Bine ai venit!         

Bine ai venit pe KERIGMA online!

 
 
 

Lupta cu somnul

Petru Lascau

Puncte de fidelitate Acumulezi 29 puncte daca scrii un comentariu la acest produs si 1 punct daca-l evaluezi.
Puncte de fidelitate Cumpara acest produs si acumulezi 20 puncte.
20,00 Lei

Disponibilitate: In stoc

Acumuleaza
puncte de fidelitate
si beneficiaza de ele


Recomanda KERIGMA.ro pe retelele de socializare si acumulezi 1 punct de fidelitate pentru fiecare recomandare.

Cumpara acest produs si acumulezi 20 puncte de fidelitate.

Aboneaza-te la newsletter si acumulezi 60 de puncte de fidelitate (valabil doar daca ai cont si doar la prima abonare).


Prezentare

Detalii

Asteptam o trezire in lunga noastra lupta cu somnul. Panzele lui subtiri ne infasoara atat de lesne. Dormim nepasatori in timp ce Cristos agonizeaza inca in Gradina Ghetsimani. Ispitele vietii ne-au atarnat greu pacatul in priviri. Sub privirile prihanelor noastre tragem a somn. Lacrimile Lui, ca picurii mari de sange, ni se preling pe trupul scaldat in sudorile noptii. Nu ne mai sperie facliile cohortei lui luda si nu ne mai dezmeticesc strigatele lor amenintatoare. Dormim, in timp ce umbra crucii se lungeste pe pamant o data cu asfintitul acestui secol. Dormim. Cine si cum o sa ne trezeasca oare?

Petru Lascau

INTRODUCERE

Partea cea mai dificil de scris a unei carti pare totusi sa fie introducerea. Daca sunteti la fel ca mine, care trec direct la primul capitol al cartilor, fara sa citesc introducerile, atunci probabil ca ma straduiesc acum zadarnic sa comunic cu cineva care lipseste de la celalalt capat al firului. Cred ca din pricina aceasta nu-mi place sa scriu introduceri. Cui ii place sa scrie cuiva care nu deschide scrisorile? Ma simt obligat totusi sa scriu cateva randuri aici, in introducerea cartii mele, din pricina ca o carte fara introducere ar fi ciudata, si apoi trebuie sa ascult si de prietenii mei de la editura. Cred ca un lucru bun ar fi sa incep prin a explica de ce am mai scris inca o carte si ce confine ea de fapt.
De la sosirea mea in Statele Unite, in anul 1985, m-am dedicat scrisului si publicisticii. Am editat o revista crestina, timp de 12 ani, pe care am numit-o "Exodus". Am botezat-o astfel din trei motive: in primul rand, pentru ca se adresa romanilor crestini din diaspora americana, care trecuseram printr-un exod iesind cu ajutorul lui Dumnezeu din imperiul comunist. Un al doilea motiv era faptul ca ea se adresa unor crestini nascuti din nou, care experimentasera exodul iesirii lor din standardele acestei lumi, intrand in Canaanul Imparatiei lui Dumnezeu. Al treilea motiv era tocmai "cea mai minunata speranta" a noastra, a tuturor crestinilor, exodul final, sau iesirea din lumea aceasta si intrarea in Tara Promisa sau Canaanul Ceresc.
Scriam, deci, unor oameni ai exodului. Fiecare numar al revistei continea un editorial, uneori si alte articole scrise de mine. Cartea de fata contine o mare parte din aceste editoriale si articole pe care le-am publicat timp de 12 ani, precum si altele pe care le-am publicat in diverse publicatii romanesti si eseuri pe care nu le-am publicat niciodata.
Cartea pe care o tineti in mana poarta acelasi titlu ca unul din aceste eseuri, si mi s-a parut nimerit pentru perioada in care s-au nascut aceste eseuri, o perioada de lupta cu somnul apatiei crestine care se instaura peste noi, cei plecati de acasa. De fapt, lupta crestina este si o lupta cu somnul care adoarme atat fecioarele intelepte cat si pe cele neintelepte. Este un razboi cu obisnuinta, cu cotidianul, cu banalitatea vietii.
La inceputul primaverii acestui an am facut o vizita in Egipt. Ardeam de nerabdare sa vedem piramidele. Pentru aceasta am cheltuit multi bani si energie. Cand am coborat din autobuzul care ne transporta in fata marilor piramide am fost inconjurati imediat de comerciantii ambulanti egipteni. Ochii nostri sorbeau spectacolul unic in lume al uriaselor geometrii milenare, pe cand ochii acestor negustori cautau culoarea verde a dolarului nostru. Pentru ei piramidele devenisera spectacolul banal al toboganului zilelor saptamanii. Mostenirea de nepretuit lasata de milenii civilizatiei stramosilor lor nu mai insemna decat sansa castigului efemer obtinut prin comercializarea unor piramide miniatura din plastic sau a imitatiilor de papirus. Maretia se topise in banalitate.
Asemenea felahului egiptean de la poala marilor piramide, suntem in continuu amenint:at:i de somnul obisnuintei cu cele sfinte. Incet, incet, ca un somn lenes si implacabil, coboara peste noi indiferenta, apatia, si apoi moartea spiritului. Viata crestina este o lupta cu somnul.
Ati luptat vreodata cu somnul? Teribila lupta. In calatoriile mele cu masina de-a lungul Americii, aveam des de luptat cu somnul. Poate ca cea mai cumplita perioada a zilei in care luptam cu somnul era in primele ore dupa masa de pranz. De obicei copiii aflati cu noi in masina dormeau, iar sotia mea, constienta de dificultatea razboiului meu, ma tinea de vorba. Vai, ce bine e sa ai un ajutor in lupta cu somnul! In ciuda eforturilor si ajutorului ei, trebuia la inceput sa ma trag de par, de urechi, sa-mi dau palme, sa-mi ud fata cu apa rece, sa scot capul pe fereastra. Uneori era atat de greu, incat nu era alta solutie decat sa oprim undeva si sa trag un pui de somn, o jumatate de ora.
Public aceste eseuri dintr-o sfanta dorinta de a-i ajuta la randul meu pe alti crestini in lupta lor cu somnul. Probabil ca unora le voi lua somnul de pe ochi, iar pe altii ii voi adormi de-a binelea cu scrisul meu. Oricum, nimeni nu poate satisface pe toata lumea. Cei ce dorm de-a binelea, invinsi de obisnuinta cu cele sfinte si peste care apatia a cazut ca un somn dulce, oricum nu vor citi aceste randuri. Ele vor sluji celui care nu vrea sa se lase prada mrejelor adormirii.
In incheierea acestei introduceri vreau sa prezint multumirile si recunostinta mea cititorilor de alta data ai revistei "Exodus", care m-au incurajat sa continui sa scriu, prin aprecierile facute editorialelor mele. Multumesc editurii SPMCR care a facut posibila aceasta aparitie. Multumesc apoi sotiei mele, Rodica, pentru permanenta incurajare si ajutorul dat in perpetua mea lupta cu somnul. Sfaturile si imbarbatarile ei mi-au tinut treaz zelul scrisului si m-au facut sa biruiesc infrangerile si dezamagirile.
Multumesc lui Dumnezeu pentru ea, care, si in domeniul acesta, a fost ajutorul potrivit.
Multumesc bunului meu Tata ceresc, Domnului si Mantuitorului meu Isus Cristos si Duhului Sfant, care m-au ajutat si sprijinit in munca mea!

-- Petru Lascau

CUPRINS

Introducere
Lupta cu somnul
Bucurati-va!
Care este calea spre locasul luminii?
O comparatie intre Bisericile Evanghelice si Biserica Ortodoxa
Mi-am ispravit alergarea
Cat valoreaza omul?
Ce vom alege?
Cenusareasa
Cum este crestinismul?
Cruciada in Romania
Crucificarea
Falsul
Furia Preacuviosului
Gustul sarii
Hollywood - Fabrica de vise produce cosmare
Ingratitudinea
Binecuvantarile controversate de la Toronto
Traian Dorz - In memoriam
Umanismul laic
Zile de neuitat
Ziua cand a murit moartea
Dezrobirea unui neam
Libertate sau robie
Magnetul
Modernismul
E greu sa intemeiezi o morala bazata pe doctrina crestina?
"Noul lerusalim" de la Pucioasa
Peste 1000 de biserici condamnate demolarii
O trezire surprinzatoare
Au disparut darurile Duhului Sfant?
Cardinalul
Clinton
Forest Gump?
O religie de casa pe gustul fiecaruia
Profetii sfarsitului
Razboiul lumilor
Ziua judecatii la Casa Alba
A murit "Mesia"
Amintiri de Craciun
De-am fi fost acolo!
Misterul Noptii Preasfinte
Uciderea pruncilor
Cat de biblice sunt experientele noastre?
Zapezile de altadata
Vezi mai mult

Informatii suplimentare

Informatii suplimentare

Cod 21312
Autor Petru Lascau
Editura Nu
Nr. pagini 322
Dimensiuni 14,5 x 20,5 cm
Anul publicarii Nu
Seria Nu
Volum Nu
Colectie Nu
Editia Nu
Coperta Nu
Legare Nu
Limba Nu
ISBN Nu

Comentarii

Scrie propriul tau comentariu.

Numai utilizatorii inregistrati pot evalua si scrie comentarii. Pentru a evalua si comenta, te rugam sa te autentifici sau sa-ti creezi cont.