Cautam traducatori din engleza, pentru carte crestina. Experienta constituie un avantaj. Trimite CV la ct@kerigma.ro   

Bine ai venit pe KERIGMA online!

 
 
 

Scrisori de la un sceptic. Un fiu infrunta intrebarile tatalui sau despre crestinism

Dr. Gregory A. Boyd si Edward K. Boyd

Puncte de fidelitate Acumulezi 29 puncte daca scrii un comentariu la acest produs si 1 punct daca-l evaluezi.
Puncte de fidelitate Cumpara acest produs si acumulezi 29 puncte.
29,00 Lei

Disponibilitate: In stoc

Acumuleaza
puncte de fidelitate
si beneficiaza de ele


Recomanda KERIGMA.ro pe retelele de socializare si acumulezi 1 punct de fidelitate pentru fiecare recomandare.

Cumpara acest produs si acumulezi 29 puncte de fidelitate.

Aboneaza-te la newsletter si acumulezi 60 de puncte de fidelitate (valabil doar daca ai cont si doar la prima abonare).


Prezentare

Detalii

"Corespondenta dintre Greg si tatal sau este o lectura fascinanta. Dar, mai mult decat atat, raspunsurile lui Greg la intrebarile dificile ale tatalui sau despre crestinism sunt cele mai inteligente, mai biblice si mai logice din cate am citit vreodata […] Un set de raspunsuri satisfacatoare din punct de vedere intelectual la intrebarile capitale ale vietii."

-- Roger E. Olson, profesor de teologie,
Seminarul Teologic George W. Truett, Universitatea Baylor

Greg Boyd isi dorea mult ca tatal sau sa Il cunoasca pe Hristos. Dar ca fost ateu convertit la crestinism, Greg intelegea rezervele lui Ed Boyd. Asa ca i-a lansat tatalui sau o invitatie cu totul speciala: acesta putea sa-i puna orice intrebare despre crestinism, iar el la randul sau avea sa ii ofere un raspuns bine gandit si documentat. Ceea ce a inceput ca o corespondenta intima intre tata si fiu a devenit o lectura captivanta pentru toti cautatorii de adevar de pretutindeni.

"Scrisori de la un sceptic" prezinta o apologie bine articulata a credintei crestine. Fiecare scrisoare este plina de intrebari inteligente, dintre acelea formulate adesea de necredinciosi sau de cei proaspat intorsi la credinta, carora li se ofera raspunsuri patrunzatoare si practice, abordand probleme care ating insasi esenta crestinismului.
Cititorii vor descoperi o conversatie emotionanta, care nu numai ca l-a adus pe Ed Boyd la Hristos, ci continua sa influenteze viata a mii de oameni din lumea intreaga.

Dr. Gregory A. Boyd este autorul a saisprezece carti si a numeroase articole academice. A absolvit Scoala Teologica Yale si Seminarul Teologic Princeton cu rezultate deosebite. Greg este fondatorul si pastorul Bisericii Woodland Hills, o biserica evanghelica din St. Paul, Minnesota. Impreuna cu sotia sa, Shelley, au trei copii ajunsi la varsta maturitatii si doi nepoti.

Edward K. Boyd a avut o casnicie fericita cu Jeanne Boyd pentru ultimii douazecisidoi de ani ai vietii sale. A avut sase copii, saisprezece nepoti si unsprezece stranepoti. A fost un barbat de o inteligenta exceptionala, un autodidact care a manifestat un scepticism puternic fata de religie. Dar la varsta saptezecisipatru de ani si-a predat viata lui Hristos, iar in decembrie 2002 a plecat in vesnicie. In ultimii zece ani ai vietii sale, cea mai mare bucurie a lui a fost sa auda cum Dumnezeu foloseste scrisorile dintre el si fiul sau pentru a schimba viata altor oameni.

Ce spun cititorii despre "Scrisori de la un sceptic"

"Cartea lui Greg Boyd, «Scrisori de la un sceptic», a avut un imens impact pozitiv asupra a mii de cititori. Republicarea ei va fi deliciul unei noi generatii. Corespondenta dintre Greg si tatal sau este o lectura fascinanta. Dar, mai mult decat atat, raspunsurile lui Greg la intrebarile dificile ale tatalui sau despre crestinism sunt cele mai inteligente, mai biblice si mai logice din cate am citit vreodata. Daca as putea pune cartea aceasta pe lista lecturilor obligatorii pentru toti tinerii din Statele Unite, as face-o. Rezultatul ar fi o noua perceptie a crestinismului ca un set de raspunsuri satisfacatoare din punct de vedere intelectual la intrebarile supreme ale vietii."

-- Roger E. Olson, profesor de teologie la Seminarul Teologic George W. Truett, Universitatea Baylor

"Republicarea cartii lui Boyd, «Scrisori de la un sceptic», este un eveniment binevenit, mai ales daca ne gandim la recentul val de atacuri indreptate impotriva credintei din tabara ateismului. Aceasta carte incantatoare este profunda, bine documentata, usor de citit si interesanta. Ia una pentru tine si una pentru un sceptic dintre cunoscutii tai."

-- J. P. Moreland, PhD, profesor emerit de filozofie in cadrul Universitatii Biola si autor al cartii Kingdom Triangle [Triunghiul Imparatiei]

"«Scrisori de la un sceptic» este pur si simplu cea mai buna lectura de acest gen. Nicio alta carte nu ii prezinta cititorului atat de multe chestiuni importante de apologetica intr-un format atat de usor de citit. Mai mult, modul plin de dragoste si in acelasi timp sincer in care Greg Boyd raspunde la intrebarile tatalui sau ar trebui sa reprezinte un model pentru toti cei care se vor a fi apologeti. Cumpar-o, citeste-o, iar apoi daruieste-o unei persoane care are intrebari cu privire la credinta crestina."

-- Jim Beilby, profesor de teologie si apologetica in cadrul Universitatii Bethel, autor al cartii Epistemology as Theology [Epistemologia ca teologie] si co-editor al cartilor Divine Foreknowledge [Prestiinta divina] si The Nature of Atonement [Natura ispasirii].

"Viata reala este cel mai bun invatator si este tocmai sursa intelepciunii pe care ne-o transmite aceasta carte. Greg Boyd a descoperit in cursul propriei sale calatorii spirituale intelepciunea profunda a credintei in Hristos. Iar apoi i-a impartasit si tatalui sau, Edward Boyd, aceasta intelepciune, in cadrul unui dialog plin de dragoste si de respect. Daca te afli in plina calatorie spirituala sau daca esti implicat intr-un dialog despre marile intrebari ale vietii, cartea aceasta este pentru tine. E cartea pe care o recomand cu cea mai mare caldura."

-- Dr. David K. Clark, pastor al bisericii Faith Covenant si profesor de teologie in cadrul Seminarului Bethel

CUPRINS

Prefata
Invitatia
Pentru tata, cu speranta

PARTEA I: INTREBARI DESPRE DUMNEZEU
Corespondenta 1. De ce a facut crestinismul atat de mult rau?
Corespondenta 2. De ce e lumea atat de plina de suferinta?
Corespondenta 3. Merita riscul libertatii pretul suferintei?
Corespondenta 4. Cunoaste Dumnezeu viitorul?
Corespondenta 5. De ce creeaza Dumnezeu cutremurele si foametea?
Corespondenta 6. De ce l-a creat Dumnezeu pe Satan?
Corespondenta 7. Este Dumnezeul tau atotputernic?
Corespondenta 8. De ce sa cred in Dumnezeu?
Corespondenta 9. Nu ar putea fi totul rodul intamplarii?
Corespondenta 10. De ce nu a crutat-o Dumnezeu pe mama ta?
Corespondenta 11. De ce ar avea un Dumnezeu atotputernic nevoie de rugaciune?
Corespondenta 12. De ce I-ar pasa lui Dumnezeu de noi, neinsemnate fiinte umane?

PARTEA a II-a: INTREBARI DESPRE ISUS HRISTOS
Corespondenta 13. De ce as crede relatarile din evanghelii?
Corespondenta 14. Nu sunt evangheliile pline de contradictii?
Corespondenta 15. Cine a scris evangheliile si cand au fost scrise?
Corespondenta 16. Cum poti sa crezi ca un om a inviat din morti?
Corespondenta 17. Cum poti sa crezi ca un om a fost Dumnezeu?

PARTEA a III-a: INTREBARI DESPRE BIBLIE
Corespondenta 18. De ce face Dumnezeu credinta in El atat de dificila?
Corespondenta 19. De ce crezi ca Biblia este inspirata?
Corespondenta 20. Nu e Biblia plina de mituri si de razbunarea lui Dumnezeu?
Corespondenta 21. Biblia nu a fost compilata de Biserica Catolica?
Corespondenta 22. De ce sunt atat de multe interpretari diferite ale Bibliei?
Corespondenta 23. Cum ramane cu "cartile sfinte" ale altor religii?

PARTEA a III-a: INTREBARI DESPRE VIATA SI DOCTRINA CRESTINE
Corespondenta 24. Toti necrestinii vor merge in iad?
Corespondenta 25. Cum poate un Dumnezeu atotiubitor sa tortureze oameni intr-un iad etern?
Corespondenta 26. Nu e imposibil sa traiesti viata crestina?
Corespondenta 27. Cum poate moartea unui alt om sa imi aduca iertarea?
Corespondenta 28. Cum pot fi sfant si pacatos in acelasi timp?
Corespondenta 29. Cum pot fi sigur ca totul e adevarat?
Epilog.
Cred!

Tribut
Ghid de studiu

Prefata

Exceptional de inteligent, extrem de sceptic, foarte incapatanat si in varsta de saptezeci de ani -- s-ar fi putut gasi un candidat mai improbabil pentru convertire decat tatal meu? Nu mi-a dat prea multe motive sa sper. Tatal meu nu a aratat niciodata deschidere fata de Evanghelie. Nu avea decat resentimente fata de biserica si nu se ferea sa isi exprime animozitatea fata de "pocaiti". Putinele discutii despre credinta pe care le-am purtat cu el in decursul celor paisprezece ani care s-au scurs din momentul convertirii mele si pana la data la care am inceput corespondenta aceasta au fost toate scurte, stangace si cu totul zadarnice. Sincer sa fiu, aproape ca am renuntat la speranta de a-l vedea intr-o zi mantuit.
Cu toate acestea, incepand din luna martie a anului 1989 am simtit indemnul puternic din partea Domnului de a incerca sa ii vorbesc inca o data tatalui meu despre credinta crestina, de data aceasta nu fata in fata, ci prin intermediul scrisorilor. Ma gandeam la un dialog pe termen lung, in cadrul caruia sa ne punem toate cartile pe masa. Eu aveam sa ii dau ocazia sa isi prezinte toate obiectiile la adevarul crestinismului, iar el avea sa imi ofere oportunitatea de a raspunde la aceste obiectii si in acelasi timp de a-i oferi motive pozitive pentru a imbratisa credinta crestina. Ca sa fiu sincer, la inceput m-am gandit ca nu se va alege mare lucru de incercarea aceasta. Dar ce aveam de pierdut?
Spre surprinderea mea, tata mi-a acceptat invitatia si treizeci de scrisori mai tarziu, in data de 15 ianuarie 1992, Edward K. Boyd L-a primit pe Isus Hristos ca Domn si Mantuitor al vietii lui.
Din mai multe motive mi s-a parut ca ar fi util sa fac publica aceasta corespondenta. In primul rand, mai sunt o multime de crestini care, asemenea mie, au rude si prieteni nemantuiti. Unii dintre acestia s-ar putea sa fie la fel de rationalisti, la fel de sceptici si la fel de "irecuperabili" in aparenta cum a fost si tatal meu. Rugaciunea mea este ca aceste scrisori sa reprezinte nu doar o sursa de speranta, ci si o resursa de informatii pentru credinciosii aflati in situatii similare. Problemele si obiectiile ridicate de tatal meu sunt problemele si obiectiile cele mai frecvente pe care le au necredinciosii la adresa crestinismului.
In al doilea rand, acest dialog le poate fi de folos credinciosilor care doresc sa evalueze temelia rationala a credintei lor, precum si necredinciosilor care, asemenea tatalui meu, vor sa cantareasca adevarul crestinismului. Desi corespondenta noastra nu ofera nici pe departe o critica si o aparare exhaustiva a crestinismului, intrebarile inteligente ale tatalui meu ating aproape toate obiectiile relevante si invoca aproape toate aspectele relevante in apararea credintei crestine.
In sfarsit, corespondenta noastra s-ar putea dovedi utila, cred eu, celor care studiaza apologetica si evanghelizarea personala. De mult prea multe ori consideram apologetica o disciplina al carei loc e undeva intr-un turn de fildes, care are prea putina relevanta pentru ceea ce se intampla cu adevarat in raspandirea Evangheliei. Adesea presupunem ca obiectiile la adresa credintei crestine au mai degraba caracter moral, nu intelectual, si ca pacatosii au nevoie de predici, nu de argumente.
Sper ca dialogul dintre mine si tatal meu sa inceapa sa risipeasca mitul acesta. Exista, desigur, intotdeauna o dimensiune spirituala in impotrivirea unui necredincios fata de Evanghelie (2 Corinteni 4:4) si argumentele singure nu vor putea fi niciodata suficiente pentru a converti o inima necredincioasa. Este intotdeauna nevoie de rugaciune si de lupta spirituala. Dar acest lucru nu inseamna nicidecum ca obstacolele de natura rationala din calea credintei celor necredinciosi ar fi nesincere sau ca cei credinciosi nu au responsabilitatea de a cunoaste si de a impartasi temelia rationala a credintei lor. Scriptura considera aceasta responsabilitate ca fiind de la sine inteleasa (1 Petru 3:15).
Corespondenta dintre mine si tatal meu ilustreaza modul in care elementele intelectuale si cele spirituale ale impotrivirii necredinciosului la Evanghelie pot merge mana in mana si cum ele pot fi abordate simultan. Aceste scrisori demonstreaza caracterul practic si eficient al apologeticii. Ele arata cum Dumnezeu poate folosi consideratiile intelectuale pentru a atinge si a schimba inima unui om a carui minte si a carui inima fusesera insensibile la lumina Evangheliei. Si, in sfarsit, corespondenta aceasta este o marturie a puterii transformatoare a dragostei perseverente si a comunicarii sincere in impartasirea Evangheliei.
Probabil ca ar trebui sa mai spun un lucru. Impreuna cu tatal meu si cu editorii acestei lucrari am cautat sa pastram forma originala a corespondentei in masura in care acest lucru a fost posibil. Din motive ce tin de claritate si de structura, a fost necesara editarea textului (corespondenta originala nu prezenta cursivitatea tematica a textului publicat), dar am pastrat cat mai mult posibil din formularile originale. De exemplu, in cele mai multe cazuri nu am cautat sa "cosmetizam" limbajul tatalui meu, pentru ca am considerat ca acest lucru ar afecta autenticitatea dialogului. Ne cerem scuze daca anumite cuvinte ii vor ofensa pe cititorii nostri. La fel, tot in interesul autenticitatii am pastrat modul mai putin formal in care am citat Scriptura in scrisorile mele. Acolo unde am folosit citate biblice exacte, acestea sunt din traducerea New International Version.
As dori sa imi exprim recunostinta fata de toti cei care au contribuit la transformarea acestei corespondente in carte. Le multumesc din suflet studentilor mei de la cursul de apologetica intermediara de la Colegiul Bethel, promotia 1992, pentru comentariile lor pline de intuitie si pentru sugestiile lor editoriale cu privire la aceasta colectie de scrisori. A fost o placere pentru mine sa impartasesc cu ei bucuria convertirii tatalui meu in cursul desfasurarii acestui curs. De asemenea, le multumesc studentilor de la cursurile mele anterioare de apologetica, atat de la Colegiul Bethel, cat si de la biserica Open Door, pentru ideile pe care mi le-au impartasit dupa ce au citit diferite scrisori primite de la tatal meu in cursul desfasurarii cursurilor respective.
Desigur, multumirile mele profunde se indreapta spre tatal meu, pentru deschiderea pe care a aratat-o fata de acest dialog si pentru ca si-a varsat atat de mult din gandurile, sentimentele, timpul si viata lui in aceste scrisori. Sinceritatea, autenticitatea si refuzul lui de a se lasa convins fara argumente solide se desprind din fiecare scrisoare intr-un mod cat se poate de revigorant si ii multumesc pentru acest lucru. De asemenea trebuie sa ii multumesc pentru ca a acceptat din start sa ii impartasesc scrisorile cu studentii mei, iar acum pentru ca mi-a permis sa impartasesc intregul nostru dialog epistolar cu voi.
Si, in sfarsit, atat tata, cat si eu trebuie sa ne exprimam recunostinta fara margini fata de Domnul nostru Isus Hristos. Asa cum sta marturie viata fiecaruia din noi, harul Lui este cu adevarat maret. Rugaciunea noastra este ca aceasta colectie de scrisori sa contribuie la aducerea altora -- a unor oameni considerati poate "irecuperabili" -- la acest har maret.

-- Dr. Gregory A. Boyd
Vezi mai mult

Informatii suplimentare

Informatii suplimentare

Cod 23495
Autor Dr. Gregory A. Boyd si Edward K. Boyd
Editura Kerigma
Nr. pagini 226
Dimensiuni 14,5 x 20,5 cm
Anul publicarii Nu
Seria Nu
Volum Nu
Colectie Nu
Editia Nu
Coperta Nu
Legare Nu
Limba Nu
ISBN Nu

Comentarii

Comentarii (3)

SuperComentariu de Andreea
Evaluare
O carte super care raspunde la intrebarile existentiale. Bunicul meu, agnostic, a citit-o si el :) (Postat pe 24.07.2019)
EvaluareComentariu de Ana
Evaluare
O carte care raspunde atat de bine si pe intelesul tuturor la intrebarile mai complicate despre crestinism. (Postat pe 01.07.2019)
ExcelentaComentariu de Vasile
Evaluare
Foarte buna. Are întrebări grele si reale de la un tată sceptic si răspunsuri adevărate si înțelepte de la fiul sau. Excelenta de cadou. (Postat pe 10.11.2018)

Scrie propriul tau comentariu.

Numai utilizatorii inregistrati pot evalua si scrie comentarii. Pentru a evalua si comenta, te rugam sa te autentifici sau sa-ti creezi cont.