Prezentare
Detalii
"Comentariul la Epistola catre Romani", si nu lucrarea "Cele 95 de teze", este considerat de multi drept punctul de pornire al Reformei, deoarece framintarea lui Luther cu textul epistolei, indeosebi cu expresia "o neprihanire pe care o da Dumnezeu", l-au facut sa puna sub semnul intrebarii teologia faptelor prevalenta in vremea sa si sa dezvolte teologia Crucii.
"Comentariul la Epistola catre Galateni" continua si acurn, dupa o jumatate de mileniu, sa-i surprinda prin forta si relevanta sa, deopotriva pe specialisti sau profani. Aici este clar prezentata doctrina neprihanirii prin credinta, neputinta Legii de a ne aduce favoarea divina si solutia lui Dumnezeu prin Cruce, prin Hristos, prin credinta.
"Catehismul mic" s-a bucurat imediat dupa publicare de o popularitate uluitoare. Folosit inclusiv in zilele noastre in Biserica Evanghelica si republicat in numeroase editii, el se remarca prin claritatea cu care prezinta invataturile Reformei, intelegerea poruncilor lui Dumnezeu, a jertfei lui Hristos, a sacramentelor si a modului in care credinta trebuie transpusa in viata de zi cu zi.
Volumul 3 din scrierile lui Martin Luther continua astfel selectia de scrieri definitorii pentru Reforma din volumele anterioare. In primul volum, "Inceputurile Reformei", se regasesc patru lucrari fundamentale pentru directia gindirii reformatorului german: "Cele 95 de teze", publicate in 1517, si trei scrieri din tumultuosul an 1520: "Despre libertatea crestinului" (Scrisoare deschisa Papei Leon al X-lea), "Despre robia babiloniana a bisericii" si "Catre nobilimea germana". Volumul mai cuprinde o scurta biografie a lui Martin Luther scrisa de prof. dr. Petru Forna, un tabel cronologic al principalelor evenimente din acea perioada, o prezentare a cauzelor Reformei si a rolului jucat de Luther, cit si o introducere pentru fiecare dintre cele patru lucrari incluse, in care este schitat contextul istorico-cultural in semnificatia teologica si istorica din perspectiva protestantismului, toate alcatuite de preot dr. Daniel Zikeli. In volumul 2, "Reforma si viata sociala", sunt incluse "O predica despre casatorie", "Patimile lui Hristos", "Isus S-a nascut evreu", "Despre faptele bune", "Catre domnii consilieri", "Indemn la pace" si "Impotriva hoardelor".
Cuprins
Prefata
COMENTARIU LA EPISTOLA CATRE ROMANI
Introducere
Capitolul 1
Capitolul 2
Capitolul 3
Capitolul 4
Capitolul 5
Capitolul 6
Capitolul 7
Capitolul 8
Capitolul 9
Capitolul 10
Capitolul 12
Capitolul 13
Capitolul 14
Capitolul 15
Capitolul 16
COMENTARIU LA EPISTOLA CATRE GALATENI
Introducere
Capitolul 1
Capitolul 2
Capitolul 3
Capitolul 4
Capitolul 5
Capitolul 6
CATEHISMUL MIC
Introducere Partea intii. CELE ZECE PORUNCI
Partea a doua. CREZUL
Partea a treia. RUGACIUNEA DOMNULUI
Partea a patra. SACRAMENTUL BOTEZULUI
Partea a cincea. SACRAMENTUL ALTARULUI
SCURTE EXPLICATII LA CATEHISMUL MlC
Introducere
Partea intii. CELE ZECE PORUNCI
Partea a doua. CREZUL
Partea a treia. RUGACIUNEA DOMNULUI
Partea a patra. SACRAMENTUL BOTEZULUI
Partea a cincea. SACRAMENTUL ALTARULUI
RINDUIELI PENTRU VIATA
RUGACIUNI
MARTURISIREA PACATELOR