Bine ai venit!         

Bine ai venit pe KERIGMA online!

 
 
 

Istoria gandirii crestine. Istoria fascinanta a marilor ganditori crestini si contributia lor la modelarea lumii asa cum o stim

Jonathan Hill

Puncte de fidelitate Acumulezi 29 puncte daca scrii un comentariu la acest produs si 1 punct daca-l evaluezi.
Puncte de fidelitate Cumpara acest produs si acumulezi 65 puncte.
65,00 Lei

Disponibilitate: In stoc

Acumuleaza
puncte de fidelitate
si beneficiaza de ele


Recomanda KERIGMA.ro pe retelele de socializare si acumulezi 1 punct de fidelitate pentru fiecare recomandare.

Cumpara acest produs si acumulezi 65 puncte de fidelitate.

Aboneaza-te la newsletter si acumulezi 60 de puncte de fidelitate (valabil doar daca ai cont si doar la prima abonare).


Prezentare

Detalii

INTRODUCERE

Multi cititori vor fi probabil intrigati de aparitia unei carti cu acest titlu. Ce inseamna mai exact gandirea crestina? Si de ce ar trebui sa fim preocupati de istoria ei? De fapt, am putea spune ca mare parte din doctrina crestina se regaseste in Biblie, in special in Noul Testament, si ca tot ceea ce au facut scriitorii crestini a fost sa le-o explice contemporanilor lor. De ce am studia modurile in care au prezentat ei doctrina crestina in trecut?
De fapt, studiul istoriei gandirii crestine este in aceeasi masura si important si fascinant. Daca esti crestin, atunci cu siguranta ar trebui sa fii interesat de motivul pentru care crestinismul invata ceea ce invata. Este adevarat ca esenta crestinismului se gaseste in Noul Testament, dar modul in care il citim noi astazi este rezultatul a secole de speculatii si elaborare. lar gandirea celor care au reflectat asupra credintei crestine in trecut ramane un tezaur de inspiratie pentru cei care fac acelasi lucru in prezent.
Chiar daca nu esti o persoana religioasa, cunoasterea istoriei gandirii crestine te poate ajuta, ca de altfel oricare alt domeniu important al istoriei. Oameni precum Augustin, Toma d'Aquino si Luther au contribuit chiar la modelarea fondului societatii moderne. Chiar daca multi oameni nu mai cred in ceea ce au facut ei, cei mai multi dintre noi suntem inca mostenitorii Parintilor Bisericii si ai ganditorilor medievali; si, deoarece crestinismul s-a raspandit in toata lumea, din America de Sud pana in Japonia, din Siberia pana in Noua Zeelanda, acest lucru nu este valabil doar pentru europeni si nord-americani. Si mai exista un aspect relevant pe langa importanja inerenta a subiectului - multi scriitori crestini au trait in perioade istorice din cele mai tulburi si agitate, jucand chiar un rol cheie in epoca lor, iar unele lucruri pe care le-au spus merita sa fie auzite, indiferent de credinta pe care o avem.
Aceasta carte se doreste a fi o introducere in istoria gandirii crestine pentru cei complet neinitiati. Am presupus ca cititorii nu cunosc nici personalitatile in cauza, nici subiectele abordate de ele si mi-am propus sa evit orice fel de jargon tehnic neplacut care caracterizeaza acest domeniu, ca pe oricare altul. Exista, de asemenea, si un glosar.
Studierea gandirii crestine - a naturii, dezvoltarii si continutului sau - inseamna studierea teologiei; iar studiul teologiei implica, inevitabil, intr-un fel sau altul, interactiunea cu teologii. Cand cineva este numit "teolog", prin acest lucru se are in vedere una din urmatoarele doua situatii: fie se face referire la o persoana care studiaza teologia, asa cum un istoric studiaza istoria, fie la o persoana care contribuie la dezvoltarea domeniului - care reflecta la semnificatia credintei crestine si asterne pe hartie aceste ganduri mai mult sau mai putin sistematic.
Aceasta carte este, in mare masura, o istorie a teologilor in cel de-al doilea sens: a unor oameni care au facut din istoria gandirii crestine ceea ce este astazi. Ea se focalizeaza asupra vietilor si lucrarilor lor. Desigur, pe de o parte, nu putem intelege cu adevarat ceea ce au sustinut ei daca nu cunoastem contextul in care au facut-o; dar, pe de alta parte, vietile lor au fost adesea tot atat de interesante si de insufletitoare ca si scrierile lor. Scopul meu a fost sa le readuc personalitatile la viata intr-un mod care sa ne ajute sa aratam de ce au spus lucrurile pe care le-au spus si de ce trebuie sa ne mai aducem aminte de ei astazi.
Pentru a realiza acest lucru, am privit la problemele cu care s-au confruntat marii teologi in trecut, precum si la modul in care le-au solutionat. Bineinteles, multe dintre problemele cu care s-au confruntat au fost prezentate de alti teologi si, de aceea, am incercat sa dau un sens naratiunii si progresiei si sa arat ca multi teologi abordeaza probleme sau dezvolta idei care au fost formulate pentru prima data de catre predecesorii lor.
Constrangerile legate de spatiu si nevoia de claritate m-au facut sa ma focalizez doar asupra celor mai importante sau relevante aspecte ale gandirii umane, evitand incercarea de a face o prezentare comprehensiva a tot ceea ce au spus ei.
Scopul meu pe parcursul cartii a fost unul dublu. In primul rand, acela de a-i determina pe cititori sa inteleaga personajele cartii si sa le simpatizeze - chiar si atunci cand sunt intr-un dezacord vehement cu ceea ce spun ele. Daca putem spera ca intelegem corect spusele si motivatiile cuiva, atunci nu dam dovada de o prea mare impolitete daca alegem sa nu fim de acord cu persoana respectiva.
In al doilea rand, l-am incurajat pe cititor sa treaca dincolo de pretentiile marilor teologi. Pe parcursul cartii, voi face o critica constructiva a teologilor pusi in discutie, pe de o parte, pentru a le explica gandirea in detaliu si, pe de alta parte, pentru a creea o trambulina spre o perspectiva de ansamblu asupra problematicei vizate.
Aceste elemente sunt menite sa-i ajute pe cititori sa reflecte pe marginea chestiunilor respective; de aceea, am cautat sa le prezint intr-un fel cat mai echilibrat si obiectiv.
Principala linie narativa a cartii se ocupa de teologi - de vietile si gandirea lor - precum si de principalele miscari din sanul gandirii crestine, aproximativ in ordine cronologica. Rubricile care insotesc textul principal contin informatii aditionale cu privire la evenimente, locuri si miscari care nu se incadreaza complet in naratiunea principala, dar sunt relevante.
Cartea este formata din sase sectiuni, fiecare avand ca obiect una dintre marile epoci ale crestinismului. Intr-o astfel de opera nu a fost posibila includerea fiecarui teolog sau a fiecarei miscari crestine din ultimii 2000 de ani, desi am incercat sa fac in asa fel incat sa fie cat se poate de cuprinzatoare. Ca o regula generala, am inclus acele personaje a caror contributie la gandirea crestina s-a remarcat prin originalitate sau influenza.
Concret, nu voi incepe cu Isus Insusi si cu Noul Testament, ci cu evenimentele imediat urmatoare. Originea crestinismului este un subiect fascinant, insa mult prea vast si complex pentru a face obiectul acestei carti. Am presupus ca cititorii sunt familiarizati deja cu Isus si cu mesajul Noului Testament despre El; cei care nu sunt, au de recuperat, dar exista multe carti disponibile care ii pot ajuta!
Cei atenti vor observa ca am tratat secolul al XX-lea separat de Epoca Moderna. Acest lucru nu inseamna ca eu cred cu tarie ca traim in era "postmoderna", ci pur si simplu ca problemele cu care s-au confruntat teologii din secolul al XX-lea, precum si raspunsurile pe care le-au dat ei sunt intr-adevar diferite de cele intalnite cu doua secole inainte.

-- Autorul

O societate care nu isi cunoaste istoria e ca omul fara amintiri.

-- JONATHAN HILL

In aceasta introducere expresiva si accesibila, Jonathan Hill ne ofera o intelegere bogata asupra istoriei gandirii crestine si a personalitatilor distincte care au plasmuit-o si au modelat-o.
Evenimente semnificative, concilii, miscari si termeni de specialitate sunt prezentati si explicati, plasand distributia personajelor in contextul lor si elucidand pozitia acestora in dezvoltarea ideilor si a idealurilor crestine. Fara a oferi un continut pur descriptiv, Hill ofera evaluari pertinente care evidentiaza forta si slabiciunea contributiilor pe care subiectele alese le au pentru gandirea crestina si indeamna cititorii sa reflecteze asupra unor chestiuni semnificative pentru ei insisi.

Recomandari

Aceasta este o carte fascinanta si nepretuita, accesibila nespecialistilor, dar si o resursa de incredere pentru student si chiar pentru profesor. Pentru aceia (...) care doresc pur si simplu sa frunzareasca ideile unora dintre cele mai mari minti ale erei crestine, este o incantare totala.

-- DAVID WINTER,
ex-director al BBC Religious Broadcasting

Savanti si alti cititori interesati vor aprecia aceasta lucrare succinta si autoritativa a lui Jonathan Hill. Actualmente exista diferente notabile intre modalitatile de relatare a istoriei gandirii crestine, dar modul in care Hill a ales sa povesteasca este excelent.

-- MARK NOLL
Wheaton College

Bine documentata, comprehensiva si generoasa in limitele spiritului critic, istoria este scrisa intr-un stil vioi si mai putin tehnic, oferind cititorului exact ceea ce este necesar pentru a intelege dezvoltarea gandirii crestine in scopurile si partile ei componente. In ce priveste dimensiunea, claritatea si accesibilitatea, sunt putine carti care o egaleaza pe aceasta.

-- JOHN WEBSTER,
Universitatea din Aberdeen

JONATHAN HILL si-a luat licenta cu rezultate maxime in filosofie si in teologie la Universitatea Oxford, dupa care a obtinut si un master in filosofie de la aceeasi universitate. Lucreaza ca scriitor si editor din 1997.

>> Editie cu coperti tari, cusuta <<

CUPRINS

Introducere

PARTEA I: PARINTII BISERICII FILOSOFIA GREACA
lUSTIN MARTlRUL
Roma
IRINEU AL LYONULUI
Gnosticismul
TERTULIAN
ORIGEN
Alexandria
Neoplatonismul
Convertirea lui Constantin
ARIANISMUL
Primul Conciliu de la Niceea
ATANASIE
Constantinopolul
PARINTII CAPADOCIENI
Primul Conciliu de la Constantinopol
PARINTII DESERTULUI
PELAGIANISMUL
AUGUSTIN DIN HlPO
CHIRIL AL ALEXANDRIEI
Conciliul de la Efes
Conciliul de la Calcedon

PARTEA A II-A: IMPERIUL BIZANTIN
BlZANTUL
PSEUDO-DlONISIE
Al Doilea Conciiiu de la Constantinopol
MAXIM MARTURISITORUL
Al Treilea Conciiiu de la Constantinopol
SIMEON, NOUL TEOLOG
Al Doilea Conciliu de la Niceea
Expansiunea islamului
MAREA SCHISMA
GRIGORIE PALAMA
Muntele Athos
A TREIA ROMA

PARTEA A III-A: EVUL MEDIU
EVUL INTUNECAT
SFANTUL IMPERIU ROMAN
ERIGENA
Augustin de Canterbury
Manastirile
ANSELM
Feudalismul
Cavalerismul
PIERRE ABELARD
Paris
ORDINELE CERETORILOR
TOMAD'AQUINO
Redescoperirea lui Aristotel
BONAVENTURA
IOAN DUNS SCOT
Oxford
MlSTICISMUL MEDIEVAL
Inchizitia
JOHN WYCLIF
JAN HUS

PARTEA A IV-A: REFORMA
RENASTEREA
MARTIN LUTHER
Conchistadorii
JEAN CALVIN
Geneva
REFORMA TARZIE
Conciliul de la Trent
PURITANISMUL
PlETISMUL
JOHN WESLEY

PARTEA A V-A: PERIOADA MODERNA
ILUMINISMUL
GOTTHOLD LESSING
IMMANUEL KANT
Romantismul
FRIEDRICH SCHLEIERMACHER
Tubingen
SOREN KIERKEGAARD GEOLOGIA SI BIOLOGIA
MlSCAREA EVANGHELICA
ALBRECHT RITSCHL
JOHN HENRY NEWMAN
Miscarea de la Oxford
Primul Conciliu de la Vatican
ALBERT SCHWEITZER

PARTEA A VI-A: SECOLUL AL XX-LEA
KARL BARTH
RUDOLF BULTMANN
Existentialismul
DlETRICH BONHOEFFER
REINHOLD NIEBUHR
PAUL TILLICH
KARL RAHNER
Al doilea Condliu de la Vatican
TEOLOGIA PROCESULUI
TEOLOGIA ELIBERARII
Penticostalismul
JURGEN MOLTMANN
TEOLOGIA FEMINISTA
Postmodernismul
WOLFHART PANNENBERG
CRESTINISMUL AFRICAN
CRESTINISMUL ASIATIC
Epilog
Glosar
Bibliografie suplimentara
Index
Vezi mai mult

Informatii suplimentare

Informatii suplimentare

Cod 21639
Autor Jonathan Hill
Editura Nu
Nr. pagini 355
Dimensiuni 15,5 x 23 cm
Anul publicarii Nu
Seria Nu
Volum Nu
Colectie Nu
Editia Nu
Coperta Nu
Legare Nu
Limba Nu
ISBN Nu

Comentarii

Comentarii (2)

Istoria gândirii creștineComentariu de Sebastian
Evaluare
Recomandat oricarui crestin, pentru a avea o imagine de ansamblu a disputelor, luptelor, lucrarilor teologice prin care a trecut Crestinismul pana acum. E o carte care te provoaca la studierea parintilor Bisericii si a teologilor mai recenti. O lucrare deosebita! (Postat pe 05.02.2018)
Comentariu de Onescu Cristian
Evaluare
O carte superba! pentru cei pasionati de istorie crestina. (Postat pe 16.07.2011)

Scrie propriul tau comentariu.

Numai utilizatorii inregistrati pot evalua si scrie comentarii. Pentru a evalua si comenta, te rugam sa te autentifici sau sa-ti creezi cont.