Bine ai venit!         

Bine ai venit pe KERIGMA online!

 
 
 
Puncte de fidelitate Acumulezi 29 puncte daca scrii un comentariu la acest produs si 1 punct daca-l evaluezi.
Puncte de fidelitate Cumpara acest produs si acumulezi 42 puncte.
42,00 Lei

Disponibilitate: In stoc

Acumuleaza
puncte de fidelitate
si beneficiaza de ele


Recomanda KERIGMA.ro pe retelele de socializare si acumulezi 1 punct de fidelitate pentru fiecare recomandare.

Cumpara acest produs si acumulezi 42 puncte de fidelitate.

Aboneaza-te la newsletter si acumulezi 60 de puncte de fidelitate (valabil doar daca ai cont si doar la prima abonare).


Prezentare

Detalii

Cea mai vândută carte românească din lume!

„Deschidem ieșirea noastră în lume cu câteva titluri, puține dar foarte importante.
În primul rând aș vrea să vă prezint cea mai vândută carte românească din lume: romanul «Ora 25» al scriitorului român Constantin Virgil Gheorghiu, apărut la Paris pentru prima dată în 1949, tradus în aproximativ 40 de limbi, vândut după estimările noastre între 5 și 10 milioane de exemplare, o performanță neegalată de nicio carte românească până acum.   
Romanul a fost interzis până în 1990, ca și autorul cărții, indisponibilă până anul trecut în librăriile românești. Am avut această inițiativă de a reedita acest roman de dragoste, autobiografic, de care a fost privat până acum publicul român și cititorii români și am considerat injustă această situație, pe de o parte în ceea ce-l privește pe autor (care nu se mai află printre noi), dar în aceeași măsură injustă și pentru publicul românesc care nu a avut acces la această carte”.       

-- Din cuvântul D-lui. Horațiu Pușcașu, directorul Editurii „Sens", la Târgul de carte Gaudeamus, Timișoara, 2017


Romanul autobiografic „Ora 25”, care i-a adus autorului celebritatea, este povestea unui țăran român, Iohan Moritz, care trece pe rând drept evreu, apoi român când ajunge prizonier la unguri, este salvat de naziști ca să ajungă într-o închisoare americană drept colaborator al acestora.  

Constantin Virgil Gheorghiu (1916‑1992) s‑a născut în localitatea Razboieni, Neamţ. Studiaza filosofia şi teologia la universităţile din Bucureşti şi Heidelberg. În anul 1940 primeşte Premiul Regal de poezie pentru cartea Caligrafie pe zăpadă. În 1942, este numit secretar de legaţie la departamentul Relaţii Culturale din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României.
Opunându‑se regimului comunist, în 1948 se stabileşte în Franţa. Romanul sau Ora 25 îl consacră definitiv în lumea liberă, însă descoperirea unei opere apărute în timpul războiului, favorabilă redobândirii Basarabiei, îi va aduce autorului o serie de atacuri violente în presa occidentală. Îşi explică atitudinea într‑un nou roman – Omul care călătorea singur –, după ce petrece un timp în America.
Pe data de 23 mai 1963, C.V. Gheorghiu a fost hirotonit

* * *

„N-am citit nimic, in nici o literatura, care sa se apropie, cat de departe, de teroarea istoriei pe care o indura personajele Dumitale. Consider Ora 25 una dintre cele mai mari carti ale generatiei noastre, din toate tarile.“

-- Mircea Eliade

„Ma bucur la gindul ca in Franta si in limba franceza, acest frumos roman, acest roman teribil va fi aparut pentru prima data. Nu ma indoiesc ca va fi tradus in multe alte limbi, altfel ar insemna ca situatia e intr-adevar disperata. Insa nu e totul. Nu cred ca putem gasi o opera mai semnificativa ca cea care ne sta inainte, mai revelatoare asupra situatiei inspaimintatoare in care omenirea se gaseste astazi. „Pamintul”, spune unul dintre protagonisti, „a incetat sa mai apartina oamenilor”, mai exact, oamenii par sa se fi dezvatat a se comporta ca oamenii. Dar cu aceasta am zis foarte putin; este vorba nu atit de o invechire sau o uitare, ci de un dresaj monstruos pentru care uitarea nu este decit una dintre consecinte.“

-- Din prefata la editia franceza din 1949, semnata de Gabriel Marcel

„Cu siguranta el si-a recunoscut greselile, erorile si neputintele. Compensarea lor s-a transferat in literatura lui. Dar cea din urma este valoroasa sau nu? Este o ineptie sa spui ca C. V. Gheorghiu nu are talent. Invidia scriitoriceasca, chiar si la mii de kilometri distanta, functioneaza la fel de acid si neverosimil. Si el a trait-o din partea altora. Fireste ca, si in privinta Orei 25, lucrurile sint clare. Cum aminteam mai devreme, criticii straini se intrec in elogii. Si nu doar ei: scriitori, filosofi, oameni din alte domenii, celebri. Armonia receptarii critice din strainatate se loveste in spatiul romanesc de oglinda sparta a criticilor nostri. Pe de-o parte, cei care sparg totul cu avint imprumutat de la adversarii parizieni ai scriitorului. Ei nu citesc nimic sistematic, sau, daca o fac, se opresc asupra Orei 25, pe care-l citesc cu echerul in mina, cautind doar hibele antiromanesti si antisemite. Nici nu se pune problema unei lecturi sistematice, integratoare, a intregii creatii romanesti, sau macar partiale. Sentinte definitive, pe necitite, au dat si critici cu pretentii. Pe de alta parte, exista istorici literari si critici curiosi dedicati restabilirii unui adevar valoric. Pina astazi, ei eu ramas doar voci intr-o literatura tot mai arestata, prinsa in blocade ideologice si repede vatamatoare cind vine vorba de un scriitor cu prelungiri crestine (ortodoxe). Cum nu s-a reusit defaimarea si nici nu se pune problema sa fie acuzat de legionarism, i-a ramas anatema antisemitismului. Urmeaza ca opera lui literara sa cistige cititorii pentru care a fost scrisa. La judecata posteritatii, Constantin Virgil Gheorghiu ramine mai cunoscut in strainatate decit in tara pe care a iubit-o cu patima. O vedeta literara in multe tari, prezent in programele universitare obligatorii, elogiat si amintit in numeroase publicatii si istorii ale literaturii. In Romania, el ramine un scriitor pentru cei putini, un caz pentru criticii literari, un agent pentru indragostitii de senzational. Cu opere inegale valoric, el ramine autorul unor carti ce ar putea cu siguranta intra in canonul nostru literar. Dupa 25 de ani de la intoarcerea in literatura romana, evaluarea si descoperirea lui C. V. Gheorghiu, dupa cum vedem in jurul nostru, sint abia la inceput. De asta data, sa nadajduim ca urmeaza calea potrivita, oricit de sinuoasa se anunta.“

-- Marius Mihet, in studiul introductiv

Vezi mai mult

Informatii suplimentare

Informatii suplimentare

Cod 25625
Autor Constantin Virgil Gheorghiu
Editura Sens
Nr. pagini 488
Dimensiuni 13,5 x 20,5 cm
Anul publicarii 2017
Seria Nu
Volum Nu
Colectie Nu
Editia I
Coperta flexibila
Legare brosare
Limba Romana
ISBN 978-606-8680-50-7

Comentarii

Scrie propriul tau comentariu.

Numai utilizatorii inregistrati pot evalua si scrie comentarii. Pentru a evalua si comenta, te rugam sa te autentifici sau sa-ti creezi cont.