Bine ai venit!         

Bine ai venit pe KERIGMA online!

 
 
 

Cum a schimbat creștinismul lumea

Alvin J. Schmidt

Puncte de fidelitate Acumulezi 29 puncte daca scrii un comentariu la acest produs si 1 punct daca-l evaluezi.
Anunta-ma cand produsul reintra in stoc.
Puncte de fidelitate Cumpara acest produs si acumulezi 35 puncte.
35,00 Lei

Disponibilitate: Indisponibil

Acumuleaza
puncte de fidelitate
si beneficiaza de ele


Recomanda KERIGMA.ro pe retelele de socializare si acumulezi 1 punct de fidelitate pentru fiecare recomandare.

Cumpara acest produs si acumulezi 35 puncte de fidelitate.

Aboneaza-te la newsletter si acumulezi 60 de puncte de fidelitate (valabil doar daca ai cont si doar la prima abonare).


Prezentare

Detalii

Editura Reîntregirea, care încă de la înfiinţare a imprimat literatură teologică de cea mai bună calitate, tipăreşte acum lucrarea unui pastor luteran american, care este şi sociolog, Alvin J. Schmidt, Cum a schimbat creştinismul lumea, tradusă de domnul Cosmin Lauran, propunându-ne o perspectivă istorico-morală asupra creştinismului. Cartea este aceea a unui om din ziua de azi, scrisă într-un limbaj natural, accesibil pentru contemporanii săi occidentali - insist asupra acestui aspect -, străină însă de duhul decolorat al popularizării. Vasta paletă istoriografică valorificată de Alvin J. Schmidt în demersul său este aceea a unui autentic erudit, care conjugă cu un talent epic pe măsură: nicio pagină din volumul său nu plictiseşte şi nici nu-i dă cititorului să mestece dop de plută cu pretenţii „metodologice".
Hristos, începe autorul, a adus pe lume cu Sine, cu apostolii şi ucenicii Săi o propunere radicală de transformare a lumii şi a omului. S-ar putea obiecta că ştim bine lucrurile acestea şi că ne este familiară experienţa de metanoia. Alvin J. Schmidt se vede nevoit să reamintească aceste adevăruri fundamentale şi, totodată, elementare, necruţând desacralizarea, depravarea şi neopăgânismul, fără să îşi aroge aere de tribun.
Pentru cititorul răsăritean, există alte elemente de interes major în cartea lui Schmidt, începând cu opoziţia din primele trei-patru secole de după Hristos, a păgânităţii, la propunerea Sa de primenire ontologică, asumată de adepţii noii religii. Obişnuiţi cu prestigiul cultural al Antichităţii elene şi îndeosebi cu al celei romane, ignorăm depravarea şi amoralitatea celor două societăţi, deşi cunoaştem unele detalii din opera lui Marţial sau a lui Tacit. Astăzi, când studiile clasice sunt la pământ, probabil că nici atât nu se mai ştie şi îmi vine în gând un articol din tinereţe al lui Mircea Eliade, care spunea că pentru noi, românii, interesul faţă de cultura Romei nu a fost unul estetic, ci prilej de a revendica apartenenţa la romanitate şi latinitate.
L-aş asemui pe pastorul şi sociologul american Alvin J. Schmidt cu acel scafandru evocat de Petre Ţuţea în urmă cu aproape 50 de ani, când l-am întrebat cum caracterizează el un pamfletar. Ca pe un scufundător - mi-a răspuns - care coboară în ape înnămolite şi mizere spre a se întoarce de acolo cu imundiţii înfăţişate societăţii. Aşa procedează Alvin J. Schmidt cu lumea precreştină în care plonjează temeinic şi metodic.
Cunoaştem reformele de inspiraţie creştină înfăptuite de Constantin cel Mare având ca scop protecţia femeii, atitudinea sa faţă de avort şi infanticid - le menţionează toate manualele de Istoria Bisericii Universale -, însă este prima dată când întâlnesc un autor care se opreşte îndelung, pe mai multe pagini, asupra unei practici eminamente păgâne: cremaţia. Autorul nu uită nici recrudescenţa ei galopantă în ultimele decenii, neascunzând faptul că după ce Biserica Romei a respins-o virulent, şi-a schimbat radical atitudinea faţă de acest obicei eminamente păgân. Nu este, de altfel, singurul obicei păgân eliminat de creştinism: în lumea euroatlantică a reapărut abia în secolul al XlX-lea. În aceeaşi notă de rechizitoriu creştin abordează sociologul american şi aberaţiile sexuale proprii Antichităţii, eradicate de creştinism, mare parte din ele fiind astăzi recuperate de umanitatea occidentală.
Insistând asupra lumii antice care a precedat creştinismul şi făcând lucrul acesta de la un înalt nivel intelectual, Alvin J. Schmidt potenţează şi nuanţează uriaşa schimbare produsă de creştinism în decurs de numai câteva secole, proces căruia Părintele Dumitru Stăniloae i-a găsit definirea cea mai proprie: Restaurarea Omului.
În fine, un cuvânt pentru impecabila traducere a domnului Cosmin Lauran, versat în materie de terminologie teologică şi bisericească şi dăruit cu simţul limbii române.

-- Dan Ciachir

Vezi mai mult

Informatii suplimentare

Informatii suplimentare

Cod 26694
Autor Alvin J. Schmidt
Editura Reîntregirea
Nr. pagini 582
Dimensiuni 14,8 x 20,5 cm
Anul publicarii 2018
Seria Nu
Volum Nu
Colectie Nu
Editia I
Coperta flexibila
Legare brosare
Limba Romana
ISBN 9786065094017

Comentarii

Scrie propriul tau comentariu.

Numai utilizatorii inregistrati pot evalua si scrie comentarii. Pentru a evalua si comenta, te rugam sa te autentifici sau sa-ti creezi cont.