Bine ai venit!         

Bine ai venit pe KERIGMA online!

 
 
 

Umbra Celui Atotputernic. Viata si testamentul lui Jim Elliot

Ellisabeth Elliot

Puncte de fidelitate Acumulezi 29 puncte daca scrii un comentariu la acest produs si 1 punct daca-l evaluezi.
Anunta-ma cand produsul reintra in stoc.
Puncte de fidelitate Cumpara acest produs si acumulezi 20 puncte.
20,00 Lei

Disponibilitate: Indisponibil

Acumuleaza
puncte de fidelitate
si beneficiaza de ele


Recomanda KERIGMA.ro pe retelele de socializare si acumulezi 1 punct de fidelitate pentru fiecare recomandare.

Cumpara acest produs si acumulezi 20 puncte de fidelitate.

Aboneaza-te la newsletter si acumulezi 60 de puncte de fidelitate (valabil doar daca ai cont si doar la prima abonare).


Prezentare

Detalii

"Nu este nesabuit cel care renunta la ceea ce nu poate pastra, pentru a cistiga ceea ce nu are cum sa piarda."

Aceste cuvinte au fost scrise in 1949 -- pe cind era inca student -- de Jim Elliot, misionarul-martir al zilelor noastre, a carui moarte in 1956, impreuna cu alti patru tineri, a zguduit lumea crestina. Plecasera in Ecuador, la un trib de oameni cruzi, ce traiau inca in epoca de piatra, dar care aveau nevoie sa auda Evanghelia lui Hristos.
Cartea de fata, scrisa de sotia lui, ii prezinta viata, evolutia spirituala, framintarile, lupta de a intelege chemarea lui Dumnezeu si ascultarea jertfitoare. Asa cum chiar ea avea sa marturiseasca, la multi ani dupa ce rindurile din aceasta carte s-au dovedit o inspiratie si o provocare pentru nenumarati oameni de pe intregul glob, "Istoria cestui om ne invata trei lucruri:
> Ne dezvaluie un model de urmat, nu neaparat desavirsit, ci imaginea unui om ale carui trairi sint asemanatoare cu ale noastre, si a carui inima era daruita in intregime lui Dumnezeu.
> Ne arata cum dragostea lui Dumnezeu, aceeasi in toate timpurile, a lucrat in cei douazeci si opt de ani de viata ai unui om al veacului nostru.
> Ne demonstreaza ca ascultarea cere sacrificii, dar ca rasplata este nepretuita, fiind printre putinele lucruri pe care nu ne putem permite sa le pierdem.."

Evrei 13:7 ne indeamna: "Aduceti-va aminte de mai marii vostri, care v-au vestit Cuvintul lui Dumnezeu, uitati-va cu bagare de seama la sfirsitul felului lor de vietuire si urmati-le credinta!" Viata si testamentul lui Jim Elliot ne invita sa facem tocmai acest lucru, ajutindu-ne sa intelegem ca, de fapt, Biserica nu are martiri: ea are doar oameni care traiesc si mor pentru Dumnezeul lor si ca intre cele doua nu este nici o deosebire -- a muri pentru Hristos nu este altceva decit concluzia fireasca a unei vieti traiite pentru El.

CUPRINS

Multumiri
Prefata
Introducere
Prolog

PARTEA I
PORTLAND - OREGON
1927 -1945
1. Radacini adanci
2. Orator si gunoier

PARTEA A II-A
WHEATON - ILLINOIS
1945 -1949
3. Diploma de copil al lui Dumnezeu
4. Direct spre tinta
5. Flacara aprinsa
6. Scrutati intunericul
7. Vinul naucitor
8. Oaia menita altarului
9. Indrumat de Dumnezeu
10. Renasterea

PARTEA A III-A
PORTLAND - OKLAHOMA - WISCONSIN - INDIANA - ILLINOIS - PORTLAND
1949 -1952
11. Un alt examen - timpul liber
12. Modul de inchinare - un nou test
13. Aceste voci m-au indemnat
14. Modelul testat
15. Intr-un punct mort
16. La timpul potrivit
17. Cu mana pe plug

PARTEA A IV-A
ECUADOR, 1952 -1956
18. Pe drum
19. Visele sunt desarte
20. Voia implinita
21. Trei incercari ale credintei
22. lata, acesta este Dumnezeul nostru
23. Punerea in practica a modelului
24. Implinirea misiunii

Epilog

Autor: Elisabeth Elliot -- sotia lui Jim Elliot, ucis in 1956 de tribul de indieni Auca in Ecuador, trib la care plecase ca misionar; misionara ea insasi, apoi autoarea mai multor carti deosebit de apreciate ("Prin portile splendorii", "Salbaticii - rudele mele"). Elisabeth Elliot este un vorbitor renumit si apreciat la aceasta ora, fiind invitata la conferinte in intreaga lume.

Subiect: Istoria vietii lui Jim Elliot -- un martir al zilelor noastre --, a chemarii lui de catre Dumnezeu, a pregatiri pentru misiune si a misiunii propriu-zise, pe care a incheiat-o cu jertfa vietii sale.

Rezumat: Viata lui Jim Elliot este prezentata de sotia lui ca viata unui om obisnuit, care a ascultat chemarea lui Dumnezeu, indiferent de pretul cerut, fiind din acest punct de vedere un model pentru noi toti. Sotia lui nu il considera un martir, ci un om care L-a iubit atit de mult pe Dumnezeu, incat a fost gata sa jertfeasca orice de dragul Lui. Cartea incearca sa schiteze si sa urmareasca influentele care i-au marcat viata, framantarile lui inaintea lui Dumnezeu, pregatirea providentiala pentru misiunea la care a fost chemat, umblarea cu Dumnezeu, dragostea arzatoare si preocuparea lui pentru cei nemantuiti. Ea prezinta perspectiva parintilor si a prietenilor lui Jim, a sotiei sale, cat si punctul de vedere al misionarului insusi, prin numeroase citate din jurnalul sau, ajutandu-ne sa intelegem zbuciumul din sufletul lui. Materialul este aranjat cronologic: prezentarea familiei sale, anii copilariei (1927-1945), anii de scoala la colegiul crestin din Wheaton (1945-1949), anii de dupa colegiu, in care a incercat sa inteleaga la ce il cheama Dumnezeu (1949-1952) si anii petrecuti in misiune printre indienii din Ecuador (1952-1956), incheindu-se cu ultimele sale ganduri si rugaciuni, inainte de a fi omorat de un trib salbatic pe care a incercat sa il contacteze impreuna cu alti patru tovarasi de misiune, dupa indelungi pregatiri.

Grupuri tinta: cartea se adreseaza tuturor crestinilor, indiferent de confesiune sau preocupari, constituind o lectura placuta, extrem de captivanta si provocatoare.

Caracteristici: > stil narativ, extrem de placut si accesibil;
> o lectura provocatoare, care invita la analiza propriei umblari cu Dumnezeu si evaluarea dragostei pentru El si pentru cei din jur;
> multe fotografii din viata lui Jim si din perioada de misiune.

Prefata

Numai atunci cand urmam intru totul poruncile lui Dumnezeu, putem fi siguri ca Il cunoastem cu adevarat. Cel care spune ca-L cunoaste pe Dumnezeu, dar nu-I da ascultare, nu numai ca este un mincinos, dar se insala singur. In adevar, cu cat cineva invata mai mult sa asculte poruncile lui Dumnezeu, cu atat mai adevarat si mai deplin isi arata dragostea fata de El. Ascultarea este testul prin care ne verificam daca traim intr-adevar 'in Dumnezeu' sau nu. Viata celui care spune ca traieste cu Dumnezeu trebuie sa poarte pecetea lui Hristos. Aceste cuvinte din Epistola lui Ioan, scrise in jurul anului 90 d.Hr., constituie crezul vietii lui Jim Elliot. Ascultarea duce la cunostinta si este expresia dragostei fata de Dumnezeu. Ascultarea inseamna ca umblam cu Dumnezeu, traim in Dumnezeu. Si traind in El, vietile noastre poarta pecetea lui Hristos.
Poate ca nu toti cei care vor citi aceasta carte vor dori sa-L cunoasca pe Dumnezeu. Altii poate ca vor dori, insa vor cadea prada inselaciunii despre care vorbeste Ioan. Altii poate Il vor cunoaste si-L vor asculta, dar se vor indoi de valoarea acestei cunostinte si a acestei ascultari. Cred ca aceasta carte are ceva de spus tuturor. Daca cei din prima tipologie vor intr-adevar sa-L cunoasca pe Dumnezeu, ar putea invata cum sa-L cunoasca.
Cei din grupa a doua pot descoperi ca pierd mult daca nu-si insotesc credinta cu fapta. Iar cei din a treia categorie se vor simti incurajati sa mearga mai departe.
Telul lui Jim era sa-L cunoasca pe Dumnezeu. Calea sa, ascultarea, era singura care-l ducea la telul sau. Unii vor spune ca a avut parte de un sfarsit tragic, dar infruntand moartea, el a aratat ca multi au murit din pricina ascultarii de Dumnezeu.
El si cei care au murit impreuna cu el au fost numiti eroi, "martiri". Eu nu sunt de acord. Si nici ei n-ar fi. La urma urmei, este oare vreo deosebire intre a trai pentru Hristos si a muri pentru El? Nu este, oare, ultima concluzia fireasca a celei dintai? Mai mult, a trai pentru Dumnezeu inseamna a muri in fiecare zi, asa cum spune apostolul Pavel, inseamna a pierde totul, pentru a-L castiga pe Hristos. Doar asternandu- ne vietile la picioarele Lui, ni le castigam cu adevarat. Legatura dintre om si Dumnezeu trebuie sa fie cat mai concreta.
Manifestarile sale sunt cuprinse in viata de fiecare zi. Sa nu uitam ca orice legatura dintre Dumnezeu si om are ca premisa esentiala faptul ca Dumnezeu insusi a trait ca un om de rand --
S-a nascut intr-o iesle, a trudit intr-o tamplarie, a predicat intr-o barca de pescari, a sezut, obosit, langa o fantana, unde a stat de vorba cu o femeie de moravuri usoare, a mancat, a baut, a umblat cu oameni obisnuiti si a acceptat o moarte dezonoranta -- pentru ca noi sa ne putem recunoaste in El. Nimeni nu L-a numit erou sau martir. Facea doar Voia Tatalui Sau si o facea din toata inima.
Cei care vor sa-L cunoasca, trebuie sa-I urmeze calea. Acestia sunt "martirii" in sensul pe care Biblia il da cuvantului, ceea ce de fapt inseamna pur si simplu "martori". In viata, ca si in moarte, suntem chemati ca "martori" -- sa purtam pecetea lui Hristos.
Cred din toata inima ca Jim Elliot a fost un astfel de om. Scrisorile si jurnalele lui sunt dovezi concludente in acest sens. Nu pot sa le pastrez numai pentru mine, pentru ca nu sunt doar ale mele. Ele reprezinta o parte din povestea unui om si a relatiei sale cu Cel Atotputernic. Ele sunt marturii.
"Scriu asa cum vorbesc -- fara sa ma gandesc prea mult inainte -- si uneori risipesc in zadar cerneala", imi scria Jim in 1948. "Cred ca Browning e cel care, fiind o data intrebat despre o scriere a sa din tinerete, a raspuns: 'Atunci cand am scris acele randuri, doar doi oameni cunosteau intelesul lor: eu si Dumnezeu. Acum numai Dumnezeu le mai stie intelesul'. Tot asa cu orice ciudatenie, o indepartam ca pe un avorton al mintii care isi face rau siesi, complicandu-se mereu."
Odata, in 1952, i-am spus lui Jim ca i-am trimis unei prietene un fragment dintr-o scrisoare primita de la el. Iata raspunsul lui: "Nu ma incanta prea mult ideea ca trimiti altora scrisorile mele. Nu-mi face placere sa scriu cu gandul ca poate un cititor, mai putin binevoitor decat tine, imi va explora gandurile. Marturisesc astfel ca nu incerc sa te impresionez cu scrisorile mele. De-abia daca le recitesc, imi pasa prea putin de gramatica si punctuatie si stiu bine ca scrisul meu lasa de dorit. Nu imi ramane decat sa am incredere ca vei alege fragmente reprezentative pentru a le trimite unor oameni carora stii ca nu poti sa le dezvalui totul."
Eu insa n-am selectat, n-am cenzurat nimic din ceea ce am crezut ca ar putea intregi imaginea adevarata a lui Jim, asa cum l-am cunoscut eu. Cititorul va remarca desigur frecventa cu care reapar anumite idei in scrierile lui Jim. Si, poate, se va intreba daca nu cumva, in unele capitole, n-am inclus doar parti in care se vorbeste despre cresterea spirituala, in defavoarea celor care se refera la partea mai "pamanteasca" a personalitatii sale. As avea de spus doar atat -- in ceea ce priveste recurenta unor idei si pasajele care dezvolta ideea cresterii spirituale, m-am straduit ca secventele alese sa fie reprezentative pentru scrierile lui Jim, astfel ca numarul fragmentelor despre un anumit subiect, sau dintr- o anumita perioada, sunt direct proportionale cu materialul cuprins in scrisorile si jurnalele sale. Uneori a scris doar pe teme religioase, alteori a scris doar despre lucruri mai pamantesti.
Pe cand avea vreo 20 de ani, Jim s-a rugat astfel: "Doamne, da-mi biruinta, nu pentru gloria mea, ci pentru a se vedea in mine ce inseamna sa-L cunosti pe Dumnezeu". Cu mine a impartasit mai mult decat cu oricine altcineva. A fost deci viata lui una extraordinara? Il voi lasa pe cititor sa hotarasca acest lucru, dandu-i spre citire aceste pagini. Daca raspunsul va fi "Da" -- daca cititorul descopera in ele "pecetea lui Hristos" si crede ca acest lucru este extraordinar -- oare ce-am putea spune despre starea lumii crestine de azi?

Introducere

Nu cu mult timp in urma am luat cina impreuna cu un grup cie liceeni si studenti credinciosi si mi-a venit ideea sa-i intreb daca aveau eroi. S-au uitat unii la altii si apoi m-au privit nedumeriti. Eroi? Ce inseamna asta?
Eram uluita. In timp ce ei incercau tot soiul de definitii, mi-am amintit de lista lunga de eroi pe care o aveam in minte cand eram de varsta lor. Mi-ar fi fost usor sa raspund acestei intrebari si nici n-ar fi fost nevoie sa definesc cuvantul. Ghedeon, David, Daniel, Sadrac, Mesac si Abed-Nego, Hans, eroul din Haarlem, Florence Nightingale si Abraham Lincoln figurau pe lista mea, impreuna cu multi misionari din secolele XIX si XX.
Raspunsul comesenilor mei a fost "Nu". N-aveau eroi. Bine - am insistat eu - dar cel putin admirati pe cineva? A urmat o pauza scurta si apoi, sovaind, mi-au raspuns: Da, cateva vedete de muzica rock, niste atleti - oameni care nu erau modele de urmat, ci pur si simplu aveau o tinta si munceau serios pentru a-si atinge telul.
Cu parere de rau pentru acesti tineri si intrucatva dezamagita, i-am intrebat daca exista totusi cineva cu care le-ar fi placut sa semene. Raspunsul a fost prompt si categoric "Nu". Nu voiau decat sa fie ei insisi, lucru care mie mi se parea destul de dificil. Cand cautam matca si limanul, cu siguranta ca avem nevoie de lumini care sa ne calauzeasca in aceasta cale.
Mi-am amintit ce scrie in Evrei 13:7: "Aduceti-va aminte de mai marii vostri care v-au vestit Cuvantul lui Dumnezeu; uitati-va cu bagare de seama la sfarsitul felului lor de vietuire si urmati-le credinta". Multi oameni mi-au vestit Cuvantul lui Dumnezeu si cei dintai au fost chiar parintii mei. Ne-au invatat sa ne rugam, sa cantam, sa citim Biblia. Erau, zi de zi, un exemplu de credinta pentru noi, luminile care ne calauzeau pe cale, chiar daca atunci nu ne-am dat seama de acest lucru.
Vecina mea de alaturi, Ruth Richie, intruchipa un alt model. Pentru mine, care aveam zece ani pe atunci, Ruth Richie, la cei cincisprezece ani ai ei, era o adevarata zana. In plus, era draaguta, avea vorba blanda, era feminina, neobisnuit de buna cu mica ei vecina de alaturi, asa timida si nesigura cum era. Ruth a fost eroina mea. Imi placea totul la ea, vroiam sa ma pieptan ca ea, sa merg ca ea, sa vorbesc ca ea, sa fin ca ea.
La varsta de doisprezece ani, o gaseam incantatoare pe invatatoarea mea de la scoala duminicala. Numele ei era Jane White. Desi eram niste adolescenti nechibzuiti, ca toti adolescentii, totusi, din cate imi amintesc eu, rabdarea ei cu noi n-avea margini (timp de 54 de ani a predat liceenilor). Ne-a invitat pe toti la nunta ei si, mai tarziu, la o petrecere - prima ei petrecere in calitate de sotie. M-a cucerit modul cum isi aranjase micutul ei apartament. Imi placeau si hainele ei. Pentru mine era desavarsita.
In casa noastra au poposit o multime de misionari, iar in liceu si in facultate am citit biografii ale misionarilor. Vietile unor oameni ca Hudson Taylor, David Brainerd, John si Betty Stam, Amy Carmichael mi-au influentat puternic clorintele si aspiratiile. Ei au devenit modelele mele, impreuna cu altii pe care i-am cunoscut personal.
Cred ca nu exagerez spunand ca sute de tineri mi-au marturisiti ca "Umbra Celui Atotputernic" [Shadow of the Almighty] a avut asupra vietilor lor o inraurire mai mare decat orice alta carte, in afara de Biblie. Oamenii acestia nu vehiculeaza in vocabularul lor cuvantul "erou", dar mi-au dovedit in felurite moduri ca Jim Elliot a fost - ei bine, da - un model. Multi l-au considerat astfel. Altii au spus: "Cartea aceasta mi-a schimbat viata".
Sper ca aceste marturisiri sa fie un avertisment, caci nicioadata nu poti fi indeajuns de atent in alegerea cartilor pe care le citesti. Istoria acestui om ne invata trei lucruri:
> Ne dezvaluie un model de urmat, nu neaparat desavarsit, ci imaginea unui om ale carui trairi sunt asemanatoare cu ale noastre, si a carui inima e daruita in intregime lui Dumnezeu.
> Ne arata cum dragostea lui Dumnezeu, aceeasi in toate timpurile, a lucrat in cei douazeci si opt de ani de viata ai unui om al veacului nostru.
> Ne demonstreaza ca ascultarea cere sacrificii, dar ca rasplata este nepretuita, fiinci printre putinele lucruri pe care nu ne putem permite sa le pierdem.
Ma gandesc la tanarul detectiv din Belfast care mi-a marturisit teama care il cuprindea cand mergea zilnic in zona bombardata a orasului - caci in orice moment putea fi impuscat.
"Am sotie si copii, mi-a spus el, si mi-e teama pentru ei. Am primit insa de la cineva Umbra Celui Atotputernic [Shadow of the Almighty]. O citeam seara inainte de culcare, plangand si rugandu-ma (astfel, mi-a trebuit mult timp sa o termin), dar m-a intarit in credinta. Daca Jim Elliot si-a primejduit viata pentru Dumnezeu, pot sa o fac si eu."
Ma rog ca cei ce au urechi de auzit sa mediteze la "sfarsitul felului de vietuire" al lui Jim si sa urmeze exemplul credintei lui.

ELISABETH ELLIOT
Magnolia, Massachusetts
Octombrie, 1988
Vezi mai mult

Informatii suplimentare

Informatii suplimentare

Cod 22351
Autor Ellisabeth Elliot
Editura Nu
Nr. pagini 354
Dimensiuni 13,5 x 20 cm
Anul publicarii Nu
Seria Nu
Volum Nu
Colectie Nu
Editia Nu
Coperta Nu
Legare Nu
Limba Nu
ISBN Nu

Comentarii

Comentarii (4)

Incredibil de frumos!Comentariu de Ariana
Evaluare
Elisabeth Elliot este a fost o femeie cu o dragoste incredibila fata de Dumnezeu. Aceasta carte este scrisa de ea. In aceasta carte adauga o mare parte din notitele de jurnal ale sotului ei, Jim Elliot. Au fost 2 misionari pasionati de a face ucenici. Nu e o poveste, a fost o realitate. Merita investitia! (Postat pe 28.06.2018)
Comentariu de Andreea
Evaluare
Cea mai extraordinara carte, dupa Biblie!!!!!!!!!! (Postat pe 11.01.2013)
Comentariu de adi
Evaluare
o carte care mi-a schimbat perspectiva si m-a provocat sa imi traiesc viata diferit. am citit-o de 2 ori si ramane una dintre cartile dragi sufletului meu. merita citita! (Postat pe 04.07.2010)
Comentariu de monica
Evaluare
Este o carte extraordinara. Nu am mai citit o carte asa de faina ca aceasta, exceptand bineinteles Biblia. (Postat pe 04.07.2010)

Scrie propriul tau comentariu.

Numai utilizatorii inregistrati pot evalua si scrie comentarii. Pentru a evalua si comenta, te rugam sa te autentifici sau sa-ti creezi cont.