Bine ai venit!         

Bine ai venit pe KERIGMA online!

 
 
 

Cartea Rut

H. L. Heijkoop

Puncte de fidelitate Acumulezi 29 puncte daca scrii un comentariu la acest produs si 1 punct daca-l evaluezi.
Puncte de fidelitate Cumpara acest produs si acumulezi 10 puncte.
10,00 Lei

Disponibilitate: In stoc

Acumuleaza
puncte de fidelitate
si beneficiaza de ele


Recomanda KERIGMA.ro pe retelele de socializare si acumulezi 1 punct de fidelitate pentru fiecare recomandare.

Cumpara acest produs si acumulezi 10 puncte de fidelitate.

Aboneaza-te la newsletter si acumulezi 60 de puncte de fidelitate (valabil doar daca ai cont si doar la prima abonare).


Prezentare

Detalii

Introducere

In Biblie există două cărţi care poartă nume de femei: Rut şi Estera. Rut a fost o moabită, iar Estera, o evreică. Fiecare, în împrejurările deosebite în care s-a aflat, a dovedit dragoste şi credincioşie faţă de Dumnezeu.
Numele Rut apare de 12 ori în cartea cu acelaşi nume. In afară de aceasta, ea mai este menţionată o singură dată în Cuvântul lui Dumnezeu, anume într-un loc şi într-o legătură minunat de frumoasă - în genealogia Domnului Isus Hristos (Matei 1.5).
Cartea ilustrează felul în care Duhul Sfânt înmănunchează împrejurările din viaţa unei familii, astfel încât să poarte gândurile minţii noastre la adevăruri foarte însemnate.
Atenţia noastră este condusă la unul dintre cele mai scumpe titluri ale Domnului Isus Hristos, acela de Răscumpărător. Cuvântul ebraic „goel" este întâlnit de nouă ori în această carte. Termenul îl regăsim de multe ori în Isaia, precum şi în alte cărţi ale Bibliei. Potrivit contextului, „goel" poate fi tradus prin „răscumpărător", „rudă-bărbat", „răzbunător", dar, în cele mai multe cazuri, sensul este de „răscumpărător". Cineva remarca cu privire la acest termen: «Chiar şi numai acest cuvânt se cuvine să fie cercetat în amănunt».
Locul cărţii Rut, între Judecători şi Samuel, este de mare însemnătate. în cartea Judecători ni se înfăţişează declinul poporului Israel şi completa lui nereuşită în a păstra mărturia naţională cu privire la singurul Dumnezeu adevărat, în mijlocul întunericului idolatriei şi al păgânismului din Canaan şi din împrejurimile lui. Ca urmare, Dumnezeu trebuie să-i pedepsească şi să-i disciplineze. El le-a îngăduit vrăjmaşilor lor să-i asuprească (Judecători 2.6-23). Adesea, în harul Său, El a ridicat judecători care să-i elibereze şi astfel să li se dea un răgaz. Dar niciun judecător n-a fost în stare să le dea bucuria pentru moştenirea pe care le-o dăduse Dumnezeu şi la care aveau dreptul. întotdeauna, ridicarea lor era numai parţială. Şi, deşi în anumite fapte şi împrejurări fiecare judecător este un simbol al Domnului Isus, totuşi la ei putem găsi multe nedesăvârşiri. Chiar şi aceia care sunt o prefigurare mai îndeaproape a lui Hristos, de exemplu Ghedeon şi Samson, ei tot au dus poporul pe căi greşite.
Cartea Rut este legată de cartea Judecători prin fraza de la început: „Pe vremea judecătorilor ..."
Cu toate acestea, în cartea Rut găsim pe cineva care poate fi un răscumpărător desăvârşit. Boaz înseamnă „în el este putere"; el este un om foarte bogat (Rut 2.1). Este ruda de parte bărbătească, răscumpărătorul, cel care este în stare să răscumpere în întregime şi să o ia pentru sine pe una ca Rut moabita care, aparţinând unui popor vrăjmaş lui Dumnezeu, n-ar fi avut niciun drept. El răscumpără moştenirea şi ridică, de asemenea, o sămânţă, ca să se bucure în întregime de moştenire. Gândul nostru se duce la David, cel care a stabilit puterea împărăţiei şi care a dus poporul la odihna unei moşteniri complete. Aşa ajungem la cărţile lui Samuel.
Cartea Rut începe cu Elimelec, cel care părăseşte ţara lui Dumnezeu, şi se termină cu David, omul după inima lui Dumnezeu...

Vezi mai mult

Informatii suplimentare

Informatii suplimentare

Cod 26769
Autor H. L. Heijkoop
Editura GBV Romania
Nr. pagini 152
Dimensiuni 12 x 18 cm
Anul publicarii 2014
Seria Nu
Volum Nu
Colectie Nu
Editia I
Coperta flexibila
Legare brosare
Limba Romana
ISBN 978-606-8441-30-6

Comentarii

Scrie propriul tau comentariu.

Numai utilizatorii inregistrati pot evalua si scrie comentarii. Pentru a evalua si comenta, te rugam sa te autentifici sau sa-ti creezi cont.