Bine ai venit!         

Bine ai venit pe KERIGMA online!

 
 
 
-40%

Reimaginarea bisericii. In urmarirea visului crestinismului organic

Frank Viola

Puncte de fidelitate Acumulezi 29 puncte daca scrii un comentariu la acest produs si 1 punct daca-l evaluezi.
Puncte de fidelitate Cumpara acest produs si acumulezi 19 puncte.

Pret normal: 32,00 Lei

19,20 Lei

Disponibilitate: In stoc

Acumuleaza
puncte de fidelitate
si beneficiaza de ele


Recomanda KERIGMA.ro pe retelele de socializare si acumulezi 1 punct de fidelitate pentru fiecare recomandare.

Cumpara acest produs si acumulezi 19 puncte de fidelitate.

Aboneaza-te la newsletter si acumulezi 60 de puncte de fidelitate (valabil doar daca ai cont si doar la prima abonare).


Prezentare

Detalii

AM UN VIS... CA INTR-O ZI ISUS HRISTOS VA FI IARASI CAPUL BISERICII SALE. SI NU IN RETORICA PIOASA, CI IN REALITATE.

AM UN VIS... CA INTR-O ZI BISERICA LUI ISUS HRISTOS VA RASPUNDE CHEMARII PE CARE I-A FACUT-O DUMNEZEU SI VA INCEPE SA TRAIASCA IN ACORD CU IDENTITATEA SA REALA, ACEEA DE LOGODNICA A IMPARATULUI IMPARATILOR, RASPUNZAND ASTFEL PASIUNII MISTUITOARE A LUI DUMNEZEU.

AM UN VIS... CA GRUPURI DE CRESTINI DE PRETUTINDENI VOR INCEPE SA INTRUPEZE REALITATEA NOULUI TESTAMENT: ANUME CA BISERICA ESTE UN ORGANISM VIU SI NU O ORGANIZATIE CU O STRUCTURA INSTITUTIONALA.

AM UN VIS... CA INTR-O ZI ISUS HRISTOS VA FI IARASI CAPUL BISERICII SALE. SI NU IN RETORICA PIOASA, CI IN REALITATE.

"In 'Reimaginarea bisericii', Frank Viola se depaseste pe sine, expunand cu maiestrie o teologie limpede si atotcuprinzatoare a bisericii ca organism, nu ca organizatie."

-- Leonard Sweet, autor al cartilor SoulTsunami, 11 si So Beautiful, www.sermons.com

REDESCOPERA PLANUL LUI HRISTOS PENTRU BISERICA SA.

In fiecare an un milion de crestini parasesc biserica traditionala. De ce? In cartea aceasta, Frank Viola identifica, in numele acestor crestini, tot ceea ce acestia observa ca lipseste din experienta lor in biserica institutionala.
In opinia autorului, multe biserici s-au abatut de la intentia initiala a lui Dumnezeu cu privire la biserica. El insusi lider recunoscut in miscarea bisericilor in case, Frank se afla in prima linie a unei revolutii ce cuprinde intregul trup al lui Hristos. O schimbare ce vizeaza starea actuala a bisericii, redefinind insasi esenta acesteia. O miscare inspirata de proiectul divin pentru o comunitate autentica. Un altfel de concept, care-si are originile in istoria bisericii primare si in Dumnezeu Insusi. Insoteste-l pe Frank in aceasta continuare constructiva a cartii "Crestinism pagan?" ca sa afli care a fost intentia initiala a lui Dumnezeu cu privire la biserica, anume ca trupul lui Hristos sa fie un organism viu. O biserica libera de conventionalisme, traind in intimitate spirituala si neingradita de patru pereti.

Frank Viola este o voce influenta in miscarea contemporana a bisericilor in case. De douazeci de ani, el ia parte la intruniri ale bisericilor organice in case de pe intreg cuprinsul Statelor Unite. Frank a scris cateva carti revolutionare despre restaurarea radicala a bisericii, printre care si "Crestinism pagan?" pe care o semneaza impreuna cu George Barna. El este un expert recunoscut pe plan national in tendintele emergente ale bisericii si este angajat activ in plantarea de biserici de tip noutestamental. Frank si familia sa locuiesc in Gainesville, Florida.

www.FrankViola.com

Ce spun cititorii despre REIMAGINAREA BISERICII

"Pentru biserica, dezacordul este un dar. Ceea ce ne cheama mereu inapoi la identitatea noastra de popor special al lui Dumnezeu este cuvantul profetic. Fie ca mesajul lui Viola sa ne mobilizeze spre a deveni schimbarea pe care vrem s-o vedem in biserica... si sa nu ne multumim cu nimic mai putin decat sa vedem implinit visul pe care Il are Dumnezeu cu privire la biserica Sa."

-- Shane Claiborne, scriitor, activist si pacatos rascumparat (thesimpleway.org)

"Aceasta carte contine o critica riguroasa si coerenta a formelor prevalente de biserica. Totusi, in 'Reimaginarea bisericii', Frank Viola prezinta si o viziune pozitiva a ceea ce ar putea deveni biserica, daca ne-am reintoarce la forme mai organice, mai putin institutionalizate de biserica. Viziunea profetica asupra bisericii secolului al douazeci si unulea prezentata in aceasta carte este una deschisa, fara oprelisti."

-- Allan Hirsch, autor al "The Forgotten Ways" si "The Shaping of Things to Come"

"Frank nu numai ca ofera interpretari noi unor concepte bine cunoscute, ci ne indeamna constant sa ne intoarcem la lucrurile de capatai si sa ne concentram asupra lui Hristos. Multumim, Frank! Aceasta carte este practica, aratandu-ne chipul bisericii atunci cand aceasta este focalizata pe Isus."

-- Tony Dale, scriitor, editor al revistei House2House si fondator al The Karis Group

"'Reimaginarea bisericii' reprezinta un valoros adaos la resursele existente deja pe subiectul bisericii organice. Scrisa din perspectiva practicantului cu vechime care este Frank, cartea prezinta aceste concepte cu obisnuita claritate si inspiratie care il caracterizeaza pe autor, acoperind multe din aspectele practice ale formarii unei biserici. Recomand aceasta carte tuturor celor interesati de biserica organica."

-- Felicity Dale, autoare a "An Army of Ordinary People" si "Getting Started: A Practical Guide to House Church Plantings"

"Cu certitudine, 'Reimaginare bisericii' ii va deranja pe cei ce se simt confortabil si in acelasi timp ii va linisti pe cei ce se simt incomod. Frank Viola risipeste ceata punand degetul pe problema bisericismului facut de om si oferind o viziune strategica, practica si solid biblica pentru o expresie noutestamentala, plina de putere a trupului lui Hristos."

-- Rad Zedro, PhD, autor al "The Global House Church Movement" si editor la Nexus: The World House Church Movement Reader

"'Reimaginarea bisericii' este o descriere usor de citit (si de trait!) a vietii bisericii organice din secolul al douazeci si unulea, dar cu radacinile in Noul Testament. Evitand atat buruienile fundamentalismului de lemn cat si contextualizarea excesiva, fara discernamant, Frank Viola creioneaza un portret atractiv si cuceritor al poporului Evangheliei locuit de Duhul Sfant, cu Dumnezeu in Hristos drept centru si sursa de putere. Frank ne ajuta sa invatam din geniul unic al lui Isus si al primilor Sai urmasi sa plantam seminte pentru o viata laolalta autentica, profunda."

-- Mike Morrell, absolvent de studii emergente, MA in proiectii strategice, Forsight, Regent University (zoecarnate.com)

"Ce s-ar intampla daca, intr-o conversatie obisnuita, cuvantul biserica ne-ar duce cu gandul o stare de bucurie, la o manifestare neingradita, la o comunitate in care Dumnezeu Isi face voia, in loc sa ne faca sa ne gandim la banci, parcari si predicatori? Ce s-ar intampla daca membrii de biserica n-ar avea habar ce este 'rugaciunea pacatosului', sau 'zeciuiala', ci ar fi in schimb pocaiti plini de bucurie, generosi fara ezitare si condusi de o iubire innascuta? Ce s-ar intampla daca biserica n-ar mai fi un loc in care sa inveti religie, ci dovada cea mai puternica, tangibila a existentei lui Dumnezeu? In 'Reimaginarea bisericii', Frank Viola indrazneste sa viseze in felul acesta, oferind in acelasi timp cele mai bune argumente rationale pentru care biserica ar putea deveni astfel."

-- Charles J. Wilhelm, autor al "Biblical Dyslexia: Overcoming the Barriers to Understanding Scripture"

"Pentru cei care nu sunteti oripilati de ideea ca biserica trebuie sa se schimbe, 'Reimaginarea bisericii' prezinta o perspectiva cu totul oportuna si foarte necesara, oferind o viziune biblica solida pentru trupul lui Hristos. Folosind intreaga extensiune a vietii bisericesti din Noul Testament, Frank Viola expune valorile si principiile esentiale care trebuie sa formeze fundamentul vietii laolalta ca trup al lui Hristos. Cartea prezinta o viziune deosebit de incurajatoare a ceea ce poate si ar trebui sa fie biserica."

-- Grace, pe blogul ei -- Kingdomgrace.wordpress.com

"De prea multa vreme, trupul lui Hristos este sufocat de traditii omenesti. 'Reimaginarea bisericii' marcheaza un parcurs nou pentru comunitatile de credinciosi care, astfel, recupereaza autenticitatea lui Hristos si asculta cu seriozitate ce le spune vocea Marelui Pastor."

-- Jon Zens, editor al Searching Together si autor al "A Church Building Every 1/2 Mile: What Makes American Christianity Tick?"

"Daca 'Crestinism pagan?' expune realitatea ca mare parte din practicile noastre curente din biserica au prea putina baza in Biblie, 'Reimaginarea bisericii' face urmatorul pas, aratandu-ne cum ar trebui sa fie adevarata viata bisericeasca biblica. Luand ca punct de reper viata Sfintei Treimi, Viola prezinta o imagine uimitoare a vietii bisericii organice."

-- John White, facilitator de comunicare la LK10: A Community of Practice for Church Planters

"Daca intr-adevar ne aflam la punctul de inflexiune al urmatoarei reforme majore a bisericii, asa cum opineaza multi, atunci Frank Viola este una din vocile semnificative carora toti ar trebui sa-i dam atentie. Inima sincera a lui Frank si talentul lui scriitoricesc au dat nastere inca o data unei carti ce se adreseaza celor ce doresc sa privesca onest la biserica de azi. 'Reimaginarea bisericii' ne cheama, intai de toate, sa ne aducem aminte de biserica al carei proiect original se afla in Scriptura."

-- Lance Ford, cofondator al Shapevine.com

"Fie ca sunteti sau nu de acord cu tot ce scrie Frank Viola in aceasta carte, sunt sigur ca mesajul ei va va provoca sa reganditi felul in care 'se face' biserica in ziua de azi. Va va face sa reconsiderati motivul pentru care faceti multe din lucrurile pe care le faceti si felul in care le faceti. Daca credeti, ca si mine, ca traim una din cele mai mari schimbari pe care a cunoscut-o crestinismul, atunci aceasta carte este o resursa valoroasa ce va va ajuta sa puneti intrebarile corecte in acest parcurs."

-- Tony Fitzgerald, lider apostolic de echipa si lector international

CUPRINS

Prefata
Introducere: Spre un nou fel de biserica

Partea intai: Comunitate si intruniri
1: Reimaginarea bisericii ca organism
2: Reimaginarea intrunirii de biserica
3: Reimaginarea Cinei Domnului
4: Reimaginarea locului de adunare
5: Reimaginarea familiei lui Dumnezeu
6: Reimaginarea unitatii bisericii
7: Practica bisericii si planul vesnic al lui Dumnezeu

Partea a doua: Conducere si responsabilitate
8: Reimaginarea conducerii
9: Reimaginarea supravegherii
10: Reimaginarea luarii deciziilor
11: Reimaginarea acoperirii spirituale
12: Reimaginarea autoritatii si a supunerii
13: Reimaginarea acoperirii denominationale
14: Reimaginarea traditiei apostolice
15: Incotro mergem de-aici?

Anexa: Obiectii si raspunsuri referitoare la conducere

Bibliografie
Note



PREFATA

Dupa treisprezece ani in care am fost membru in mai multe biserici si organizatii parabisericesti, mi-am luat inima-n dinti si am parasit biserica institutionala. Asta se intampla in 1988. De atunci, nu m-am mai intors niciodata la crestinismul institutional, ci am inceput sa particip la intruniri ale "bisericilor organice", cum le numesc eu.
De ce am parasit biserica institutionala? In primul rand, pentru ca serviciile divine de duminica dimineata au ajuns sa ma plictiseasca de moarte. Acest lucru este adevarat cu privire la orice biserica, denominationala sau nondenominationala, la ale carei servicii am participat. De asemenea, transformarea spirituala pe care o observam in viata oamenilor care frecventau acele biserici era superficiala. Iar in ce priveste propria mea crestere spirituala, aceasta parea sa se realizeze in afara cadrelor bisericii traditionale.
In plus, adanc in sufletul meu, tanjeam dupa o experienta care sa se asemene cu ceea ce care citeam in Noul Testament si pe care, se pare, nu o puteam gasi in biserica traditionala pe care o frecventam. Cu cat citeam mai mult din Biblie, cu atat deveneam mai convins ca biserica de azi s-a indepartat de radacinile sale biblice. Urmarea a fost ca am rupt-o cu crestinismul institutional si am inceput sa frecventez intrunirile unui grup de crestini, intr-o partasie organica.
Dupa ce am facut acest pas, prietenii si cunostintele ma intrebau adesea, "Si unde mergi la biserica?" Incercarea de-a le raspunde se transforma intotdeauna intr-un studiu de ciudatenie. Raspunsul standard pe care il dadeam era, "Apartin de o biserica fara pastor, fara cladire de biserica, intrunirile noastre sunt foarte asemanatoare cu cele ale primilor crestini si suntem mistuiti de dragoste pentru Hristos". De indata ce aceste cuvinte imi ieseau de pe buze, de regula, persoana care ma intreba imi arunca o privire de parca as fi aterizat de pe Planeta 10!
Si azi mi se pune intrebarea, "Unde mergi la biserica?" Acum insa am un raspuns mai clar decat in urma cu douazeci de ani (cu toate ca, admit, raspunsul meu e inca stangaci si imperfect).
Tocmai acesta este scopul acestei carti: sa articuleze un raspuns biblic, spiritual, teologic si practic la intrebarea, "Exista un mod viabil de a face biserica altfel decat in cadrul experientei bisericii institutionale? Si daca da, care este acesta?" Daca am invatat ceva in ultimii douazeci de ani, este ca la o carte ca aceasta vor exista doua raspunsuri. Unul va suna cam asa: "Slava Domnului, uite ca nu sunt nebun! Am crezut ca mi-am pierdut mintile. Vad ca si altii au aceleasi sentimente fata de biserica pe care le am si eu. Cartea asta da glas acestor sentimente si gandurilor pe care le am de ani de zile cu privire la biserica. De asemenea, imi da speranta ca exista un mod de viata ca membru al bisericii de o calitate superioara celui indeobste cunoscut si acceptat."
Celalalt raspuns va suna cam asa: "Cum indraznesti sa pui la indoiala practicile noastre bisericesti? Dumnezeu iubeste biserica. Ce drept ai tu s-o critici? Si cine-ti da tie dreptul sa pretinzi ca felul tau de a face biserica este singurul valid!?" Eu sunt primul care admite, in ce ma priveste, ca este posibil sa gresesc, in conceptiile mele. Inca mai cresc si invat. Cu toate acestea, problema cu aceasta obiectie specifica este ca scoate la iveala tocmai problema la care se refera aceasta carte, si anume aceea ca noi, crestinii, avem conceptii confuze cu privire la ce inseamna biserica. In niciun caz,eu nu critic biserica. De fapt, scriu aceasta carte tocmai pentru ca iubesc biserica foarte mult. Si pentru ca o iubesc intr-o asemenea masura, as vrea sa vad cum trupul lui Hristos se exprima asa cum cred eu ca a intentionat Dumnezeu la inceput ca acesta sa o faca. De aceea, biserica n-ar trebui sa fie confundata cu o organizatie, o denominatie, o miscare sau structura de conducere. Biserica este poporul lui Dumnezeu, este chiar mireasa lui Hristos. Si asa cum voi argumenta in aceasta carte, Dumnezeu nu pastreaza tacerea asupra modului, natural, in care ar trebui ca biserica Sa sa se exprime aici pe pamant. Prin urmare, ceea ce-mi reimaginez eu in aceasta carte nu e biserica in sine, ci practicile ei actuale.
Mai mult, nu voi pretinde niciodata ca nu exista decat un singur mod "corect" de a face biserica. Si in nici un caz nu voi pretinde ca eu am gasit acest mod. Aceasta carte prezinta o reimaginare a bisericii in cateva expresii noi -- expresii ce cred ca sunt in armonie cu invatatura lui Isus si a apostolilor. In ce ma priveste pe mine si pe nenumarati alti credinciosi, noi am gasit ca aceste expresii raspund celor mai profunde aspiratii ale noastre ca si crestini.
Doua carti o preced pe aceasta. Prima este intitulata The Untold Story of the New Testament Church [Povestea nespusa a bisericii Noului Testament]. In aceasta carte, prezint intreaga epopee a bisericii primului veac, in ordine cronologica. Cartea Faptele Apostolilor si Epistolele sunt combinate armonios, ca sa creeze o naratiune fara sincope istoriei bisericii primare. "Reimaginarea bisericii" se bazeaza pe aceasta relatare cursiva. Diferenta este ca "Reimaginarea" imprumuta anumite cadre din aceasta frumoasa naratiune si le imparte in categorii specifice. Impreuna, amandoua cartile redau o imagine captivanta a vietii bisericii noutestamentale.
A doua carte, intitulata "Crestinism pagan?", demonstreaza, cu date istorice, ca biserica din zilele noastre a deviat intr-o mare masura de la radacinile sale originare. Biserica, asa cum o cunoastem in prezent, a evoluat (sau mai bine zis a involuat) de la o expresie vie, exuberanta, organica a lui Isus Hristos, spre o organizatie ierarhica, avandu-si centrul de greutate la varf, si a carei structura de baza urmeaza modelul Imperiului Roman. Este semnificativ faptul ca cele mai multe biserici contemporane pastreaza inca aceasta structura.
Cartea aceasta este compusa din doua parti. Prima parte este intitulata "Comunitate si intruniri". In aceasta parte, studiez modul in care isi traia viata biserica primara si modul in care ea se intrunea. Apoi, compar aceste elemente cu practicile bisericii contemporane.
A doua parte a cartii este intitulata "Conducere si responsabilitate". In aceasta parte, avansez ideea unui mod nou de intelegere a conducerii, a autoritatii si a responsabilitatii de a da socoteala. Acest model este contracultural, dar inradacinat in principiile biblice. Este, de asemenea, practic. Am vazut, in ultimii douazeci si ceva de ani, ca functioneaza. Am adaugat si un apendice in care ofer raspunsuri la obiectiile ridicate.
Va rog sa retineti ca intentia mea in scrierea acestei carti este constructiva, nu polemica. Totusi, datorita faptului ca multe dintre ideile pe care le prezint sunt radical diferite de conceptia traditionala, acestea ii vor face, probabil, pe unii sa ridice din sprancene si, in unele cazuri, vor starni chiar ostilitate.
Speranta mea este ca veti avea rabdare si ma veti insoti si, de asemenea, ca veti lua in considerare fiecare din argumentele mele in lumina Scripturii si a propriei constiinte. Atitudinea cu care am scris aceasta carte este descrisa cel mai bine de C. S. Lewis: "Socotiti-ma un pacient aflat in acelasi spital cu dumneavoastra, dar care, fiind internat de mai multa vreme decat sunteti dumneavoastra, va poate da niste sfaturi." Dorinta inimii mele este sa vad poporul lui Dumnezeu eliberat de sub tirania starii actuale si de sub opresiunea structurilor de conducere. Si toate acestea pentru un singur motiv -- ca Isus Hristos sa poata ocupa din nou locul central si suprem in biserica Sa.

Frank Viola
Gainesville, Florida
Octombrie 2007
Vezi mai mult

Informatii suplimentare

Informatii suplimentare

Cod 22530
Autor Frank Viola
Editura Kerigma
Nr. pagini 278
Dimensiuni 14,5 x 20,5 cm
Anul publicarii Nu
Seria Nu
Volum Nu
Colectie Nu
Editia Nu
Coperta Nu
Legare Nu
Limba Nu
ISBN Nu

Comentarii

Comentarii (5)

De cititComentariu de Alexandru Lucian
Evaluare
Este o carte din seria "counter cultural". Este clar că evanghelicalismul are probleme la capitolul eclesiologic și este evident că secularismul și-a pus amprenta, instituționalismul fiind o dovadă vizibilă. „Reimaginarea bisericii” este de fapt întoarcerea la imaginea biblică a bisericii primare. Bineînțeles că orice încercare de a da o definiție și imagine bisericii este limitată și imperfectă, însă aceasta nu exclude nici nevoia, nici urgența de a o face. Mă bucur că autorul încearcă, plin de curaj, să se opună acestui status-quo a eclesiologiei evanghelice, oferind o alternativă biblică. (Postat pe 29.10.2017)
A se citi dupa "Crestinism pagan"Comentariu de Petru
Evaluare
Aceasta carte e obligatorie spre lectura celor care au titit "Crestinism pagan", de acelasi autor.
Daca nu ati citit "Crestinism pagan", nu veti intelege mare lucru din aceasta carte. Din acest motiv si autorul a scris-o a treia, imediat dupa "Crestinism pagan".
Daca in "Crestinism pagan" autorul critica modelul de inchinare prezent in majoritatea bisericilor evanghelice, in aceasta carte deja explica cum intelege el ca ar trebui sa aiba loc inchinarea intr-o biserica organica.
(Postat pe 30.08.2017)
Comentariu de fara intermediari
Evaluare
Va rog insistent cititi cartea!!!!Izvor de har curat venit din cer.Ctititi-o voi toti cei care iubiti adevarul si vreti sa va raportati direct Capului bisericii. (Postat pe 23.12.2013)
Comentariu de Petru
Evaluare
Aceasta carte face parte dintr-o serie de cinci volume dedicate subiectului "bisericilor organice". Din acest motiv, pentru a avea o intelegere corecta a mesajului pe care vrea sa-l transmita Frank Viola, trebuie citite toate cele cinci carti, in caz contrar nu vei avea intelegere completa a acestui subiect. Acestea sunt cele cinci carti, in ordinea in care trebuie citite: (1) The untold story of the New Testament Church; (2) Pagan christianity? (3) Reimagining church; (4) From eternity to here; (5) Finding organic church. Sper ca editura Kerigma sa traduca si celelalte carti. Indiferent daca in urma citirii acestor carti vei fi de acord cu autorul sau nu, cu siguranta te vor imbogati, te vor ajuta sa gindesti diferit, si vei afla multe lucruri interesante. (Postat pe 13.12.2013)
Comentariu de Petru
Evaluare
Orice crestin care frecventeaza adunarile evanghelice ar trebui sa citeasca aceasta carte (Reimaginarea bisericii) si Crestinism pagan. Superbe carti si extrem de necesare. (Postat pe 02.09.2013)

Scrie propriul tau comentariu.

Numai utilizatorii inregistrati pot evalua si scrie comentarii. Pentru a evalua si comenta, te rugam sa te autentifici sau sa-ti creezi cont.