Bine ai venit!

Bine ai venit pe KERIGMA online!

 
 
 

Invataturi fundamentale. O analiza sistematica a temeliei doctrinare din Evrei 6:1, 2

Vladimir Pustan

Puncte de fidelitate Acumulezi 29 puncte daca scrii un comentariu la acest produs si 1 punct daca-l evaluezi.
Puncte de fidelitate Cumpara acest produs si acumulezi 38 puncte.
38,00 Lei

Disponibilitate: In stoc

Acumuleaza
puncte de fidelitate
si beneficiaza de ele


Recomanda KERIGMA.ro pe retelele de socializare si acumulezi 1 punct de fidelitate pentru fiecare recomandare.

Cumpara acest produs si acumulezi 38 puncte de fidelitate.

Aboneaza-te la newsletter si acumulezi 60 de puncte de fidelitate (valabil doar daca ai cont si doar la prima abonare).


Prezentare

Detalii

Cuvant inainte

Fara sa ai un spirit ascutit de observatie, iti dai seama, dupa ce stai trei ore la programul de dimineata al unei biserici penticostale, ca ai nevoie de o invatatura clara, pragmatica si care sa poata fi pusa in practica in viata de zi cu zi. Or, in cele mai multe biserici, lucrul acesta lipseste...
Sfanta Scriptura compara viata unui credincios cu constructia unei cladiri, Pavel scriindu-le corintenilor ca ei sunt "cladirea lui Dumnezeu", iar luda isi indeamna fratii "sa se zideasca pe credinta lor preasfanta".
De la acest tablou ne ducem cu gandul la faptul ca trebuie sa incepem cu temelia, iar aceasta trebuie sa fie sapata adanc, pana se ajunge la stanca, adica la Cuvantul lui Dumnezeu. Din pasajul din Matei 7:24-27 ne dam seama ca el, crestinismul, nu i-a oferit niciodata nimanui o cale de acces spre cer in afara furtunii. In mijlocul furtunii, insa, diferenta dintre cele doua case a fost facuta de temelie. Temelia pusa pe nisip nu a rezistat, casa s-a prabusit, desi fusese construita frumos si rapid. Prea rapid, poate...
Imaginea pe care o am vizavi de lucrarea de invatare din bisericile noastre este aceea pe care v-o puteti imagina usor si voi: o dorinta aprinsa de a zidi mult si repede, in care toti mesterii aduc materiale de constructie si, fara un plan bine stabilit, la un semnal, se apuca sa ridice cladirea. Instalatorii monteaza instalatia de incalzire pana nu s-a ridicat nici macar fundatia, pentru ca ce poate insemna dorinta noastra de-a sti cum se va trai in Mileniu si care-i trambita a saptea, cata vreme nu stim invataturile de baza ale crestinismului? Nu poti tanji spre facultate cand n-ai facut clasa intai si nu stii sa scrii. Si nu putem pleca spre cele desavarsite pana nu am rezolvat problema invaaturilor incepatoare, problema fundatiei, lucrarea atat de putin spectaculoasa.
Asa s-a nascut aceasta carte... Nu veti gasi in ea nimic din ce-ati gasit in celelalte carti pe care le-am scris. Am scris fara adjective si alte inflorituri stilistice, pentru ca nu-i o carte pentru suflet, ci una pentru minte.
Apare in fata voastra o carte tributara stilului in care se scriu cartile de teologie sistematica, pentru ca nu-mi ascund gandul ca imi doresc ca aceasta carte sa poata fi folosita de predicatori - invatatori ai bisericii, ca material de studiu biblic.
De aceea am umplut-o cu referinte biblice, cu idei neduse pana la capat, pentru ca sunt oameni care vor adauga in biserici ceea ce, din dorinta de a nu creste volumul lucrarii, nu am scris.
Condensarea lucrarii a putut fi realizata selectand drastic materialul folosit, evitandu-se speculatiile inutile, pentru ca putini oameni agreeaza seriozitatea cu care un caine se invarte in jurul cozii.
Spuneam ca am abordat cartea intr-un mod sistematic, dar cand au fost necesare dovezi istorice, le-am folosit, fara a abuza de ele.
O problema delicata se ridica din cauza accentului dogmatic, fiind prea mult tributar mediului teologie penticostal unde am crescut, dar acest pacat poate fi trecut cu vederea cand va dau libertatea sa luati de bune doar randurile care nu va jignesc fatis marturisirea de credinta.
Nu-i o carte pentru teologi, ci una pentru oamenii care vor sa stie clar ce este sub podeaua pe care calca. Aceste invataturi au fost invataturile de baza ale Bisericii Primare si ale noastre, dupa ce ni le vom insusi si noi. Daca voi mai apuca, voi scrie o carte si despre invataturile desavarsite, atat de dragi complicatilor mei frati de credinta.

Cuprins

Cuvant inainte

Introducere: O analiza generala a Epistolei catre Evrei si in mod special a capitolului 6:1-2
Capitolul 1: INVATATURA DESPRE POCAlNTA
Capitolul 2: INVATATURA DESPRE CREDINTA
Capitolul 3: INVATATURA DESPRE BOTEZURI
Capitolul 4: INVATATURA DESPRE PUNEREA MAINILOR
Capitolul 5: INVATAlURA DESPRE INVIERE
Capitolul 6: INVATAlURA DESPRE JUDECATA DIVINA

ANEXA: SCHITE DE PREDICI PE ACESTE SUBIECTE
POCAlNTA
PRIN POCAlNTA SPRE CREDINTA
CREDINTA: Evrei 11:1-2
BOTEZUL: Matei 3:13-17
BOTEZUL IN APA
DUHUL SFANT
BOTEZUL CU DUHUL SFANT
PUNEREA MAINILOR
INTRE MOARTE SI INVIERE
IMPLACABILA INVIERE
INFRICOSATOAREA JUDECATA: Apocalipsa 20:11-15
INVIEREA MORTILOR
JUDECATA FINALA
CHINURILE IADULUI: Marcu 9:43-48
BIBLIOGRAFIE
Vezi mai mult

Informatii suplimentare

Informatii suplimentare

Cod 21742
Autor Vladimir Pustan
Editura Nu
Nr. pagini 170
Dimensiuni 13,5 x 20,5 cm
Anul publicarii Nu
Seria Nu
Volum Nu
Colectie Nu
Editia Nu
Coperta Nu
Legare Nu
Limba Nu
ISBN Nu

Comentarii

Comentarii (1)

Comentariu de Ionoca C.
O carte clara si la subiect merita citita. (Postat pe 13.02.2011)

Scrie propriul tau comentariu.

Numai utilizatorii inregistrati pot evalua si scrie comentarii. Pentru a evalua si comenta, te rugam sa te autentifici sau sa-ti creezi cont.