Bine ai venit!

Bine ai venit pe KERIGMA online!

 
 
 

Kierkegaard și filosofia existențială (vocea celui ce strigă în pustie)

Lev Șestov

Puncte de fidelitate Acumulezi 29 puncte daca scrii un comentariu la acest produs si 1 punct daca-l evaluezi.
Puncte de fidelitate Cumpara acest produs si acumulezi 40 puncte.
40,00 Lei

Disponibilitate: In stoc

Acumuleaza
puncte de fidelitate
si beneficiaza de ele


Recomanda KERIGMA.ro pe retelele de socializare si acumulezi 1 punct de fidelitate pentru fiecare recomandare.

Cumpara acest produs si acumulezi 40 puncte de fidelitate.

Aboneaza-te la newsletter si acumulezi 60 de puncte de fidelitate (valabil doar daca ai cont si doar la prima abonare).


Prezentare

Detalii

Lev Şestov (Lev Isaakovici Schwarzmann), filosof existenţialist şi gânditor religios, s-a născut pe 12 februarie 1866 la Kiev. Revoluţia bolşevică îl determină să emigreze la Paris în anul 1921 unde va locui până la moartea sa, la 19 noiembrie 1938. Activitatea de scriitor s-a materializat într-o serie de lucrări publicate în ţară şi în exil: Binele în învăţătura contelui Tolstoi şi a lui Fr. Nietzsche (1889); Dostoievski şi Nietzsche (1903); Apoteoza lipsei de temeiuri (1905); Începuturi şi sfârşituri (1908); Marile ajunuri (1910); Potestas clavium (1923); Revelaţiile morţii (1923); Noaptea din grădina Ghetsimani (1923); Pe cântarul lui Iov (1929); Kierkegaard şi filosofia existenţială (1936); Athena şi Ierusalimul (1938). Pe lângă aceste studii importante şi alte numeroase articole, Şestov se remarcă prin cursurile ţinute la Sorbona şi prin conferinţele din centrele universitare germane.

Kierkegaard îl părăseşte pe Hegel deoarece în sistemul lui filosofic nu a descoperit nici un loc pentru problemele sale personale, un sistem în care se proclamă că realitatea este rațională și, anume, că ea este aşa cum trebuie să fie şi că, nicidecum, ea nu trebuie să fie altfel. Or, a-l părăsi pe Hegel presupune să devii misolog, urâtor de raţiune, primejdie asupra căreia ne-a atras atenţia încă în antichitate elevul lui Socrate: Platon. Lecţia grecilor este să iubim raţiunea şi necesitatea, din îmbinarea cărora este alcătuit acest univers. Raţiunea ne învaţă că nici oamenii, nici Zeii nu se pot lupta cu necesitatea. Ea este supremă şi orice confruntare cu ea pare o nebunie. Kierkegaard nu face altceva decât să se arunce în această bătălie, lăsându-se în braţele Absurdului. Însă drumul spre Absurd este barat de aliata Necesităţii, etica. După Şestov, filosoful danez nu numai că repudiază raţiunea, ci este nevoit să suspende şi etica, aşa cum a procedat şi Iov.

-- Ivan Ivlampie

Vezi mai mult

Informatii suplimentare

Informatii suplimentare

Cod 27523
Autor Lev Șestov
Editura Eikon
Nr. pagini 370
Dimensiuni 13 x 20 cm
Anul publicarii 2018
Seria Nu
Volum Nu
Colectie Nu
Editia I
Coperta flexibila
Legare brosare
Limba Romana
ISBN 978-606-711-680-9

Comentarii

Scrie propriul tau comentariu.

Numai utilizatorii inregistrati pot evalua si scrie comentarii. Pentru a evalua si comenta, te rugam sa te autentifici sau sa-ti creezi cont.