Cautam traducatori din engleza, pentru carte crestina. Experienta constituie un avantaj. Trimite CV la ct@kerigma.ro   

Bine ai venit pe KERIGMA online!

 
 
 

Rascumpararea memoriei. Cultul Penticostal in perioada comunista

Vasilica Croitor

Puncte de fidelitate Acumulezi 29 puncte daca scrii un comentariu la acest produs si 1 punct daca-l evaluezi.
Puncte de fidelitate Cumpara acest produs si acumulezi 38 puncte.
38,00 Lei

Disponibilitate: In stoc

Acumuleaza
puncte de fidelitate
si beneficiaza de ele


Recomanda KERIGMA.ro pe retelele de socializare si acumulezi 1 punct de fidelitate pentru fiecare recomandare.

Cumpara acest produs si acumulezi 38 puncte de fidelitate.

Aboneaza-te la newsletter si acumulezi 60 de puncte de fidelitate (valabil doar daca ai cont si doar la prima abonare).


Prezentare

Detalii

Cartea aceasta descrie in mod amanuntit intunericul mintal si regimul mincinos prin care au trecut generatii sub comunism. Ea va face inima fiecarui cititor sa-si doreasca sa auda "cuvintele vietii vesnice" si sa vada "adevarata Lumina care lumineaza pe orice om, venind in lume!"

-- MIHAI WURMBRAND

Cercetarea pe care pastorul Vasilica Croitor o intreprinde in acest volum vine sa suplineasca tocmai ceea ce lipsea cartilor de istorie a Bisericii Penticostale din Romania scrise pana acum - obiectivitatea. Aceasta corectie se face prin introducerea aspectului colaborarii cu fosta Securitate, cat si prin reinterpretarea evenimentelor in lumina noilor dezvaluiri, sustinute cu documente din arhiva CNSAS.

-- Dr. JOHN F. TIPEI

Prin documentarea si ananaliza impecabila a mecanismelor generale, ideologice si institutionale, politice, sociale, eclesiale, sociologice si chiar psihologice, care au favorizat colaborationismul, cartea "Rascumpararea memoriei" poate fi socotita un model de elucidare a relatiei dezastruoase cu Securitatea si comunismul, nu doar pentru bisericile locale ale intregului Cult Penticostal, ci si pentru celelalte culte din Romania, ramase inca restantiere la acest capitol al asumarii si "vindecarii prin marturisire".

-- ION ZUBASCU

DESPRE AUTOR Vasilica Croitor este pastorul Bisericii "Betleem" din Medgidia si al Bisericii "Betel" din Constanta. Dupa absolvirea Institutului Teologic Penticostal din Bucuresti (promotia 1997), a primit chemarea de a sluji in Medgidia, luand parte la infiintarea mai multor biserici in judetul Constanta. Din 2008 este vicepresedinte al Comunitatii Regionale Penticostale Constanta.
Pasionat de misiunea externa, Vasilica a calatorit in multe tari in scop misionar si a luat parte la infiintarea Agentiei Penticostale de Misiune Externa. Ca traducator si editor, a coordonat aparitia a zeci de carti crestine in limba romana, prin Editura Succeed Publishing.
Vasilica este casatorit cu Mihaela si impreuna au doi copii, Denisa si Beniamin.

Cartea pastorului Vasilica Croitor este o lucrare antologica, model de scriere a istoriei fara partinire fara ura, fara compromisuri, dar cu nadejdea renasterii crestine a Romaniei. Este o lucrare care serveste adevarul, credincioasa fiind in fiecare cuvant celor care au purtat crucea in inchisori si au avut curajul martiriului.

-- LUCIA HOSSU LONGIN

Desi vocatia autorului este declarat cea pastorala, de slujitor al Bisericii, el a facut o excelenta munca de investigate istorica, intinsa pe parcursul mai multor ani, utilizand instrumente stiintifice si o scriitura clara. Exista o morala a cartii "Rascumpararea memorie" care o diferentiaza de alte carti de istorie, si anume ca din trecut se poate invata.

-- Dr. DORIN DOBRINCU

Pentru prima data un autor descrie dintr-o perspectiva ampla modul in care un cult oficial din Romania, in speta Cultul Penticostal, a fost controlat si persecutat de puterea comunista, precum si modul cum a reactionat cultul respectiv. Luand in consideratie ca nici despre Biserica Ortodoxa Romana, nici despre alt cult din tara noastra nu exista inca o lucrare care sa-si propuna tratarea acestei problernatici sub toate aspectele studiate de Vasilica Croitor, putem vorbi de o premiera absoluta.

-- Dr. VALERIU ANDREIESCU

Dincolo de bogatia ei documentara, cartea pastorului Vasilica Croitor constitute o chema profetica adresata Miscarii penticostale romane de a privi "urma pasilor in vale", prin istoria sinuoasa si tulbure a Romaniei deceniilor comuniste.

-- Dr. EMANUEL CONTAC

Istoria comunismului, de la nasterea utopiei marxiste si pana la prabusirea sa, la sfarsitul secolului al XX-lea, este o noua si tragica ilustrare a incapacitatii naturii umane de a se salva singura de la ruina cauzata de caderea in pacat.
Cadoul pe care Statul Roman l-a facut credinciosilor evanghelici care veneau dupa perioada interbelica de persecutii brutale, a fost o libertate iluzorie, declarativa, obtinuta insa cu un pret nespus de mare.
Lectia trecutului trebuie insusita, astfel incat generatiile urmatoare sa nu fie victime ale ignorantei. Oricat de dureros ar fi acest proces, asumarea adevarului va fi o lectie pentru generatia tanara din Romania. Altfel, modelele compromisului si lasitatii vor prima intotdeauna fata de cele ale adevarului si curajului.
Cei care vor avea curajul si intelepciunea sa despovareze Biserica de tarele trecutului vor dobandi autoritatea spirituala si morala necesara unor reformatori autentici. Atunci Biserica va fi in stare sa se lupte cu fruntea sus si cu incredere in destinul ei.

-- AUTORUL

Prefata redactorului

Vindecarea prin marturisire

Ma simt onorat ca pastoral Vasilica Croitor a apelat la mine sa-i dau o mana de ajutor in lecturarea prealabila si redactarea impresionantului sau volum "Rascumpararea memoriei". Dincolo de avantajul pe care il am, de a cunoaste foarte bine cum sta delicata problema a relatiei dintre Biserica si statul comunist, in toate cele 18 culte legale din Romania, dupa 20 de ani de presa de informatie si investigate, curajosul autor al acestei carti si-a adus aminte de interviul rasunator cu mitropolitul Nicolae Corneanu, al Banatului, publicat in cotidianul Romania libera, din 10 martie, 1997, in care inaltul prelat, nu doar ca a recunoscut in totalitate colaborarea sa cu Securitatea, dar si-a cerut public scuze tuturor celor carora le-a facut vreun rau, inainte de 1989, creand astfel - pentru prima data, in societatea romaneasca postcomunista - un model al "vindecarii prin marturisire". Din pacate, gestul primului lider de rang inalt al unei Biserici romanesti, care si-a pus in mod public cenusa in cap, iesind onorabil din rusinea compromisului comunist, n-a mai fost urmat, nici de alti ierarhi ai propriei Biserici, nici de protagonisti ai altor culte recunoscute oficial de statul nostru. Asa se face ca dupa cativa ani, vazand ca trece timpul si nu se intampla reparatia asteptata, din interiorul institutiilor religioase, cum ar fi fost firesc, am deschis o pagina in acelasi cotidian, in care adresam tuturor celor care aveau mustrari de constiinta indemnul la marturisire publica, considerand ca regenerarea morala a unui popor ravasit de nemiloasa dictatura comunista trebuie sa inceapa cu prioritate din Biserica, institutia cea mai aproape de Dumnezeu si de sufletul omului, inainte ca acest lucru sa se intample in cultura, economie, agricultura sau politica. Nici aceasta oportunitate n-a fost folosita de nici un cult din Romania, desi dadeam asigurari publice ca marturisitorul va fi aparat cu mijloacele presei, in toate prilejurile, dupa marturisirea vinei, asa cum s-a intamplat si in cazul mitropolitului Banatului. Si iata ca au trecut mai bine de zece ani de la acele demersuri publicistice, si peste 20 de la eliberarea de comunism, timp in care Bisericile continua sa traga dupa ele un lest greu, ca o piatra de moara atarnata de un gat fragil, continuand dintr-o inertie inadmisibila (daca nu dintr-o lasitate preaomeneasca a celor implicati!) colaborarea cu tragica utopie comunista, in deplina libertate de expresie si constiina. Ceea ce este o mare anomalie, atat din punctul de vedere al moralitatii comune, cat mai ales din riguroasa perspectiva biblica!
Demersul elucidator al tanarului pastor Vasilica Croitor si mai ales curajul de a publica acest volum se naste, prin urmare, din disperare, credinta si luciditate. Rastimpul de 20 de ani, care a trecut de la eliberarea de comunism, nu este un termen rezonabil pentru procesul de limpezire a vinovatiilor, in cazul colaborarii oamenilor Bisericii cu regimul comunist si Securitatea lui, asa cum nu e nici in cazul celor 1116 victime ale Revolutiei, fara niciun verdict juridic reparator, pronuntat pana in clipa de fata. Daca in acest caz din urma, s-a gasit solutia extrema a actiunii la CEDO (si am facut parte din delegatia de revolutionari care a plecat la Strasbourg, dupa o lunga greva a foamei), solutia lui Vasilica Croitor este tot una in extremis, dar de sens contrar: el isi asuma din interiorul cultului sau riscurile elucidarii adevarului, pana la ultimele consecinte, cu orice pret. Trebuie sa spun ca aceasta asumare constienta m-a emotionat si m-a facut sa ma solidarizez cu demersul sau de la inceput, eroismul fiind o dimensiune fireasca de autenticitate a martirajului cu care au iesit din catacombe primii crestini, cu tavanul lumii pagane in cap, contrar compromisului cu Satana, din anii comunismului. Aceasta carte trebuia scrisa si e bine ca ea a fost documentata si publicata de o constiinta de anvergura profesionala, morala si crestina a lui Vasilica Croitor. Daca Congresul Cultului Penticostal de la Timisoara, din 2006, a refuzat rezolutia in acest sens a Comunitatii Regionale din Constanta, unde activeaza pastorul Vasilica Croitor, acesta a luat initiativa pe cont propriu, dovedind ca uneori e nevoie de oameni anume facuti pentru istorie, cand institutiile oficiale nu au personaliti de vocatie, pe masura timpurilor care provoaca parca la scrierea paginii de istorie. Pastrand proportiile, daca Revolutia romana a inceput la Timisoara, in decembrie 1989, "revolutia" Cultului Penticostal, in sensul eliberarii efective de comunism, prin marturisirea adevarului intreg, nu cu jumatate de gura, credinta si constiinja, incepe 20 de ani mai tarziu la Constanta, in cealalta extremitate a Romaniei.
Este bine ca aceasta carte a fost scrisa de un om tanar ca Vasilica Croitor. El face parte din ceea ce societatea civila numeste "generatia Piata Universitatii", prima zona libera de neocomunism din Romania. Prin urmare, nu poate fi acuzat de catre elefantii de portelan, care au mai ramas in toate cultele Romaniei, de frustrari, resentimente si dorinte de razbunare, cum s-a intamplat cu fostii detinuti politici, care au incercat sa-si reabiliteze memoria, dupa lungii ani de suferinte si privatiuni. Vasilica Croitor e, in plus, un om de cultura, toba de carte, dupa modelul lui Wurmbrand, iar solida sa formatie teologica si laica i-au dat anvergura evaluarii ansamblului. Fiind, in primul rand un om al credinfei, dornic sa elucideze delicata problema a colaborationismului din interiorul Cultului Penticostal, cartea sa nu va putea fi acuzata de tentatia senazationalismului si succesului publicistic ieftin, ci apare cu evidenta in lumina asumarii unei rani grave de catre o constiinta inalta, care-si pune problema viitorului credintei si al institutiei Bisericii sale, din punctul de vedere dezinhibat de cenzura si autocenzura al generatiei tinere. Nicio boala nu poate fi vindecata, cu atat mai mult una grava, decat daca i se pune in prealabil un diagnostic real, corect, exact. In acest sens, volumul "Rascumpararea memoriei" e o carte solida de istorie adevarata, scrisa pe baza studierii a mii de documente incontestabile, extrase din arhivele CNSAS si ale Departamentului de Stat pentru Culte, care frig degetele si inima celor ce le ating, insa nimic nu e cercetat pentru impactul informatiei in sine, ci e coroborat cu intregul context in care a aparut deviatia, mutatia si anomalia, evaluarea sa fiind rezultatul salutar al libertatii de expresie si constiinta din ultimii 20 de ani. Prin documentarea si analiza impecabila a mecanismelor generate, ideologice si institutionale, politice, sociale, eclesiale, sociologice si chiar psihologice, care au favorizat colaborationismul, cartea "Rascumpararea memoriei" poate fi socotita un model de elucidate a relatiei dezastruoase cu Securitatea si comunismul, nu doar pentru bisericile locale ale intregului Cult Penticostal, ci si pentru celelalte culte din Romania, ramase inca restantiere la acest capitol al asumarii si "vindedecarii prin marturisire".
Nu ascund faptul ca volumul lui Vasilica Croitor este unul socant, din toate punctele de vedere, in primul rand pentru viziunea de ansamblu pe care o ofera, ca nu doar Bisericile majoritare au fost confiscate masiv de Securitate, ci chiar toate cultele, iar in interiorul Bisericii Penticostale, ca si in cazul celorlalte denominatiuni, vanzarea de frate a coborat de la nivelul conducatorilor oficiali la ultimii oameni de serviciu din institutii, imaginea generala fiind aceea a unui viespar diabolic, in care toti ii urmareau pe toti, fiecare vazand in aproapele sau un dusman bun de vandut si sacrificat. Iar daca am fost cutremurat de aceasta imagine, desi am stagii indelungi in arhivele Securitatii si comunismului, cu atat mai socati vor fi credinciosii actuali ai Cultului Penticostal, cand isi vor vedea majoritatea reperelor institutionale, istorice, golite de continut moral.
Venind din generatia tanara, care preia din mers viitorul Bisericii Apostolice a lui Dumnezeu, e o evidenta de bun simt ca pastorul si cercetatorul Vasilica Croitor n-a dorit sa-si demoleze propriul cult, ci sa-l intareasca prin rostirea adevarului intreg, asa cum otelul inrosit in foc pana la incandescenta se purifica prin trezirea lui la realitate, intr-o baie de apa rece. Publicarea acestei carti va provoca multa fierbere, se vor inalta nori de comentarii, asa cum e si firesc, de altfel, cum se intampla si la impactul otelului incandescent cu botezul ravasitor in apa. Dar abia acest botez in Duhul adevarului va oteli credinta crestinilor autentici, care vor constientiza pe parcurs ca fac parte dintr-un cult, in interiorul caruia un tanar pastor a avut curajul credintei in adevarul dumnezeiesc, care elibereaza, si a scris o carte fundamentala pentru viitorul acestei denominatiuni. Daca pana acum, originea relativ recenta si modesta a Cultului Penticostal, dar si a doctrinei sale, careia i s-a adaugat regretabila fluctuatie de constiinta a liderilor sai, in perioada comunista, pot fi puse sub semnul unei oarecare nebulozitati, adevarata istorie a acestei Bisericii, in ordinea adevarului intreg, abia acum incepe. Sau, cel putin, cartea "Rascumpararea memoriei" e o piatra de temelie sigura pentru cel mai indelungat viitor.
In starsit, daca Vasilica Croitor nu scria acum aceasta carte, o scria cineva mai tarziu, cu toata siguranta, judecand dupa cum evolueaza lucrurile in toate domeniile cunoasterii trecutului. Istoria nu poate ramane definitiv in prizonieratul generatiilor compromise ale trecutului, ci apartine de drept si de fapt viitorului. Iar daca Biserica are nevoie de generatii viitoare curate, are si obligatia biblica sa le lase mostenire o istorie curatata si vindecata prin marturisire. Cartea "Rascumpararea memoriei", realizata impecabil de Vasilica Croitor, din toate punctele de vedere, are curajul profetilor Vechiului Testament, care le puneau fara frica stapanilor lumii de atunci adevarul crud in fata, fiind scrisa cu intelegere crestina pentru cei cazuti, dar cu fata intotdeauna spre viitorul credintei adevarate in Dumnezeu si in Mantuitorul lumii de azi si de maine.

-- Ion Zubascu,
Scriitor, publicist

CUPRINS

Multumiri
Cuvant inainte
Prefata redactorului
Argument

1. Romania comunista
2. Pacatul originar
3. Un nou Faraon - Departamentul Cultelor
4. Securitatea
5. Informatorii
6. Sluga la doi stapani?
7. Dizidentii - Un nou tip de samatiteni
8. Psalmi de biruinta
9. Biruitori pana la moarte
10. Strainatatea
11. Mituri despre inutilitatea deconspirarii
12. Quo Vadis?

Anexe
Bibliografie
Indice de nume
Indice de locuri
Vezi mai mult

Informatii suplimentare

Informatii suplimentare

Cod 22414
Autor Vasilica Croitor
Editura N/A
Nr. pagini 437
Dimensiuni 16 x 23,5 cm
Anul publicarii N/A
Seria N/A
Volum N/A
Colectie N/A
Editia N/A
Coperta N/A
Legare N/A
Limba N/A
ISBN N/A

Comentarii

Comentarii (18)

Foarte bunaComentariu de Un cititor
Evaluare
Gasesc de buna cuviinta sa fie citita indeosebi de cei tineri pentru a afla felul cum sa invatam din greselile inaintasilor nostri. Astfel aflam cum sa nu ajungem si noi frati mincinosi si cum sa ne ferim de cei strecurati printre noi. Prin urmare devine evident ca cei care nu sunt de acord cu difuzarea cartii sunt cel mai probabil chiar fratii mincinosi care nu s-au pocait de pacatul lui Iuda Iscarioteanul. (Postat pe 11.04.2020)
Comentariu de dragomir g
Evaluare
De parca o religie mintuieste "ce va mai place politica spirituala, asta da treaba chair sa rezolvat tuate problemele. Politica... (Postat pe 02.02.2015)
Comentariu de paul
Evaluare
O carte pt cei care nu vor sa se minta singuri. (Postat pe 06.06.2014)
Comentariu de Lucian
Evaluare
Am gasit intamplator in cartea Invazia Sectelor de P.I.David la pag 204 urmatoarea Remarca:"Mai intai recunostinta Pastorului Pavel Boghian( 1996)-fostul sef al Cultului penticostal din Romania si "frate"crestin-pentru materialul informativ pe care ni l-a pus,cu multa amabilitate,la dispozitie" Fiti binecuvantati! (Postat pe 06.04.2013)
Comentariu de Alin
Evaluare
O demascare.http://erezii.blogspot.ro/2012/11/pentru-penticostalii-sinceri_28.html (Postat pe 03.12.2012)
Comentariu de Traian
Evaluare
Fratilor ati auzit de legea lustratiei?Dar de miscarea donatista? Asa ceva era necesar imperios si la crestini.Ne e frica de stirbirea perfectionismului si a triumfalismului? Impostori care nu vor cruta turmac, care fug, care isi vand si tradeaza oamenii au fost si vor fi,deci atentie.Prin deconspirare, recunoastere si regret cei credinciosi vor straluci frumos. (Postat pe 10.10.2012)
Comentariu de Flaviu
Evaluare
Pacatele trebuie marturisite...au suferit multi frati din cauza unora...se poate asemena cu vanzarea Domnului Isus de catre Iuda. (Postat pe 29.11.2010)
Comentariu de angi
Evaluare
este o carte care merita citita (Postat pe 17.11.2010)
Comentariu de alin
Evaluare
cred ca inainte de a ne grabi sa ne exprimam opinia despre carte, ar trebui sa ne desprindem de boala flecariilor si sa o citim. Din opiniile citite trag concluzia ca cei mai multi nu s-au obosit sa o citeasca. Este o carte unde nu sunt infierati oamenii ci pacatul si ne sunt prezentati unii frati pe care diavolul ar vrea sa nu le cunoastem exemplul de slujire si traire pentru Cristos. Spor la citit si reflectat. Cerceteaza si ia ce este bun! (Postat pe 11.11.2010)
Comentariu de emanuel
Evaluare
adevarul trebiue spus, fiecare dintre noi ar trebui sa stim adevarul despre oamenii care ne conduc bisericile, Isus nu le spunea fariseilor pe fata ca daca nu se pocaiesc nu au nici o sansa sa intre in Rai?Tot asa daca pastorii nostri dragi care nu au avut puterea sa recunoasca de buna voie cine sunt, trebuie sa se pocaiasca si sa suporte consecintele! (Postat pe 06.11.2010)

De la 1 la 10 din totalul de 18

pe pagina
Pagina:
  1. 1
  2. 2

Scrie propriul tau comentariu.

Numai utilizatorii inregistrati pot evalua si scrie comentarii. Pentru a evalua si comenta, te rugam sa te autentifici sau sa-ti creezi cont.