Bine ai venit!         

Bine ai venit pe KERIGMA online!

 
 
 

Dinamica Bisericii. Invatatura despre Biserica

Gene A. Getz

Puncte de fidelitate Acumulezi 29 puncte daca scrii un comentariu la acest produs si 1 punct daca-l evaluezi.
Anunta-ma cand produsul reintra in stoc.
Puncte de fidelitate Cumpara acest produs si acumulezi 35 puncte.
34,50 Lei

Disponibilitate: Indisponibil

Acumuleaza
puncte de fidelitate
si beneficiaza de ele


Recomanda KERIGMA.ro pe retelele de socializare si acumulezi 1 punct de fidelitate pentru fiecare recomandare.

Cumpara acest produs si acumulezi 35 puncte de fidelitate.

Aboneaza-te la newsletter si acumulezi 60 de puncte de fidelitate (valabil doar daca ai cont si doar la prima abonare).


Prezentare

Detalii

CUVINT INAINTE

Nu exista limite pentru scrierea de carti. Exista insa putine carti cu mesaje distincte, relevante si care sa conduca undeva. Asemenea carti sint greu de produs. Ele cer o gindire imaginativa si creatoare. Asemenea carti nu mor prin criticare si rastignire. Ele destelenesc cai noi pentru pionierii si exploratorii indrazneti ai Imparatiei lui Dumnezeu. O asemenea carte, cred eu, este "Dinamica Bisericii", de dr. Gene A. Getz.
Potrivit Noului Testament, Biserica lui Isus Hristos este o Biserica slavita. Hristos a iubit Biserica atit de mult, incat S-a dat pe Sine Insusj pentru ea. El o zideste. El umbla in mijlocul sfesnicelor de aur. Este Biserica Lui, si El Si-o va infatisa fara pata sau zbircitura.
Si totusi, slava Bisericii nu a fost reflectata intotdeauna si pe deplin de catre bisericile locale, in cursul istoriei. Trebuie sa recunoastem cu umilinta faptul acesta tragic. Din pricina aceasta, multe biserici sint criticate aspru, atacate nemilos, neglijate in mod trist si respinse cu raceala de multi ca irelevante, invechite si lipsite de sens. In unele locuri, cladirile bisericilor nu sint altceva decit monumente istorice sau chiar muzee.
Nu incape indoiala ca judecata lumii este aspra si uneori nedreapta. Dar este ea oare lipsita de orice temei? Sint oare bisericile credincioase chemarii lor divine? Slujesc ele cu credinciosie scopul global pentru care le-a infiintat Dumnezeu? Oare nu trebuie sa spunem noi chiar si bisericilor: "Ati alergat bine, cine v-a stinjenit...?" Asadar, aceasta este situatia noastra actuala.
Dar Domnul nostru inca nu si-a incheiat lucrarea cu Biserica Sa. El continua sa umble si in prezent printre sfesnice. El ii calauzeste cu indurare pe unii dintre slujitorii Sai, ca sa foloseasca cunostintele si capacitatile lor pentru a diagnostica bolile bisericilor si pentru a le ajuta sa gaseasca modalitati de innoire si reconstmire. Eu cred ca Gene Getz a fost calauzit de Domnul in analiza facuta si in indicarea unei cai de iesire din dilema.
Lentila tripla a Scripturii, istoriei si culturii este folosita eficient si consecvent, si este deosebit de patrunzatoare si de folositoare. O asemenea abordare scoate in evidenta faptul ca bisericile nu trebuie sa traiasca in Biblie, ci pe baza Bibliei si in cadrul istoric si cultural dat. In timp ce Biblia ramine constanta si este standardul nostru absolul pentru viata Bisericii, istoria si cultura sint in continua schimbare si cer schimbari structurale si de forma pentru ca Biserica sa ramina in legatura cu lumea pe care trebuie sa o slujeasca. Procesul de institutionalizare poate "ingheta" bisericile in tipare care atrag stagnarea si moartea. Calea de iesire consta in continua metamorfoza a bisericilor, fara schimbarea mesajului neschimbator si fara scaderea standardelor, a idealurilor si a scopului care este prezentat in Scripturi.
Prezentarea biblica a bisericilor din Noul Testament, facuta de dr. Getz, este ecleziologie practica plina de viata si este bine documentata din Biblie. Ea pune bisericile locale in centrul miscarilor crestine si evanghelice -- acolo unde le pune Noul Testament. Ea defineste clar scopul, descrie functiile si slujitorii bisericilor si face delimitarea intre esential si incidental, intre functional si structural, intre continut si forma, intre pneumena (spirit) si fenomene, intre organismul biblic dinamic si organizatia raportata la mediul cultural.
Sint prezentate detalii cu privire la diferentierile facute de cuvinte si definitii ale predicarii, invatarii, evanghelizarii si marturisirii, si descrierea functiilor si a celor care le ocupa. Autorul face distinctie intre lucrarile pentru bisericile locale si cele pentru Biserica universala si din Biserica universala, un domeniu in care diferentele de opinie si de interpretare sint permise fara a deveni dezagreabile.
Cartea are un mesaj pentru bisericile de astazi si am face bine sa luam seama la el.

-- George W. Peters
Fost profesor de misiuni mondiale
Seminarul Teologic Dallas

INTRODUCERE

De la teorie la practica

Sint profund indatorat mai multor credinciosi care au ajutat ca acest volum sa devina o realitate. Datorez aprecieri speciale studentilor si fratilor mei in Hristos de la Seminarul Teologic din Dallas, care au stimulat initial si apoi continuu, pe parcursul mai multor ani, gindirea mea cu privire la nevoile si problemele Bisericii secolului al douazecilea. Intrebarile lor directe, observatiile lor si in special reactiile lor pozitive fata de ideile din acest volum au reprezentat o continua sursa de stimulare si incurajare.
Doi studenti in mod special, in prezent amindoi misionari in Europa, au indraznit sa-mi lanseze provocarea de a ma angaja in plantarea de biserici. "Toate acestea suna ca o teorie frumoasa", insinuau ei deseori in discutiile noastre dupa orele de clasa, "dar cind veti demonstra ca aceasta teorie poate fi aplicata in cadrul vietii reale?"
La inceput, raspunsul meu a fost ca era misiunea lor sa aplice aceste principii in diferite conditii culturale. Misiunea mea era sa cercetez, sa-i invat si sa-i pregatesc pe altii -- ca si ei -- ca sa planteze si sa innoiasca biserici.
Dar cuvintele lor au staruit in mintea mea. Nu m-am gindit niciodata pina atunci ca voi parasi salile academice ale invatarii sacre, dupa douazeci de ani petrecuti ca profesor, pentru a deveni pastor. Desi continuu sa predau un curs la Seminarul din Dallas, incepind din 1973 am petrecut cea mai mare parte a timpului meu plantind si pastorind biserici.
Ce lectie grozava! Continuu sa cred cu toata inima in principiile vietii Bisericii nou-testamentale, pe care le-am descoperit in urma cu citiva ani, principii care constituie subiectul principal al acestei carti. Totusi, acum stiu cu mult mai mult despre modul de aplicare a acestor principii -- si inca invat! Aceasta revizuire extensiva a cartii mele Dinamica Bisericii este o reflectare a acestui efort.

CUPRINS

Cuvint inainte
Introducere
Capitolul 1. Privire de ansamblu asupra innoirii Bisericii
Capitolul 2. Examinare prin trei lentile
Capitolul 3. De ce exista Biserica
Capitolul 4. Facerea de ucenici
Capitolul 5. Principii nou-testamentale de evanghelizare
Capitolul 6. Edificarea Bisericii
Capitolul 7. Experiente nou-testamentale vitale
Capitolul 8. Principii nou-testamentale de edificare
Capitolul 9. Conducerea in Biserica nou-testamentala -- prima faza
Capitolul 10. Conducerea in Biserica nou-testamentala -- faza a doua
Capitolul 11. Trupul care functioneaza
Capitolul 12. Principii nou-testamentale de conducere
Capitolul 13. Exemple biblice de administrare si organizare
Capitolul 14. Principii biblice de administrare si organizare
Capitolul 15. Comunicarea in Noul Testament
Capitolul 16. Principii nou-testamentale de comunicare
Capitolul 17. Institutionalismul in istorie
Capitolul 18. Aspecte de institutionalism in Biserica evanghelica
Capitolul 19. Implicatii culturale pentru Biserica sec. al XX-lea
Capitolul 20. Formarea unei perspective corecte -- pas cupas
Capitolul 21. Formularea obiectivelor, telurilor si standardelor
ANEXA A. Un prilej de a face un studiu inductiv personal
Vezi mai mult

Informatii suplimentare

Informatii suplimentare

Cod 21576
Autor Gene A. Getz
Editura Nu
Nr. pagini 318
Dimensiuni 14,3 x 20,3 cm
Anul publicarii Nu
Seria Nu
Volum Nu
Colectie Nu
Editia Nu
Coperta Nu
Legare Nu
Limba Nu
ISBN Nu

Comentarii

Comentarii (1)

Comentariu de Vreme Timotei
Evaluare
foarte interesant si duhovnicesc (Postat pe 20.06.2010)

Scrie propriul tau comentariu.

Numai utilizatorii inregistrati pot evalua si scrie comentarii. Pentru a evalua si comenta, te rugam sa te autentifici sau sa-ti creezi cont.