Bine ai venit!

Bine ai venit pe KERIGMA online!

 
 
 

În locul sinelui. Abordarea Sfîntului Augustin

Jean-Luc Marion

Puncte de fidelitate Acumulezi 29 puncte daca scrii un comentariu la acest produs si 1 punct daca-l evaluezi.
Puncte de fidelitate Cumpara acest produs si acumulezi 55 puncte.
55,00 Lei

Disponibilitate: In stoc

Acumuleaza
puncte de fidelitate
si beneficiaza de ele


Recomanda KERIGMA.ro pe retelele de socializare si acumulezi 1 punct de fidelitate pentru fiecare recomandare.

Cumpara acest produs si acumulezi 55 puncte de fidelitate.

Aboneaza-te la newsletter si acumulezi 60 de puncte de fidelitate (valabil doar daca ai cont si doar la prima abonare).


Prezentare

Detalii

Unul dintre meritele principale ale cărții este de a fi restituit demnitatea teoretică lui confessio, găsindu-i locul fenomenologic originar în care se constituie relația dintre mine și Dumnezeu, o relație paradoxală, altminteri imposibilă, dar făcută posibilă prin primatul acordat darului și iubirii. În locul sinelui e mai mult decît o carte despre Augustin. (Luigi Alici, Universitatea Macerata)

Cartea tratează despre statutul filozofiei în raportul său cu metafizica și cu teologia, dar și despre posibilitatea unei „noi practici fenomenologice a filozofiei medievale”, acum și în viitor. (Emmanuel Falque, Institutul Catolic din Paris)

„Ego-ul nu este așadar el însuși prin el însuși. Nici prin aprehensiunea de sine în conștiința de sine (Descartes, cel puțin potrivit interpretării sale comune), nici printr-un performativ (Descartes într-o lectură mai puțin comună), nici prin apercepție (Kant), nici chiar prin autoafectare (Henry), sau prin decizie anticipatoare (Heidegger). Ego-ul nu accede nici măcar la sine însuși pentru un altul (Levinas), nici ca un altul (Ricoeur) – mai degrabă, el nu devine el însuși decît printr-un altul. Altfel spus, printr-un dar, căci totul se întîmplă, fără nici o excepție, prin și ca dar: „Ista omnia Dei mei dona sunt. Non mihi ego dedi haec. – Dar nimic nu mi le dăruisem eu însumi, ci erau daruri din partea Dumnezeului meu” (Confessiones, I, 20, 31, 13, 328). Fac experiența de mine (de sine) atunci cînd reduc orice lucru la ceea ce este donat în el. Și știu că fac corect această reducție, atunci cînd ating în fiecare lucru ceea ce nu pot să îmi dau mie eu însumi: donatul astfel redus la nedonabil oferă testul absolut și irefutabil al exteriorității locului sinelui”. (Jean-Luc Marion)

Vezi mai mult

Informatii suplimentare

Informatii suplimentare

Cod 26438
Autor Jean-Luc Marion
Editura Ratio et Revelatio
Nr. pagini 504
Dimensiuni 14,5 x 20,5 cm
Anul publicarii 2020
Seria Nu
Volum Nu
Colectie Epoche
Editia I
Coperta flexibila
Legare brosare
Limba Romana
ISBN 978-606-9659-03-8

Comentarii

Scrie propriul tau comentariu.

Numai utilizatorii inregistrati pot evalua si scrie comentarii. Pentru a evalua si comenta, te rugam sa te autentifici sau sa-ti creezi cont.