Bine ai venit!

Bine ai venit pe KERIGMA online!

 
 
 

Cred pentru că nu e absurd. Reflecții asupra crezului creștin

Dănuț Jemna

Puncte de fidelitate Acumulezi 29 puncte daca scrii un comentariu la acest produs si 1 punct daca-l evaluezi.
Puncte de fidelitate Cumpara acest produs si acumulezi 27 puncte.
27,00 Lei

Disponibilitate: In stoc

Acumuleaza
puncte de fidelitate
si beneficiaza de ele


Recomanda KERIGMA.ro pe retelele de socializare si acumulezi 1 punct de fidelitate pentru fiecare recomandare.

Cumpara acest produs si acumulezi 27 puncte de fidelitate.

Aboneaza-te la newsletter si acumulezi 60 de puncte de fidelitate (valabil doar daca ai cont si doar la prima abonare).


Prezentare

Detalii

O nouă carte despre crezul creștin ar putea părea un demers care contrastează cu spiritul epocii. Se vehiculează de ceva vreme, în spațiul public, termeni precum cel de post-adevăr sau cel de post-creștinism. Cum s-ar putea plasa un creștin într-un asemenea cadru? Ce presupune raportarea la acest nou context pentru identitatea și misiunea creștină? Dacă adevărul este relativ, cum îl mai poți comunica fără să fii acuzat de radicalism și fundamentalism? Are dreptate Jean-Luc Marion când ne propune o logică a comunicării ca dialog, ca exercițiu de plasare la masa mai multor adevăruri? Ar însemna asta o renunțare la identitatea creștină sau mai degrabă un efort suplimentar de însușire a ei, precum și capacitatea de a pune această identitate în dialog cu alte oferte religioase și filosofice? Seria întrebărilor de acest tip ar putea continua și este una pe deplin justificată. Creștinii sunt puși mereu în fața unor interogații care, pe de o parte, țin de specificul experienței credinței în lume, una mereu supusă evaluării, și, pe de altă parte, de provocările mereu noi ale transformărilor culturii și civilizației umane. Ideea unei cărți despre crez nu reprezintă o noutate, ci un reflex de normalitate a experienței creștine în contexte mereu noi și cu provocări specifice. Fiecare generație de credincioși trebuie să depună efortul înțelegerii și asumării fundamentelor credinței transmise de înaintași. Ca atare, și generației actuale îi revine sarcina de a reflecta asupra elementelor care definesc identitatea creștină și de a le utiliza în relație cu întrebările pe care le solicită viața de credință contemporană.

Această carte reprezintă o încercare de analiză a crezului creștin formulat la Conciliul de la Constantinopol, în anul 381. Lucrarea este structurată în două părți. În prima parte, este prezentată tema credinței și importanța crezului atât pentru fiecare credincios în parte, cât și pentru comunitatea creștină. Partea a doua este dedicată analizei articolelor crezului într-o variantă diferită de abordările clasice. Nu se respectă nici varianta unei abordări de tip exegetic (așa cum o întâlnim la Părinții bisericii sau la anumiți teologi de mai târziu) și nici cea a unei analize a surselor și istoriei dezvoltării lor ulterioare. Preferăm o versiune care încearcă aducerea crezului mai aproape de cititorul și credinciosul contemporan. Acest lucru presupune o prezentare a crezului într-o versiune mai puțin tehnică și care pune mai bine în evidență implicațiile asumării acestor adevăruri pentru viața celui credincios. Încercăm o evaluare a anumitor aspecte care țin de natura și rolul temeiurilor credinței ca o sumă de reprezentări conceptuale sau de enunțuri raționale care constituie cadrul experienței umane în lume, potrivit revelației biblice.

În final, aș dori să le mulțumesc tuturor celor care au sprijinit apariția acestei cărți. Mă refer la membrii grupului de lectură din Iași, care au citit împreună cu mine versiunea preliminară a cărții și au formulat întrebări și sugestii valoroase, la editorul Daniel Fărcaș, care a făcut o lectură analitică a volumului, cu observații pertinente, și la grupul format din Ștefan Mariciuc, Ovidiu Strugaru, Andrei Ungureanu și Adrian Zaharia, care a lucrat la copertă și partea grafică. De asemenea, adresez mulțumiri editurii Eikon pentru deschidere și decizia de a publica această carte.

Dănuț Jemna
Iași, 2020


Dănuţ Jemna este profesor universitar la Universitatea „Al. I. Cuza" din laşi, Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, unde predă cursuri de statistică. Este preocupat în special de problemele de fundamentare teoretică a metodelor statistice utilizate în domenii variate ale ştiinţelor economice şi sociale. In paralel cu această activitate, şi-a pus în valoare o pasiune veche pentru teologie şi filosofie şi a realizat o teză de doctorat la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj. Este interesat în mod deosebit de teologia Sfinţilor Părinţi ai Bisericii (patristica), dar a întreprins cercetări şi în domeniul teologiei biblice. In domeniul teologic, a publicat cărţile: Antropologia Sfântului Irineu de Lyon, Credinţa creştina, Vocaţia uceniciei.

Vezi mai mult

Informatii suplimentare

Informatii suplimentare

Cod 27520
Autor Dănuț Jemna
Editura Eikon
Nr. pagini 228
Dimensiuni 13 x 20 cm
Anul publicarii 2020
Seria Nu
Volum Nu
Colectie Nu
Editia I
Coperta flexibila
Legare brosare
Limba Romana
ISBN 978-606-49-0330-3

Comentarii

Scrie propriul tau comentariu.

Numai utilizatorii inregistrati pot evalua si scrie comentarii. Pentru a evalua si comenta, te rugam sa te autentifici sau sa-ti creezi cont.