Bine ai venit!         

Bine ai venit pe KERIGMA online!

 
 
 

Crestinul in cetate. Manual de supravietuire

Adrian Papahagi

Puncte de fidelitate Acumulezi 29 puncte daca scrii un comentariu la acest produs si 1 punct daca-l evaluezi.
Anunta-ma cand produsul reintra in stoc.
Puncte de fidelitate Cumpara acest produs si acumulezi 20 puncte.
20,00 Lei

Disponibilitate: Indisponibil

Acumuleaza
puncte de fidelitate
si beneficiaza de ele


Recomanda KERIGMA.ro pe retelele de socializare si acumulezi 1 punct de fidelitate pentru fiecare recomandare.

Cumpara acest produs si acumulezi 20 puncte de fidelitate.

Aboneaza-te la newsletter si acumulezi 60 de puncte de fidelitate (valabil doar daca ai cont si doar la prima abonare).


Prezentare

Detalii

Creștinul în cetate este o carte remarcabilă și merită citită cu mare atenție pentru că explică publicului român un lucru esențial, și anume, faptul că ordinea politică și administrarea ei nu pot fi reduse la simple forme, formule sau modele instituționale. Mai precis, că in­stituțiile, politicile și organizațiile guvernanței publice sunt în ultimă instanță tot atât de bune sau tot atât de rele pe cât sunt oamenii ce le creează, adoptă, mențin și conduc.

Adrian Papahagi își concentrează atenția exact pe problema setului de credințe și de principii, adică pe ingredientul uitat, neglijat din ecuația bunei guvernări a cetății. Autorul are îndrăzneala să redeschidă dosarul problemei, împotriva superficialității cu care a fost declarat închis de politologia modernă și ide­ologia dominantă. El are îndrăzneala să spună că nu orice set de idei, credințe, valori merge, e fezabil și dezirabil când e vorba de mașinăria instituțională a bunei guvernanțe moderne. Și mai mult, are îndrăz­neala să afirme superioritatea unui anume set specific: cel definit de Creștinism. Papahagi aduce solide argumente morale, filozofice, istorice, politologice în acest sens.      

Cetatea este sub asediu, iar apărarea ei este intrinsec legată de religie și, mai precis, de interpretarea pe care Creștinismul și tradiția sa o vor lua în sfera publică românească.

* * *

Ne place sau nu, recunoaştem sau nu, Cetatea este sub asediu, iar apărarea ei este intrinsec legată de religie şi, mai precis, de interpretarea pe care creştinismul şi tradiţia sa o vor lua in sfera publică românească. Adrian Papahagi, prin cartea de faţă şi prin întreaga sa prezenţă publică, nu doar că atrage atenţia asupra acestor realităţi inconfortabile, dar oferă şi elementele doctrinare ale unei posibile defensive, desfăşurate solid şi coerent, în dublul plan al convingerilor individuale şi al acţiunii colective. (Paul Dragoş ALIGICĂ)

Creştinul în cetate este busola necesară pentru toţi cei care preţuiesc libertatea, decenţa şi verticalitatea. Rareori găseşti un manual care să-ţi educe discernământul spiritual cu atâta har şi inteligenţă, într-un Babilon zgmotos, lacom, strident şi amorf. Adrian Papahagi expune toată goliciunea conformismului social şi seducţia ideologiilor trendy. Cu rafinamentul unui oenolog din Medoc, autorul ne reaminteşte că vechimea dăruieşte vinului nobleţe şi limpezime. Gustaţi şi vedeţi! (Mihai NEAMŢU)

Salut sinteza înfăptuită de Adrian Papahagi, care străbate, cu avantajul unui stil limpede, conceptele de bază ale gândirii creştin-democrate şi conservatoare. Profesorul Papahagi ne oferă cheia dialogului dintre creştinismul oriental şi Occidentul actual, care nu înseamnă doar secularism şi consumism, ci şi fidelitate (ce-i drept, tot mai năpăstuită) faţă de învăţătura Mântuitorului lisus Hristos. (Teodor BACONSCHI)

Adrian Papahagi s-a născut la Cluj, în 1976. Este conferenţiar la Facultatea de Litere a Universităţii Babeş-Bolyai. Medievist, doctor în filologie la Universitatea Paris IV-Sorhonne (2006), a fost elev străin al Ecole Normale Superieure şi bursier al The Warburg Institute-Londra, Maison francaise d'Oxford şi New Europe College-Bucureşti.
Între 1999-2003, a predat la Sorbona şi la Institutul Catolic din Paris. A publicat câteva zeci de studii de medievistică în periodice importante (Aevum, Scriptorium, Medium Aevum, Neupbilologiscbe Mitteilungen, Notes & Queries, Comptes rendus de Academie des Inscriptions et Belles-Lettres...), precum şi la edituri prestigioase (Brepols, Palgrave-Macmillan, Presses de l'Universite de Paris-Sorbonne...).
Volume publicate.: Boethiana mediaevalia, 2010; ABC-Darul creştin-democraţiei, 2012; Vocabularul cărţii manuscrise (coord.), 2013; Wyrd: Ideea destinului în literatura engleză veche, 2014.
S-a implicat în viaţa publică din România, sprijinind mai multe proiecte de reformă a Dreptei democratice. Este soţ şi tată, locuind în oraşul său natal.


Cuprins

Cuvant inainte
Pretext
Prefata: Crestin-democratia in Romania europeana

I. ABC-Darul creştin-democraţiei
Principii, valori, drepturi
Viata, familie, societate
Stat, biserica, identitate
Munca, economie, dezvoltare
Moralitate, merit, memorie

II. Crez si libertate

Vezi mai mult

Informatii suplimentare

Informatii suplimentare

Cod 25462
Autor Adrian Papahagi
Editura Doxologia
Nr. pagini 206
Dimensiuni 11,2 x 16 cm
Anul publicarii 2017
Seria Nu
Volum Nu
Colectie Eseu
Editia I
Coperta flexibila, cu flapsuri
Legare brosare
Limba Romana
ISBN 978-606-666-631-2

Comentarii

Comentarii (1)

Mihai N.Comentariu de Ovidiu
Evaluare
"Creştinul în cetate este busola necesară pentru toţi cei care preţuiesc libertatea, decenţa şi verticalitatea." sunt cuvintele prin care drescriu aceasta carte. (Postat pe 11.07.2018)

Scrie propriul tau comentariu.

Numai utilizatorii inregistrati pot evalua si scrie comentarii. Pentru a evalua si comenta, te rugam sa te autentifici sau sa-ti creezi cont.