Bine ai venit!

Bine ai venit pe KERIGMA online!

 
 
 
Puncte de fidelitate Acumulezi 29 puncte daca scrii un comentariu la acest produs si 1 punct daca-l evaluezi.
Puncte de fidelitate Cumpara acest produs si acumulezi 85 puncte.
85,00 Lei

Disponibilitate: In stoc

Acumuleaza
puncte de fidelitate
si beneficiaza de ele


Recomanda KERIGMA.ro pe retelele de socializare si acumulezi 1 punct de fidelitate pentru fiecare recomandare.

Cumpara acest produs si acumulezi 85 puncte de fidelitate.

Aboneaza-te la newsletter si acumulezi 60 de puncte de fidelitate (valabil doar daca ai cont si doar la prima abonare).


Prezentare

Detalii

Luminita Cioaba s-a nascut la data de 1 octombrie 1957 în orasul Târgu Carbunesti (judetul Gorj), fiind fiica bulibasei romilor caldarari, Ion Cioaba. Dorind sa-si desavârseasca studiile, s-a opus unei casatorii la o vârsta timpurie (cum este obiceiul la rromii caldarari), proiectata de familia sa. A absolvit Liceul de filologie "Octavian Goga", Scoala Populara de Arta, sectia de Regie si Actorie si apoi Facultatea de Filologie din Sibiu.

Luminita Cioaba este o cunoscuta poeta de limba romani, cartile ei fiind traduse în limbile româna si engleza. A devenit membra a Uniunii Scriitorilor din România.

Dar principala mea preocupare este scrisul. Încerc sa aduc la lumina toata frumusetea sufletului acestui popor minunat pe care oamenii, din necunoastere, l-au marginalizat. Noi nu suntem numai o etnie, suntem un popor întreg. Misiunea mea nu este usoara si, din acest motiv, am publicat volumele de poezie în româna, engleza, germana si în limba romanes. În limba romanes am publicat poeziile tocmai pentru ca rromii au nevoie de cunoastere si de aprofundare a literaturii orale pe care au purtat-o mii de ani în sufletul lor, gen de literatura mult mai pretioasa decît salbele de aur. (...) Întotdeauna m-am mândrit ca apartin acestui popor, m-am mândrit ca sunt tiganca, iar cei din jurul meu m-au apreciat. Pentru cei care nu cunosc foarte bine termenii se simt jigniti ca sunt numiti tigani. Eu folosesc termenul tigan în poeziile mele si consider ca nu este jignitor.

Luminita Cioaba a cules o parte din folclorul tiganilor si l-a prelucrat, în felul în care au facut-o, în secolul al XIX-lea, scriitorii români pentru folclorul românesc.

Una dintre cele mai cunoscute carti ale ei este volumul de nuvele "Tara pierduta", dedicat "celor care si-au dus viata de-a lungul timpului având Cerul acoperis, iarba pamântului rasarind în sufletul drumurilor lungice nu se termina nici Dincolo de Cer", carte publicata în limbile romani, româna, engleza si germana. Povestirile prezinta diferite teme literare din mitologia proprie culturii rrome: povestea neamului în Tiganca si privighetoarea, aceea a macului rosu, a primaverii care e "ziua împacarii" în Crâng de mesteceni, ritualul mesei în satra în Meralda, drumul, cântecul si libertatea în Tara Pierduta si Insula de aur, dragostea în Savia, Blestemul ursului, Floarea de trandafir salbatic, Regina noptii si floarea de piatra.

Poezia mea se adreseaza tuturor celor care iubesc acest gen. Daca reusesc sa daruiesc poezia pe care o port în suflet, si acest dar este primit, este un lucru minunat. Trebuie sa afirm cu mare regret ca astazi, în România, s-a uitat ce înseamna poezia, oamenii nu mai au timp pentru o asemenea preocupare. A fi poet este un lucru extraordinar. Acest har este daruit de la Dumnezeu.

Pe lânga activitatea literara, detine functia de presedinte a Fundatiei Social-Culturale a Rromilor "Ion Cioaba", participa la seminarii si la întâlniri cu organizatiile non-guvernamentale. A editat si conduce revistele "Neo Drom" si "Divano Rromano" în municipiul Sibiu.

Luminita Cioaba a realizat si doua filme documentare: "Lacrimi Rromane" ("Iasfa Romane") - 2006, care prezinta în 52 minute, pe baza marturiilor supravietuitorilor, tragedia deportarii rromilor în Transnistria si "Amintiri din satra".

„Luminița Mihai Cioabă face parte din elita romilor. Este o scriitoare cu o carieră în spate, este în același timp și traducătoare, are un rol important în cadrul mentalului rom, al etniei, nu numai din Sibiu, dar și din România. Romanul pe care ni-l propune este un roman de o factură cu totul aparte. Este o cronică de familie, o cronică de neam, este un roman într-un fel atipic, scris după o logică numai de autoare știută. Cum o să vedem – sunt inserate în această carte episoade de-a lungul a aproape opt decenii de existență a etniei rome. (...) Acest roman, dincolo de forța lui documentară, este încărcat de religiozitate. Religia este o dimensiune fundamentală a personalității sale. (...) Este un roman care începe cronologic în 1942, odată cu deportarea romilor în Transnistria și se termină azi, dar romanul ca atare se termină cu momentul în care Ion Cioabă a fost ales regele internațional al romilor.”

-- Ion Dur, profesor

„Este o carte care se citește pagini întregi cu sufletul la gură, cum se spune, o carte care până la urmă se constituie într-o contribuție unicat la cunoașterea universului de valori a unei întregi lumi văzută dinăuntru, repet, pentru prima dată și descrisă cu un talent remarcabil de un poet cu har.”

-- Dinu Săraru

Vezi mai mult

Informatii suplimentare

Informatii suplimentare

Cod 27555
Autor Luminița Mihai Cioabă
Editura Neo Drom
Nr. pagini 484
Dimensiuni 14,7 x 21 cm
Anul publicarii 2021
Seria Nu
Volum Nu
Colectie Nu
Editia I
Coperta rigida
Legare coasere
Limba Romana
ISBN 9789739659086

Comentarii

Scrie propriul tau comentariu.

Numai utilizatorii inregistrati pot evalua si scrie comentarii. Pentru a evalua si comenta, te rugam sa te autentifici sau sa-ti creezi cont.