Bine ai venit!         

Bine ai venit pe KERIGMA online!

 
 
 

Arheologia Bibliei

James K. Hoffmeier

Puncte de fidelitate Acumulezi 29 puncte daca scrii un comentariu la acest produs si 1 punct daca-l evaluezi.
Anunta-ma cand produsul reintra in stoc.
Puncte de fidelitate Cumpara acest produs si acumulezi 80 puncte.
80,00 Lei

Disponibilitate: Indisponibil

Acumuleaza
puncte de fidelitate
si beneficiaza de ele


Recomanda KERIGMA.ro pe retelele de socializare si acumulezi 1 punct de fidelitate pentru fiecare recomandare.

Cumpara acest produs si acumulezi 80 puncte de fidelitate.

Aboneaza-te la newsletter si acumulezi 60 de puncte de fidelitate (valabil doar daca ai cont si doar la prima abonare).


Prezentare

Detalii

"In ultimii doua sute de ani, cercetarile arheologice au oefrit noi infarmatii care le permit oamenilor din secolul al XXI-lea sa scruteze trecutul indepartat si sa deschida capitole ale istoriei omenirii care nu au fost citite de secole si uneori chiar de milenii. Una dintre regiunile in care arheologia a jucat un rol decisiv in trezirea la viata a trecutului este Orientul Mijlociu sau Orientul Apropiat al Antichitatii...
Vestigiile arheologice din Orientul Apropiat dau nastere urmatoarelor intrebari: Au ceva in comun cu Biblia, cartea care a influentat atat de profund cultura occidentala? Relatarile din Biblie, in special cele vechi de trei mii de ani si chiar mai mult, sunt mit sau istorie? Oare o disciplina stiintifica cum este arheologia este compatibila cu o carte in mod evident religioasa cum este Biblia? Acestea sunt intrebari pertinente la care cartea de fata va incerca sa ofere raspunsuri."

-- James K. Hoffmeier

Cuprins

Prefata
Diagrama cronologica cu datele aproximative

PARTEA I
Introducere in arheologie si aplicarea acesteia la Vechiul Testament
Capitolul 1. Inceputurile arheologiei
Capitolul 2. Biblia, arheologia si interpretarea
Capitolul 3. Geneza: originile lumii si ale Israelului
Capitolul 4. Israel in si in afara Egiptului

PARTEA A II-A
Teritoriul si regii Israelului
Capitolul 5. Luarea in stapanire a Tarii Fagaduintei
Capitolul 6. Judecatori, profeti si regi
Capitolul 7. Imparatia vine
Capitolul 8. Povestea a doua regate: Israel si luda
Capitolul 9. Din Babilon la lerusalim

PARTEA A III - A
Perioada Noului Testament
Capitolul 10. Lumea greco-romana a Noului Testament
Capitolul 11. Viata si slujirea lui Isus din Nazareth
Capitolul 12. Moartea si ingroparea lui Isus
Capitolul 13. Aparitia si raspandirea crestinismului

Epilog. Calatoria abia a inceput
Bibliografie
Index
Contributii fotografice

Prefata

M-am nascut in Egipt, nu departe de faimosul Muzeu din Cairo si la mai putin de 10 km de Piramidele de la Giseh, una dintre cele sapte minuni ale lumii antice. Tatalui meu ii placeau istoria si arheologia, prin urmare in copilarie m-a purtat prin tot Egiptul, aratandu-mi locuri minunate. La varsta de zece ani am vizitat Libanul, Siria si lordania si am avut ocazia sa exploram Qumranul, unde au fost gasite Manuscrisele de la Marea Moarta, lerusalimul, lerihonul si alte situri. De la o varsta frageda, fara indoiala datorita pasiunii tatalui meu pentru Biblie, el obisnuia sa imi vorbeasca despre felul in care cutare sit sau cutare obiect se incadreaza in istoria biblica. Aceste experiente m-au facut sa ma decid foarte usor sa studiez arheologia biblica atunci cand a sosit momentul sa imi cleclar materia principala la universitate. La Wheaton College (Illinois), profesorul Alfred Hoerth, caruia ii este dedicata aceasta carte, m-a invatat multe lucruri pe care inca le pretuiesc. Si m-a invatat in special ca arheologia nu poate atat de mult sa "dovedeasca" Biblia, asa cum cred de cele mai multe ori oamenii (desi in anumite cazuri arheologia confirma istoricitatea evenimentelor sau a persoanelor), cat sa o "imbunatateasca". Ceea ce voia profesorul Hoerth sa spuna prin "a imbunatati" este ca arheologia poate sa produca o informatie valoroasa care ne ajuta sa intelegem Biblia mai bine, facand-o sa prinda viata. In aceasta carte sunt cercetate Vechiul Testament si Noul Testament, pentru a prezenta cititorului unele descoperiri dintre cele mai vechi, dar si dintre cele mai recente care arunca lumina asupra Bibliei. Multe multumiri editorilor de la editura Lion pentru contributia lor la aparitia acestui volum, dr. Tite Tienou, decan al Trinity Evangelical Divinity School, si Consiliului de Administratie care mi-au permis sa lipsesc un semestru pentru a face cercetarile necesare si pentru a scrie aceasta carte. Sa speram ca informatiile cuprinse in lucrarea de fata vor face ca Biblia sa prinda viata si ii vor oferi cititorului increderea ca ceea ce ne istoriseste pe paginile ei este ancorat in spatiu si in timp.

-- James K. Hoffmeier

Editie de o tinuta grafica de exceptie, bogat ilustrata, cusuta, tiparita pe hartie velina, cu coperti tari.
Vezi mai mult

Informatii suplimentare

Informatii suplimentare

Cod 21983
Autor James K. Hoffmeier
Editura Nu
Nr. pagini 192
Dimensiuni 20,5 x 25 cm
Anul publicarii Nu
Seria Nu
Volum Nu
Colectie Nu
Editia Nu
Coperta Nu
Legare Nu
Limba Nu
ISBN Nu

Comentarii

Comentarii (5)

I-aș da 10 stele dacă aș putea!Comentariu de Antonia
Evaluare
Din câte știu, aceasta este singura carte de arheologie a Bibliei disponibilă în prezent în România. Dar nu faptul că este singura o face atât de specială... ci faptul că este foarte, foarte bună!
Autorul, creștin (ceea ce din start este o raritate în lumea arheologiei), reușește, cu succes și cu talent, să prezinte publicului larg informații la care cu greu ar putea avea acces, sau și dacă ar avea, acestea ar fi prea greoaie ca să-i facă plăcere. Hoffmeier selectează și simplifică datele științifice și rapoartele de arheologie, făcându-le astfel accesibile nespecialistului educat.
Cartea mi s-a părut fascinantă, foarte bine scrisă, organizată cronologic și bogat ilustrată. Conține, de asemenea, diagrame, hărți, tabele explicative, planuri și studii de caz, iar la sfârșit bibliografie și un index alfabetic.
Este ușor de citit, chiar și de către cei care nu sunt interesați de arheologie sau de istorie antică în general.
Din punctul meu de vedere, orice creștin ar trebui să fie interesat să cunoască ce s-a descoperit pe șantierele arheologice și are legătură cu Biblia. Da, credem Biblia pentru că este adevărată (și în mod corect cartea nu are pretenția că poate demonstra că Biblia este adevărată, nici n-ar avea cum; la această convingere se poate ajunge doar prin credință). Dar face altceva: ne prezintă, una după alta, vestigii ale lumii antice (care apar în Biblie sau au legătură cu ea), ilustrate (unde s-a putut) și însoțite de explicații și interpretări care vin din partea unui adevărat specialist.
Rezultatul este o carte frumos ilustrată, bine documentată, care conține exemple care nu fac decât să uimească și să mărească credința. Este de folos și celor care nu pot crede, pentru că îi pune pe gânduri, ajutându-i să reconsidere atitudinea pe care o au față de Biblie.
Deși arheologia încă arată ca un puzzle imens cu multe piese lipsă, descoperirile din ultimele două sute de ani aduc multă încurajare și bucurie credinciosului, ajutându-l să înțeleagă mai bine lumea biblică.
Uneori pare că ești acolo, alături de personajele biblice. Te cufunzi în lectură și uiți de tot ce este în jur... ești transpus în fascinanta și atât de puțin accesibila lume antică (pentru că, din nefericire, atât de mult din acestă lume antică s-a pierdut iremediabil).
Pe scurt: cartea începe cu o introducere în arheologie, pe înțelesul tuturor, continuă cu geneza lumii și a poporului Israel, apoi cu șederea în Egipt și exodul. Sunt prezentate episoade din timpul judecătorilor, regilor (de dinainte și de după scindarea regatului), aspecte privind Ierusalimul, robia babiloniană și întoarcerea în Israel. Urmează perioada de tranziție dintre cele două Testamente, lumea romană a Noului Testament, viața și slujirea Domnului Isus, moartea și îngroparea; apoi răspândirea creștinismului, cu accent pe viața apostolului Pavel. Cartea se termină cu un epilog plin de speranță, intitulat 'Călătoria abia a început'. Și așa și este.
Descoperirile antice din Orient sunt fascinante, uimitoare, enigmatice chiar. Voi enumera câteva dintre vestigiile faimoase prezentate în carte, care merită toată atenția:
- mormântul lui Darius I de la Behistun; piatra de la Rosetta
- manuscrisele de la Qumran; stindardul și ziguratul din Ur
- mormântul de la Beni Hasan (Egipt); codul lui Hammurabi
- depozitele din cărămizi ale lui Ramses; altarul cu coarne de la Beerșeba, vestigii din Hațor și din Samaria
- Obeliscul Negru al lui Salmanasar; basoreliefuri din palatul lui Sanherib din Ninive; tunelul de apă al lui Ezechia; cilindrul lui Cir; monezi orientale
- palatele lui Irod; "barca lui Isus"; sinagoga din Capernaum
- scăldătoarea Siloam; osuarul lui Caiafa
- templul lui Apolo din Corint; teatrul din Efes; Arcul lui Titus
Deși am citit-o deja de două ori, este pe lista cărților care trebuie neapărat recitite! (Postat pe 05.05.2021)
Comentariu de marin nistor
Evaluare
pare a fi o carte de inters miar place sa o gasesc (Postat pe 02.04.2009)
Comentariu de ANA
Evaluare
MI-AR PLACE SA O CITESC. (Postat pe 24.02.2009)
Comentariu de Pacatosul
Evaluare
Nu pierzi nimic daca nu o citesti! (Postat pe 23.02.2009)
Comentariu de Cristi Tepes
Evaluare
Abia stept sa o citesc. (Postat pe 14.02.2009)

Scrie propriul tau comentariu.

Numai utilizatorii inregistrati pot evalua si scrie comentarii. Pentru a evalua si comenta, te rugam sa te autentifici sau sa-ti creezi cont.