Bine ai venit!         

Bine ai venit pe KERIGMA online!

 
 
 

Cînd Dumnezeu e șovăielnic. Antologie de versuri

Jan Polkowski

Puncte de fidelitate Acumulezi 29 puncte daca scrii un comentariu la acest produs si 1 punct daca-l evaluezi.
Puncte de fidelitate Cumpara acest produs si acumulezi 25 puncte.
Browse
25,00 Lei

Disponibilitate: In stoc

Acumuleaza
puncte de fidelitate
si beneficiaza de ele


Recomanda KERIGMA.ro pe retelele de socializare si acumulezi 1 punct de fidelitate pentru fiecare recomandare.

Cumpara acest produs si acumulezi 25 puncte de fidelitate.

Aboneaza-te la newsletter si acumulezi 60 de puncte de fidelitate (valabil doar daca ai cont si doar la prima abonare).


Prezentare

Detalii

„Cred că, de mult timp, nu au mai fost asemenea versuri în limba polonă: o condensare atît de profundă a emoției, o asemenea precizie a enunțurilor și o asemenea frumusețe care, de multe ori, te lasă fără grai.
Asemenea versuri, care sînt în stare „să schimbe viața”, aproape că astăzi nu se mai scriu. Nu se cade să mai scrii astfel în vremurile cînd poezia, cultura sînt un fel de amuzament, o formă a jocului”. (Krzysztof Koehler)
„În toate ciclurile, poetul polonez formulează și susține un sistem de valori bine articulat, pe care îl comunică, nemijlocit sau metaforic, într-o limbă polonă exemplară. Discursul poetic se bazează, printre altele, pe tehnica enumerărilor, cuvintele căpătînd conotații suplimentare prin contiguitate semantică. În fața istoriei opresive, individul se poate salva prin cultură și tradiție. Natura, la rîndul ei, constituie, de cele mai multe ori, un refugiu. În schimb, credința a fost puternic afectată, iar Dumnezeu, în viziunea poetului, „este uneori șovăielnic”.” (Constantin Geambașu)


Nota traducătorului

Antologia de faţă se înscrie intr-un proiect literar amplu, în cadrul căruia au apărut pînă acum 20 de volume consacrate liricii polone clasice (J. Kochanowski, A. Mickiewicz, J. Slowacki, C. Norwid, S. Wyspiaiiski, B. Lesmian, Kaizimira Ilîakowiczowna), cît şi celei contemporane (Wislavva Szymborska, Cz. Milosz, Z. Herbert, T. Rozewicz, poeţi deveniţi, între timp, clasici ai genului, St. Baraiiczak, R. Krvnicki, A. Zagajewski, J. Komhauser, K. Karasek. P. Sommer reprezentanţi de seamă ai „noului val", Al. Nawrocki, J. Jamiewicz, T. Dabrowski, diii generaţia relativ mai tinără).
Jan Polkowski reprezintă o voce distinctă în peisajul liric polonez. Ca vîrstă se află la graniţa dintre generaţia care a debutat în anii 1980 (cînd începe mişcarea de opoziţie în Polonia, odată cu înfiinţarea sindicatelor libere „Solidaritatea"), a „tăcut aproape două decenii" (cînd a ocupat diferite funcţii publice, fără a participa nemijlocit la viaţa literară), revenind în forţă în ultimul deceniu, cînd îi apar mai multe plachete de versuri. Tematic, poetul aparţine liniei tradiţionale polone, temele fundamentale sintetizînd experienţa strîns legată de destinul sumbru al secolului XX (ocupaţia nazistă, lagărele de concentrare, regimul comunist, deportări, muncă forţată, închisori, repatrieri, cenzură etc.), fiind preocupat în mare măsură de rostul evocator şi terapeutic al limbii. Poeziile lui Polkowski pot fi încadrate tematic în paradigma romantică, fără a cultiva însă poetica specifică. Dimpotrivă, ca structură manifestă o largă deschidere spre paradigma modernă (renunţă la prozodia clasică, la semne de puctuaţie uzuale), refuzînd însă programatic postmodemismul (jocul de cuvinte, evadarea din realitate, grotescul, lipsa clarităţii mesajului).
In toate ciclurile, poetul polonez formulează şi susţine un sistem de valori bine articulat, pe care îl comunică, direct sau metaforic, într-o limbă polonă exemplară. Discursul poetic se bazează, printre altele, pe tehnica enumerărilor, cuvintele capă tind conotaţii suplimentare prin contiguitate semantică, în faţa istoriei opresive, individul se poate salva prin cultură şi tradiţie. Natura, la nudul ei, constituie, de cele mai multe ori, un refugiu. în schimb, credinţa a fost puternic afectată, iar Dumnezeu, în viziunea poetului, „este uneori şovăielnic" (a se vedea şi titlul antologiei).
Selecţia poeziilor s-a bazat în primul rînd pe antologia publicată de Institutul „Jozef Tischner" în anul 2017, la Cracovia (365 p.), cuprinzînd versurile apărute în perioada 1977-2017 (ciclurile: Respiră adine. Focul. Arbori, Elegii din Munţii Ti/tnowa, Cantns, Umbra. Glasuri. Timp amar). De asemenea, am inclus şi o parte din poemele apărute în ciclul Marşul duhurilor (Sopot, 2018), o încununare a căutărilor în domeniul expresiei artistice. Dincolo de criteriul valoric, selecţia a ţinut seama de posibilitatea transpunerii în limba română. Mulţumim şi pe această cale Editurii Ratio et Revelatio pentru continuarea seriei Slavoni ca, profesorului Wojciech I.ig^za j>entru acordul de a traduce şi publica Prefaţa. în mod deosebit, îi mulţumesc doamnei redactor Hori Bălănescu pentru atenţia cu care a parcurs poemele şi pentru numeroasele observaţii şi sugestii, care au contribuit la îmbunătăţirea calităţii versiunii româneşti.
Constantin Geambaşu

Vezi mai mult

Informatii suplimentare

Informatii suplimentare

Cod 27010
Autor Jan Polkowski
Editura Ratio et Revelatio
Nr. pagini 180
Dimensiuni 13 x 20 cm
Anul publicarii 2020
Seria Nu
Volum Nu
Colectie Slavonica
Editia I
Coperta flexibila
Legare brosare
Limba Romana
ISBN 978-606-9659-19-9

Comentarii

Scrie propriul tau comentariu.

Numai utilizatorii inregistrati pot evalua si scrie comentarii. Pentru a evalua si comenta, te rugam sa te autentifici sau sa-ti creezi cont.