Cautam traducatori din engleza, pentru carte crestina. Experienta constituie un avantaj. Trimite CV la ct@kerigma.ro   

Bine ai venit pe KERIGMA online!

 
 
 

Cartea martirilor

John Foxe

Puncte de fidelitate Acumulezi 29 puncte daca scrii un comentariu la acest produs si 1 punct daca-l evaluezi.
Puncte de fidelitate Cumpara acest produs si acumulezi 9 puncte.
9,00 Lei

Disponibilitate: In stoc

Acumuleaza
puncte de fidelitate
si beneficiaza de ele


Recomanda KERIGMA.ro pe retelele de socializare si acumulezi 1 punct de fidelitate pentru fiecare recomandare.

Cumpara acest produs si acumulezi 9 puncte de fidelitate.

Aboneaza-te la newsletter si acumulezi 60 de puncte de fidelitate (valabil doar daca ai cont si doar la prima abonare).


Prezentare

Detalii

In multe parti ale lumii de astazi, suferintele si strimtorarile din cauza credintei sunt inca la ordinea zilei. Din fericire, pentru cei mai multi dintre noi, acesta nu mai este cazul. Si totusi, suntem avertizati in Biblie ca vom avea parte de necazuri, iar cunoasterea istoriei persecutiei crestinilor este o pregatire valoroasa in acest sens.
Citirea acestei carti poate ca nu va fi o experienta prea placuta, dar ea este totusi pretioasa. Generatii de crestini din perioada Reformei si de mai tirziu au crescut cu cartea lui John Foxe care, in afara de Biblie, a fost cea mai raspindita scriere din secolul 16.

Introducere

John Foxe s-a nascut in 1516, la Boston, Lincolnshire, Anglia. La virsta de 16 de ani a plecat la Oxford, unde si-a luat licenta in 1537, a devenit profesor si si-a terminat studiile de masterat in 1543. In timp ce preda la Oxford, el a devenit prieten bun cu Hugh Latimer si William Tyndale, imbratisind protestantismul. Vederile sale erau mai extremiste decit se admitea in colegiu, asa ca a parasit universitatea in 1545, s-a casatorit si s-a mutat la Londra, unde a devenit profesorul particular al nepotilor ducelui de Norfolk.
Foxe a fost ordinat diacon al Bisericii anglicane si a activat in favoarea Reformei, scriind mai multe brosuri si incepindu-si lucrul la relatarea istoriei martirilor crestini, insa a fost silit sa paraseasca tara in 1553, cind regina catolica Maria s-a urcat pe tron. Prima parte a cartii sale a fost publicata in 1554, la Strassbourg, in Franta. A plecat apoi la Frankfurt pentru a sprijini grupul calvinist al lui John Knox si s-a mutat la Basel, in Elvetia, unde a lucrat ca si corector al unui tipograf.
Lui Foxe i s-au transmis in Basel manuscrise si marturii oculare ale persecutarii protestantilor sub domnia reginei Maria, si el a continuat sa lucreze la cartea sa, publicind manuscrisul complet in 1559, anul in care s-a urcat pe tron regina Elisabeta. Intorcindu-se in Anglia, a completat cartea cu mai multe detalii, a tradus-o in limba engleza si a tiparit-o in martie 1563 cu titlul "Actes and monuments of these latter and perillous days" (Fapte si exemple remarcabile ale acestor periculoase zile din urma).
Textul a devenit cunoscut in mod public ca si The Book of Martyrs (Cartea martirilor) si a fost citita si rascitita de puritanii englezi, modelind opinia publica referitoare la catolicism timp de cel putin un secol.
Foxe a fost ordinat preot anglican in 1560, dar a refuzat toate functiile bisericesti din cauza convingerilor sale puritane. El a continuat totusi sa predice si sa-si publice predicile, a servit victimele epidemiei de ciuma din 1563 si a implorat-o pe regina Elisabeta sa nu-i execute pe anabaptisti in 1575 si pe iezuitiin 1581.
Intre timp, "Cartea martirilor" a fost plasata in biserici englezesti, a fost citita marinarilor lui Sir Francis Drake si a fost studiata de familiile puritane, care o considerau o parte vitala a educatiei copiilor lor.
Foxe a murit in aprilie 1587 si a fost inmormintat in biserica St. Giles din Cripplegate, Londra. Sotia sa i-a supravietuit 18 ani; ei au avut impreuna cel putin cinci copii.
Aceasta editie este o repovestire a istoriilor principale ale lui Foxe intr-o engleza moderna si ar trebui sa fie inteleasa usor atit de copii, cit si de adulti.
Vezi mai mult

Informatii suplimentare

Informatii suplimentare

Cod 23613
Autor John Foxe
Editura Nu
Nr. pagini 134
Dimensiuni 14,5 x 20,5 cm
Anul publicarii Nu
Seria Nu
Volum Nu
Colectie Nu
Editia Nu
Coperta Nu
Legare Nu
Limba Nu
ISBN Nu

Comentarii

Scrie propriul tau comentariu.

Numai utilizatorii inregistrati pot evalua si scrie comentarii. Pentru a evalua si comenta, te rugam sa te autentifici sau sa-ti creezi cont.