Bine ai venit!         

Bine ai venit pe KERIGMA online!

 
 
 

Fetele - cum sa le crestem. Sfaturi practice si incurajari pentru cei ce modeleaza viitoarea generatie de femei

James Dobson

Puncte de fidelitate Acumulezi 29 puncte daca scrii un comentariu la acest produs si 1 punct daca-l evaluezi.
Puncte de fidelitate Cumpara acest produs si acumulezi 40 puncte.
40,00 Lei

Disponibilitate: In stoc

Acumuleaza
puncte de fidelitate
si beneficiaza de ele


Recomanda KERIGMA.ro pe retelele de socializare si acumulezi 1 punct de fidelitate pentru fiecare recomandare.

Cumpara acest produs si acumulezi 40 puncte de fidelitate.

Aboneaza-te la newsletter si acumulezi 60 de puncte de fidelitate (valabil doar daca ai cont si doar la prima abonare).


Prezentare

Detalii

GHIDUL ULTIM PENTRU PENTRU A NE CRESTE CORECT FETELE - DE LA CEA MAI DE INCREDERE AUTORITATE IN DOMENIUL CRESTERII COPIILOR, Dr. JAMRES DOBSON

In "Fetele -- cum sa le crestem", dr. James Dobson, mult apreciatul expert in cresterea copiilor, ne prezinta foarte asteptata lui carte ce insoteste bestsellerul "Baietii -- cum sa-i crestem". Bazata pe cele mai recente studii si scrisa in stilul inconfundabil si practic al dr. Dobson, "Fetele -- cum sa le crestem" va va ajuta sa faceti fata provocarilor de a va creste fiicele pentru a deveni femei puternice, sanatoase si increzatoare care vor excela in viata.

Dr. James Dobson este fondatorul si presedintele organizatiei Focus on the Family, o organizatie media si educationala dedicata protejarii caminului. Dr. Dobson este ascultat de peste 200 de milioane de oameni din peste 160 de tari. Este psiholog licentiat si detine un doctorat in dezvoltarea copilului primit de la Universitatea California de Sud. Autor a peste 30 de carti, inclusiv recentul lui bestseller, "Baietii -- cum sa-i crestem", a fost implicat in mai multe proiecte guvernamentale legate de familie. Dr. Dobson si sotia sa, Shirley, sunt parintii a doi copii adulti, Danae si Ryan, si locuiesc in Colorado.

Cuprins

Multumiri
1. Minunata lume a fetelor
2. Fetele in pericol
3. Sexul frumos
4. De ce este ea cine este
5. Educarea fetelor pentru a deveni doamne
6. Facandu-i pe ingeri sa roseasca
7. Fetele si mamele lor
8. Tinerele vorbesc despre tatii lor
9. De ce sunt importanti tatii
10. De la tati la fiice
11. Cenusareasa la bal
12. Obsesia frumusetii
13. Intrebari si raspunsuri suplimentare
14. Fluviul culturii
15. Consecinte
16. Vesti bune despre fete
17. Fermecandu-ti fiica
18. Pubertate si adolescenta
19. Agresoare, amice si prietene la catarama
20. Intrebari si raspunsuri despre pubertate si adolescenta
21. Cum sa-ti protejezi fiica de invazia tehnologiei
22. Cuvant final
Resurse utile pentru parinti
Note

Capitolul 1

Minunata lume a fetelor

In urma cu cativa ani am scris o carte intitulata "Baietii -- cum sa ii crestem", care s-a vandut in peste doua milioane de exemplare. Inca de la data lansarii cartii, pe strada, in restaurante sau in aerogari, oamenii se apropiau de mine si ma intrebau: "Cand intentionati sa scrieti si Fetele -- cum sa le crestem?" Editorul meu imi punea aceeasi intrebare ori de cate ori ne intalneam. Pana si copiii au inceput sa ma sacaie. Recent a ajuns la biroul meu aceasta scrisoare mazgalita:

Draga dr. James Dobson,

Am sase ani. Am doi frati mai mari. As vrea sa stiu cand veti scrie si cartea Fetele -- cum sa le crestem? Pentru ca mama chiar isi doreste sa educe fete. Apreciez munca dvs. la carte.

-- Julie

Bine, Julie. Ai castigat. Am sa o scriu. Si multumesc pentru frumoasa ta nota. Sunt gata sa pariez ca mama te-a pus sa imi scrii, deoarece fetita pe care vrea sa o educe... esti chiar tu. Sper sa te intalnesc intr-o zi pentru ca pari a fi o fetita de sase ani foarte speciala.
Am primit mii de alte scrisori interesante de la baieti si fete, majoritatea mai mari decat Julie. Unii erau furiosi pe mine deoarece ma invinuiesc pentru modul in care parintii ii disciplineaza. In urma cu cativa ani, un student mi-a trimis o poezie care exprima aceste sentimente. Poezia suna astfel:
Trandafirii-s rosii, violetele albastre,
Cand eram copil, am mancat bataie datorita tie.

Una dintre scrisorile mele preferate provine de la o fata de paisprezece ani numita Tiffany, care fierbea de manie in timp ce scria. A trecut direct la subiect:

Va urasc, dr. Dobson,
Astazi a trebuit sa vizionez cel mai tampit film despre sex. dvs. ati realizat filmul. HA! de parca ati sti despre ce vorbiti. de asemenea, multumita programelului dvs. ridicol de "modern" mama a inceput sa-mi interzica sa ies la filme ale caror recenzii nu le-a citit. acum nu mai am viata sociala deoarece toti prietenii mei merg la cinema si vad filme bune. iar eu nu ma pot uita decat la ella enchanted*.

woo-pa-dee-do!

Apoi Tiffany renunta la manusi. Probabil ca a vazut o poza veche de-a mea in care purtam ochelari demodati, pentru ca in final mi-a aruncat ultima impunsatura:

sper sa va cumparati niste ochelari mai noi, fiindca ochelarii pe care-i aveti va acopera intregul chip.

-- Cu dragoste vesnica, Tiffany

Ce fata dulce! Doar o adolescenta de paisprezece ani isi putea incepe scrisoarea declarand ca ma uraste si sa o termine asigurandu-ma de dragostea ei vesnica. Sunt sigur ca Tiffany este o provocare pentru mama si tatal ei, dar vor veni si zile mai bune. Parintii carora le dau azi sfaturi erau copii exasperanti asemenea lui Tiffany la vremea cand am scris prima carte despre cresterea copiilor, insa acum s-a intamplat ceva foarte amuzant. Ei au crescut si dat nastere, la randul lor, unor copii cu vointa puternica, iar acum cauta ajutor. Ma simt rasplatit cand vad o a doua generatie de mame si tati care invata sa faca fata acelorasi situatii si probleme pe care ei insisi le-au creat parintilor lor in urma cu douazeci si cinci de ani. Cine stie? Poate ca voi avea sansa sa sfatuiesc o a treia generatie cand va veni pe lume primul bebelus al lui Tiffany. Ea si alte mame tinere din generatia ei vor vedea atunci lucrurile dintr-o perspectiva cu totul diferita. Dar cred ca m-a cam luat gura pe dinainte.
Titlul pe care l-am ales pentru aceasta carte, "Fetele -- cum sa le crestem", face o afirmatie fundamentala. El presupune ca parintii nu au doar responsabilitatea de a supraveghea cresterea si dezvoltarea fetelor (si baietilor) lor, ci si de a-i creste urmarind un scop -- acela de a cultiva in ei anumite calitati si trasaturi de caracter. Inteleptul rege Solomon a subliniat aceasta obligatie in urma cu mai bine de 2900 de ani, cand a scris: "Invata pe copil calea pe care trebuie sa o urmeze si cand va imbatrani nu se va abate de la ea" (Prov. 22:6). Apostolul Pavel a adaugat o alta dimensiune cand a spus: "Si voi, parintilor, nu intaratati la manie pe copiii vostri, ci cresteti-i in mustrarea si invatatura Domnului" (Efes. 6:4).
Ganditi-va putin la implicatiile acestor pasaje scripturale. Vor sa spuna cumva ca un copil trebuie invatat sa aiba reverenta fata de Dumnezeu si fata de Fiul Sau, Isus Cristos, si sa inteleaga dimensiunea spirituala a vietii? Da, acesta este primul si cel mai important inteles al acestor versete. Dar eu cred ca ele ne invata sa facem mai mult decat atat.
Copiii sunt un dar de la Dumnezeu, iar noi suntem responsabili de bunastarea lor. Cresterea fetelor implica in acest sens a le ajuta sa strabata campul cultural minat care li se asterne inainte -- a le invata valorile si perspectivele eterne. Inseamna a le insufla aprecierea pentru adevar, responsabilitate, autodisciplina, autocontrol, generozitate si bunatate sufleteasca. Inseamna a le invata modestia, moralitatea si bunele maniere. Inseamna a le ajuta sa invinga inclinatia naturala spre egoism, agresivitate, violenta si neglijenta. Inseamna a le educa sa munceasca, sa invete si sa gandeasca. Si acesta este doar inceputul si din aceasta cauza calitatea de parinte implica o responsabilitate atat de intimidanta, care necesita previziune si planificare atenta. Despre acestea vom vorbi in paginile care urmeaza.
Pasiunea pe care o am pentru subiectul de fata este legata in mod direct de fiica mea care inca ma numeste tati. Ea este matura acum, dar o iubesc cum am iubit-o in clipa cand mi-a fost prezentata intaia data in sala de nastere. O legatura magnetica s-a declansat intre noi in acea noapte minunata, iar legatura persista si astazi. Cand Danae avea trei ani, eram profesor de pediatrie la o scoala medicala si cercetator intr-un mare spital de copii. Cinci zile pe saptamana, in timp ce ma pregateam pentru anevoioasa naveta prin traficul din Los Angeles, Danae plangea. Nu voia ca eu sa plec. Intotdeauna ii dadeam o imbratisare calda si ii promiteam ca ma voi grabi spre casa in acea dupa-amiaza, dar ea era cu inima franta. Inca pot sa o vad pe scumpa mea fetita stand in prag si plangand. Intr-o dimineata, Danae a fost mai suparata decat de obicei in timp ce ii explicam din nou de ce era nevoie ca tata sa mearga la lucru. Frumosii ei ochi albastri au fost inundati de lacrimi si mi-a spus cu multa tristete in glas: "Nu-i nimic, tati. Te iert."
In urma cu cateva saptamani am intrebat-o pe fiica mea daca isi amintea acele zile. Amintirea copilariei sale este surprinzator de vie pentru ea, fapt care uneori ma sperie. Nu si-a amintit doar lacrimile din dimineata pe care o descriam, ci si un alt lucru pe care eu il uitasem.
Intr-o zi, pe cand avea trei ani, Danae a iesit impreuna cu mama ei in curtea din fata pentru a-mi face cu mana in timp ce plecam, dar eu iesisem deja de pe alee fara a le observa. Danae isi aminteste ca a inceput sa suspine dezamagita. Insa dupa ce am ajuns la o oarecare distanta, am surprins pentru un moment in oglinda retrovizoare imaginea micii mele familii. Inca ma salutau agitandu-si frenetic mainile. In timp ce dadeam coltul, mi-am scos mana pe geam salutandu-le la randul meu. Chiar si dupa toti acesti ani, Danae isi aminteste entuziasmul care a cuprins-o in momentul in care taticul ei a observat-o si i-a raspuns la salut.
Cum as putea, sau, mai bine zis, cum ne-am putea permite sa devenim atat de preocupati de grijile vietii, incat sa-i neglijam pe copilasii nostri vulnerabili si sa-i lasam lipsiti de protectie impotriva influentelor rele? Cum am putea sa nu le daruim dragostea si atentia dupa care tanjesc? Si cum i-am putea trimite intr-o lume atat de periculoasa fara sa le punem mai intai o temelie sigura care sa le ofere stabilitate? Nicio alta prioritate nu este mai importanta decat responsabilitatea de a ne creste copiii, in cuvintele lui Solomon, invatandu-i calea pe care trebuie sa mearga. Spre aceasta ne indreptam in paginile care urmeaza.
Vom discuta informatii, abordari, raspunsuri, solutii si recomandari care au trecut testul timpului. Ne vom concentra atentia asupra influentei mamelor, tatilor, invatatorilor si prietenilor. Ne vom ocupa de fete de toate varstele, de la primele luni de viata pana la maturitate, si vom lua in considerare terenul minat care cu siguranta le sta in fata. Vom discuta despre educarea fetelor pentru a deveni doamne. Vom aborda aspecte legate de stima de sine, sexualitate, familia monoparentala, dezvoltarea emotionala, precum si de considerentele practice ale cresterii fetelor. Si, bineinteles, ne vom ocupa de pubertate, adolescenta si obsesia frumusetii.
In ultimul rand, vom vorbi despre educarea spirituala in cadrul caminului si despre motivele pentru care puritatea morala trebuie invatata inca de la varsta prescolara si pana la timpul parasirii cuibului. In aceasta sta speranta noastra. Avem atat de multe de spus aici. Pentru pregatirea acestei carti au fost adunate mai mult de trei mii de pagini de material de cercetare si de referinta. Este a treizeci si treia carte pe care o scriu si finalizarea ei mi-a luat mai mult de trei ani. Cel mai mult timp mi-a luat decizia legata de ce sa las pe din afara. Totul mi se parea important.
Ceea ce urmeaza sa impartasesc cu voi, dragi mame si tati, a devenit obsesia mea. Am un nod in gat cand ma gandesc la acesti scumpi copii care stiu atat de putine despre viata si ma ingrijorez gandindu-ma cum am putea sa le protejam inocenta si sa le pastram bucuriile copilariei.
Aceasta este misiunea noastra. Asadar, luati-va o ceasca cu cafea fierbinte sau pregatiti-va un ceai, asezati-va intr-un fotoliu confortabil si haideti sa stam de vorba.
Vezi mai mult

Informatii suplimentare

Informatii suplimentare

Cod 22965
Autor James Dobson
Editura Nu
Nr. pagini 352
Dimensiuni 14,5 x 20,5 cm
Anul publicarii Nu
Seria Nu
Volum Nu
Colectie Nu
Editia Nu
Coperta Nu
Legare Nu
Limba Nu
ISBN Nu

Comentarii

Scrie propriul tau comentariu.

Numai utilizatorii inregistrati pot evalua si scrie comentarii. Pentru a evalua si comenta, te rugam sa te autentifici sau sa-ti creezi cont.