Bine ai venit!         

Bine ai venit pe KERIGMA online!

 
 
 

Domnul, nu eu. Poezii. Vol. 2

Dionisie Giuchici

Puncte de fidelitate Acumulezi 29 puncte daca scrii un comentariu la acest produs si 1 punct daca-l evaluezi.
Anunta-ma cand produsul reintra in stoc.
Puncte de fidelitate Cumpara acest produs si acumulezi 40 puncte.
40,00 Lei

Disponibilitate: Indisponibil

Acumuleaza
puncte de fidelitate
si beneficiaza de ele


Recomanda KERIGMA.ro pe retelele de socializare si acumulezi 1 punct de fidelitate pentru fiecare recomandare.

Cumpara acest produs si acumulezi 40 puncte de fidelitate.

Aboneaza-te la newsletter si acumulezi 60 de puncte de fidelitate (valabil doar daca ai cont si doar la prima abonare).


Prezentare

Detalii

Dionisie Giuchici
(1938-2004)
"Am vazut lumina zilei la 16 lanuarie 1938, in satul Buzad din Banat, in casuta de langa padurea numita Parcul Regal. Satul nostru, al carui nume inseamna "grau" in limba maghiara, numara cam 380 de case, asezate de-a lungul a trei ulite. Ulita Mare trecea prin mijlocul satului, o alta ulita urca pe deal iar a treia cobora in vale, unde se afla asezata si casa noastra." Asa incep amintirile autobiografice ale omului, credinciosului si poetului, care impreuna formeaza personalitatea unica a lui Dionisie Giuchici, asa cum l-am cunoscut.
"Pe islazul de langa Dealul Mare mi-am petrecut parte din copilarie", continua el, "jucandu-ma fericit cu alti copii din sat", o fericire mult prea scurta pentru baiatul nascut intr-o familie de oameni saraci, care s-au luptat din rasputeri sa faca fata nevoilor familiale si sa creasca cinci copii. Mult prea curand, in anii fragezi ai copilariei, Dionisie fu trimis sa pasca vitele oamenilor din sat, contribuind astfel la saracaciosul venit al familiei sale. Fara incaltaminte in picioare, fara apa de baut, doar cu o bucata de mamaliga in traistuta lui de lana, nevarstnicul pazitor ratacea pe islazul satului cat era ziulica de lunga. "Nu-mi placea slujba de pazitor la animale" isi amintea Dionisie, "dar ma gandesc ca bunul Dumnezeu a vrut sa ma treaca si pe mine prin necazuri, inca din copilarie, ca sa ma pregateasca pentru Imparatia Sa, ca pe losif, ca pe Moise, ca pe Domul Isus."
In ciuda trudei si a lipsurilor indurate de mic, Dumnezeu oferea copilului Dionisie compensatii, de altfel nebagate in seama de cei mai multi copii de varsta lui. In timpul lungilor zile de lucru, Dionisie gasea un refugiu in natura inconjuratoare si se folosea de capacitatea de a-i gusta frumusetile, daruite de Sus, care-i imbogateau viata launtrica, modelandu-i profilul interior pentru viitoare misiune poetica. "Dumnezeu imi deschidea ochii sa vad frumusetea pusa de El in natura. Ascultam cu placere cantatul pasarelelor din crang, sau tolanit la umbra, priveam corbii negri care se roteau croncanind deasupra padurii. Cerul era parca mai senin pe vremea aceea." Scenele deschise atunci larg in fata ochilor lui de copil au ramas intiparite pentru totdeauna in memoria poetului, dandu-i ghes sa le zugraveasca in versuri care aduceau lauda Creatorului. Iata cateva strofe ilustrative din poezia Paradisul Verde:

In padurea inverzita
E atata de placut
Sa privesti frunza vopsita
In culoarea potrivita
De chimistul nevazut.

Rosu, verde, argintie,
galben sau albastru, gri,
Cine poate sa descrie
Coloratia cea vie
In paduri si pe campii?

Ce penel, ce gingasie,
Ce matrite, ce tipare,
Ce figuri de geometrie!
Dupa frunze omul stie
Ca sa faca separare.

Fiecare frunzulita
E un steag de glorii plina;
Aparandu-si a ei vita
Dupa soi si dupa spita
In padure si-n gradina.

Fiecare crestatura
Poarta-n ea o marturie,
Ca exista o masura
Si-un Stapan peste natura
Care poate, care stie.

Fiecare frunzisoara
Poarta-n ea o melodie,
Care urca si coboara;
Vantul canta la vioara ,
Cu atata maiestrie!

Daca vrei o simfonie
Linistita si minora,
In padure, pe campie,
Poti s-asculti o melodie
Cand doresti, la orice ora

Inima care e plina
De lubirea cea mai sfanta,
Vede-n ram o mandolina;
Dupa ce-i cioplita fina,
O acorda si-apoi canta.

Greutatile vietii i-au ramas prieteni nedoriti lui Dionisie, nelipsiti de-a lungul anilor, neintelesi de cele mai multe ori, dar prieteni credinciosi, prin care Dumnezeu continua sa zideasca in el un caracter dupa voia Sa si calitati necesare lucrarii la care il chemase. Astfel de insusiri ca: modestie si blandete, compasiune si intelegere pentru altii, seriozitate si ravna, noblete si spirit de sacrificiu, I-au facut pe Dionisie ascultator de Dumnezeu si placut inaintea oamenilor. Prezenta lui oferea celor din jurul sau o tovarasie placuta, o conversatie stimulativa, dirijata inevitabil spre subiectele credintei si o influenta ziditoare prin calitatea vietii sale, orientata spre lucrurile spirituale.
"Pe la varsta de 20 de ani, impreuna cu fratele meu Mihai si verisorul nostru Boici, ne-am dus la o adunare a fratilor baptisti. N-am inteles mare lucru atunci... Mai tarziu, cineva m-a invitat la Biserica Penticostala din Piata Traian, in cartierul Fabric. Cum a inceput programul, fratii si surorile au cantat cantarea "O, vino, Eu te chem si astazi te indemn...". Am inteles pe loc ca pe mine ma chema la pocainta. Am simtit ceva minunat in inima, fara sa stiu ca era harul lui Dumnezeu. Duhul lui Dumnezeu se atingea de mine si mi-am zis atunci: "Aici voi ramane!". Cele auzite si vazute la adunarea crestinilor aveau o influenta profunda asupra tanarului Dionisie, proaspat convertit la credinta, si-l ajutau sa-si schimbe viata. "Dumnezeu m-a ajutat sa scap de filme, pe care tare le iubeam in tinerete, de bautura, de stadioane si de multe alte lucruri ca acestea."
"Botezul in apa l-am facut in 1959, in cartierul Cetate, pe strada Oituz. Nu voiam sa astept alte cateva luni, pana la urmatorul botez al bisericii din Fabric. In timpul oficierii botezului, o sora in credinta a avut o vedenie, pe care a facut-o cunoscuts public. Ea a zis: "Domnul mi-a facut de cunoscut ca unul dintre cei ce se boteaza astazi va primi un mare dar de lucrare de la Domnul." Eram sapte candidati la botez si probabil ca fiecare dintre noi gandea ca despre el era vorba. Asa gandeam si eu." Cuvantul profetic s-a adeverit din plin ca fiind pentru Dionisie. A inceput sa scrie, punand in negot talantul incredintat lui. De mare folos in creatia poetica i-a fost puterea mintii de a observa cu atentie creatia, meditatia consecventa asupra Scripturii si, desigur, inspiratia de Sus.
Poezii noi incepeau a fi recitate cu multa efuziune prin biserici, starnind un ecou adanc in inima ascultatorilor. Putini stiau pe vremea aceea cine era autorul lor. Una dupa alta, apareau cantari noi, aducand un suflu distinct, proaspat si inaltator, cantari care deveneau repede parte din repertoriul de inchinare al multor biserici. Din nou, autorul cantarilor ramanea anonim pentru majoritatea credinciosilor. Sub regimul comunist din tara, publicarea poeziilor si a cantarilor nu era de conceput, iar Dionisie se multumea cu satisfactia plina de recunostinta de a fi receptaculul inspiratiei divine si nu cauta publicitate sau drepturile de autor pentru creatiile sale.
Chiar dupa venirea lui Dionisie in America, imi amintesc una din conventiile bisericilor penticostale, in cursul careia a fost recitata cu mult zel una din poeziile sale. Ca de obicei, ascultatorii au fost miscati de frumusetea si mesajul poeziei, dar nimanui nu i-a trecut prin minte sa mentioneze numele autorului, care se afla prezent in sala. Dionisie a stiut sa accepte anonimatul si nu ma indoiesc ca in inima lui dadea Domnului tot creditul pentru creatiile poetice inspirate de El.
Dionisie a fost un om care traia printre oameni, in ciuda aplecarii sale naturale spre solitudine si meditatie, care iubea partasia frateasca, rugaciunea si misiunea crestina. Deseori il puteai vedea duminica dimineata prin garile Timisoarei, impreuna cu alti credinciosi, formand grupuri de misiune ad-hoc, gata de plecare spre vreunul din satele judetului. Numai Dumnezeu stie cata bucurie, imbarbatare, marturie, invatatura si zidire au dus cu ele aceste grupuri de tineri misionari, pentru care odihna duminicala era convertita in jertfa pe altarul abnegatiei crestine. Neobositi in slujba Domnului, ei deveneau lucratori cu ziua prin satele lipsite de lucratori crestini. Duceau cu ei ba o marturie personala, ba o cantare noua, ba o poezie, care deveneau astfel parte din repertoriul de inchinare al bisericii locale.

-- Gelu Arcadie Murariu

Editie cusuta, legata in coperti tari
Vezi mai mult

Informatii suplimentare

Informatii suplimentare

Cod 21574
Autor Dionisie Giuchici
Editura Nu
Nr. pagini 437
Dimensiuni 15 x 21 cm
Anul publicarii Nu
Seria Nu
Volum Nu
Colectie Nu
Editia Nu
Coperta Nu
Legare Nu
Limba Nu
ISBN Nu

Comentarii

Comentarii (12)

Comentariu de Claudia
Evaluare
am incercat la fratele Muresan, dar numarul nu mai este valabil..... (Postat pe 23.03.2014)
Comentariu de dani
Evaluare
simonavolumul 1 l-am cumparat cu 8 lei dintr-o liblaririe crestina din timisoara! (Postat pe 18.03.2012)
Comentariu de monica
Evaluare
cand o sa fie disponibila cartea? (Postat pe 02.04.2011)
Comentariu de nicu
Evaluare
se pot gasi ambele volume la fratele muresan din deva contact 0756803077 (Postat pe 07.03.2011)
Comentariu de esther
Evaluare
eu nu mai inteleg nimic...astept volumul asta de aproape trei ani si tot nu si-a facut aparitia. Spuneti-mi va rog si mie ce se intampla si daca se poate procura si din alta parte. (Postat pe 18.02.2011)
Comentariu de misu
Evaluare
cum as putea sa obtin amandoua volume platesc bine 0757506405 multumesc (Postat pe 24.10.2009)
Comentariu de samuel
Evaluare
abia astept sa fie disponibila (Postat pe 12.10.2009)
Comentariu de esthera
Evaluare
cand va fi disponibil volumul 2? il astept de peste un an. va rog!! (Postat pe 14.07.2009)
Comentariu de simona
Evaluare
pace fratilor!eu as avea nevoie de volumul 1 al fratelui dionisie!de unde as putea sa-l cumpar? (Postat pe 07.03.2009)
Comentariu de esther
Evaluare
cand va fi disponibila cartea??unde as putea sa o gasesc?? (Postat pe 21.11.2008)

De la 1 la 10 din totalul de 12

pe pagina
Pagina:
  1. 1
  2. 2

Scrie propriul tau comentariu.

Numai utilizatorii inregistrati pot evalua si scrie comentarii. Pentru a evalua si comenta, te rugam sa te autentifici sau sa-ti creezi cont.