Bine ai venit!         

Bine ai venit pe KERIGMA online!

 
 
 

Documentele care stau la baza Noului Testament

Paul Barnett

Puncte de fidelitate Acumulezi 29 puncte daca scrii un comentariu la acest produs si 1 punct daca-l evaluezi.
Anunta-ma cand produsul reintra in stoc.
Puncte de fidelitate Cumpara acest produs si acumulezi 60 puncte.
60,00 Lei

Disponibilitate: Indisponibil

Acumuleaza
puncte de fidelitate
si beneficiaza de ele


Recomanda KERIGMA.ro pe retelele de socializare si acumulezi 1 punct de fidelitate pentru fiecare recomandare.

Cumpara acest produs si acumulezi 60 puncte de fidelitate.

Aboneaza-te la newsletter si acumulezi 60 de puncte de fidelitate (valabil doar daca ai cont si doar la prima abonare).


Prezentare

Detalii

Subiect: Documentele pe baza carora a fost alcatuit canonul NT, istoria canonului, probleme de critica textuala.

Autor: Dr. Paul Barnett, (THL -- Moore Theological College, MA -- Sydney, BDS -- ThSchol, PhD -- University of London), episcop anglican de North Sydney, Australia, este profesor asociat de studii biblice la Regent College, Vancouver.

Rezumat:
Cartea de fata este scrisa pentru cei care au indoieli cu privire la credibilitatea istorica a Noului Testament si care isi pun intrebari de genul:

> Cat de apropiate in timp sunt documentele fata de Isus?
> Putem da crezare scrierilor "partinitoare" ale primilor crestini?
> Au fost vreunii dintre scriitorii cartilor Noului Testament martori oculari?
> Putem sti daca ceea ce s‑a scris initial a scapat de modificari, in decursul secolelor?
> Avem si alte informatii, in afara de cele oferite de sursele crestine?

In ultimul secol, scrierile Noului Testament au fost tinta atacurilor din diverse directii mai mult decat oricand altcandva in istoria crestinismului. Este contestata istoricitatea persoanei lui Isus, veridicitatea marturiei evangheliilor despre El, calitatea martorilor mentionati in acestea, sunt contestati autorii carora Biserica le atribuie aceste scrieri si este contestata perioada in care au aparut ele.

Dr. Paul Barnett ne propune in Documentele care stau la baza NT o analiza lucida, rezonabila, a ceea ce avem la dispozitie in scrierile nou-testamentare, plecand de la premisa ca acestea sunt documente istorice care trebuie analizate asa cum analizam orice document istoric, in general, si din aceeasi perioada, in particular.

El ne invita aici sa ne ocupam de credibilitatea istorica, nu de cea teologica a NT. Discutia referitoare la acuratetea istorica a NT nu-i cere cititorului sa-l accepte obligatoriu ca parte a Cuvantului inspirat al lui Dumnezeu, chiar daca este posibil, in final, sa ajunga la aceasta concluzie. Discutia vizeaza ceea ce a fost NT initial -- nu o colectie de scrieri, ci 27 de suluri separate, de diverse marimi, scrise de noua sau zece autori, la date diferite, si care au devenit o unitate nu prin impunere, ci prin standardizarea a ceea ce facea deja parte din practica generala a comunitatii crestine.

Demersul autorului incepe cu discutarea marturiilor antice necrestine despre existenta lui Isus Hristos -- istorici romani, inscriptii, surse iudaice si marturii controversate. Dr. Barnett stabileste apoi cadrul temporal al scrierilor NT, prin corelarea cu evenimentele istorice mentionate in ele, pentru care avem atestari independente. Urmeaza problema credibilitatii transmiterii textului si a credibilitatii celor doi martori oculari din spatele evangheliilor (Ioan si Petru), credibilitatea istorica a evanghelistilor Luca si Matei, intrebarile ridicate de nasterea lui Isus si de minunile relatate in evanghelii, analiza dovezilor in favoarea invierii lui Isus, relatia dintre scrierile lui Pavel si personajul istoric Isus, credibilitatea cartii Faptele Apostolilor, ca document istoric, relatia dintre descoperirile arheologice si marturia NT, urmate de concluzii legate de cele doua chestiuni esentiale: cat de credibil este NT ca sursa istorica si ce putem conchide despre persoana lui Isus. Ultimul capitol al cartii ne invita la o comparatie intre credibilitatea istorica a scrierilor islamice si a celor crestine, pentru a ne forma o parere mai obiectiva despre modul in care sunt evaluate ele.

Franchetea intrebarilor discutate, efortul constant de mentinere a obiectivitatii, luciditatea analizei istorice, compararea surselor istorice referitoare la diverse evenimente sau personaje istorice -- toate acestea fac ca lectura cartii sa fie instructiva si captivanta. Experienta placuta a lecturii se datoreaza si cursivitatii textului si talentului autorului de a argumenta intr-un mod placut si usor de urmarit.

La fel ca in alte tari in care a fost publicata, Documentele care stau la baza NT se impune ca o lucrare de referinta pentru studentii de la institute si seminarii teologice, pentru apologetul crestin, dar si pentru cititorul interesat de credibilitatea istorica a unei parti atat de importante a Bibliei crestine.

Grupuri tinta:
> studenti la seminarii si colegii biblice;
> preoti, pastori;
> invatatori de scoala biblica;
> responsabili cu invatatura in biserica;
> crestini interesati de o mai buna intelegere a Bibliei..

Caracteristici speciale:
> discuta credibilitatea istorica a NT independent de continutul teologic al acestuia;
> discuta relatia dintre documentele NT si alte surse istorice care fac referire la evenimentele si personajele NT;
> stabileste cadrul cronologic al evenimentelor NT prin corelarea cu evenimente istorice mentionate in el, dar atestate si independent;
> discuta problemele de transmitere a textului;
> discuta credibilitatea marturiilor continute de NT, a martorilor oculari si a documentelor care au stat la baza scrierilor NT;
> contine un capitol comparativ intre credibilitatea surselor istorice al islamismului si ale crestinismului;
> include o discutie a credibilitatii marturiilor referitoare la Inviere;
> aloca un capitol analizarii impactului descoperirilor arheologice asupra evaluarii veridicitatii NT;
> contine indice tematic.

CUPRINS

Cuvant inainte
1. INTRODUCERE: Exista istorie?
2. PROBLEMA VALORII DE ADEVAR
3. A EXISTAT ISUS? Marturii necrestine timpurii
4. STABILIREA COORDONATELOR TEMPORALE
5. ESTE CREDIBILA TRANSMITEREA TEXTULUI?
6. CEI DOI MARTORI
7. PRIMUL MARTOR: Ucenicul pe care-l iubea Isus
8. AL DOILEA MARTOR: Petru, in Evanghelia dupa Marcu
9. LUCA SI MATEI
10. NASTEREA LUI ISUS
11. MlNUNILE SI LUMEA MODERNA
12. INVIEREA LUI ISUS
13. PAVEL SI ISUS CEL ISTORIC
14. FAPTELE APOSTOLILOR
15. ARHEOLOGIA SI NOUL TESTAMENT: Dovezi palpabile din antichitate
16. ESTE NOUL TESTAMENT O SURSA ISTORICA DE INCREDERE?
17. CINE ESTE ISUS?
18. ORIGINILE ISTORICE ALE CRESTINISMULUI SI ALE ISLAMULUI
Note
Indice tematic

Cuvant inainte

Nenumarate voci pretind astazi ca ne spun adevarul in privinta vietii spirituale. De fapt, sunt atat de multe, incat cautarea adevarului poate fi derutanta. Unii pot fi ispititi chiar sa renunte la cautare.
Crestinismul este un caz singular, prin faptul ca pretentia sa de a releva adevarul nu se bazeaza pe revelatii mistice particulare, adresate unui profet sau invatator (revelatii care, datorita caracterului lor particular, nu pot fi verificate sau falsificate), ci pe evenimente publice care au avut loc in urma cu vreo treizeci de generatii, in Orientul Mijlociu.
Scriitorii Noului Testament afirma ca, intr-un anumit moment si loc (pe care le putem preciza), Dumnezeu S-a facut om. S-a nascut, a crescut, a invatat pe altii, cu o autoritate deosebita, a fost rastignit si a inviat din morti, fagaduind ca va aduce Ziua Judecatii. Faptul ca toate acestea s-au intamplat tine de memoria colectiva, ele fiind inregistrate de martori oculari, ca oricare alte evenimente istorice. Unicitatea acestei pretentii de adevar rezida in faptul ca poate fi supusa legii probatoriului, adica poate fi confirmata sau infirmata. Exista dovezi pe baza carora sa luam o decizie.
Nu exista intrebare mai importanta decat: "Este Noul Testament adevarat?" Atractivitatea cartii dr. Paul Barnett consta in claritatea si naturaletea cu care abordeaza problemele. Pe langa intelegerea Noului Testament si a istoricitatii sale, dr. Barnett aduce o contribute considerabila la intelegerea lumii antice si a istoricilor ei necrestini. El reuseste sa ne prezinte marturii externe ale istoricitatii Noului Testament si modul in care acestea se imbina cu marturiile interne. Aceasta versiune revizuita cuprinde noi capitole binevenite despre invierea lui Isus si despre originile istorice ale crestinismului si ale Islamului.
Dr. Barnett ne-a facut o mare favoare demonstrand ca exista marturii clare si convingatoare ale istoricitatii lui Isus. El ne arata ca detinem efectiv o consemnare corecta a cuvintelor, a faptelor si a importantei lui Isus, personajul central al istoriei.

Dr. Peter F. Jensen
arhiepiscop anglican de Sydney

Editie cusuta, coperta tare.
Vezi mai mult

Informatii suplimentare

Informatii suplimentare

Cod 22357
Autor Paul Barnett
Editura Nu
Nr. pagini 251
Dimensiuni 17 x 24 cm
Anul publicarii Nu
Seria Nu
Volum Nu
Colectie Nu
Editia Nu
Coperta Nu
Legare Nu
Limba Nu
ISBN Nu

Comentarii

Scrie propriul tau comentariu.

Numai utilizatorii inregistrati pot evalua si scrie comentarii. Pentru a evalua si comenta, te rugam sa te autentifici sau sa-ti creezi cont.