Bine ai venit!         

Bine ai venit pe KERIGMA online!

 
 
 

Epistola către coloseni. De la text la predică. Îndrumar exegetic și omiletic

Ciprian-Flavius Terinte

Puncte de fidelitate Acumulezi 29 puncte daca scrii un comentariu la acest produs si 1 punct daca-l evaluezi.
Puncte de fidelitate Cumpara acest produs si acumulezi 27 puncte.
27,00 Lei

Disponibilitate: In stoc

Acumuleaza
puncte de fidelitate
si beneficiaza de ele


Recomanda KERIGMA.ro pe retelele de socializare si acumulezi 1 punct de fidelitate pentru fiecare recomandare.

Cumpara acest produs si acumulezi 27 puncte de fidelitate.

Aboneaza-te la newsletter si acumulezi 60 de puncte de fidelitate (valabil doar daca ai cont si doar la prima abonare).


Prezentare

Detalii

Pentru mulți dintre slujitorii amvoanelor, parcursul deslușirii textului biblic este deja considerabil ușurat de varietatea instrumentarului exegetic și teologic de care dispun. Resursele lingvistice electronice, comentariile biblice și monografiile fac deja parte din recuzita predicatorului evanghelic care nu crede în mitul inspirației netruditoare. Însă chiar și înconjurat de trebuincioasele-i ustensile bibliografice, propovăduitorul Evangheliei, asemenea unui meșteșugar ce aspiră la calitatea de maestru, se găsește în fața provocării de a-și utiliza uneletele cu dibăcie. Care este momentul optim pentru folosirea comentariului biblic? Care comentariu ar fi mai util: cel exegetic, cel teologic, cel expozitiv sau cel aplicativ? Ce termeni ar trebui căutați în dicționarul biblic? Dar în lexiconul exegetic? Calitatea uneltelor este, fără îndoială, importantă, dar la fel de importantă este și mânuirea lor iscusită.

Din nefericire, maniera de lucru cu textul a unora dintre vestitorii Evangheliei se rezumă la parcurgerea comentariilor biblice, unele dintre ele foarte savante, pentru captarea de idei stupefiante sau a unor curiozități istorice, culturale și textuale lipsite de relevanță. Acestea urmează a fi garnisite cu sublime platitudini și directive de rețetar, iar pentru simularea prezenței mișcătoare a harului divin se recurge la o boare de psihologism lăcrimos.

Se practică asemenea maniere de lucru, fiindcă multora dintre propovăduitori le lipsește metoda care să le sistematizeze și să le focalizeze eforturile către scopul biblic al muncii lor: rostirea unui discurs fidel textului biblic, clar exprimat și relevant pentru viețile ascultătorilor. Altfel spus, vestitorul Cuvântului are datoria de a articula mesajul textului dumnezeiește inspirat (fidelitate), să-l facă ușor de înțeles (claritate) și să-l raporteze la cele mai actuale situații din viața ascultătorilor (relevanță).

Materialul de față a fost conceput spre a-i ajuta pe ispravnicii tainelor lui Dumnezeu să-și organizeze eforturile către o asemenea țintă. Metoda de lucru propusă în paginile lui conține zece etape – cinci exegetice și cinci omiletice – și este aplicată pe fiecare unitate de text predicabilă din Epistola către coloseni, asftfel încât de la analiza textului să se ajungă la schița de predică. Mai trebuie precizat că acest parcurs exegetic și omiletic are drept finalitate alcătuirea și rostirea unei predici expozitive sau a unei lecții catehetice expozitive. Pentru tipuri de predici diferite, sunt necesare metode de lucru diferite, deși unele dintre etape vor fi comune.

Vezi mai mult

Informatii suplimentare

Informatii suplimentare

Cod 28348
Autor Ciprian-Flavius Terinte
Editura Pleroma
Nr. pagini 108
Dimensiuni 17 x 24,5 cm
Anul publicarii 2016
Seria Nu
Volum Nu
Colectie Nu
Editia I
Coperta flexibila
Legare brosare
Limba Romana
ISBN 978-606-92096-9-1

Comentarii

Scrie propriul tau comentariu.

Numai utilizatorii inregistrati pot evalua si scrie comentarii. Pentru a evalua si comenta, te rugam sa te autentifici sau sa-ti creezi cont.