Bine ai venit!         

Bine ai venit pe KERIGMA online!

 
 
 

Umilința lui Dumnezeu

François Varillon

Puncte de fidelitate Acumulezi 29 puncte daca scrii un comentariu la acest produs si 1 punct daca-l evaluezi.
Puncte de fidelitate Cumpara acest produs si acumulezi 19 puncte.
19,00 Lei

Disponibilitate: In stoc

Acumuleaza
puncte de fidelitate
si beneficiaza de ele


Recomanda KERIGMA.ro pe retelele de socializare si acumulezi 1 punct de fidelitate pentru fiecare recomandare.

Cumpara acest produs si acumulezi 19 puncte de fidelitate.

Aboneaza-te la newsletter si acumulezi 60 de puncte de fidelitate (valabil doar daca ai cont si doar la prima abonare).


Prezentare

Detalii

 Piramidele vorbesc despre conducătorii de odinioară ai Egiptului, faraonii. Sanherib al Asiriei, Alexandru cel Mare al Greciei sau Iulius Caesar al Romei au rămas şi ei în istorie. Putem spune că aceste personalităţi au avut ceva în comun: nu şi-au făcut o reputaţie de persoane cu adevărat umile.

   Ar putea oare cineva să-şi imagineze că vreunul dintre conducătorii menţionaţi i-ar fi căutat adesea pe supuşii lor umili, care aveau nevoie de un cuvânt bun, de o mângâiere? Cel mai probabil, nu! Nu ni-i putem imagina nici trecând pragul unor case sărăcăcioase pentru a ridica moralul celor care sunt copleşiţi de necazuri. Aici se vede, pe lângă multe altele, o diferenţă dintre ei şi Creatorul universului, Dumnezeu.

   Cu toate că gloria, măreţia lui Dumnezeu este de nepătruns, Cronistul ne spune că „ochii Domnului scrutează tot pământul ca să se arate tare faţă de cei cu inima neprihănită faţă de el” (2Cr 16,9). Cea mai grăitoare dovadă de umilinţă şi iubire din partea lui Dumnezeu a fost aceea că l-a trimis pe unicul său Fiu „ca oricine crede în el să nu piară, ci să aibă viaţa veşnică” (In 3,16). Nimeni din întregul univers nu s-a umilit atât de mult cum a făcut-o Dumnezeu pentru a-i ajuta pe oamenii loviţi de păcat.

   Despre această umilinţă vorbeşte şi iezuitul francez François Varillon în lucrarea Umilinţa lui Dumnezeu, pe care o prezentăm cititorilor noştri. Părintele scrie această scurtă reflecţie avânt ferma convingere că o trăsătură a lui Dumnezeu este şi umilinţa. El spune că „atunci când mă rog, mă adresez unuia mai umil decât mine; când eu îmi mărturisesc păcatul, îi cer iertare unuia mai umil decât mine; dacă Dumnezeu nu ar fi umil, eu aş ezita să-i spun iubire infinită”.

   Lucrarea apare în limba română graţie traducerii realizate de dl. Andrei Adam-Motyka din originalul francez, L’humilité de Dieu” (Paris 1974). Cu toate că au trecut patruzeci de ani de la prima ediţie a acestei opere, ea nu-și pierde actualitatea. Este structurată în trei părţi şi are ca temă un gând al lui Meister Eckhart, pus drept cheie de lectură la începutul operei: „Virtutea care poartă numele de umilinţă este înrădăcinată în profunzimea divinităţii”.

   Prima parte, „A-l demonstra pe Dumnezeu”, este o introducere la întregul discurs al autorului. Concepţia sa cu privire la această temă provine din experienţa spirituală proprie, fiind totodată şi rodul unei îndelungate şi susţinute munci de cunoaştere şi aprofundare a marilor mistici şi a marilor poeţi. Cu toate acestea, abordarea sa integrează şi raţionalitatea teologiei dogmatice, ca o modalitate de deschidere faţă de acest grandios mister, şi nu ca o reducere sau o voalare a lui.

   A doua parte, „Intensitate de umilinţă”, este „inima” operei. Varillon, plecând de la principiul, „Dacă Dumnezeu este iubire, este umil”, aprofundează acest mister, jonglând cu cele două concepte și ajungând la concluzia că umilinţa omului nu este altceva decât o participare la umilinţa lui Dumnezeu. Creatorul singur este umil; omul nu este astfel, decât în măsura în care îşi recunoaşte propria neputinţă de a fi.

   A treia parte, „Transfigurare a unei înjosiri”, are ca figură centrală cea de-a doua persoană a Sfintei Treimi, Isus Cristos. „Umilinţa lui Dumnezeu este modul său de a fi; cea a lui Isus, la fel”, afirmă autorul.

   Recomandăm această carte tuturor celor care doresc să descopere modul în care Dumnezeu poate primi acest atribut de „umil”, dar şi celor care vor să descopere izvorul acestei virtuți, Dumnezeu, aşa cum îl prezintă acest cunoscut autor iezuit, François Varillon.

-- Laurențiu Turbuc

Vezi mai mult

Informatii suplimentare

Informatii suplimentare

Cod 27016
Autor François Varillon
Editura Sapientia
Nr. pagini 158
Dimensiuni 13,5 x 20 cm
Anul publicarii 2014
Seria Spiritualitate
Volum 41
Colectie Nu
Editia I
Coperta flexibila
Legare brosare
Limba Romana
ISBN 978-606-578-184-9

Comentarii

Scrie propriul tau comentariu.

Numai utilizatorii inregistrati pot evalua si scrie comentarii. Pentru a evalua si comenta, te rugam sa te autentifici sau sa-ti creezi cont.