Bine ai venit!         

Bine ai venit pe KERIGMA online!

 
 
 

Filioque? Controversa între Est și Vest privind purcederea Duhului Sfânt / The East-West Controversy Over the Procession of the Holy Spirit

Remus Runcan

Puncte de fidelitate Acumulezi 29 puncte daca scrii un comentariu la acest produs si 1 punct daca-l evaluezi.
Puncte de fidelitate Cumpara acest produs si acumulezi 23 puncte.
23,00 Lei

Disponibilitate: In stoc

Acumuleaza
puncte de fidelitate
si beneficiaza de ele


Recomanda KERIGMA.ro pe retelele de socializare si acumulezi 1 punct de fidelitate pentru fiecare recomandare.

Cumpara acest produs si acumulezi 23 puncte de fidelitate.

Aboneaza-te la newsletter si acumulezi 60 de puncte de fidelitate (valabil doar daca ai cont si doar la prima abonare).


Prezentare

Detalii

Ediție bilingvă: Română / Engleză

Cartea “Filioque?” Controversa dintre Est și Vest privind purcederea Duhului Sfânt, scrisă de dr. Remus Runcan, este o lucrare importantă ce încearcă, dintr-o perspectivă evanghelică, să aducă lumină asupra unei controverse teologice istorice între teologia răsăriteană si cea apuseană despre purcederea Duhului Sfânt – “filioque”. Cu o sensibilitate contextuală remarcabilă și competență academică, dr. Runcan abordează această controversă deplin conștient de contextul teologic răsăritean, oferind astfel un exemplu de contextualizare teologică despre ce înseamnă o abordare evanghelică răsăriteană, care se distinge de cele evanghelice apusene care acceptă o interpretare catolică. Dincolo de clarificările teologice aduse, prin modul în care este parcursă această călătorie a dezbaterii și a dialogului teologic, cartea dr. Runcan reprezintă o pledoarie frumoasă în favoarea unui dialog autentic care îndeamnă la înțelegerea, prețuirea și iubirea celuilalt.

-- Prof. univ. dr. habil. Corneliu Constantineanu
Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad
Facultatea de Științe Umaniste și Sociale
Directorul Centrului de Studii Interculturale și Interconfesionale
 
Cartea “Filioque?” Controversa dintre Est și Vest privind purcederea Duhului Sfânt, scrisă de profesorul Remus Runcan, este un studiu remarcabil care tratează un subiect important în teologia creștină și mai puțin explorat în teologia evanghelică din România.
Autorul analizează fondul istoric și biblico-teologic al expresiei filioque, cu scopul de a formula un posibil demers pentru reconcilierea celor două poziții teologice referitoare la acest concept, dezvoltate de-a lungul istoriei creștinismului de Biserica Ortodoxă și de Biserica Romano Catolică.
În prima parte a studiului autorul dezbate articolul din Crezul Niceo-Constantinopolitan referitor la Duhul Sfânt, pentru a înțelege mai bine contextul în care are loc controversa teologică. În cea de-a doua parte a studiului autorul analizează principalele texte biblice, scrierile patristice, precum și părerile unor teologi de marcă din lumea ortodoxă, catolică și protestantă, în încercarea de înțelegere a relațiilor existente între Fiul și Duhul Sfânt în cadrul Sfintei Treimi. Tot aici, el discută și despre influența clauzei Filioque asupra altor doctrine creștine esențiale, cum ar fi: doctrina Sfintei Treimi, Cristologia și Eclesiologia. În ultima parte a lucrării autorul explorează posibilitatea reconcilierii celor două poziții tradiționale referitoare la clauza Filioque, propunând câteva soluții practice.
Prin intermediul acestei lucrări, autorul reușește să evidențieze modul în care un singur cuvânt – “filioque”- a modificat mai multe doctrine ale teologiei creștine de-a lungul istoriei, fapt ce a determinat o mutare a centrului de greutate în teologia creștină dinspre spiritualitate spre istorie. Cartea profesorului Remus Runcan reprezintă o resursă importantă nu numai pentru cei interesați de studiul teologiei, ci și pentru membrii bisericilor preocupați de consolidarea credinței lor.

-- Conf. univ.  dr. Daniel Mariș
Rectorul Institutului Teologic Baptist București
 
Autorul ne propune o temă importantă, pe marginea căreia s-a scris foarte puțin din perspectivă protestantă în contextul teologic românesc. Analiza riguroasă a textelor biblice relevante, recepția conceptului în perioada patristică și explicarea implicațiilor teologice fac din acest volum un ghid foarte util în a ne ajuta să înțelegem complexitatea dezbaterii asupra clauzei “filioque”. Autorul reușește să îndeplinească tot ce promite în pofida unei lucrări relativ mici; cu stilul ei academic prezentat într-un mod accesibil, cu o argumentare solidă și convingătoare, cu un entuziasm debordant ce face invitația autorului imposibil de refuzat, cartea aceasta este nu doar o contribuție importantă în domeniu, ci și o lectură foarte plăcută.  

-- Conf. univ. dr. Sorin Bădrăgan
Prodecan al Facultății de Teologie Baptistă, Universitatea București
 
În această lucrare Remus Runcan descrie dimensiunile unei controverse care constituie unul dintre motivele teologice ale schismei din 1054 d.Hr. Această controversă continuă să constituie un motiv pentru dezbaterea teologică nesfârșită dintre bisericile istorice din vest și est. Interesant este faptul că perspectiva autorului dezvăluie realitatea potrivit cărei abordările reprezentanților tradiției protestante - evanghelice, în ceea ce privește “filioque”, sunt împărțite în funcție de apartenența lor geografică și teologică la Vest sau la Est.

-- Daniel Oprean PhD

Cuprins

Crezul Niceo-Constantinopolitan / 11 Introducere / 13

A.    Fondul istoric al lui “filioque” / 16
a.    Analiza capitolului despre Duhul Sfânt din Crezul Niceo-Constantinopolitan / 16
b.    Apariţiile lui "filioque” în Crezul Niceo-Constantinopolitan înainte de 1054 / 20
c.    “Filioque” piedică în calea unirii după 1054 / 26

B.    Fondul biblico-teologic al lui “filioque” / 31
a.    Interpretarea importantelor texte biblice / 31
b.    Analiza scrierilor Sfinţilor Părinţi şi a altor teologi / 37
c.    Incercarea de precizare a relaţiilor existente între Fiul şi Duhul Sfânt / 55
d.    Analiza implicaţiilor în câteva dogme fundamentale / 64

C.    Fondul de pe care ar fi posibilă reconcilierea celor două poziţii referitoare la “filioque”/ 72
a.    Evitarea aventurării speculative / 72
b.    Incercarea reconcilierii / 75

Concluzii / 78 Bibliografie / 81

Vezi mai mult

Informatii suplimentare

Informatii suplimentare

Cod 27098
Autor Remus Runcan
Editura Editura de Vest
Nr. pagini 182
Dimensiuni 14,5 x 20,5 cm
Anul publicarii 2020
Seria Nu
Volum Nu
Colectie Nu
Editia I
Coperta flexibila
Legare brosare
Limba Romana / Engleza
ISBN 978-973-36-0790-8

Comentarii

Scrie propriul tau comentariu.

Numai utilizatorii inregistrati pot evalua si scrie comentarii. Pentru a evalua si comenta, te rugam sa te autentifici sau sa-ti creezi cont.