Bine ai venit!         

 
 
 

Sensul casniciei. Cum sa faci fata aspectelor complexe ale relatiei conjugale cu intelepciunea lui Dumnezeu

Timothy Keller, Kathy Keller

Puncte de fidelitate Acumulezi 29 puncte daca scrii un comentariu la acest produs si 1 punct daca-l evaluezi.
Puncte de fidelitate Cumpara acest produs si acumulezi 45 puncte.
45,00 Lei

Disponibilitate: In stoc

Acumuleaza
puncte de fidelitate
si beneficiaza de ele


Recomanda KERIGMA.ro pe retelele de socializare si acumulezi 1 punct de fidelitate pentru fiecare recomandare.

Cumpara acest produs si acumulezi 45 puncte de fidelitate.

Aboneaza-te la newsletter si acumulezi 60 de puncte de fidelitate (valabil doar daca ai cont si doar la prima abonare).


Prezentare

Detalii

Timothy Keller este autorul cartii ARGUMENT PENTRU DUMNEZEU, bestseller New York Times

"O carte incredibil de profunda si de bogata in intelepciune, care il va inalta sufleteste pe orice cititor, fie el casatorit sau celibatar."

--The Washington Times

Bazata pe mult apreciata serie de predici sustinute de Timothy Keller, unul dintre cei mai bine vanduti autori crestini contemporani, potrivit ziarului New York Times, cartea de fata le arata tuturor--crestinilor, scepticilor, cuplurilor casatorite de mult sau celor pe cale sa se logodeasca--ce ar trebui sa insemne casnicia, in lumina invataturilor Bibliei.
Cultura moderna vrea sa ne convinga ca fiecare om are un suflet pereche; ca romantismul este aspectul cel mai important al unei casnicii de succes; ca rolul partenerului de viata este sa te ajute sa iti atingi potentialul maxim; ca atunci cand te casatoresti, n-o faci pentru totdeauna, ci pentru «acum» si, in sfarsit, ca cea mai buna solutie pentru problemele irezolvabile ale casniciei este sa divortezi si sa o iei de la capat. Insa toate aceste conceptii care se vehiculeaza in ziua de azi sunt eronate. Timothy Keller, ajutat de sotia sa, Kathy, cu care este casatorit de treizeci si sapte de ani, ne arata ca mariajul este o relatie misterioasa, care este adesea gresit inteleasa. Cartea "Sensul casniciei" ne invata cum sa avem o casnicie reusita si este extrem de pretioasa pentru oricine doreste sa Il cunoasca pe Dumnezeu si sa iubeasca mai profund in viata aceasta.

"O carte pe care crestinii trebuie neaparat sa o citeasca."

-- The Christian Post

"O carte unica despre casnicie pe care o recomandam din toata inima oricarei persoane celibatare, indiferent de varsta, fie ca se afla in faza de «prospectare a pietei», de curtare, de logodna sau de total dezinteres fata de aceasta chestiune... Consistenta si practica."

-- The Gospel Coalition

Cuprins

Introducere

Unu. Secretul casniciei
Doi. Puterea casniciei
Trei. Esenta casniciei
Patru. Scopul casniciei
Cinci. Sa iubesti un strain
Sase. Acceptarea celuilalt
Sapte. Celibatul si casnicia
Opt. Sexul si casnicia
Epilog

Anexa: Luarea deciziilor si rolurile diferentiate ale partenerilor
Note

INTRODUCERE

Dumnezeu, creatorul casniciei, va uneste inimile intr-una singura.

--William Shakespeare, Henric al V-lea

O carte pentru oameni casatoriti

Ganditi-va la cartea aceasta ca la un copac sustinut de trei radacini adanci. Prima o reprezinta casnicia mea de treizeci si sapte de ani cu sotia mea, Kathy. Ea m-a ajutat la scrierea cartii, iar capitolul 6, Acceptarea celuilalt, este scris chiar de ea. In capitolul 1, atrag atentia cititorilor asupra faptului ca, in cultura contemporana, notiunea de "suflet pereche" este definita drept o "compatibilitate perfecta ce exista intre cei doi parteneri". Astfel, cand eu si sotia mea am inceput sa ne petrecem timpul impreuna, fiecare din noi si-a dat seama ca celalalt e "alesul inimii". Am cunoscut-o pe Kathy prin intermediul surorii sale, Susan, care era colega cu mine la Universitatea Bucknell. Susan vorbea adeseori cu Kathy despre mine si cu mine despre Kathy. Pe cand era doar o copila, Kathy a imbratisat credinta crestina datorita povestirilor lui C. S. Lewis intitulate Cronicile din Narnia. Ea a indemnat-o pe Susan sa mi le recomande si mie. Le-am citit si am fost profund rascolit de ele, precum si de alte carti de-ale lui C. S. Lewis, pe care le-am studiat ulterior. In anul 1972, ne-am inscris amandoi la Seminarul teologic Gordon-Conwell din North Shore, la nord de Boston si aici ne-am dat seama, in scurta vreme, ca impartasim acel "fir secret" despre care Lewis spune ca ar fi elementul ce ii apropie pe oameni unul de altul, ducand la prietenii stranse--sau chiar la ceva mai mult de atat.

"Poate ati observat ca toate cartile care v-au placut mult sunt legate intre ele printr-un fir secret. Voi stiti foarte bine care e trasatura comuna ce va face sa iubiti cartile respective, chiar daca n-o puteti exprima in cuvinte:... Nu-i asa ca toate prieteniile trainice se nasc in momentul in care intalniti, in sfarsit, un om care va reaminteste vag si inexplicabil... de lucrul acela dupa care ati tanjit dintotdeauna... ?"

Prietenia noastra s-a transformat in dragoste si mai apoi in logodna, iar cu timpul, dintr-o casnicie proaspata si fragila, intr-una trainica si incercata. Dar asta doar dupa ce am trecut prin toate fazele clasice: "margaritarele aruncate la porci", Conflagratia Scutecelor Murdare, spargerea portelanurilor primite la nunta si alte episoade jenante din istoria familiei noastre pe care le voi istorisi pe parcursul cartii--toate aceste experiente au fost adevarate pietre de hotar pe drumul accidentat al fericirii conjugale. La fel ca majoritatea cuplurilor tinere din ziua de azi, am descoperit si noi ca "aventura" casniciei e mult mai anevoioasa decat ne asteptaseram. La incheierea ceremoniei de cununie, am iesit cantand cu totii imnul "Ce temelie de neclintit". Habar n-aveam pe atunci cat de adevarate aveau sa se dovedeasca acele versuri pe parcursul procesului anevoios si obositor de cladire a unei casnicii durabile.

Cand prin aprige incercari vor trece pasii tai,
Harul meu iti va fi de ajuns.
Caci Eu voi fi cu tine, sa te binecuvantez pe calea ta
Si sa te sfintesc in abisul greutatilor prin care treci.

Prin urmare, cartea aceasta este adresata sotilor si sotiilor care si-au dat seama cat de grea este viata de zi cu zi intr-o casnicie si care sunt in cautarea unor resurse practice care sa-i ajute sa supravietuiasca "aprigelor incercari" ale relatiei conjugale si sa creasca prin intermediul acestora. Experientele matrimoniale ale societatii in care traim ne-au obisnuit cu expresia "s-a incheiat luna de miere". Cartea de fata este pentru cei care au trait pe pielea lor aceasta expresie si au avut, poate, parte de o crunta dezamagire cand s-au confruntat cu realitatile zilnice ale casniciei.

O carte pentru oameni necasatoriti

A doua "radacina" a acestei carti este indelunga mea lucrare pastorala intr-un oras cu milioane de adulti celibatari (si intr-o biserica avand mii de astfel de membri). Congregatia noastra, Biserica presbiteriana Redeemer din Manhattan, este o raritate--o biserica foarte mare, care vreme de multi ani a fost formata predominant din persoane singure, necasatorite. Cu cativa ani in urma, cand aveam in jur de patru mii de enoriasi, l-am intrebat pe un renumit consultant in domeniu: "Cate biserici cu trei mii de membri celibatari cunosti?" El mi-a raspuns: "Voi sunteti singurii, din cate stiu eu".
Ca lucratori crestini in centrul orasului New York, in ultima parte a anilor 1980, Kathy si cu mine eram mereu uluiti de perspectiva ambivalenta a culturii occidentale asupra casniciei. De pe atunci am inceput sa luam cunostinta de obiectiile care astazi sunt larg raspandite in societate--casnicia se intemeia, la originile ei, pe ratiuni strict patrimoniale, iar azi este intr-o continua schimbare, casnicia anuleaza identitatea individului si a fost mereu opresiva pentru femei, casnicia suprima pasiunea si nu corespunde realitatii psihologice, casnicia e doar o "bucata de hartie" ce nu face altceva decat sa complice lucrurile si sa stinga dragostea si asa mai departe. Insa dedesubtul acestor obiectii de ordin filosofic se ascunde un ghem incalcit de emotii si sentimente contradictorii, izvorate din numeroasele experiente negative legate de casnicie si viata de familie, in general.
La inceputul lucrarii noastre din New York, in toamna anului 1991, am tinut o serie de noua predici saptamanale pe tema mariajului. Au fost cele mai ascultate predici sau prelegeri "produse" de biserica de atunci si pana in prezent. Am fost nevoit sa-mi incep seria oferind o seama de explicatii pentru faptul ca predicam despre casnicie in fata unei congregatii alcatuite in cea mai mare parte din oameni necasatoriti. Principalul meu motiv era acela ca celibatarii din ziua de azi au nevoie de o viziune brutal de realista si totusi optimista asupra a ceea ce este si ce poate fi casnicia. Ceea ce am spus atunci li se potriveste si cititorilor din prezent, iar cartea aceasta este si pentru ei, in egala masura.
Pregatindu-ma pentru scrierea acestei carti, am citit mai multe carti crestine pe tema mariajului. Majoritatea lor au fost scrise ca sa ajute cuplurile casatorite sa faca fata unor probleme. Cartea aceasta va fi de folos si in acest sens, insa scopul ei principal este acela de a le oferi atat persoanelor casatorite, cat si celor necasatorite o viziune biblica asupra casniciei; de a-i ajuta pe cei casatoriti sa-si corecteze anumite feluri gresite de a vedea lucrurile care le-ar putea vatama casnicia si pe cei necasatoriti sa nu mai ravneasca, in mod distructiv, sa se casatoreasca si, in acelasi timp, sa nu respinga, la fel de distructiv, ideea de casnicie. De asemenea, un mariaj intemeiat pe principiile Bibliei il va ajuta pe fiecare cititor in parte sa inteleaga ce fel de insusiri ar trebui sa aiba potentialul sau sot sau potentiala sa sotie.

O carte despre Biblie

A treia "radacina" a acestei carti are, dintre toate, caracterul cel mai pronuntat de a fi fundamentala. Desi cartea porneste de la experientele mele personale ca sot si pastor, ea se bazeaza in primul rand pe invataturile Noului si Vechiului Testament. Cu aproape patruzeci de ani in urma, in calitate de studenti la teologie, Kathy si cu mine am studiat invataturile Bibliei in materie de sex, rolurile partenerilor si casnicie. Pe parcursul urmatorilor cincisprezece ani, am avut prilejul de-a le pune in aplicare in propria noastra casnicie. Apoi, in ultimii douazeci si doi de ani, ne-am folosit de ceea ce invatasem, atat din Scriptura cat si din proprie experienta, ca sa indrumam, incurajam, consiliem si instruim tinerii adulti din orasul nostru cu privire la sex si casnicie. Cartea de fata este rodul acestor trei "ingrediente" si vi-l oferim din toata inima.
Insa la temelia intregii carti sta Sfanta Scriptura.
In Biblie intalnim trei institutii omenesti care se disting de toate celelalte--familia, biserica si statul. Nu gasim nimic in Biblie despre functionarea institutiilor de invatamant, chiar daca acestea sunt vitale pentru dezvoltarea unei societati. Nimic despre marile corporatii, despre muzee sau spitale. De fapt, exista o multime de institutii si activitati umane de mare amploare care nu sunt pomenite sau oranduite in paginile Scripturii. Asa ca suntem liberi sa le infiintam si sa le organizam asa cum dorim, desigur in concordanta cu principiile generale de viata pe care ni le prezinta Biblia.
Cu casnicia insa lucrurile stau altfel. Dupa cum afirma Cartea Inchinarii, proprie prezbiterienilor, Dumnezeu "a facut casnicia pentru binele si fericirea omenirii". Casnicia nu a aparut spre sfarsitul Epocii de bronz, ca modalitate de reglementare a drepturilor patrimoniale. In punctul culminant al creatiei, asa cum este ea relatata in cartea Geneza, Il vedem pe Dumnezeu punand laolalta barbatul si femeia, care sunt uniti prin legatura casniciei. Biblia incepe asadar cu o cununie (intre Adam si Eva) si se termina, in cartea Apocalipsa, tot cu o cununie (intre Hristos si biserica Lui). Casatoria este inventia lui Dumnezeu. De asemenea, casnicia este o institutie umana care reflecta caracterul societatii careia ii apartine. Insa conceptul si originea relatiei conjugale i se datoreaza lui Dumnezeu, prin urmare este esential ce are de zis Biblia legat de planul Lui in aceasta privinta.
Tocmai din acest motiv, in biserica prezbiteriana, la oficierea cununiei se declara: "casnicia este instituita de Dumnezeu, reglementata prin poruncile Lui si binecuvantata de Domnul nostru, Isus Hristos". Cand Dumnezeu infiinteaza o institutie, stabileste si regulile de functionare a institutiei respective. Daca Dumnezeu a inventat casnicia, cei care se casatoresc ar trebui sa faca tot posibilul ca sa inteleaga si sa se supuna scopurilor Sale in aceasta privinta. Asa procedam in multe alte aspecte ale vietii. Sa zicem, de pilda, ca iti cumperi o masina: intrucat habar nu ai cum a fost construita masina respectiva, vei citi cu siguranta cartea ei tehnica si vei face intocmai ceea ce spune creatorul acelei masini ca trebuie sa faci. Sa ignori instructiunile din manualul de folosinta ar fi curata nebunie, nu-i asa?
Multi dintre oamenii care nu recunosc autoritatea lui Dumnezeu sau a Bibliei si care, cu toate astea, au o casnicie fericita, de fapt aplica si respecta, chiar fara sa stie, poruncile lui Dumnezeu. Fireste, este mult mai bine daca le aplicam in mod constient, intelegand care sunt intentiile Lui. Iar cea mai buna sursa pentru aflarea acestor intentii este Scriptura.
Ce-ar fi daca ai dori sa citesti cartea aceasta, dar nu consideri ca Biblia este investita cu autoritate divina, fiind inspirata de Dumnezeu insusi? Poate o apreciezi intr-o anumita masura, dar nu ii dai crezare in materie de sex, dragoste si casnicie. Aceste "mostre" de intelepciune straveche sunt in dezacord flagrant cu teoriile occidentale contemporane, prin urmare Biblia are reputatia de a fi "regresiva" in privinta subiectelor respective. In ciuda acestor prejudecati, te indemn sa dai o sansa cartii de fata. De-a lungul anilor, si eu si Kathy am tinut multe prelegeri pe tema casniciei, iar eu am vorbit despre casnicie la nenumarate cununii. Astfel am descoperit ca foarte multi oameni care nu impartasesc parerea noastra despre Biblie si nici macar credinta crestina sunt deseori socati sa constate cat de perspicace este perspectiva biblica asupra casniciei si cat de relevanta in situatia lor concreta. Deseori mi s-a spus, la sfarsitul ceremoniei: "Eu nu sunt religios de felul meu, dar asta a fost cea mai pertinenta si mai realista descriere a casniciei pe care am auzit-o vreodata".
E greu sa ai o perspectiva corecta asupra casniciei. Cu totii o privim prin lentilele inevitabil deformate ale propriei noastre experiente. Daca provii dintr-un camin stabil si parintii tai au avut o casnicie reusita, s-ar putea sa ai impresia ca lucrurile sunt foarte simple, iar cand ajungi sa te casatoresti, vei fi socat de cat de multe eforturi implica o relatie trainica. Pe de alta parte, daca ai trait experienta unei casnicii nefericite sau a divortului, fie ca adult, fie copil fiind, atitudinea ta in ce priveste casnicia s-ar putea sa fie una excesiv de precauta si de pesimista. Poate te astepti din start sa apara probleme si, cand ele apar intr-adevar, iti spui: "Vezi? De ce ti-e frica nu scapi" si te dai batut din capul locului. Cu alte cuvinte, indiferent cum a fost casnicia parintilor tai, s-ar putea sa te trezesti nepregatit cand vine momentul sa traiesti pe pielea ta experienta casniciei.
Prin urmare, cui sa-i ceri sfatul ca sa-ti poti face o parere cat mai corecta asupra acestei notiuni? Exista o multime de manuale cu instructiuni, scrise de regula de persoane de specialitate, care pot fi folositoare. Peste cativa ani insa, toate aceste "ghiduri" pe tema casniciei ajung sa fie depasite. In Biblie, in schimb, avem invataturi care au fost testate de milioane de oameni, de-a lungul a mii de ani, in diverse culturi si civilizatii. Mai exista alta sursa de informatii referitoare la casnicie la fel de valoroasa?

Scopul cartii

Cartea aceasta porneste, in esenta, de la celebrul pasaj al lui Pavel despre casnicie din Efeseni, capitolul 5, nu doar fiindca pasajul respectiv este plin de miez el insusi, ci si pentru ca el face legatura si trimite la celalalt text important din Biblie pe tema mariajului, care este capitolul 2 din cartea Geneza. In capitolul 1, vom transpune pasajul lui Pavel in contextul cultural de astazi si vom examina doua invataturi biblice fundamentale referitoare la casnicie: ca aceasta a fost instituita de Dumnezeu si ca a fost conceputa sa reflecte dragostea Lui izbavitoare pentru noi, prin Isus Hristos. Iata de ce evanghelia ne ajuta sa intelegem mai bine casnicia si, la randul ei, casnicia ne ajuta sa intelegem mai bine evanghelia. In capitolul 2, voi prezenta teza lui Pavel, potrivit careia toti oamenii casatoriti au nevoie de Duhul Sfant in viata lor. Prezenta Duhului Sfant in inima noastra face ca lucrarea de izbavire a lui Hristos sa devina reala, palpabila pentru noi, furnizan-du-ne, totodata, un ajutor supranatural impotriva principalului dusman al oricarei casnicii: pacatul egoismului si al egocentrismului. Cu totii avem nevoie de plinatatea Duhului Sfant, daca vrem sa ne slujim partenerii asa cum se cuvine.
Capitolul 3 ne aduce drept in miezul casniciei, unde se afla dra-gostea. Dar ce este dragostea? Vom discuta despre sentimentele de dragoste ce se transforma in acte de dragoste si despre pasiunea romantica transformata in legamant conjugal. Capitolul 4 raspunde la intrebarea care este sensul casniciei--este mijlocul prin care doi prieteni "spirituali" se ajuta unul pe celalalt pe parcursul procesului de transformare in acele fiinte care i-a randuit Dumnezeu sa fie. Cu acest prilej vom vedea ca, la capatul acestei calatorii spre sfintenie, se gaseste o fericire noua, mult mai profunda. Capitolul 5 prezinta trei seturi de abilitati fundamentale cu care ne putem sprijini reciproc pe parcursul calatoriei.
Capitolul 6 vorbeste despre invatatura crestina potrivit careia cas-nicia este locul unde cele doua sexe se accepta reciproc, cu toate deosebirile dintre ele si cresc din punct de vedere spiritual. Capitolul 7 ii ajuta pe cei singuri, necasatoriti sa traiasca impliniti si sa dea dovada de intelepciune in cautarea unui partener de viata. In fine, capitolul 8 se ocupa de subiectul sex--de ce restrange Biblia relatiile sexuale la cadrul conjugal si cum trebuie tratat acest subiect in viata de casnicie si in celibat, daca acceptam perspectiva Bibliei5.
In concluzie, cartea aceasta isi propune sa examineze perspectiva crestina asupra casniciei. Ea se bazeaza, dupa cum am mai spus, pe interpretarea directa a textelor biblice. Asta inseamna ca vom defini casnicia ca pe o relatie monogama, pe toata viata, intre un barbat si o femeie. Potrivit Bibliei, Dumnezeu a conceput casnicia in asa fel incat sa reflecte dragostea Lui salvatoare pentru noi in Hristos, sa ne modeleze caracterul, sa creeze un mediu stabil, prielnic pentru nasterea si cresterea copiilor si sa puna laolalta doua fiinte umane de sex diferit intr-o unire indisolubila, care sa dureze toata viata. Prin urmare, trebuie spus din capul locului ca aceasta unire, din perspectiva crestina, nu poate fi realizata intre doua fiinte de acelasi sex. E parerea unanima a scriitorilor Bibliei si de aceea ne vom insusi aceasta perspectiva pe tot parcursul cartii de fata, chiar daca nu vom aborda in mod direct subiectul homosexualitatii.
Invataturile Scripturii referitoare la casnicie nu reflecta doar conceptiile unei anumite epoci sau civilizatii umane. Ele contesta teoriile atat de vehiculate in societatea occidentala contemporana, care declara libertatea individului ca fiind singura cale spre fericire. In acelasi timp, Biblia se opune conceptiei traditionale potrivit careia adultul necasatorit ar fi o fiinta umana incompleta iar celibatul, un soi de dizabilitate. Cartea Geneza infiereaza practica poligamiei, desi la vremea respectiva acesta era un obicei general acceptat in societate, avertizand asupra ravagiilor pe care le poate produce in sanul familiei si asupra suferintei pe care o poate starni aceasta practica, mai cu seama pentru femei. Autorii Noului Testament, in mod socant pentru lumea pagana, au ridicat celibatul la rangul de statut legitim, prezentandu-l ca pe un mod de viata normal si sanatos6. Asadar, invataturile biblice s-au opus in mod constant credintelor traditionale ale culturii din care faceau parte scriitorii Scripturii--cu alte cuvinte, ele nu erau pur si simplu rezultatul unor practici si cutume stravechi. De aceea, nu putem sa respingem perspectiva biblica asupra casniciei pe motiv ca ar fi regresiva si unidimensionala sau perimata din punct de vedere cultural. Dimpotriva, ea abunda in sfaturi practice si realiste, in promisiuni uluitoare legate de casnicie. In plus, toate aceste invataturi sunt redate prin afirmatii logice si precise, prin povestiri fascinante si poezii tulburatoare7. Daca nu poti sa privesti casnicia prin lentilele Scripturii, in loc sa o privesti prin lentilele propriilor temeri sau iluzii, ale experientei personale sau ale societatii superficiale in care traiesti, nu vei fi capabil sa iei decizii intelepte cu privire la viitorul casniciei tale.

Efeseni 5:18-33

Nu va imbatati de vin, aceasta este destrabalare. Dimpotriva, fiti plini de Duh. Vorbiti intre voi cu psalmi, cu cantari de lauda si cu cantari duhovnicesti, si cantati si aduceti din toata inima lauda Domnului. Multumiti totdeauna lui Dumnezeu Tatal, pentru toate lucrurile, in Numele Domnului nostru Isus Hristos. Supuneti-va unii altora in frica lui Hristos. Nevestelor, fiti supuse barbatilor vostri ca Domnului; caci barbatul este capul nevestei, dupa cum si Hristos este capul Bisericii, El, Mantuitorul trupului. Si dupa cum Biserica este supusa lui Hristos, tot asa si nevestele sa fie supuse barbatilor lor in toate lucrurile.
Barbatilor, iubiti-va nevestele cum a iubit si Hristos Biserica si S-a dat pe Sine pentru ea, ca s-o sfinteasca, dupa ce a curatit-o prin botezul cu apa prin Cuvant, ca sa infatiseze inaintea Lui aceasta Biserica, slavita, fara pata fara zbarcitura sau altceva de felul acesta, ci sfanta si fara prihana. Tot asa trebuie sa-si iubeasca si barbatii nevestele, ca pe trupurile lor. Cine isi iubeste nevasta, se iubeste pe sine insusi. Caci nimeni nu si-a urat vreodata trupul lui, ci il hraneste, il ingrijeste cu drag, ca si Hristos Biserica; pentru ca noi suntem madulare ale trupului Lui, carne din carnea Lui si os din oasele Lui. "De aceea va lasa omul pe tatal sau si pe mama-sa, si se va lipi de nevasta-sa, si cei doi vor fi un singur trup”. Taina aceasta este mare (vorbesc despre Hristos si despre Biserica). Incolo fiecare din voi sa-si iubeasca nevasta ca pe sine; si nevasta sa se teama de barbat.




Elogii la adresa lui Timothy Keller si a cartilor sale

Sensul casniciei

"O carte noua, geniala, care explica de ce casnicia este la ananghie si cum poate fi ea salvata."

--Break Point

"Nu se aseamana cu niciuna dintre celelalte carti pe aceasta tema pe care le-am citit... Cititi-o si veti aprecia si mai mult evanghelia lui Isus Hristos, care este deopotriva sursa dragostei fata de partenerul nostru de casnicie si exemplul suprem de jertfa de sine necesara pentru ca unitatea dintre doi oameni sa reziste."

--The Gospel Coalition

Jesus the King

"O lectura captivanta, scrisa dintr-o perspectiva crestina."

--Kirkus Review

"Keller retine atentia cititorului cu o expunere pastorala inteligenta, presarata cu ilustratii excelente din predici... Cartea [Jesus the King] il plaseaza pe Keller intr-un domeniu familiar lui: scrierea unei noi carti de exceptie, care le dezvaluie cititorilor, fie ei atei sau crestini, natura si implicatiile evangheliei lui Isus Hristos."

--DesiringGod.org

"Aceasta este cartea prin care Tim Keller da lovitura ca scriitor... el indreapta ochii cititorilor spre cruce si nu le da voie sa-si intoarca privirea de la ea."

--The Gospel Coalition

Generous Justice

"Keller ne arata cum o... entitate spirituala--una deopotriva marinimoasa si dreapta--poate schimba nu doar un singur om, ci, in ultima instanta, intreaga societate... O carte care contine multe comori de pret in paginile ei."

--The Washington Times

"Cea mai buna carte pe care am citit-o despre credinta crestina transpusa in fapte."

--Beliefnet

"Aceasta este cartea de «dreptate sociala» cea mai riguroasa din punct de vedere biblic si cea mai «potenta» din punct de vedere intelectual din cate am citit (vezi notele de subsol!). Atat persoanele sceptice, cat si cele inzestrate cu un puternic simt al dreptatii vor avea multe de invatat din Generous Justice."

--The Gospel Coalition

"O carte remarcabila... Tim Keller patrunde dincolo de retorica mult blamata si adreseaza un apel neechivoc bisericii, indemnand-o sa «faca dreptate»."

--EFCAToday.com

Counterfeit Gods

"Contine invataturi de valoare cu privire la pastorirea bisericilor locale."

--Christianity Today

"Counterfeit Gods este, de departe, una dintre cele mai bune carti pe care le-am citit anul acesta."

--Tim Challies

"Spulbera ideea aroganta potrivit careia incalcarea primei porunci este o chestiune pur si simplu anacronica. Cartea combina teologia biblica cu o operatie «profesionista» asupra sufletului uman, efectuata de-a lungul mai multor ani in Manhattan-ul zilelor noastre... Diagnosticul lui Keller «extirpa» ignoranta si misca inima cititorului."

--David B. Garner, profesor asociat de teologie sistematica, Westminster Theological Seminary

"Intelepciunea lui Keller si perceptia sa profund biblica, redate intr-un stil clar si captivant, ii poate ajuta pe crestini si necrestini, deopotriva, sa isi identifice propriii idoli si sa renunte la promisiunile desarte in favoarea sperantei pe care o avem in Hristos."

--World Magazine

The Prodigal God

"Keller descopera un adevar nepretuit si il abordeaza dintr-o perspectiva si intr-un limbaj care ne ajuta sa il vedem cu alti ochi."

--John Piper, pastor la Bethlehem Baptist Church

"Nu cred ca exagerez daca afirm ca, citind aceasta carte, Dumnezeu mi-a dat un suflu nou de viata".

--Bill Hybels, pastor la Willow Creek Community Church

Argument pentru Dumnezeu

"Peste cincizeci de ani, daca crestinii evanghelici vor fi cunoscuti pentru dragostea lor fata de orase, pentru mila si dreptatea lor si pentru dragostea fata de semeni, oamenii isi vor aminti de Tim Keller ca de un pionier al noului crestinism urban."

--Christianity Today

"Keller extrage material din literatura clasica, filosofie, antropologie si o multitudine de alte discipline, in vederea construirii unor argumente cat mai convingatoare din punct de vedere intelectual pro Dumnezeu... Cartea Argument pentru Dumnezeu ar trebui sa serveasca atat ca marturie pentru cunostintele enciclopedice ale autorului, cat si ca o expunere convingatoare a subiectului atat de actual al credintei pentru cei ce se indoiesc si pentru cei ce simt nevoia sa-si reevalueze credinta si motivatia din spatele ei."

--Publishers Weekly

Alte elogii la adresa autorului

"Misiunea lui Tim Keller in orasul New York este aceea de a conduce o generatie de sceptici si de «cautatori ai adevarului» spre credinta in Dumnezeu. Ii multumesc Domnului pentru el."

--Billy Graham

"Spre deosebire de majoritatea bisericilor suburbane mari, Biserica Redeemer este uimitor de traditionalista. Ceea ce se abate de la acest traditionalism, totusi, este abilitatea dr. Keller de a vorbi «pe limba» publicului sau urban... Discursul sau este accesibil si usor de inteles."

--The New York Times

"Reverendul Tim Keller este o «institutie» a Manhattan-ului, unul din acele «secrete» urbane stiute de toata lumea, precum bistroul tau preferat, cu o congregatie atat de ardenta si cu o crestere atat de galopanta incat nu are nevoie de niciun fel de reclama."

--Newsweek

"Cel mai de succes crestin evanghelic din New York... Cu predici de calitate pe plan intelectual, in care nu se face nicio referire la focul si pucioasa iadului si in care Woody Allen este citat la fel de liber ca evanghelistii Matei, Marcu, Luca sau Ioan, Keller atrage in jur de cinci mii de tineri credinciosi in fiecare zi de duminica. Liderii bisericii il privesc ca pe un model in ceea ce priveste evanghelizarea centrelor urbane de pe tot cuprinsul tarii; Keller a contribuit la plantarea unui numar de cincizeci de biserici crestine evanghelice in imprejurimile New York-ului si a altor cincizeci din San Francisco pana la Londra."

--New York

"Keller extrage materiale din literatura clasica, filosofie, antropologie si o multitudine de alte discipline, in vederea construirii unor argumente cat mai convingatoare din punct de vedere intelectual pro Dumnezeu... Pornind de la surse din cele mai variate, cum ar fi Robert Louis Stevenson, un scriitor din secolul al nouasprezecelea sau N. T. Wright, teologul contemporan specializat pe Noul Testament, Keller isi face un tel de onoare din a «matura» tot ce-i sta in cale, de la psihologul evolutionist Richard Dawkins, pana la popularul scriitor Dan Brown."

--Publishers Weekly

"Apeland la literatura, filosofie si cultura populara, autorul ne ofera motive convingatoare pentru o credinta nestramutata in Dumnezeu. Este revigorant sa citesti o carte care prezinta o perspectiva religioasa fara a fi excesiv de critica la adresa opiniilor seculare exprimate in alte carti."

--Library Journal

"Premisa lui Keller--cunoscut prin faptul ca atrage la biserica sa, Biserica presbiteriana Redeemer, cosmopoliti din centrul Manhattan-ului--este una provocatoare, el aducand-o in fata necredinciosilor de toate categoriile, de la tagma biologilor evolutionisti si pana la cea a scriitorilor atei, aparuti in numar tot mai mare in ultima vreme."

--The Boston Globe
Vezi mai mult

Informatii suplimentare

Informatii suplimentare

Cod 24440
Autor Timothy Keller, Kathy Keller
Editura Kerigma
Nr. pagini 264
Dimensiuni 14,5 x 20,5 cm
Anul publicarii Nu
Seria Nu
Volum Nu
Colectie Nu
Editia Nu
Coperta Nu
Legare Nu
Limba Nu
ISBN Nu

Comentarii

Comentarii (6)

Recomand citirea ei inainte de casatorieComentariu de Emanuel
Evaluare
O carte buna despre ce inseamna casatoria. Recomand citirea ei inainte casatorie (merge si dupa, daca nu ai citit-o inca) pentru a sti care ar trebui sa fie asteptarile tale de la tine si de la partenerul tau in cadrul acestei relatii. (Postat pe 27.02.2023)
RecomandComentariu de Georgeta
Evaluare
O carte despre casatorie pe care trebuie sa o citesti, indiferent daca esti deja casatorit sau esti inca singur si vrei sa te pregatesti. Timothy Keller atinge subiecte actuale intr-o maniera foarte profunda! Recomand! (Postat pe 29.03.2020)
EvaluareComentariu de Adriana
Evaluare
O carte despre căsătorie pe care trebuie să o citești! Învățăturile ei pot schimba radical căsniciile. (Postat pe 30.05.2019)
Alta ligaComentariu de Ariana
Evaluare
Am citit foarte multe carti despre casatorie, dar aceasta carte e efectiv extraordinara. Prezinta casnicia din perspectiva hristica si ofera o alta viziune asupra casatoriei, cea de a fi misionar pentru partenerul tau. Pentru mine a fost o adevarata revelatie, si odata cu citirea ei am crescut standardele la cartile despre casatorie pe care le citesc.
Cumparati! Investiti! (Postat pe 17.11.2018)
o carte buna!Comentariu de Ana-Maria
Evaluare
O carte cu principii sanatoase! Recomand! (Postat pe 09.08.2018)
Recomand!Comentariu de Sebi
Evaluare
O carte care merge pe principii clare pentru viata de familie. (Postat pe 05.11.2017)

Scrie propriul tau comentariu.

Numai utilizatorii inregistrati pot evalua si scrie comentarii. Pentru a evalua si comenta, te rugam sa te autentifici sau sa-ti creezi cont.