.
Al doilea lucru care ma preocupa se refera la acea ucenicie crestina care pledeaza pentru o intelegere a adevaratului Isus. Disciplina rugaciunii si a studiului biblic trebuie sa fie mereu ancorata in Isus Insusi pentru ca aceasta sa nu devina idolatra sau aducatoare de folos personal. Deseori, am redus la tacere mesajul distinct al lui Isus, remodelandu-l dupa chipul nostru si, apoi, intrebandu-ne de ce spiritualitatea noastra s-a golit de continut si de acea putere transformatoare de viata. In randurile care urmeaza, as dori sa ma refer la acest lucru, cel putin la modul implicit. Asa cum mi-a spus un participant la o conferinta dupa ce mi-am terminat prelegerea, Isus, Cel pe care il descriu, este o fiinta umana vibranta si foarte interesanta - lucru care nu se poate spune intotdeauna despre imaginea de vitraliu a lui Hristos din imaginatia crestina apartinand traditiilor catolice, protestante, ortodoxe sau evanghelice.
In al treilea rand, sunt preocupat in mod special sa asez in mainile si inimile generatiei viitoare de crestini intelectuali nu doar un model de misiune, ci si motivatia pentru acea misiune menita sa transforme lumea noastra cu puterea Evangheliei lui Isus. Cei din universitati sau cei care au alte profesii in lumea aceasta si doresc sa fie crestini dedicati, trebuie sa se gandeasca din nou la ceea ce inseamna, in practica, loialitatea fata de Hristos. Nu este suficient ca cineva sa se roage intr-un cadru privat, sa aiba standarde morale ridicate, iar apoi sa mearga la locul de munca unde sa reconstruiasca turnul Babel. Structura si natura diferitelor aspecte ale lumii noastre trebuie sa fie examinate din nou in lumina revelatiei unice aduse de Isus, cat si a mandatului ce ni s-a incredintat, de a fi pentru lume ceea ce Isus a fost pentru Israelul de atunci.
Aceasta ultima preocupare lamureste de ce, in special in ultimele doua capitole, m-am straduit sa formulez succint problema climatului cultural din lumea apuseana. Denumirea vaga si cateodata denaturata de "postrnodernitate" functioneaza ca un reper pentru multe din trasaturile culturii noastre, care sunt nu numai ingrijoratoare, ci si incitante. Unii crestini considera acest lucru ca fiind o amenintare grava. Eu cred ca mesajul lui Isus Hristos ne ajuta sa abordam aceste lucruri frontal, identificand modurile in care postmodernitatea are de spus ceva ce nu poate fi ignorat si, trecand prin aceste lucruri, sa putem gasi noi responsabilitati si deschideri. La fel cum integritatea presupune sa gandim clar si riguros despre Isus Insusi, tot asa se impune sa gandim clar si riguros despre lumea in care il urmam astazi pe Isus, o lume pe care suntem chemati sa o modelam prin intermediul mesajului innoitor si plin de dragoste al Evangheliei.
-- N. T. Wright
CUPRINS
Prefata
1. Persoana istorica a lui Isus
2. Imparatia
3. Simbolurile
4. Mesia Cel crucificat
5. Isus si Dumnezeu
6. Invierea
7. Spre Emaus, intr-o lume postmoderna
8. Lumina lumii