Bine ai venit!         

Bine ai venit pe KERIGMA online!

 
 
 

Bibliotecara de la Auschwitz

Antonio G. Iturbe

Puncte de fidelitate Acumulezi 29 puncte daca scrii un comentariu la acest produs si 1 punct daca-l evaluezi.
Puncte de fidelitate Cumpara acest produs si acumulezi 49 puncte.
49,00 Lei

Disponibilitate: In stoc

Acumuleaza
puncte de fidelitate
si beneficiaza de ele


Recomanda KERIGMA.ro pe retelele de socializare si acumulezi 1 punct de fidelitate pentru fiecare recomandare.

Cumpara acest produs si acumulezi 49 puncte de fidelitate.

Aboneaza-te la newsletter si acumulezi 60 de puncte de fidelitate (valabil doar daca ai cont si doar la prima abonare).


Prezentare

Detalii

Pentru romanul "Bibliotecara de la Auschwitz", ziaristul si scriitorul aragonez Antonio G. Iturbe a obtinut premiul Troa Libros, acordat de Fundatia Troa. Juriul i-a acordat premiul un unanimitate pentru "calitatea sa literara si pentru valorile pe care le cuprinde". Conform membrilor juriului, "romanul se potriveste perfect cerintelor premiului: este foarte bine scris si documentat si reprezinta un omagiu adus cartilor. O lectie de supravietuire si o dovada ca speranta nu trebuie sa lipseasca niciodata din vietile noastre". Cartea se bazeaza pe povestea adevarata a unei supravietuitoare a lagarului de concentrare nazist, Dita Kraus, care traieste acum in Israel si cu care autorul a luat legatura in cursul investigatiilor pe care le-a facut pentru realizarea romanului.

***

Romanul reda intamplarile din viata Ditei, o copila de 14 ani, care, in blocul 31 de la Auschwitz, a luat in grija cele cateva carti interzise, folosite ca manuale de un grup de adulti, "profesori" ai copiilor deportati.
Blocul 31 era o mica oaza de liniste in interiorul lagarului de concentrare, intrucat aici Fredy Hirsch, un prizonier, a capatat permisiunea sa creeze un spatiu rezervat copiilor, pe care acesta l-a transformat in scoala.
Biblioteca Ditei este cea mai mica din istorie: opt carti, insa una dintre cele mai valoroase, intrucat ea isi risca viata pentru a-i ajuta pe ceilalti ca, prin lectura, sa poata evada din dura realitate.
Cititorul afla, putin cate putin, nu numai povestea Ditei, ci si pe aceea a celorlalti supraveghetori si profesori din blocul 31.

***

Rudi Rosenberg este de aproape doi ani la Birkenau, iar asta este o adevarata isprava. O intamplare ciudata care l-a transformat intr-un veteran de nouasprezece ani si i-a fost de folos pentru a obtine un post de registrator, care consta in a tine la zi registrele de intrare si iesire ale celor internati, intr-un loc unde deplasarea persoanelor este in mod tragic constanta.
Este o slujba foarte pretuita de nazisti, care sunt meticulosi chiar si cand omoara. De aceea, Rudi Rosenberg nu poarta uniforma in dungi a detinutilor conventionali.
Etaleaza cu mandrie niste pantaloni uzati de calarie care, in oricare alte vremuri, ar fi fost de lepadat, dar care la Auschwitz se dovedesc a fi un articol de imbracaminte de lux.
In afara de liderii numiti kapo, de bucatari si cei din posturile de incredere precum registratorii sau secretarii de bloc, toti cei internati poarta jegoasele uniforme in dungi. Cu rare exceptii, ca de pilda lagarul familial.
Trece pe langa postul de control al cantonamentului de carantina de care apartine, afisand in fata garzilor cu care se intalneste un zambet binevoitor de detinut model. Nu i se ridica prea mari obiectii cand ii informeaza ca se indreapta spre lagarul Blid, sa duca niste liste.
Merge pe bulevardul de pamant care face legatura prin perimetrul exterior intre diferitele lagare din complexul Birkenau si priveste in departare sirul de arbori care delimiteaza padurea, care la acea ora de dupa-amiaza de iarna este o linie incetosata.
O rafala de aer ii aduce chiar si putin din aroma dulceaga a buruienilor umede, a ciupercilor si muschilor. Inchide o clipa ochii, ca sa o savureze. Libertatea are miros de padure umeda.
A fost convocat la o reuniune clandestina pentru a discuta despre acel enigmatic lagar familial. Tanarul registrator rememoreaza niste amintiri de acum cateva luni, desi in acel loc in afara realitatii care este lager-ui, i se par intamplari antice dintr-o era vaga.
La fel cum busolele isi pierd orientarea cand se apropie de Polul Nord, la Auschwitz calendarele o iau razna.
S-a intamplat intr-o dimineata de septembrie. Astepta acelasi lucru ca intotdeauna: oameni zbarciti in uniformele lor de ocnasi, tunsi zero si inca ametiti de sosirea in lumea imprejmuita cu sarma de la Auschwitz, care duhneste a carne arsa.
Chipuri identice pline de stupoare, caci lipsa de protectie ii face pe oameni egali. Dar cand a ridicat privirea deasupra mesei a dat peste fetisoara vioaie a unei fetite pistruiate cu doua codite impletite blonde, care se agata de ursul ei din plus.
S-a zapacit. Copila a ramas uitandu-se la el. Dupa atatea atrocitati, slovacul uitase ca lumea putea fi privita in felul acesta: iara teama, fara ranchiuna, fara urme de nebunie. Avea
sase ani si era in viata la Auschwitz. I s-a parut un miracol.
Nici el, nici Rezistenta nu si-au explicat atunci de ce nazistii lasasera in viata copii in acel lager. Asa ceva nu se intamplase decat in lagarul cu tigani, pe care doctorul Mengele ii folosea pentru experimentele sale rasiale, dar niciodata cu evrei...
Vezi mai mult

Informatii suplimentare

Informatii suplimentare

Cod 24071
Autor Antonio G. Iturbe
Editura Nu
Nr. pagini 418
Dimensiuni 14 x 20 cm
Anul publicarii Nu
Seria Nu
Volum Nu
Colectie Nu
Editia Nu
Coperta Nu
Legare Nu
Limba Nu
ISBN Nu

Comentarii

Comentarii (4)

recomandComentariu de MONA
Evaluare
O lume plina de durere in care se gaseste refugiu in carti si "carti vii". Impresionant cum intr-o lume in care moartea pandeste la fiecare colt, o mana de profesori reusesc sa construiasca o "scoala" pt copiii din lagar. Recomand !! (Postat pe 12.06.2020)
frumusetea cartilor in inima urateniei si mizerieiComentariu de Emilia
Evaluare
O carte cutremuratoare despre ceea ce a insemnat Holocaustul, in special Auschwitzul.
O carte dureros de crunta!
O carte deosebita!
O carte despre gasirea frumosului in carti chiar si in unul dintre cele mai urate, mai intunecate și mizere locuri din lume... (Postat pe 25.03.2020)
Carte de recomandatComentariu de Ramona
Evaluare
Tot timpul m-au interesat cartile despre Holocaust, cum evreii au fost captivi in ghearele lor. Recomand! (Postat pe 08.03.2020)
Minunată carteComentariu de Maria
Evaluare
Lectura are puterea de ane scoate din cele mai negre gânduri și de ane relaxa. Cărțile au avut putere asupra oamenilor chiar și atunci când parcă nici speranță nu mai exista, așa cum dovedește această minunată carte. (Postat pe 03.08.2018)

Scrie propriul tau comentariu.

Numai utilizatorii inregistrati pot evalua si scrie comentarii. Pentru a evalua si comenta, te rugam sa te autentifici sau sa-ti creezi cont.