Bine ai venit!         

Bine ai venit pe KERIGMA online!

 
 
 

Împotriva lui Iulian Apostatul. Cuvântul 5

Sfântul Grigorie de Nazians

Puncte de fidelitate Acumulezi 29 puncte daca scrii un comentariu la acest produs si 1 punct daca-l evaluezi.
Puncte de fidelitate Cumpara acest produs si acumulezi 17 puncte.
17,00 Lei

Disponibilitate: In stoc

Acumuleaza
puncte de fidelitate
si beneficiaza de ele


Recomanda KERIGMA.ro pe retelele de socializare si acumulezi 1 punct de fidelitate pentru fiecare recomandare.

Cumpara acest produs si acumulezi 17 puncte de fidelitate.

Aboneaza-te la newsletter si acumulezi 60 de puncte de fidelitate (valabil doar daca ai cont si doar la prima abonare).


Prezentare

Detalii

„După moartea lui Constantin, puterea e împărțită între cei trei fii ai săi, Constantin II, Constans II și Constant. Primul și ultimul dintre ei dispar în scurtă vreme, lăsând puterea lui Constans, care îl va lăsa apoi ca urmaș pe vărul său, Iulian, în noiembrie 361. Ajuns pe tron, Iulian respinge creștinismul și inițiază o politică hotărât anticreștină. Domnia lui produce deci pe moment o întoarcere în forță a politeismului, ceea ce aduce tulburare în tabăra creștinilor, în timp ce lui îi va asigura o lungă viață postumă. Pentru unii, el a reprezentat ultima zvâcnire a forțelor răului; pentru vrăjmașii din toate epocile ai creștinismului a rămas însă un erou preferat. Domnia lui a avut totuși durata unui meteor: abia douăzeci de luni, până la sfârșitul lui iunie 363. Cariera i s-a încheiat cu un dezastru militar: plecat în expediție în primăvara lui 363, ajunge la porțile capitalei persane, apoi e nevoit să bată în retragere, iar armata romană scapă de la distrugere numai prin cedarea a cinci provincii.
Întâmplările au lăsat o puternică și durabilă impresie asupra lui Grigorie. Cuvintele sale de înfierare sunt lucrări de polemist care, dincolo de persoana și întreprinderea efemeră a împăratului, se înscriu în tradiția apologeților, critici ai concepțiilor religioase tradiționale eline; în acest cadru însă, e vorba mai cu seamă de lecția ce trebuia trasă din niște evenimente atât de deconcertante pentru contemporani. Apostatul (prezentat sub aspectele biblice ale prigonitorului), deși le dăduse tuturor sentimentul că, sub ochii lor, provoacă o inversare a cursului istoriei, fusese de fapt trimis de Dumnezeu pentru a le aminti calea cea dreaptă creștinilor în decadență: divizați de certuri, corupți și orbiți de succes. Dincolo de această lecție, se poate observa mesajul politic: trecuse vremea când se putea închipui eradicarea creștinismului, ca pe timpul lui Dioclețian. Respectarea regulilor de școală ale unei cuvântări-invectivă nu-l opresc pe autor nici de la recursul la amintirile personale.”

-- Prof. Jean Bernardi

Vezi mai mult

Informatii suplimentare

Informatii suplimentare

Cod 27640
Autor Sfântul Grigorie de Nazians
Editura Sophia
Nr. pagini 92
Dimensiuni 13 x 20 cm
Anul publicarii 2021
Seria Nu
Volum Nu
Colectie Nu
Editia I
Coperta flexibila
Legare brosare
Limba Romana
ISBN 978‑973‑136‑780‑4

Comentarii

Scrie propriul tau comentariu.

Numai utilizatorii inregistrati pot evalua si scrie comentarii. Pentru a evalua si comenta, te rugam sa te autentifici sau sa-ti creezi cont.