Bine ai venit!         

Bine ai venit pe KERIGMA online!

 
 
 

Ipoteza mimetica. Despre evrei si originile modernitatii

Alberto Castaldini

Puncte de fidelitate Acumulezi 29 puncte daca scrii un comentariu la acest produs si 1 punct daca-l evaluezi.
Puncte de fidelitate Cumpara acest produs si acumulezi 33 puncte.
33,00 Lei

Disponibilitate: In stoc

Acumuleaza
puncte de fidelitate
si beneficiaza de ele


Recomanda KERIGMA.ro pe retelele de socializare si acumulezi 1 punct de fidelitate pentru fiecare recomandare.

Cumpara acest produs si acumulezi 33 puncte de fidelitate.

Aboneaza-te la newsletter si acumulezi 60 de puncte de fidelitate (valabil doar daca ai cont si doar la prima abonare).


Prezentare

Detalii

Un eseu științific incisiv și pertinent, în care, aplicând teoria „țapului ispășitor” a lui Réné Girard, Alberto Castaldini, specialist de nivel academic în evoluția diasporei evreiești în Europa, aduce în prim-plan multitudinea de factori interni și externi comunității evreiești care au contribuit la apariția antisemitismului, întreținerea, alimentarea și culminarea acestuia cu atrocitățile din câmpurile de concentrare.

Destinul istoric al poporului lui Israel are pentru noi valoarea şi forţa unei mărturii revelatoare. Experienţa iudaică este în fapt unică, întrucît e o metaforă autentică a unei aspiraţii duble şi antitetice, care pare să anime umanitatea încă de la origini: dorinţa mimetică şi reafirmarea diferenţelor. La mijloc se află dintotdeauna violenţa, deoarece doi indivizi, la fel ca două popoare, nu pot dori şi obţine acelaşi lucru. Dar ce aspiraţii se pot naşte într-o societate? Inainte de cucerirea puterii, care este aspiraţia marilor personalităţi sau a elitelor, se află nevoia de a identifica propria funcţie în interiorul unităţii de grup şi prin construirea ordinii sociale: trebuie ca fiecare să-şi afle propriul rol. Această orînduire structurală, spirituală din punct de vedere religios şi contingentă din punct de vedere politic şi economic, nu ar fi construită însă pe baza voinţei majorităţii, ci a sacrificiului unui inocent, desemnat ca vinovat de grupul dominant. Apare astfel teoria girardiană „a ţapului ispăşitor“, strîns legată de ipoteza mimetică, pe care o vom ilustra în lucrarea noastră.

-- Alberto Castaldini

Prof. Dr. Alberto Castaldini s-a născut la Verona (Italia) în 1970. Predă filosofie şi teologia istoriei la Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca şi istoria civilizaţiei iudaice moderne, la Ateneul Pontifical Sant' Anselmo din Roma. Din 2006 pînă în 2010, a fost directorul Institutului italian de cultură din Bucureşti şi ataşat cultural la Ambasada Italiei în
România. Este membru de onoare al Institutului de istorie „Nicolae lorga“ al Academiei Române.

Vezi mai mult

Informatii suplimentare

Informatii suplimentare

Cod 25386
Autor Alberto Castaldini
Editura Ratio et Revelatio
Nr. pagini 180
Dimensiuni 14 x 20,5 cm
Anul publicarii 2018
Seria Nu
Volum Nu
Colectie Historia
Editia I
Coperta flexibila
Legare brosare
Limba Romana
ISBN 978-606-8680-65-1

Comentarii

Scrie propriul tau comentariu.

Numai utilizatorii inregistrati pot evalua si scrie comentarii. Pentru a evalua si comenta, te rugam sa te autentifici sau sa-ti creezi cont.