Prezentare
Detalii
Michelle Brown adopta o abordare larga a subiectului artei crestine, trecand granitele pentru a explora modul in care arta a reflectat si a stimulat o reactie la invataturile lui Cristos si la gandirea si experienta crestina de-a lungul veacurilor. Arta, ne spune ea, este la fel ca muzica; poate face ca lucrurile sa fie "mai mult decat ceea ce sunt" si patrunde dincolo de actul vederii si al experimentarii, ajungand la un nivel mai adanc al perceptiei. "Caci daca imboldul uman de a crea poate fi vazut ca parte constituenta a unei cautari perpetue de a se apropia mai mult de forta creatoare fundamentala, pe care crestinii, la fel ca multi altii, o cunosc drept «Dumnezeu», atunci actul prin care se naste arta -- la fel ca nasterea copiilor sau a ideilor -- este o expresie viguroasa a acelui impuls. Aidoma rugaciunii, ea ofera un traseu potential pentru intrarea in contact cu Creatorul, asa cum a recunoscut Michelangelo atunci cand a conceput electrizanta imagine iconica care planeaza pe bolta Capelei Sixtine, intrupand clipa creatiei si prefigurarea impacarii, cand varfurile intinse ale degetelor lui Dumnezeu si ale lui Adam, divinul si umanul, sunt pe cale sa se atinga."
Cartea porneste de la arta primilor crestini si ajunge pana in epoca moderna, cuprinzand articole scrise de colaboratori invitati, pe marginea unor subiecte precum: Icoanele; Florenta renascentista; Rubens si Contrareforma; Arta populara religioasa; Artisti evrei, teme crestine; Realizarea Bibliei Sf. Ioan si Crestinismul si arta contemporana in America de Nord.
"Ghidul de arta crestina" este o carte care se adreseaza tuturor celor interesati de mostenirea artistica mondiala. Cititorul secular modern, care simte detasare fata de semnificatia picturilor, va gasi ajutor aici pentru a intelege atat puterea lor emotionala, cat si pe cea estetica. Cititorul crestin va fi incurajat sa exploreze in continuare minunea si frumusetea pe care o reprezinta mostenirea culturala crestina.
Michelle P. Brown este profesor de studii ale manuscriselor medievale la Scoala de Studii Aprofundate din cadrul Universitatii din Londra si fost custode al Sectiei de Manuscrise Medievale si Anluminate la British Library. Este canonic si membru laic al Consiliului de Canonici de la Catedrala Sf. Paul, Londra. A tinut prelegeri la multe universitati, in domeniul istoriei si al istoriei artei si este lector strain la Universitatea din Leeds, membru al Consiliului Societatii Colectionarilor de Antichitati si membru al Consiliului Institutului de Arta Courtauld.
Ea a fost custodele catorva expozitii importante, printre care se numara "Mostenitorii Romei" (British Museum / British Library), "Labirint pictat: lumea Evangheliarului de la Lindisfarne" (British Library) si "La inceput: Biblii dinaintea anului 1000" (Institutul Smithsonian). Numeroasele ei publicatii includ: Evangheliarul de la Lindisfarne: societatea, spiritualitatea si scribul, Lumea Psaltirii lui Luttrell si Cum a ajuns crestinismul in Britannia si