Bine ai venit!         

Bine ai venit pe KERIGMA online!

 
 
 

Capcanele Facebook-ului. Comunicarea virtuala si efectele ei asupra relatiilor umane

Remus Runcan

Puncte de fidelitate Acumulezi 29 puncte daca scrii un comentariu la acest produs si 1 punct daca-l evaluezi.
Puncte de fidelitate Cumpara acest produs si acumulezi 30 puncte.
30,00 Lei

Disponibilitate: In stoc

Acumuleaza
puncte de fidelitate
si beneficiaza de ele


Recomanda KERIGMA.ro pe retelele de socializare si acumulezi 1 punct de fidelitate pentru fiecare recomandare.

Cumpara acest produs si acumulezi 30 puncte de fidelitate.

Aboneaza-te la newsletter si acumulezi 60 de puncte de fidelitate (valabil doar daca ai cont si doar la prima abonare).


Prezentare

Detalii

Retelele sociale si comunicarea virtuala au schimbat radical dinamica vietii personale a milioane de oameni. Paradoxal, impotriva "promisiunii" de socializare, realitatea virtuala a adus cu sine o izolare ingrijoratoare a persoanei in fata computerului, telefonului sau a tabletei si o retragere a acesteia din interactiunea sociala reala cu semenii. Desi are mii de prieteni virtuali, tanarul zilelor noastre se adanceste tot mai mult intr-o singuratate cutremuratoare. Cartea adreseaza exact aceasta problematica complexa si importanta a societatii contemporane si trage un semnal de alarma extrem d ebinevenit cu privire la capcanele facebook-ului.

Cartea "Capcanele Facebook-ului" ofera o analiza profunda a problematicii comunicarii - nevoia umana de comunicare, elementele componente si tipologia formelor d ecomunicare, relatiile umane in comunicare - cu un accesnt particular pe comunicarea virtuala, mediata de calculator, si a efectelor acesteia asupra individului si relatiilor sale. Bazat pe un amplu studiu sociologic autorul ajunge la cateva concluzii semnificative cu privire la riscurile comunicarii virtuale: dependenta periculoasa, influenta negativa asupra relatiilor personale si de familie, narcisism, depresie, desacralizarea vietii. (Corneliu Constantineanu)

Remus Runcan este licentiat al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj Napoca, in domeniul Teologie, specializarea Teologie Baptista Pastorala, din anul 1996. In anul 2002, a primit titlul de Master of Arts la TCM International Institute Viena, Austria. In acelasi an, a absolvit cursul postuniversitar Practica asistentei sociale orientata spiritual, la Universitatea de Vest din Timisoara. In 2003 a urmat cursul postuniversitar Management competitiv, resurse umane, financiare si marketing, la Universitatea Politehnica din Timisoara. In anul 2016, a sustinut teza de doctorat in cadrul Scolii Doctorale de Sociologie de la Universitatea de Vest din Timisoara, cu tema "Comunicarea virtuala si efectele ei asupra relatiilor umane. Capcanele Facebook-ului". In prezent, Remus Runcan este pastor al Bisericilor Baptiste "Maranata" din Timisoara si "Speranta" din Anina si membru al Comunitatii Bisericilor Crestine Baptiste din Timisoara. Domeniile de interes stiintific sunt legate de: teologie practica, asistenta sociala, comunicare, educatie si Facebook.

CUPRINS

Introducere

1. Comunicarea - o perspectiva sociologica / 41
1.1 Definitii ale comunicarii / 41
1.2 Definitii ale comunicarii virtuale / 45
1.3 Nevoia de comunicare / 48
1.3.1 Nevoi de ordin fizic / 50
1.3.2 Nevoi de ordin social / 50
1.3.3 Nevoi de ordin identitar / 51
1.3.4 Nevoi de ordin afectiv / 52
1.3.5 Nevoi de ordin spiritual / 53
1.4 Elementele componente ale comunicarii / 55
1.5 Comunicarea si relatiile umane / 58
1.5.1 Relatiile intre prieteni / 59
1.5.2 Relatiile de familie / 61
1.5.3 Relatiile profesionale / 64
1.5.4 Relatia cu Divinitatea / 66
1.6 Tipologia formelor de comunicare / 69
1.6.1 Comunicarea verbala / 70
1.6.2 Comunicarea nonverbala / 72
1.6.3 Comunicarea de masa / 74
1.6.4 Comunicare si manipulare / 76
1.6.5 Comunicarea virtuala / 81

2. Facebook-ul - varful comunicarii virtuale / 109
2.1 Scurt istoric / 110
2.2 Parintele Facebook-ului: Mark Zuckerberg / 114
2.3 Legatura cu alte retele virtuale / 115
2.4 Oportunitati / 117
2.5 Riscuri / 120
2.5.1 Dependenta - riscul major / 120
2.5.2 Narcisismul / 127
2.5.3 Depresia / 128
2.5.4 Libertinajul sexual / 130
2.5.5 Insatisfactia in familie / 137
2.5.6 Desacralizarea vietii / 139
3. Metodologia de cercetare / 143
3.1 Prezentarea problemei / 143
3.2 Scopul si obiectivele cercetarii / 144
3.3 Ipotezele si operationalizarea conceptelor / 145
3.4 Structura populatiei si esantionul / 149
3.5 Designul cercetarii / 155


4. Ancheta sociologica / 157
4.1 Descrierea instrumentelor / 157
4.2 Descrierea chestionarului / 161
4.3 Pretestarea chestionarului / 162
4.4 Colectarea datelor / 163
4.5 Analiza fiabilitatii scalelor folosite / 164
4.6 Rezultatele cercetarii cantitative / 170
4.6.1 Prezentare descriptiva a datelor obtinute / 170
4.6.2 Prezentarea corelatiilor si testarea ipotezelor /197


5. Interviul de grup (focus grup) / 269
5.1 Esantionarea / 270
5.2 Ghidul de interviu / 271
5.3 Rezultate obtinute / 272


6. Limitele cercetarii si directii viitoare / 293
6.1 Limitele cercetarii cantitative / 293
6.2 Limitele cercetarii calitative / 294


7. Concluzii generale si recomandari / 297
7.1 Concluzii teoretice / 297
7.2 Concluziile anchetei sociologice / 299
7.3 Concluziile interviului de grup / 303
7.4 Recomandari / 305

Bibliografie / 309

Anexe / 328

CUVANT INAINTE

Dintr-o perspectiva generala, cartea Capcanele Facebook-ului. Comunicarea virtuala si efectele ei asupra relatiilor umane este deosebit de consistenta, coerenta si foarte bine elaborata, sintetizand pe parcursul a circa 350 de pagini o lucrare de reala valoare stiintifica privind efectele negative ale comunicarii mediate de computer in general, si ale utilizarii Facebook-ului in special. Tema abordata in teza de doctorat care se afla la baza acestei carti prezinta un pronuntat caracter aplicativ, constituind un raspuns pertinent la o problema importanta, generata de un proces cvasi-generalizat de digitalizare a vietii cotidiene, pe care il traim din plin si in Romania.
Din punct de vedere metodologic, lucrarea se bazeaza pe un demers complex, cu un design cantitativ si calitativ, armonios elaborat, in conformitate cu standardele contemporane ale cercetarilor de teren in domeniul stiintelor socio-umane. Combinarea unei anchete sociologice realizate prin aplicarea unui chestionar on-line pe un esantion extensiv de 1101 subiecti cu doua focus-grupuri de specialitate reprezinta fara indoiala o abordare eficienta care asigura atat o gama complexa si extinsa de rezultate si date de teren, precum si o intelegere in profunzime a subiectului investigat.
Remarcam profilul extensiv al esantionului pentru studiul on-line precum si preocuparea pentru pastrarea unei corespondente cu profilul populatiei de baza dupa patru indicatori socio-demografici: varsta, genul, nivel de pregatire si mediu de provenienta. Chestionarul folosit in cadrul anchetei a inclus o serie de scale specifice, ajungand astfel la un volum impresionant de peste 100 de itemi. Aplicarea on-line a unui instrument de cercetare atat de voluminos pe un esantion atat de extins reprezinta evident o performanta investigativa cu totul deosebita, recompensata in primul rand printr-un set foarte consistent de date brute. Autorul nu s-a oprit insa la acest nivel, ci a initiat si un demers calitativ, de verificare a principalelor directii obtinute din ancheta sociologica realizata. Au fost aplicate astfel doua focus-grupuri, unul pe specialisti cu experienta in domeniul CMC iar al doilea pe utilizatorii cei mai vulnerabili la efectul facebookmaniei, si anume tineri (ambele focus grupuri avand cate noua participanti).
Un alt aspect cu totul remarcabil al lucrarii consta in acuratetea, finetea si profunzimea procesarilor statistice. Atat datele cantitative obtinute din chestionarul aplicat on-line cat si continuturile calitative rezultate in urma interviurilor au fost procesate riguros. Autorul a urmarit cu minutiozitate verificarea ipotezelor de cercetare formulate printr-o serie de teste statistice specifice, analizate corespunzator.
Practic, aceasta etapa a interpretarii rezultatelor este secventa cea mai valoroasa din orice demers investigativ, iar autorul a acordat toata atentia necesara acestui capitol. Mai mult, folosind o metodologie mixta, cuantificarea statistica a rezultatelor cantitative a fost armonios corelata cu intelegerea si comprehensiunea cu tenta hermeneutica a datelor calitative, fapt ce confera evident un plus de valoare stiintifica intregului demers.
Se remarca, de asemenea, coerenta, consistenta si extensiunea concluziilor elaborate, acestea reiterand intr-o maniera detaliata atat cele mai importante out-put-uri ale demersului de fata, limitele metodei, precum si principalele directii de aprofundare si continuare a sa. Acest capitol aduce un important plus de valoare epistemica intregii lucrari si reflecta pe deplin maturitatea stiintifica a autorului.
Remarcam in mod special inovatia conceptuala a autorului prin lansarea termenului de facebookmanie. Conform studiilor de teren realizate aceasta reprezinta un tip specific de adictie, nu doar de mare actualitate, ci si extrem de consistenta prin efectele generate asupra celor afectati.
Pentru elaborarea acestui demers stiintific a fost utilizata o bibliografie extinsa, pe deplin adecvata pentru tema abordata. Cele peste 200 de titluri acopera intr-o maniera corespunzatoare contributiile relevante pentru acest domeniu, atat in privinta tratatelor de specialitate cat si a jurnalelor de profil, nationale si internationale, in format tiparit si in versiune digitala.
Nu in ultimul rand remarcam atentia deosebita acordata pentru detalii in redactarea intregii lucrari, atat in privinta tehnoredactarii si incadrarii in pagina cat mai ales in privinta editarii stiintifice: citari, numerotare tabele si figuri, referinte, precum si grafuri cu retele deosebit de complexe.
Cartea reflecta un nivel stiintific si metodologic foarte ridicat, o buna cunoastere a teoriilor specifice precum si a realitatii sociale abordate, abilitati avansate de cercetare sociologica, in special in arealul analizei de retea, precum si un potential cognitiv deosebit de valoros si de pertinent cu reale posibilitati de continuari si dezvoltari ulterioare. Remarcam, de asemenea, noutatea domeniului abordat si caracterul aplicativ al temei asumate, cu toate dificultatile intampinate de un astfel de demers novator. Aceasta actiune publicistica reprezinta o continuare fireasca si binevenita a intregului efort de elaborare a unei foarte interesante teze de doctorat.
In concluzie, pentru acuratetea, consistenta si nivelul stiintific ridicat al intregului demers, pentru documentarea temeinica intr-o bibliografie vasta si foarte variata, pentru foarte interesanta analiza a consecintelor negative ale Facebook-ului, pentru foarte consistentele studii de teren efectuate, pentru designul metodologic cantitativ-calitativ utilizat, ca si pentru finetea interpretarilor si elaborarii concluziilor, recomandam cu toata deschiderea lectura acestei carti valoroase, elaborata cu multa implicare si stradanie de catre dl. Remus RUNCAN, doctor in sociologie.

Bogdan NADOLU
Conferentiar universitar doctor
Departamentul de Sociologie, Facultatea de Sociologie si Psihologie, Universitatea de Vest din Timisoara

***

Cartea Capcanele Facebook-ului. Comunicarea virtuala si efectele ei asupra relatiilor umane, scrisa de  distinsul teolog si sociolog Remus RUNCAN impune, de la prima lectura, prin complexitatea si soliditatea documentarii, discursul sociologic aplicat, viziunea axiologica si etica, potentialul creativ si reformator, precum si prin orientarea interdisciplinara.
Regasim in aceasta lucrare temerara valoroase contributii originale, cum ar fi, proiectarea unei patologii a "facebook"-ului, consacrarea inovativa si operationalizarea "facebookmaniei"; decelarea multiplelor situatii de incertitudine si inversiune axiologica precum si a potentialului redutabil de "socializare discordanta" care greveaza asupra universului "facebook"-ului.
Veritabila este si substanta si textura sociologica a cartii in care sunt inserate si asimilate organic paradigme sociologice bazale, cum ar fi perspectiva interactiunii sociale, a patologiei sociale, a dezorganizarii sociale, a conflictului social, a controlului social si a viziunii postmoderne. Pe acest fond, autorul deceleaza, proiecteaza si analizeaza in profunzime constelatia riscurilor "facebook"-ului: dependenta; narcisismul; depresia; libertinajul sexual; desacralizarea vietii.
Cu cat avansam in lectura lucrarii, descoperim ca demersurile analitice nu se limiteaza la investigarea sociologica standard si la stabilirea de multiple relatii cauzale, polivalente, cu impact micro si macro-social. Cercetatorul Remus RUNCAN transcede arealul sociologic prin meta-reflexie etica asupra vectorilor "facebook"-ului, configurand prescriptii si norme morale pentru profilaxia si contracararea evolutiilor comportamentale si relationale anomice si evitarea esuarii intr-un univers distopic.
Notabil este discursul moral consecvent crestin, up-datat printr-un "aggiornamente" original, la nivelul comunicarii informationale postmoderne. Stilistica adoptata de Remus RUNCAN are particularitati singulare in literatura sociologica romaneasca pentru ca introduce o asociere inedita intre limbajul  academic instrumentalizat in analiza sociologica si accentele omiletice, rezultand o retorica elevata cu un plus de elocinta si persuasiune.
Autorul formuleaza, in final, pe baze consecvent sociologice si etice un set de recomandari pentru utilizatori, un veritabil cod deontologic si pragmatic, precum si un intemeiat "early warning signal" pentru a preveni amenintatoarele trenduri deviante care se profileaza tot mai amenintatoare in jurul acestui tip de comunicare. In esenta, teologul Remus RUNCAN foloseste si caile cercetarii sociologice pentru a ne avertiza ca intreg acest edificiu de hipercomunicare mediat de calculator poate deveni un "Turn Babel" si un cerc vicios, daca este decuplat de magistrala comunicarii ontologice cu Dumnezeu.
Ultimul dar nu cel din urma, cred ca lectura acestei carti de excelenta nu este numai un exercitiu de epistemologie sociala, ci si o oportunitate  reflexiva de revalorizare morala a universului comunicational si informational emergent. De aceea, o recomand calduros si insistent, atat mediilor academice, cat si utilizatorilor cotidieni.

George Mircea BOTESCU
Conferentiar universitar doctor
Departamentul de Asistenta Sociala, Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala, Universitatea din Bucuresti

***

Preocupat de descifrarea efectelor comunicarii virtuale asupra relatiilor interumane, autorul acestei carti, domnul Remus RUNCAN ni se infatiseaza ca un cercetator pe deplin responsabil de soarta omului contemporan si, in acelasi timp, ca un spirit ingrijorat de consecintele dramatice ale evolutiei tehnologiei informatiei, dintre care unele au fost anticipate de savantul Albert Einstein, care atragea atentia asupra pericolului nasterii unei "generatii de idioti", atunci cand "tehnologia va depasi interactiunea umana".
Cercetarile sociologice actuale, inclusiv cele efectuate de noi pe un esantion de populatie urbana in anii trecuti, ne demonstreaza manifestarea unui fenomen de degradare continua a relatiilor interumane, in conditiile declinului unor valori morale fundamentale, care au stat la baza conservarii umanitatii, cum ar fi: solidaritatea oamenilor, coeziunea sociala a grupurilor si colectivitatilor, cooperarea colegiala si intrajutorarea semenilor, prietenia, armonia relatiilor de familie, educarea tinerilor in spiritul datoriei de credinta etc. De aici si intrebarile care-l framanta pe autor, formulate inca de la inceputul lucrarii sale: "In era Facebook-ului devenim mai profunzi in comunicare, mai empatici, mai solidari? Prietenia adevarata este dezvoltata prin comunicare virtuala sau ea a inceput sa fie tot mai diluata, pierzandu-si adevarata esenta? Relatiile de familie sunt mai puternice sau totul este mai superficial, mai obositor, mai zgomotos sau chiar manipulator?". Iata doar cateva intrebari majore, dintre multiplele pe care si le pune autorul, si la care ofera raspunsuri documentate pe intreg parcursul acestei carti interesante, care o recomandam spre studiu atat specialistilor in domeniu, cat si utilizatorilor de Facebook.

Dumitru OTOVESCU
Profesor universitar doctor
Departamentul de Sociologie si Asistenta Sociala, Facultatea de Stiinte Sociale, Universitatea din Craiova

***

Focalizata pe resemantizarea conceptului de comunicare virtuala, prezenta aparitie editoriala marcheaza un precedent in literatura sociologica romaneasca atat prin continutul sau, cat si prin perspectiva inedita de abordare.
Pe continut deoarece prin resemantizarea conceptului de socializare autorul reuseste scoaterea conceptului din promiscuitatea semantica in care se gaseste, ca urmare a confundarii sale cu flirtul, bavardajul conjunctural, flecareala, sau chiar zeflemeaua. Pe aceste coordonate, in urma unei cercetari sociologice de nivel doctoral, autorul demonstreaza ca "socializarea virtuala" nu exista, chiar daca in vorbirea curenta face o suspecta cariera dialogica…
Ca perspectiva de abordare, demersul releva diferenta dintre sociografia confortabila, profitabila sub raport comercial, si cercetarea sociologica veritabila centrata de explorarea cauzelor care genereaza efecte multiplu semnificative la nivel individual si comunitar.

Stefan BUZARNESCU
Profesor universitar doctor
Scoala Doctorala de Filosofie, Sociologie, Psihologie si Stiinte Politice, Universitatea de Vest din Timisoara

***
Lucrarea domnului Remus Runcan abordeaza un domeniu insuficient explorat in literatura de specialitate romaneasca, Facebook-ul cu efectele individuale si colective ale acestui instrument de comunicare.
Tema este de actualitate datorita numarului ridicat de utilizatori Facebook din Romania si se bazeaza pe rezultatele consistente obtinute in urma unei cercetari riguroase  realizate pe un esantion important.
Utilitatea temei nu poate fi contestata. Continutul volumului se adreseaza, intr-un context profesional, cadrelor didactice, psihologilor, sociologilor, asistentilor sociali, s.a.m.d. De asemenea, intr-un context personal, parintii, dar si consumatorii de Facebook pot obtine informatii si recomandari utile parcurgand lucrarea domnului, Remus Runcan.

Cosmin GOIAN
Profesor universitar doctor habilitat
Seful Departamentului de Asistenta Sociala, Facultatea de Sociologie si Psihologie, Universitatea de Vest din Timisoara

***
Am audiat sustinerea publica a tezei de doctorat a domnului Remus RUNCAN, autorul cartii Capcanele Facebook-ului. Comunicarea virtuala si efectele ei asupra relatiilor umane si am realizat riscurile pe care acest gen de comunicare le implica.
Ca si dascal am remarcat ca folosirea Facebook-ului este un parametru natural in orizontul de asteptare al studentilor, iar comunicarea cu ei este mai usoara folosind retelele sociale. Aceste noi forme de comunicare virtuala, cu precadere in aria tinerei generatii, sunt abordate ca resurse de schimbare sociala si in acelasi timp ca imperative de educare pentru schimbare a tinerei generatii, ceea ce releva asumarea de catre corpul profesoral a unui imperativ, inovarea modalitatilor de gestionare a ofertelor educative sub forma unei pedagogii media. Anii urmatori vor demonstra daca acest fel de comunicare mediata de noile tehnologii va duce la un nivel mai profund de comunicare in relatia profesor-student sau la o superficialitate in comunicarea dintre cel ce educa si cel educat.
Recomand aceasta carte elevilor si studentilor cat si colegilor profesori, indiferent de domeniul in care predau.

Gheorghe DAVID
Profesor universitar doctor inginer Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului "Regele Mihai I" al Romaniei din Timisoara

***
Retelele sociale si comunicarea virtuala au schimbat radical dinamica vietii personale a milioane de oameni. Paradoxal, impotriva "promisiunii" de socializare, realitatea virtuala a adus cu sine o izolare ingrijoratoare a persoanei in fata computerului, telefonului sau a tabletei si o retragere a acesteia din interactiunea sociala reala cu semenii. Desi are mii de prieteni virtuali, tanarul zilelor noastre se adanceste tot mai mult intr-o singuratate cutremuratoare. Cartea domnului dr. Remus RUNCAN, Capcanele Facebook-ului. Comunicarea virtuala si efectele ei asupra relatiilor umane, adreseaza exact aceasta problematica complexa si importanta a societatii contemporane si trage un semnal de alarma extrem de binevenit cu privire la capcanele Facebook-ului.
Cartea domnului dr. RUNCAN ofera o analiza profunda a problematicii comunicarii - nevoia umana de comunicare, elementele componente si tipologia formelor de comunicare, relatiile umane in comunicare - cu un accent particular pe comunicarea virtuala, mediata de calculator, si a efectelor acesteia asupra individului si relatiilor sale. Bazat pe un amplu studiu sociologic autorul ajunge la cateva concluzii semnificative cu privire la riscurile comunicarii virtuale: dependenta periculoasa, influenta negativa asupra relatiilor personale si de familie, narcisism, depresie, desacralizarea vietii.
Dincolo de contributia semnificativa a lucrarii la literatura de specialitate in acest domeniu al cercetarii stiintifice, Capcanele Facebook-ului are o utilitate mult mai larga oferind raspunsuri esentiale la intrebari urgente privind influenta retelelor sociale asupra relatiilor umane. Astfel, sunt absolut convins ca aceasta carte va deveni o resursa foarte importanta pentru liderii comunitatilor religioase, formatori de opinie, profesori si educatori, parinti si pentru toti cei interesati sa inteleaga si sa previna efectele negative ale comunicarii virtuale ajutand astfel la o comunicare autentica intre semeni si la o dezvoltare plenara a caracterului si personalitatii umane. Sunt deosebit de bucuros ca aceasta carte exista, o recomand cu caldura.

Corneliu CONSTANTINEANU
Profesor universitar doctor
Facultatea de Stiinte Umaniste si Sociale, Universitatea Aurel Vlaicu din Arad

***

Am citit cartea prietenului meu Remus RUNCAN si am incercat sa vad ce s-ar mai putea spune nou despre "capcanele Facebook-ului". Nu am cont de Facebook dar, din fericire, comunic bine cu familia, prietenii si colegii mei. De aceea am incercat sa vad ce se poate gasi pe Internet despre aceasta tema mai actuala acum decat oricand si - surpriza ! - cautarile mele nu au dat rezultatele scontate. Un singur filmulet pe YouTube, intitulat "The Facebook Trap", atrage atentia asupra superficialitatii contactelor umane prin intermediul acestei asa-numite "retele de socializare": doi tineri cu cont de Facebook isi consulta, dimineata devreme, conturile ca sa vada cine le-a mai admirat fotografiile, cine si-a mai depus dosarul de angajare si unde; sau ca sa se amuze pe seama abdomenului umflat de prea multa bere a unui amic; ca sa constate cu amaraciune ca un amic a fost plecat in strainatate de trei ori de la Anul Nou pana acum, ca alt amic petrece cate trei ore pe zi in sala de forta, ca alta amica are haine noi, ca un alt amic si-a luat masteratul, ca o alta amica si-a cumparat o masina scumpa, ca un cuplu de amici va avea un alt copil; ca sa declare ca s-a saturat sa tot vada fotografii cu copii sau cu familia fericita a altui amic; ca sa se intrebe, retoric, de ce ii mai pasa ca vede ceea ce vede; ca sa se mire ca un amic a fost de trei ori la un interviu pentru un loc de munca; ca sa constate cu amaraciune ca altii iau masa in oras si par a se simti bine in timp ce ea mananca ceva incalzit la cuptorul cu microunde, ca sa se intrebe, in finalul filmului, de ce viata este atat de usoara pentru altii si de ce se mai uita pe pagina sa de Facebook?
Cartea lui Remus RUNCAN vorbeste despre toate acestea si despre cat este de periculos acest tip de falsa socializare ajungand la concluzia ca, departe de a fi vorba aici despre COMUNICARE, putem vorbi doar despre un surogat de comunicare, o forma de non-comunicare sau chiar de anti-comunicare. Cartea lui Remus RUNCAN ne invata sa evitam superficialitatea si sa fim noi insine, oameni adevarati cu probleme adevarate pe care le putem rezolva numai comunicand real.

Georgeta RATA
Conferentiar universitar doctor
Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului "Regele Mihai I" al Romaniei din Timisoara

***
In 1844, Samuel Morse, fiul pastorului congregationist Iedidia Morse, a transmis prima telegrama in codul Morse si prima propozitie trimisa pe o linie telegrafica a fost un fragment din versetul Numeri, 23:23: "Ce lucruri mari a facut Dumnezeu!" Desigur, era greu de inchipuit atunci ce beneficii vor avea mijloacele de comunicare in masa pentru societatea umana. La fel cum greu se puteau intui consecintele negative ale comunicarii, cand aceasta, dupa multiple evolutii, iese din spatiul concret si devine virtuala.
Despre pericolele comunicarii virtuale vorbeste in lucrarea de fata, din perspective sociologice si crestine, Remus RUNCAN. Autorul, in urma parcurgerii unei bibliografii riguroase a temei precum si in urma unor acribe teste, chestionare si studii de caz, ajunge la concluzia ca "relatiile de comunicare virtuala au consecinte asupra vietii reale", iar aceste consecinte pot fi uneori fatale sanatatii atat fizice, cat si psihice si spirituale a oamenilor.
In mod clar, Remus RUNCAN, recunoaste beneficiile unei comunicari de masa, rapide, eficace si la toate nivelurile, insa in concluziile cercetarii sale de pionierat, conchide ca, dintre toate tipurile si mijloacele de comunicare, "cea verbala, nonverbala, scrisa si mediata de calculator", genul de comunicare fata in fata este cel mai eficient in relatiile interumane. Analiza sociologica pe care autorul o intreprinde asupra comunicarii virtuale surprinde acest fenomen definitoriu pentru toate palierele societatii contemporane, in plin dinamism. Nu se opreste la definirea, la descrierea fenomenului si a influentelor acestuia, ci incearca sa gaseasca modalitati de restabilire a echilibrului, propunand, in mod firesc, calea crestina. Studiul va ramane unul de referinta, caci surprinde un fenomen de dimensiuni nebanuite si cu influente care vor continua sa afecteze relatiile interumane.

Mihaela BUCIN
Conferentiar universitar doctor
Seful catedrei de Limba si Literatura Romana, Facultatea Pedagogica, Universitatea din Szeged, Ungaria

***

Lucrarea Capcanele Facebook-ului. Comunicarea virtuala si efectele ei asupra relatiilor umane aduce in atentia publicului o tema de interes in contextul actual al digitalizarii tot mai profunde a vietii sociale. La aparitia lor, instrumentele de tip social media au fost considerate un salt important in evolutia metodelor de comunicare interumana. In ultimul timp insa, cercetari din domeniul sociologiei si psihologiei au oferit si o imagine mai putin optimista a efectelor angajarii in comunicarea mediata de noile tehnologii. Lucrarea de fata aduce dovezi empirice suplimentare privind efectele negative pe care Facebook-ul le are asupra bunastarii psiho-sociale a utilizatorilor.
Autorul si-a asumat o misiune dificila: aceea de a deconstrui un instrument de comunicare online. Totodata, a reusit sa reconstruiasca discursul privind efectele negative ale comunicarii virtuale prin raportare la modele teoretice existente si la rezultatele propriei cercetari. Astfel, cititorului ii este oferit un cadru teoretic complex asupra fenomenului comunicarii interumane, insa ceea ce atrage atentia in primul rand sunt rezultatele cercetarii. Prin intermediul unei cercetari cantitative ample, se concluzioneaza existenta unei legaturi semnificative intre timpul crescut pe care oamenii il aloca Facebook-ului si relationarea cu sine sau altul semnificativ (ex. risc de depresie, insatisfactie fata de viata de familie, libertinaj sexual sau spiritualitate scazuta). Tinerii sunt cei mai vulnerabili la cele mai multe probleme de relationare legate de Facebook. Completarea acestor rezultate prin intermediul unei cercetari calitative adauga un plus de intelegere asupra comportamentelor analizate si ofera lucrarii o rigurozitate stiintifica. Autorul nu se opreste insa la simpla diagnoza a situatiei, ci ofera si o lista de recomandari care pot fundamenta eventualele programe de interventie si suport din domeniu. Din pacate, sunt putine astfel de initiative, astfel ca, furnizorii de servicii sociale au in aceasta lucrare o resursa astfel incat interventiile lor sa se bazeze pe date stiintifice.
In contextul actual, nevoia unui spatiu virtual de actiune este semnificativa. Putini dintre noi isi pot construi prezentul si imagina viitorul fara a realiza cel putin o conexiune prin intermediul internetului. Autorul atrage atentia asupra modului in care ne construim acest spatiu virtual astfel incat sa ne asiguram ca ii maximizam efectele pozitive. Se ofera astfel o resursa importanta pentru cercetatorii din domeniul stiintelor sociale interesati de fenomenul general al comunicarii, pentru cadre didactice si studenti deopotriva, dar si pentru parintii care incearca sa isi ghideze copiii prin complicatul spatiu virtual.

Mihai-Bogdan IOVU
Lector universitar doctor habilitat
Seful Departamentului de Asistenta Sociala, Facultatea de Sociologie si Asitenta Sociala, Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca

***

Am admirat la Remus RUNCAN meticulozitatea si pasiunea pentru detaliu cu care a lucrat la aceasta carte pe parcursul celor doi ani si jumatate a stagiului doctoral. Targetul final al autorului nu a fost obtinerea titlului de doctor in stiintele sociale, ci acela de a lasa in urma lui ceva valoros, pentru a reusi sa-si ajute intr-un mod semnificativ aproapele, prin ridicarea discreta si eleganta a voalului de pe ochii oamenilor, care au inceput mai mult sa comunice cu mainile decat cu gura si cu sufletul. Cartea lui Remus este, de fapt, un semnal de alarma, care ne ajuta sa ne revenim cand inca nu este prea tarziu.
Chiar daca in mod formal am inceput sa supervizez doctoranzi din toamna anului 2015, informal, Remus RUNCAN a fost primul meu doctorand pe care l-am supervizat cu multa atentie, uimire, bucurie si satisfactie. M-as bucura daca, in viitor, as mai avea ocazia sa lucrez cu astfel de doctoranzi: seriosi, responsabili, pasionati si preocupati de teza lor, dar si de oameni, asa cum a fost Remus. Sper, sa mai am un astfel de privilegiu in urmatorii ani de supervizare formala a doctoranzilor.
Am calatorit impreuna, chiar si in acest demers profesional, iar cand ma uit in urma, dar si in prezent si in viitor, nu pot sa nu observ inca o data, ca Dumnezeu are mult umor, ca nimic nu este la intamplare, si ca El nu greseste niciodata!... Calatoria va continua si sunt incredintata ca aceasta carte este doar tichetul de imbarcare la bord, care valideaza un nou inceput: matur, profund, autentic, interesant si foarte provocator!

Patricia RUNCAN Lector universitar doctor habilitat
Departamentul de Asistenta Sociala, Facultatea de Sociologie si Psihologie, Universitatea de Vest din Timisoara

***

Vorbind despre impactul retelelor de socializare, relatate in cartea Capcanele Facebook-ului. Comunicarea virtuala si efectele ei asupra relatiilor umane, recent iesita de sub tipar, cu mirosul condeiului proaspat al unei gandiri profunde si in acelasi timp a cercetarii exhaustive a teologului si doctorului in sociologie Remus RUNCAN, imi aduc aminte de indemnul marelui Apostol al Neamurilor din 1Corinteni 6:12, care avertizeaza ca, dintre toate lucrurile care ne sunt ingaduite (parafrazarea si personalizarea la plural imi apartin), nu toate sunt si de un real folos; toate lucrurile ne sunt ingaduite, dar nimic nu trebuie sa puna stapanire peste noi; de altfel, avertizarea care cere o analiza mai mult decat profunda asupra tuturor lucrurilor noi, aspect care il si realizeaza distinsul doctor in sociologie Remus RUNCAN.
Imi amintesc ca, acum douazeci de ani, sorbeam cu lacomie si deosebita placere primele incercari de comunicare virtuala, via internet, aspect care, pe de o parte, a condus la un progres de nedescris si in acelasi timp, foarte eficient la imbunatatirea comunicarii, atat dintre rudele situate la distante mari, cat si la colaborarea dintre oamenii de stiinta din orice domeniu, astfel economisind o mare cantitate de timp pentru transmiterea sau primirea unui raspuns asteptat. Pe de alta parte, comunicarea virtuala a venit si cu o contributie economica importanta, reducand substantial cheltuielile pentru toate serviciile birocratice necesare. La momentul respectiv, comunicarea virtuala a deschis usile unei noi dimensiuni interpersonale, care pe buna dreptate putea si inca mai poate fi considerata un dar cu o valoare incomensurabila, plantata de Creatorul Universului in sistemul multi-dimensional si complex al vietii umane. In urma cercetarii stiintifice aprofundate, efectuate de doctorul in sociologie Remus RUNCAN, in domeniul comunicarii, inclusiv si in a celei virtuale, relatate pe paginile cartii Capcanele Facebook-ului, autorul subliniaza partea negativa a acestui model de comunicare, axandu-se in mod special pe abuzul utilizarii factorului „facebookmaniei", aspect care, dupa cum rezulta din cercetarea efectuata de catre autor, conduce la anxietate, depresie si izolare de prieteni. Astfel, in urma cercetarii sociologice, efectul scontat ce vizeaza imbunatatirea comunicarii este periclitat de metoda comunicarii virtuale, iar in locul implinirii personale, abuzatorii Facebook-ului ajung sa fie dependenti, narcisisti, depresivi, imorali, deziluzionati si gata pentru a evada din aceasta viata inainte de a-i intelege sensul si valoarea.
In primul rand, ca si realizare stiintifica, cartea Capcanele Facebook-ului. Comunicarea virtuala si efectele ei asupra relatiilor umane, este un material de referinta atat pentru cei din mediile universitare, cat si pentru pastorii si profesorii din cadrul invatamantului gimnazial si liceal. Ca om de stiinta, dar, in acelasi timp, si pastor cu o pasiune deosebita pentru oameni, doctorul Remus RUNCAN ne ofera un ghid comprehensiv de recomandari vizand prevenirea si chiar pazirea societatii viitorului, de care suntem responsabili in mod direct.
Exprimandu-mi aprecierea pentru colosala munca intelectuala a distinsului doctor Remus RUNCAN, recomand cititorului una dintre primele carti in acest domeniu, si aliniindu-ma cu fidelitate mesajului cartii, tin sa semnez sub afirmatia autorului in ceea ce priveste retelele sociale: „Consideram ca exista alte prioritati in viata, relatia cu Dumnezeu, cu membrii familiei, relatiile profesionale etc., care ar trebui sa ocupe locurile prioritare."

Mihai MALANCEA
Lector universitar doctor
Prim-prorector al Universitatii Divitia Gratiae, Chisinau

***

Traim intr-o epoca tehnologizata, in care imaginea de sine (prin supralicitarea eului) este ridicata la rang de valoare, in timp ce lucrurile marunte, care, de fapt, dau farmec si frumusete vietii, sunt minimalizate.
Aparitia cartii, Capcanele Facebook-ului. Comunicarea virtuala si efectele ei asupra relatiilor umane este, asadar, oportuna, deoarece distinsul teolog si sociolog Remus RUNCAN, vine sa constientizeze cititorul despre fata nevazuta a Facebook-ului care prezinta o sumedenie de capcane.
Dincolo de realitatile exprimate, prin oferirea de date statistice relevante, fapt ce atesta rolul de expert al autorului, cartea este strabatuta, de la un capat la altul, de un fir rosu care denota preocupare, afectiune, grija deosebita si avertizare continua pentru , "aproapele sau".
Din prisma pozitiei pe care o are (pastor al unei congregatii), autorul dovedeste o reala ingrijorare si reuseste, cu succes, sa demitizeze notiunea de "comunicare virtuala", dand o reteta profilactica dependentei, narcisismului, depresiei, libertinajului sexual si desacralizarii vietii, oferind, in acelasi timp, mijlocul prin care utilizatorul sa-si insuseasca adevarata comunicare, care sta la indemana oricui, "comunicarea fata in fata". Subliniaza faptul ca acest tip de comunicare reprezinta modul in care orice persoana isi poate infrumuseta viata, care este un dar de la Dumnezeu.
Parafrazand 2 Timotei 4:5, pot afirma ca autorul s-a dorit a fi "un glas" care sa-si avertizeze contemporanii despre existenta capcanelor, si a realizat acest lucru intr-un stil provocator, implinindu-si "bine slujba".
Asadar, cartea devine un ghid in formarea caracterelor si poate fi folosita, cu eficienta, de catre elevi, studenti, cadre didactice, dar mai ales, de catre utilizatorii dependenti de Facebook.

Violeta SERBAN
Profesor, Liceul Teologic Penticostal "LOGOS", Timisoara
Vezi mai mult

Informatii suplimentare

Informatii suplimentare

Cod 24403
Autor Remus Runcan
Editura Nu
Nr. pagini 350
Dimensiuni 14 x 20 cm
Anul publicarii Nu
Seria Nu
Volum Nu
Colectie Nu
Editia Nu
Coperta Nu
Legare Nu
Limba Nu
ISBN Nu

Comentarii

Scrie propriul tau comentariu.

Numai utilizatorii inregistrati pot evalua si scrie comentarii. Pentru a evalua si comenta, te rugam sa te autentifici sau sa-ti creezi cont.